Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

261 syf.
10/10 puan verdi
Yeni yılın ilk okuması böyle güzel bir kitaba denk geldi umarım devamı da böyle olur. Çalıştığım işyerinde düzenlediğimiz okuma grubunda seçilen ilk kitap Sineklerin Tanrısı. Ben bu kitabı uzun zamandır kütüphanemde tutup okunma zamanını bekliyordum, demek ki şimdiymiş zamanı. Ama itiraf etmeliyim ki bende bu etkiyi yapacağını zannetmiyordum, dört baskın karakterle o kadar çok şey anlatıyor ki yazar hakkını vermek gerekli. Hikayemiz günümüz dünyasında başlayan bir atom savaşı sırasında İngiltere’den kurtarılmaya çalışılan bir grup erkek çocuğun uçağının bir adaya düşmesi ve hayatta kalan çocukların birbirlerini bulmasıyla başlıyor. Bu çocukların yaşları 6-12 arasında ve büyüklerden ikisinin ismi Mercan Adasına gönderme olarak Jack ve Ralph. Bu göndermenin sebebini ise kitabı okuyup bitirince anlıyor okuyucu. Kuşkusuz ki yazar işi biliyor. Buradaki “iş” ise insanların fiziksel, psikolojik durum ve felsefesi. Bu kadar zor bir konuda 260 sayfalık bir kitapla okuyucuyu alt üst edip çeşitli düşünce ve sorgulamalara sevk edebiliyor yazar. Hiç ağdalı cümleler ve düşündürücü aforizmalar kullanmadan da harika bir kitap yazılacağının kanıtı gibi bu eser. Ayrıca Türkçe çevirisini yapan güzel insan Mina Urgan’ı da anmak gerekli burada, selam olsun. Kitap bitince bende kalanlardan beni düşündürdüklerinden ve bende kalan sorulardan bahsetmek istiyorum. Zaten güzel bir okumanın sonucu da bu değil mi? İktidar hırsıyla insanların yapacaklarının sınırı var mı? Her insanda kuşkusuz şiddet eğilimi var, bunu açık etmenin sınırı nedir? Bir arada yaşamak için kesinlikle bir lidere ve kurallara gereksinim var mı ? Varsa bunlar nasıl belirlenmeli-nasıl belirlendi. İnsalık kültürünün ve inançların ortaya çıkışında korkularımınız ne kadar payı var? Din nasıl ortaya çıktı, kurban geleneği çok eski tarihlerden beridir devam ediyor, çıkışı nasıl oldu bunda insanın tam tanımlayamadığı korkularının etkisi var mı? Normal birisinin başka birisini öldürmesi için yani katil olması için psikolojik gerilim sınırı nedir? Hayvanları nedensiz öldüren de katil olur mu? Canileşen insan hep bir maskenin ardına gizleniyor bunu kitapta Jack’in ava çıkmadan yüzünü boyamasında görüyoruz. Normal yaşantıda öldürecekler ise daha değişik maskelerin altına gizleniyor, bunlardan bazıları “siyaset-her türlü devlet ve kişi çıkarı”, “meslek-askerlik”, “din-cihat” olarak gösterilebilir. Sizler-(bizler) birine eziyet ederken nasıl bir maske kullanıyorsunuz? Entellektüel insanların sayısı hep az mı olur ve bu insanlar her zaman toplumdan uzakta kalıp tam kaynaşamaz mı? Bunların nedenleri nelerdir, nasıl aşılabilir? Burada kafama takılan bir husus da okuma ritüelini yapan kişinin amacı sorularına cevap bulmak mı, yeni sorulara sahip olmak mı ve gerçekten bunların doğru cevabı var mı?
Sineklerin Tanrısı
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202080,1bin okunma
··1 alıntı·
600 görüntüleme
Meltek okurunun profil resmi
İnsan zaten bildiği gerçeklerden ne kadar rahatsızlık duyabilir sorusunun cevabı olarak görüyorum bu eseri. Birçok kitapta, filmde işlenmiş konular olmasına rağmen çocuklar üzerinden gitmesi konunun, daha bir derinlik kazandırıyor sanırım. İnsan olarak büyük çoğunluğumuzun en zayıf noktalarındandır çocuklar. Bizim gözümüzde hep en masum, en saf olanlar onlardır. Onların da düpedüz insan olduğunu apaçık gördüğümüz için sanırım bu kadar acıtıyor insanın içini. "Normal birisinin başka birisini öldürmesi için yani katil olması için psikolojik gerilim sınırı nedir?" sorusu ile başlayan paragrafınız da bana mecazi çağrışımlar yaptı. Öldürmek her zaman fiziksel mi olur? Oscar Wilde'in dediği gibi 'herkes öldürebilir sevdiğini'. Bunu yaparken saklandığımız maskeler de genelde maske olduğunun bile farkında olmadıklarımızdır. Bazen fazla sevgi bile öldürmez mi? Günümüzde işlenen kadın cinayetlerini düşünün. Hangi kadın nefret edildiği için öldürülüyor? Hangi katile sorsanız 'çok sevdiğinden' öldürmüştür. Öyle bir zamanda yaşıyoruz. Hepimiz o adada kapana kısılmış durumdayız aslında. Tezer Özlü'nün dediği gibi biraz da; "Burası bizim değil, bizi öldürmek isteyenlerin ülkesi." Kaleminize sağlık, çok güzel sorulara değinmişsiniz.
Muzaffer Akar okurunun profil resmi
Meltem Hanım haklısınız, öldürmek var öldürmek var tabiri caizse. Burada kullandığımız maskeler önemli, adam eşini çocuğunu öldürmüş “cinnet getirdi” deniliyor, bu durum ve benzerleri çok fena.
Samet Ö. okurunun profil resmi
İyi kitaplar insanın aklında çoklukla cevaplar değil de sorular oluşturuyor diye düşünüyorum. Birey ve kitle psikolojisine, maskeleme ve yönetim kavramlarına değindiği noktalar benim de çok hoşuma gitmişti. Bu kitaba daha güzel bir inceleme yazılabilir mi bilmiyorum, kalemine sağlık Muzaffer abi.
Muzaffer Akar okurunun profil resmi
Teşekkür ederim kardeşim o senin güzelliğin, iyi okumalar.
Necip G. okurunun profil resmi
Muzaffer Hocam elinize sağlık. Yıllar önce filmini seyretmiş ve çok etkilenmiştim. Kitapla ilgili 1k'da hem çok olumlu hem de çok olumsuz incelemeler okudum. Kitap resmen ikiye bölmüş okurları:) Eğer uygun bir aralık bulabilirsem ben de okuma listeme alıp kendim karar vermeyi düşünüyorum:)
İpek Demirer okurunun profil resmi
İş yerinde yarattığınız bu güzel ortam taktire şayan gerçekten. Bunun için tebrik ederim. Orada gözlemci olarak bile olsa bulunmayı çok isterdim. İncelemeye gelecek olursak. Harika bir inceleme olmuş. Antropoloji okuma listemizde vardı bende henüz okuyamadım ama az çok ne anlattığını biliyordum. Tam anlamıyla antropolojik bir bakış açısıyla yazılmış bir inceleme olmuş. Okumalarınızı bu şekilde değerlendirebiliyor olmanız çok güzel. Edindiklerinizi böyle güzel cümlelere döküp bizimle paylaşmanızsa daha bi güzel. Kaleminize ve emeğinize sağlık.
Muzaffer Akar okurunun profil resmi
Teşekkür ederim çok incesin. Bir gün okuma grubunda buluşmak üzere.
1 sonraki yanıtı göster
Hercaiokumalar /Ayşe okurunun profil resmi
Kaleminize sağlık. Filmi de çok iyidir bu eserin. İzlemediyseniz öneririm.
Muzaffer Akar okurunun profil resmi
Evet izleyeceğim, teşekkür ederim.
Martenteo okurunun profil resmi
Kitabı merak ettirip,okumaya sevkeden bir inceleme olmuş.Kaleminize sağlık.
harun inan okurunun profil resmi
Hemen ekledim listeye kaleminize sağlık hocam
Onur DEMİR okurunun profil resmi
Bu kadar güzel bir incelemeyi okuduktan sonra kütüphaneme eklemezsem ayıp etmiş olurum. Kaleminize sağlık hocam.
Muzaffer Akar okurunun profil resmi
Teşekkür ederim, şimdiden iyi okumalar dilerim.
BAŞAK okurunun profil resmi
İncelemenizi çok beğendim. Acaba gerçekten sorulan sorulara cevap vermemiz gerekli mi, ya da verdiğimiz cevaplar doğru mu diye soruyordum, ki son paragrafta eşleşti bu sorularım. :) İşyerinde okuma grubu ne güzel fikir. Nasıl düzenliyorsunuz keşke biz de yapabilsek.
Muzaffer Akar okurunun profil resmi
İnsan Kaynaklarından genel bir mail bildiriminde bulunuldu ve katılmak isteyenler bana bildirdi. Bir seneden fazla zamandır ayda bir kez toplanıp hem kitap tartışıyoruz hem sohbet ediyoruz. Tavsiye ederim.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.