Batı neden ileri gitti, doğu neden geri kaldı?
Merhaba Arkadaşlar, Ernest Renan'ın 1883'de İslam'ın ilerlemenin engeli olduğu tezini ortaya atmasıyla iyice alevlenen bu soruya ben de aşağıdaki eserleri okuyarak cevap aramıştım, halen arıyorum. Emrah Safa Gürkan Bunu Herkes Bilir Bernard Lewis Hata Neredeydi? Daron Acemoğlu Ulusların Düşüşü Amin Maalouf Labirent Kitapların her birinde farklı açılardan yaklaşılıyor. Son olarak ise Marshall G. S. Hodgson İslam'ın Serüveni - 3.Cilt'te de bu konu üzerinde duruluyor. Ancak o kadar kapsayıcı ve farklı bakış açısı, bağlantılar ve yorum gücüyle anlatılıyor ki, daha kitabın yarısında olmama rağmen meraklıları için bu iletiyi tavsiye anlamında paylaşmak istedim.
Din
4.246 Gösterim
İslam gerçek manada yaşanırsa hem toplumları ihya eder hem de ilerleme sağlanır. Adalet sağlanır . Sanılanın aksine de bilime karşı değildir İslam. O tamamen yaygın bir şehir efsanesi. Zaten tarihi biraz bilen rahatça söyleyebilir. Orta Çağın karanlık Avrupa’sını şu sözü söyleyen zata hatırlatmak lazım diye düşünüyorum. Çünkü Avrupa hastalıktan kırılırken dünyanın en iyi hekimleri Müslüman ülkelerdeydi. En gelişmiş şehirler kütüphaneler eğitim merkezleri ve bilim insanları yine Müslüman ülkelerdeydi. Vebadan cüzzamdan pislikten kırılan Avrupayı ne çabuk unutuyor batılı aydınlar. Şahsi görüşüm ilerleyene zamanlarda eğitime ve bilime yeterince kaynak ve vakit ayırmayan devlet adamları etkili oldu geri kalmada. Ve genel olarak kaynak sıkıntısı da etken. Çünkü devlet kendisine(normal geçim için) para ve kaynak bulamazken günümüzün tabiri ile AR-GE yani gelişim ve ilerleme için de bulamaz.
Öncelikle çok güzel bir soru ama bu soruya cevap verebilmek için önce tezin doğruluğunu sorgulamak lazım. Sizce bir coğrafya ilerleyemiyorsa bunun nedeni neden direk din olarak ele alınıyor. İlerleyememenin önünde bir sürü ölçüt yok mu neden direk dine bağlanıyor. Ayrıca ilk emri oku! olan bir kutsal kitabın. Biz neden insanlardaki veya herhangi bir şeydeki eksikliği ilk dine bağlama gereği duyuyoruz. Madem böyle bir görüş var. Ben de şundan eminim ki dinime ne kadar uyarsam o kadar mutlu oluyorum, o kadar insan oluyorum çünkü insan olmanın gerektirdiği tüm özellikler İslam'da mevcut olan özelliklerdir. İnsanlar sanıyor ki dindar bir insan hata yapamaz, ama o dindar insan da insandır. O hata yaptı diye din değişmez kötü olmaz . Bu tezin ortaya atılmasının en büyük sebebin toplumlardaki veya coğrafyalardaki herhangi bir bozukluğun direk dine atfedilmesidir. Bunu kesinlikle yanlış buluyorum. Faydaları saysam bitiremeyeceğim bir dinin bana hiçbir zararı olamaz.
cᶓȵӄᶓᶉ
:) Olgu ortada ve soru aslında çok genel... Gerileme sonucuna yol açan sebepler en az 2 yüzyıldır tartışılıyor. Dinlerin etkisi kaba tabir ile belki de 5 de 1 ki İslamın etkisi bu 1 içinde bir yerdedir... Ernest Renan'ın ortaya attığı tezi araştırmanızı tavsiye ederim, onlarca yıl kendisine düzgün bir karşılık verilememiş ilginç bir süreci içeriyor... Selamlar.
İslam ve hrıstiyanlık arasında 610 sene bir zaman farkı var. Bununla beraber bizim geçtiğimiz yollardan bizden önce geçen (onlarda bir zamanlar kitaplarını anlayacakları dilde okuyamıyorlardı. Bizde onlardaki gibi yasak yok ama alışkanlık, tam anlamıyla anlayamama vb……..) ve hatalarımızı bizden daha önce gördükleri için aşmamız gereken engelleri büyüten bir batı var. Hem kendi toplumumuzla hem de batı ile mücadele etmeye çalışınca haliyle daha zor oluyor. Onlar da din ve devlet işleri çoktannn ayrılmışken bizde daha karmaşık bir hal var. Çok uzun ve derin bir mevzu.. boşvermişlikler, liyakatsizlikler, ahlaksızlık, edepsizlik maalesef sürüsüne bereket işimiz çok zor.
Arnold J. Toynbee Roger Garaudy vb yabancı yazarları da okumalısınız. Ayrıca Cemil Meriç doğu ve batı sentezini en iyi yapan yazarlarımızdan, onu da okumalısınız. Tarih yazarlığından bahsederler o dönem güçlü olan Avrupanın tarihi yeniden düzenlediği..., Osmanlı madem yıkıldı tarih kitaplarında yer almasına gerek yok tartışmaları... Bunu günümüzde de görüyoruz Google haritalarda sürekli düzenlemeler yapabiliyor ülkelerin adını silip farklı ülkelerinmiş gibi gösteriyor. (Geçtiğimiz günlerde haritada Meksika Körfezi diye adlandırılan yerin Amerika körfezi diye değiştirilmesi, Filistin adının silinip İsrail yapılması.) Denklem basit , teknolojiyi yöneten kuralları koyar. Öyle insan hakları, uluslararası hukuk vs de aramayın. Herşeyi eğip büküp, kendilerine yönlendiren bir zihniyet var karşımızda. Osmanlı padişahlarımızdan biri demiş ya, "Biz de Japonya gibi gelişebilirdik ama biz otağımızı sırtlanlar arasına kurmuşuz" Bir de bu bakış açısından okuyun lütfen.. 🌸
cᶓȵӄᶓᶉ
"Denklem basit , teknolojiyi yöneten kuralları koyar." "Herşeyi eğip büküp, kendilerine yönlendiren bir zihniyet var karşımızda." "Biz de Japonya gibi gelişebilirdik ama biz otağımızı sırtlanlar arasına kurmuşuz" Açıklama amaçlı 3 cümlenizi aldım. Aslında farkında olmadan siz de soruları tekrarlıyor ve cevap arıyorsunuz. Neden onlar eğip bükebiliyor, neden onlar teknolojiyi yönlendiriyor, neden onlar sırtlan biz kuzu...? @aniiibiriktiricisi
Eğer bu soruya cevap arıyorsanız öncelikle İslam'ı ve İslam tarihini en güzel şekilde öğrenmekle başlamalısınız. Bu Batıcı yazarlardan ne öğreneceğiniz ortada. Araştırmaya yanlış yerden başlamışsınız. Bilgi kaynağından öğrenilir.
cᶓȵӄᶓᶉ
Çok geniş kapsamlı olan bu soruya yanıt ararken, İslam tarihi, dinler olgusunun sadece bir kısmını oluşturuyor... Okuduğunuz, bilimsel olduğunu düşündüğünüz, Doğucu bir yazar varsa tavsiyenizi alırım. @SukutuhayalZz