Batı ve Hasımları

Ali Berktay
Mart 2024
Yapı Kredi Yayınları

2025 17. kitabı
Günümüz uluslararası siyasi durumu anlamak ve şu soruları cevaplamak istiyorsanız, bu kitap tam size göre... Neden ABD süper güç, 2 atom bombası yiyen japonya nasıl bu kadar hızlı toparlandı, Çin neden ABD nin tek rakibi gözüküyor. Büyük ulusların büyük olmasını sağlayan gelişim aşamaları nasıl tetiklendi ve sonlandı? ABD, Çin, Japonya, Rusya ve ABD nin yakın tarihini özet olarak öğrenmek isteyenlere şiddetle tavsiye ederim. Bu eser ayrıca şu soruya https://1000kitap.com/gonderi/265733968 cevap arayanlara farklı bir bakış açısı verecektir...
1K
2024 31. kitabı
Amin Maalouf'un son 20 yılda yazdığı Deneme kitaplarında romanlarından daha çok ön plana çıkıyor. Entelektüellikten aydınlığa geçiş yaptı. Dünyanın sorunlarını kendine dert ediniyor, çözüm öneriyor ve mücadele ediyor. Tarihi olayları onun hikaye anlatıcılığı ile okumak ayrı bir zevk veriyor. Son 150 yılda Batı Uygarlığı'na meydan okuyan üç süper güçten bahsediyor. Japonya, Rusya ve Çin... Hepsi geride kalmış dünya devletlerine bir şekilde ümit oldu. Japonya 1868 yılında Meiji Restorasyonu ile hızlı bir şekilde modernleşti. 1905 yılında Rusya'yı devirdi. I. Dünya Savaşı'nda kazananların tarafındaydı. O zamana kadar ezilmiş olan halkların umuduydu. Fakat I. Dünya Savaşı'ndan sonra aşırı milliyetçiliğe boyun eğdi. Önce Kore'yi sonra Mançurya ve Çin'i istila etti. Bu iki millet üzerinde çok derin izler bıraktılar. Toplu katliamlar, tecavüzler, küçük düşürmeler... Halbuki Japonya için Çin önemli bir figürdü. Çin'den din, sanat, kültür, teknik ne varsa ihraç ettiler. Sonrasında Çinliler modernleşme döneminde Japonları örnek almıştı. Her şey II. Dünya Savaşı'ndan sonraki militarist ruh hali ile bozuldu. ABD'yi savaşa çekmekle en büyük stratejik hatayı yaptılar. İki atom bombası ile yerle bir oldular. Neyseki sonrasında yaşanan ekonomik kalkınma ile yine dünyaya örnek oldular. Savaşmadan, barış yoluyla da büyük bir güç olunabileceği ispatladılar. Rusya'da ise; 1905 yılındaki Japonya bozgunundan sonra Çarlık itibarını ve gücünü kaybetti. Art arda gelen işçi hareketleri, devrim girişimleri ile yıkılmaya yüz tuttu. Japonların verdiği umudu işçi sınıfı üzerinden tüm dünyaya verdiler. Fakat Stalin Rusya'sı tüm bu umutları boşa çıkardı. Boğucu, ezici ve acımasız bir bürokrasi ile hem kendi vatandaşlarını hem de rol model olarak gören ülkelerin vatandaşlarını baskı altına aldılar.
Deneme
2025 20. kitabı
Dünya bir labirent ve ülkeler bu labirentin içerisindeki insanlar. Kimi çıkış yolu ararken kaybolur; kimi çıkış yolunu aramaz intihar eder. Kısa süreli de olsa labirentten çıktığını düşününen ülkeler olur fakat daha büyük bir labirentin içinde kaybolurlar. Anlayacağınız labirentten çıkış yok. Yazar tarihsel olayları hikaye tadında anlatmış. Bu da kitabı sıkıcı olmaktan çıkardı; bence. Kimisine göre sıkıcı da olabilir. Son 150 200 yılda yaşanan savaşları, antlaşmaları, yıkılan ülkeleri, imparatorlukları, dönemin liderlerinin ittifaklarını, ihanetlerini çok güzel bir şekilde kaleme almış. Yazarın batıya olan hayranlığını saklamamasını takdir etsem de biz Müslümanların Batı'ya her daim düşman olmaları gerektiğini düşünüyorum. Düşman olmayı bırakırsan batılı gibi yaşamaya başlar ve özünden koparsın. Japonların yükselişe geçişi ardından 1905 yıllarında Rusları yenmesiyle ortadoğu halklarının Japonları kurtarıcı görüp onları takip etmeye çalışmalarının bedelini başta Çin olmak üzere ağır bir şekilde ödediklerini gördük. İngiliz Fransız ve Rusların, Nazi Almanya'sı karşısında çaresiz kalmalarıyla tarih sahnesinde kalıcı olarak süper güç olmasını, Çin'in iç ve dış savaşlardan sonra nasıl süper güç olduğunu gördük. Kısaca okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.
2025 118. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2025 14:15
Labirent adlı eser, insanlığın içinden geçtiği çalkantılı dönemleri ve bu krizlerin kökenlerini sorgulayan çarpıcı bir bakış sunuyor. Rusya,Çin ve ABD'nin küresel sahnedeki rollerini sorgularken ,21.yüzyılın ekonomik ve kültürel güç mücadelesine ışık tutuyor .Sonuç olarak Labirent, yönünü kaybetmiş dünyaya pusula olmayı amaçlıyor.
2024 19. kitabı
Okunma: 25 Mart 2024 00:00
Deneme kitabı olduğunu söyleyerek başlayalım. Ben bir Maalouf hayranı olduğum için kitabı dört gözle bekleyip, çıkar çıkmaz aldım, gelir gelmez okudum. Kitabın ana fikri dünya insanlığı ve ülkeleri olarak birbirimizi nerelerde çıkmaza soktuk, bunu 4 ülke üzerinden göstermek, ve bu hataların tekrarlanmamasını hatırlatmak. "Batının Hasımları" alt başlığı ile Batı'nın karşısına konumlandırılarak incelenen 4 ülke: Japonya, Rusya, Çin ve Amerika. Bu ülkelerin siyasi tarihini özet bir gözden geçirdikten sonra özelde son 150 yıl ne yaptıklarını ve yapmadıklarını okuyoruz. Başarılar ve başarısızlıklar domino taşı gibi bütün dünyayı etkiliyor. Kitapta beni tokatlayan da bu oldu. Aslında birbirimizden öğrenebileceğimiz ve ders alacağımız ne çok şey var. Aslında ne kadar birbirimize bağlıyız. İşte bu bağlantı dolayısıyla yazar Amin Maalouf, şu dünyada aklın, sağduyunun ve vicdanın sesi olmaya çalışmış. Yaşı, ünü ve görüp geçirdikleri itibariyle bunu kalemiyle yapmış olması ve bugün bize insanlığın geleceğine dair bir uyarı fişeği çakması çok kıymetli. Yaptığı çıkarımlar dikkat çekici. Her zamanki gibi, kalemi akıcı, dili etkili, konuyu derleyip toplamada mahir. Kitabı tavsiye ediyorum. Amin MaaloufAmin Maalouf LabirentLabirent
Büyük sıçrama
2025 32. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2025 07:46
Çin’de Büyük Sıçrama sırasında yürütülen kampanyalardan biri, hastalık yayan ve üretimi kötü etkileyen “dört zararlıyı” yani sıçanları, sinekleri, sivrisinekleri ve serçeleri yok etmeyi amaçlıyordu. Bunun sonucu ne mi oldu? 1958-1962 yılları arasında modern zamanların en büyük kıtlıklarından biri yaşandı. Bilanço 30milyon ölüye yakındı. Peki bu örnek neden günümüzde tehlike çanlarını çalıyor? Çünkü Türkiye’de son 2ayda onlarca orman yangınına şahit olduk. Doğa yine katlediliyor. Ve evet bilerek olduğunu düşünecek kadar hiçbir şeye ve hiç kimseye güven duymadığımız bir dönemdeyiz. Bunun bedeli ileride daha ağır olacak ama şu anda bile su kıtlığının ülke genelinde yaşandığını hepimiz biliyoruz. Bir var bi yok uygulamasıyla suları idareli kullanması gerektiğini MECBUREN öğrenecek eğitilemez insanlarımızın seçtiği “Büyük Birader”in sorumsuzluklarının bedelini maalesef ki biz de ödüyoruz. Ama yine de ne diyoruz.. “çok şükür” ha bi de şey var “kader” ..
2025 10. kitabı
1000k da bu kitapla ilgili alıntı hiç yapmadım desem yalan olmaz. Alıntılanacak bir cümle bulamadığımdan değil aksine altı çizilecek o kadar çok cümle ve paragraf var ki. Alıntı yapmadığımın ana sebebi; eserin bir bütün olarak değerlendirmem ve her yapılan cımbızvari alıntının sanki onun bütünselliğine helal getirecekmiş gibi hissetmem oldu. Yazar kitabı o kadar güzel ustalıkla kurgulayıp kaleme almış ki, bir kez daha kendisine hayran kaldım. Batı ve hasımları diyerek tarih resitaline yaklaşık 200 yıl geriden başlıyor. ( Ne derinlemesine bir analiz ve bilgilendirme. Teşekkürler. ) Japonya, Rusya, Çin ve de batının kalesi, amiral gemisi Amerika. Bu yaklaşık 200 yıl içerisinde yaşadıkları bu kadar mı güzel betimlenir, yorumlanır ve altın tabakta okuyucunun önüne servis edilir. Mest oldum. Tam bir tarihsel edebiyat resitali. Tarihi sevenler, günümüzü, geleceğimizi, özellikle bundan sonra ne olacak diye sorgulayanlar, içine girdiğimiz labirentte boğuşanlar, lütfen geçmişi bu kadar güzel bir şekilde toparlayıp bizleri aydınlatan yazara defalarca teşekkür ederek okuyun ve okutun.
2024 109. kitabı
Geçen yıllar ve sürekli değişen ekonomik ile siyasi koşulların ardından, uygarlıkların sürekliliği, ulusların hali tartışılan konular olmaya devam ediyor. Bir yandan teknolojinin korkutucu alanlara el atması, diğer yandan da kapıda belirmesi an meselesi olan dünya savaşı, insanlar ve devletler açısından endişemizi dindirmiyor. Yazarımız Amin Maalouf da bu kaygıları yaşıyordu ve 2009 yılında yazmış olduğu "Çivisi Çıkmış Dünya" adlı kitabında problemlerden bahsetti. Bugün size incelediğim "Labirent: Batı ve Hasımları" adlı eser, tam olarak Maalouf'un 2009 yılındaki bu düşüncelerinden ortaya çıktı. Yazarımız, "Labirent"te geçmişte öngördüğü sorunları daha geniş bir perspektife yatırdı ve güncellediği görüşlerini de paylaştı. Japonya, Rusya, Çin ve Amerika tarihine daha detaylı bir şekilde bakıyoruz bu kitapta... Bu dört büyük devletin dünya sahnesine çıkışını ve dünya tarihine attığı imzaları okuyoruz. Maalouf'un kitabı, zaman skalasından bakıldığında daha çok 19 ve 20. yüzyılları anlatıyor. Bunu yaparken, kitabında yalın ve sürükleyici bir üslup tercih ediyor. Okura zekice sorular soruyor ve onları düşünmeye sevk ediyor. Olaylara biraz Batı yanlısı olarak baktığını görüyoruz. İnsanlığı ve uygarlıkları "yolunu kaybetmiş" olarak simgeliyor. Kitabının sonsözünde ise, tamamen geleceğe yönelik endişelerini dillendirmekte... Kitapta, temel olarak Batı ile Doğu'nun çatışması yer alıyor. Bu çatışmalara dünyanın önemli gücü olarak görülen dört büyük ulusun tarihi üzerinden ışık tutuyoruz. On beşinci yüzyılda gelişmeye başlsyıp adından söz ettiren Japonya, ilk ulusumuz... Rönesans ve Sanayi Devrimi ile giderek büyüyen ve dünyanın sömürgeci gücü olan Batı ile mücadele için Japonya'ya en gerekli yöntem, modernleşmeydi. Meiji Restorasyonu ile Batı karşısında bu modernleşme açığını
2024 36. kitabı
Kitap Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği sıralarda yazılmaya başlanmış . Yakın ve uzak geçmişteki ve günümüzdeki batı ile hasımları arasında geçen çatışmaları konu alan kitap,yaşanan yeni çatışmaların tarihteki köklerini aktarırken günümüz için çözümlerde bulunuyor. Meydan okumaların,yeni çatışmaların kökenlerini dört büyük devlet üzerinden yapıyor. Japonya,Rusya,Çin ve Birleşik Devletler'in tarihlerinin gözlemleriyle,Batı’nın bugünkü durumunu saptıyor.Batı ile beraber,Batı’nın hasımları olarak adlandırdığı ülkelerin de durumunu saptıyor.Batı’nın da hasımlarının da krizde olduğunu,yerleşik dengelerin bozulduğunu soğuk savaşın olduğunu belirtiyor.Peki bu durumda ne olacak?Çözüm ne?Batı çöküşte mi?Dünya nereye gidiyor?Tüm bu sorular aslında bir çatışma.Tüm bu çatışmalar,tüm ideolojilerin artık işlemediği bir dünya,Batı modelinin kendini var edemediği,bu modeli dayatamadığı bir dünya bugünü oluşturuyor.Bugünün dünyasını bahsettiğim bu ayrıntılardan dolayı yolunu yitirmiş bir dünya olarak tanımlıyor.Ayrıca var olan çatışmaya iklim değişikliği gibi etkenleri de dahil edince birlikte yeni bir yaşam tarzını bulmakla çözüm yollarından birini gösteriyor.Hangi yöne doğru ilerlememiz gerektiğini bilmemiz için geçmişimizi iyi bilmemiz gerektiğini vurgulayan kitap günümüz için adeta bir pusula. Batı çöküşte mi,Batı haricinde başka uygarlıkların yükselişine mi şahit oluyoruz,Dünya bugün içine girdiği labirentten insan/ insanlık olarak çıkabilecek mi, Batı mı diğer uygarlıklar mı yoksa top yekun mü bir iflas yaşanacak yahut yaşanıyor mu?Kitap tüm bu sorulara yanıt veriyor. Bugünü inşa eden 1400’lerde yapılan keşiflerle sömürü, fetih,kolonizasyonla yüzyıllar boyunca dünyanın ekonomik, siyasi,sanat,entelektüel merkezi haline gelen Avrupa, Rönesans’la yükselişe geçen ve hem ticaret hem
2025 4. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2025 00:12
Uluslararası ilişkiler, siyasal bilgiler okumaktan hiç hoşlanmadığımı bu kitap sayesinde tekrar farkettim. Ama elime aldığım her işi sonlandırmak huyum maalesef okuma konusunda kendini gösterdiği için sonuna kadar okudum. Yeteri kadar ülke lideri ve olayları kitap az önce bitmesine rağmen aklımda tutamadım. Sadece Çin ve Japonya'ya dair bilmediğim şeyler öğrenmiş oldum. Tarih ve siyaset sevenlerin zevkle okuyacağını düşünüyorum. Ancak ben bağlantı kurmakta çok zorlandım.

Amin MaaloufYazar · 19 kitap
Amin Maalouf ya da Emin Maluf (Arapça: أمين معلوف‎ Emin Maʿluf), 25 Şubat 1949 Beyrut doğumlu, kitaplarını Fransızca yazan Lübnanlı yazar. 1976'dan beri Fransa'da yaşamaktadır. Yazar 1993 yılında Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür. Kitapları 40'tan fazla dile çevrilmiş, eserleri Fransa'da ve çevrildiği birçok dilde geniş okur kitlesine ulaşmıştır. 1949'da Beyrut, Lübnan'da doğdu. Annesi Türk kökenli Mısırlı, babası Melkite Katolik cemaatindendi. Ekonomi ve toplumbilim okuduktan sonra gazeteciliğe başladı. Lübnan'da iç savaşın çıktığı 1975'e kadar Lübnan'da gazetecilik yaptı. Bu tarihte Paris'e göç etti. Yazar halen Paris'te yaşamaktadır. Çeşitli yayın organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazmaya ayırmaktadır. Yapıtlarında çok iyi bildiği Asya ve Akdeniz çevresi kültürlerinin söylencelerini başarıyla işleyen Maalouf, 1983 yılında yayımlanan ilk kitabı Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri (Les Croisades vues par les Arabes) ile tanındı. Bu kitap, çevrildiği dillerde de büyük bir başarı kazandı. 1986'da yayımlanan ve aynı yıl Fransız - Arap Dostluk Ödülü'nü kazanan ikinci kitabı ve ilk romanı Afrikalı Leo (Léon l'Africain) bugün bir "klasik" olarak kabul edilmektedir. Maalouf'un 1988'de yayımlanan ikinci romanı Semerkant (Samarcande) da coşkuyla karşılandı ve pek çok dile çevrildi. Maalouf'un sonraki kitapları da yine roman tarzındaydı: 1991'de yayımlanan Işık Bahçeleri (Les Jardins de Lumiére) ve 1992'de yayımlanan Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl (Le premier siècle après Béatrice). Maalouf, 1993'te yayımlanan romanı Tanios Kayası (Le Rocher de Tanios) ile Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 1996'da Doğunun Limanları (Les Echelles du Levant) adlı romanı ve 1998'de ise Ölümcül Kimlikler (Les Identités Meurtrières) adlı deneme kitabı piyasaya çıktı. 2000'de Yüzüncü Ad - "Baldassare'nin Yolculuğu" (Le Périple de Baldassare) adlı romanı yayımlandı. Ayrıca 2002'de opera için yazdığı ve Finlandiyalı müzisyen Kaija Saariaho'nun bestelediği Uzaktan Aşk (L'Amour de loin) Maalouf'un ilk librettosudur. 2004'te yayımlanan Yolların Başlangıcı (Origines) adlı ailesini anlatan bir çeşit hatırat kitabından sonra, 2006 yılında Adriana Mater adlı ikinci librettosunu yayınladı. Kitaplarında genellikle doğuya ait öğeleri çok iyi işlemektedir. Doğuya ait gelenek ve görenekleri kitaplarında mutlaka tanıtır. Birçok kitabında Osmanlı-Türkiye üzerine yorumlara da rastlanmaktadır. Afrikalı Leo kitabında Osmanlı ve Yavuz Sultan Selim'in Kahire seferinde 8000 kişiyi öldürdüğünü iddia etmiştir. Kitaplarında doğu halklarının neden geri kalmış olduğu konusunda analizler ve tespitler yapmaktadır. Kitapları roman tarzında yazılmış da olsa sosyolojik temalar kitaplarında sürekli olarak işlenir. Kurgusal eserleri Afrikalı Leo (1986) Semerkant (1988) Işık Bahçeleri (1991) Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl (1992) Tanios Kayası (1993) Doğunun Limanları (1996) Yüzüncü Ad (2000) Doğu'dan Uzakta (2012) Empedokles'in Dostları (2021) Opera librettoları Uzaktan Aşk (2002) Adriana Mater (2006) Kurgusal olmayan eserleri Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri (1983) Ölümcül Kimlikler (1998) Çivisi Çıkmış Dünya (2009) Uygarlıkların Batışı(2019) Hatırat Yolların Başlangıcı (2004)