Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
_Manyetizma, X, Alfa-Beta-Gama, Çakra
_Frekans - Titreşim, bir eylemin saniyedeki tekrarlanma sıklığı. Tesla’ya göre evren, kocaman bir titreşimdir. Einstein’e göre her şeyin özü enerjidir; her şey titreşen atomlardan oluşmuştur ve madde diye bilinen şey bile titreşen enerjidir. _İnsan zihni, elektrokimyasal enerjiyle çalışır ve farklı dalga boylarında frekanslar yayar ve bu manyetik
Kara delikler maddeyi içine çeker; Stephen Hawking'e atfen Hawking ışınımı denilen soluk kızılötesi ışınım dışında hiçbir şey kaçamaz. Kara deliğe düşen bir astronot hiçbir şey hissetmez ve olay ufkuna yaklaşırken sıradışı hiçbir şey fark etmez; ama kara deliğe doğru bir saat atsa, saat yavaşlar gibi görünür ve olay ufkuna yaklaşır ama hiçbir zaman tam ulaşmaz, yavaş yavaş gözden kaybolur.
Reklam
Fizik Nobel Ödülü bir kuram 'zamanla sınanırsa' veriliyor; bu da pratik olarak kuramın kesin kanıtlarla doğrulanması demek oluyor. Örneğin Peter Higgs 1960'larda, diğer parçacıklara kütle veren bir parçacığı ortaya atan bilim insanlarından biriydi. Yaklaşık elli yıl sonra, Büyük Hadron Çarpıştırıcısındaki [LHC] iki farklı dedektör bu Higgs Bozonunu saptadılar. Büyük bir bilim ve teknoloji başarısıydı bu, doğru kuram ve kesin kanıt galip gelmişti. Sonuçta Peter Higgs ve Belçikalı bilim insanı François Englert ödülü paylaştılar. Henüz Hawking ışınımı için fiziksel bir kanıt yok ve bazı fizikçiler bunu saptamanın çok zor olacağını öne sürüyorlar. Yine de, kara delikleri daha detaylıca incelemeye devam ettikçe bir gün bu kuram da doğrulanabilir.
Einstein'ın kendisi de kara deliklerin gerçekte var olup olmadıkların­dan kuşkuluydu. Ancak 1960'larda varlıklarına ilişkin dolaysız kanıtlar arttıkça genel kabul görmeye başla­ dılar. Bugün pek çok evrenbilimci kara deliklerin, büyük yıldızlar kendi kütleçekimleri altında çökünce oluştuklarını, daha fazla madde emdikçe büyüdüklerini ve her galaksinin merkezide dev bir kara deliğin pusuda yattığını düşü­nür. Kara delikler maddeyi içine çeker; Stephen Hawking'e atfen Hawking ışınımı denilen soluk kızılötesi ışınım dışında hiçbir şey kaçamaz. Kara deliğe düşen bir astronot hiçbir şey hissetmez ve olay ufkuna yaklaşırken sıradışı hiçbir şey fark etmez; ama kara deliğe doğru bir saat atsa, saat yavaşlar gibi görünür ve olay ufkuna yaklaşır ama hiçbir zaman tam ulaşmaz, yavaş yavaş gözden kaybolur.
Bu ışınımı anlamanın bir yolu şudur: kuantum mekaniğine göre bütün uzay, sanal parçacık ve karşı-parçacık çiftleriyle doludur. Bunlar sürekli olarak çiftler halinde maddeleşirler, ayrılırlar ve sonra tekrar bir araya gelerek birbirlerini yok ederler. DS: Bu kavram, boşluğun [vakumun] hiçbir zaman tamamen boş olmadığı fikriyle iliş­kilidir. Kuantum mekaniğindeki belirsizlik ilkesine göre, çok kısa bir süre için olsa da, parçacıkların kendiliğinden var olma olası­lıkları vardır. Var olma ve yok olma olayları her zaman karşıt özelliklere sahip parçacık çiftleriyle gerçekleşir.
Hawking Işınımı
Önceki derslerimde önemli bir problemde kal­mıştık: yıldızların çökmesi sonucu oluşan ve inanılmaz yoğunluktaki nesneler olan kara deliklerle ilgili bir paradoks söz konusuydu. Bir kurama göre özdeş özelliklere sahip kara delikler sonsuz sayıda farklı türde yıldızdan meydana gelebilirler. Diğer bir kuramsa, farklı türden olası yıldız sayısının
Sayfa 55 - kara delik ayri yaziliyomusKitabı okudu
Reklam
... Böylece ilgi alanını karadeliklere çeviren Hawking, 1974 yılında en önemli keşfini yapar: Karadelikler tam olarak kara değildir ve ışınım yapmaktadırlar. Hawking ışınımı adı verilen bu ışınım karadeliklerin yavaş yavaş enerji kaybetmesine ve en sonunda buharlaşmalarına yol açmaktadır.
1974 yılında Hawking, kara deliklerin tam anlamıyla kara olmadığını, şimdi Hawking ışınımı olarak adlandırılan bir ışınım yaydığını, çünkü ışınımın kendine bir tünel bularak bir kara deliğin kütleçekimi alanından dahi kurtulabileceğini de kanıtladı. Bu makale, kuantum kuramımn ilk kez görelilik kuramına uygulanışıydı ve onun bilinen en iyi eseri olarak kabul edilmektedir.
Sayfa 248 - ODTÜ Yayıncılık.
1970’lerde Stephen Hawking kara deliklerin “Hawking ışınımı” salarak yavaş yavaş buharlaştığını gösterdi. Sorun şudur ki bu ışınım hiçbir enformasyon içermez. Fizik kanunları, tıpkı enerji gibi enformasyonun da ortadan kaldırılamayacağını buyurur; bu da enformasyonun bir yere gitmesi gerektiği anlamına gelir. Yıllarca süren tartışmaların ardından, fizikçiler artık enformasyonun, kara deliğin “olay ufku”ndaki, içeriye düşen madde ya da ışık için geri dönüşün olmadığı noktadaki uzay ve zamanın mikroskobik yapısına şifrelendiğine inanıyor.
Sayfa 344 - pdf
75 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu kitabı okumadan önce bilmeniz gereken birden fazla mevzu var. Özellikle temel fizik, genel görelilik ve özel görelilik mevzularını... Kitap önsözünde bunlardan ve diğer bilmeniz gerekenleri Kerem Cankoçak kısa kısa bahsetmiş. Fakat ben bazı konuları bilmeme ve önsöze rağmen birçok şeyi araştırma ve yeniden tekrar etme ihtiyacı hissettim. Kitap, Stephen Hawking'in 2 dersini anlatıyor. Bu ders konuları 1.Ders "Kara Deliklerin Saçları Yok Mudur ?" ve 2. Ders " Kara Delikler Aslında O Kadar Da Kara Değiller". Derslerin yayın tarihleri de kitap içerisinde mevcut. Bu kitapta, Hawking ışınımı, Süper-Öteleme Kuramı, Tekillikler, Kara delikte tekillik, Kütleçekimsel mercek etkisi gibi daha birçok konuya kısa kısa değinilmiş. Eğer kara delikler hakkında dünden bugüne kadar yapılan çalışmaları ve bu çalışmalar hakkında Stephen Hawking'in düşüncelerini öğrenmek isterseniz bu kitap bu amaç için biçilmiş kaftan. Özellikle başlangıç için :). Bazı bölümleri gerçekten anlamakta zorluk çektim fakat kitap içerisinde ve çoğu anlamadığım yerlerde küçük açıklamaların mevcut olması benim için durumu kurtardı diyebilirim. Ayrıca kitap sonlarında Stephen Hawking'in ve diğer çalışma arkadaşlarının Süper-Öteleme kuramından da çok kısaca bahsediliyor. Bu kuram hakkında daha fazla ve kolay bir şekilde bilgi edinmek isterseniz Netflix platformunda "KARA DELİKLERİN GİZEMİ" isimli belgeseli özellikle bu kitabı okuduktan sonra mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.
Kara Delikler
Kara Delikler
Stephen W. Hawking
Stephen W. Hawking
Kara Delikler
Kara DeliklerStephen W. Hawking · Alfa Yayınları · 20202,931 okunma
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.