374'lü yıllarda Avrupa'ya giden Hunlar, büyük bir imparatorluk kurdu. 469'da tarih sahnesinden silinince Ogurlarla Hun artıkları karışıp Bulgarlarü meydana getirdiler. Aynı devirlerde Batı Kazakistan'dan gelen Sabarlar, Kafkasların kuzeyinde devlet tesis etmişlerdi. Onların yerini alan Hazar Kağanlığı yaklaşık dört yüz yıl devam etti. Avarlar ise 558'de geldikleri Doğu Avrupa'da iki yüz elli yıl süren bir imparatorluğun temellerini attılar. Peçenekler, Uzlar, Orta Asya'dan Avrupa yönüne giden ve önemli tarihî roller oynayan Türk boylarıydı. Geniş Avrasya bozkırlarını konumuz çercevesinde elde tutan en son boy Kuman-Kıpçaklardır. Altaylardan Macaristan'a Tataristan'dan Mısır ve Hindistan'a uzanan alanda çok mühim devletler kurdular.
“Çin’in kuzeyinde büyük bir imparatorluk kuran Hunlar, bünyelerinde Orta Asya’daki hemen hemen bütün kavimleri toplamıştır. Bu daha sonra Çinlilerin hafızasında derin yer edinmelerine sebep olmuş ve yüzyıllar sonra dahi, kurulan devletleri ve boyları Hunlara bağlamışlardır.”
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
Roma imparatoru Teodosius'un ölüm yılı olan 395'te Hunlar yeniden harekete geçtiler. Akın iki yönde gelişti: Hunlardan bir kısmı Balkanlardan Trakya'ya giderken başka bir koluda Kafkaslar üzerinden Anadolu'ya indiler. Hun Devleti'nin doğu kanadı tarafından düzenlenen bu Anadolu akını Basık ve Kursık adlı iki başbuğ tarafından idare ediliyordu. Bu sefer esnasında Ro­malılar kadar Sasaniler de telaşlanmışlardı. Hun süvarileri Erzurum, Kara­su, Fırat vadileri boyunca ilerleyerek Çukurova'ya ulaştılar. Edessa (Urfa) ile Antiocheia (Antakya)'yı kuşatıp Suriye'ye giderek Kudüs'e kadar uzanmayı başardılar. Sonra aniden kuzeye dönen Hun ordusu Kayseri-Ankara istika­metiyle Bakü'ye ulaşıp geldikleri yere geri döndü. 395-396 da meydana gelen bu akınların tarihte Türklerin bilinen ilk Anadolu seferi olarak kabul edilmesi de söz konusudur. Üç yıl sonra tekrarlanan bahsettiğimiz akınlar karşısında Bizans Imparatoru Arkadius'un hiçbir şey yapamadığı bilinmektedir.
HUN TÜRK İMPARATORLUĞU
Hun imparatorluğu, kuzey ve güney Hunlar adlarıyla ikiye ayrıldı. Güney Hunlar Çin’in himayesine sığınmak zorunda kaldılar. 
Hunlar Ordu Halk (Halk Ordusu) olmakla birlikte Mete Han düzenli ve profesyonel bir ordu kurmuştu. Ordu 10.000 kişilik tümenlerden oluşuyordu. 10.000 atlı askerden oluşan bu birliklerin yanı sıra 1.000 atlıdan oluşan küçük birlikler, hatta 100 ya da 10 atlı askerden oluşan daha küçük birlikler de bulunuyordu.
Sayfa 166 - İlgi Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
Hunlar senede bir defa toplanış yaparak atalarının ruhuna, göğe ve yere kurban keserlerdi. Göktürk asilzadeleri de her sene atalarının gömdükleri yerleri ziyaret ederek ruhlarına kurban keserlerdi.
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.