192 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İdeal Devlet Yurttaşlarının Görüşlerinin Ana İlkeleri
Kitabın pazarlama adı ne kadar "İdeal Devlet" olsa da kitabın asıl adı "İdeal Devlet Yurttaşlarının Görüşlerinin Ana İlkeleri"dir. Kitaptaki bu isim farkı insanın kitaba yaklaşımını oldukça değiştirmektedir. Bu fark insana birinde İdeal devleti arattırırken diğerinde ideal insanı tanımak hedefine yöneltiyor. Kitabın asıl adı olan "ideal devlet yurttaşlarının görüşlerinin ana ilkeleri" olarak kitaba bakacak olursak Farabi kendi yaptığı felsefeye göre en küçükten başlayarak en büyüğe ulaşmayı hedeflemiş. Buna da hep var olanı ve ilk var olanları sıralayarak, dünya üzerinde ve gökyüzünde gördüğü sistemleri açıklayarak yapmış ve bunları bir büyük sisteme bağlayarak insanın sonra da toplumun ilkelerini ortaya koymuş. Bu ilkeleri belirlemesinde ve sistemleri inceleyip yaptığı felsefe sonucu sonuçlara ulaşmasındaki yöntemi tartışmaya açık olsa da doğru sonuçlara ulaşabilmiş mi diye sorucak olursak eğer, günümüz bilgi birikimiyle bu sistemlerin işleyişinin böyle olmadığını(gezegenlerin işleyişi, vücut organlarının görevleri-işleyişi gibi) doğru sonuçlara ulaşamadığını görürüz. Oluşturduğu Devlet-toplum yapısında da son derece bazı ilkel yöntemlerin(devletler arası güç politikası, kadın ve erkeğin toplumdaki rolleri, kölelik gibi) olduğu da dikkat çekmektedir. Yine de dönemin şartlarına göre düşünecek olursak dönemine göre ileri bir kafayla yazılmış bir kitap ve tarihi açıdan çıkarımlarda bulunmak için okunması gereken bir kitap.
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,197 okunma
372 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Platon tarafından yazılmış Devlet aslında bir felsefe kitabı olmasına rağmen okurken ahlak, din, yaşam tarzımız, yönetim biçimleri, siyaset, iyilik ,mutluluk hatta en çok da kendinizi sorgularken bulacağınız bir kitap.. Sokrates ve birkaç düşünür bir evde oturup ideal devlet düzeni nasıl olmalı diye tartışırlarken buluyorlar kendilerini ve başlamışken bu sorgulama ve düşünme işine sonunu da getiriyorlar. Devlet kurarken düşünülebilecek sorgulanabilecek her konuyu irdeliyorlar. Bana göre ütopik bir devlet olsa da Sokrates ve arkaşlarının kurduğu devlet, bugün bizim bile düşünemediğimiz birçok konuyu 3000 bin yıl önce tartışmaları ve bu sorunların günümüzde hala devam etmesi beni en çok düşündüren noktalardan biri oldu. Özellikle şu an uygulanmakta olan yönetim biçimimiz demokrasi hakkında birçok eksik ve sorgulanması gereken nokta keşfettim bu kitap sayesinde.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,9bin okunma
Reklam
120 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
İnsanoğlu olaraktan ne kadar okursak okuyalım hala bir şeylerin eksik olduğunu gösteren bir kitap. Kitabı okuduğumda aslında Farabi hakkında ne kadar az şey bildiğimi fark ettim. Bana yeni bir dünyanın kapısını araladı. Günümüzde insan hayatını kolaylaştıran pek çok şeyin temellerinin Farabi'ye ait olduğunu gördüm... Farabi, ses üzerine uzun
Farabi - Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun?
Farabi - Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun?Mesud Topal · Destek Yayınları · 20207,3bin okunma
372 syf.
8/10 puan verdi
Devlet kitabını uzun zamandır okuyordum sonunda bitti. Sokrates ile arkadaşlarının konuşmalarından oluşuyor. İlk bölümleri o kadar yavaş okudum ki çok sıkıldım. Ama sonradan kitap daha akıcı ve heyecan verici oldu. Özellikle ideal devlet için söyledikleri insanların içindeki madenleri göre ayırıp meslek ve bölümleri ayırmıştır. Mesela Altın olanlar yönetici grubunda veya Gümüş olanlar işçi sınıfında olması gibi düşünceleri vardı. Dört  çeşit devlett tipinden bahsedip ,devlet ile insanları bağdaştırmıştır. Timokrasi ,oligarşi, demokrasi ve zorbalık şeklinde devlet türleri kurulmuştur. İnsanlarıda karakterine göre bu devlet ile benzetti. Kitap sadece devlet türlerinden veya idari yönetimini nasıl olmasından ileri gelmiyordu . Yaşlılık üzerine, kanunlar üzerine ölümden hatta çocuk yetiştirilmesi kadar çeşitli konular vardı. Kitap genel olarak hoşuma gitti. Sadece sabır isteyerek okunması gerekiyor. Siyaset bilimi mezunu olarak merak olan arkadaşlarıma bir kitabı öneriyorum.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,9bin okunma
372 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Sokrates'in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatan Platonun bir eseridir. Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir. Fakat eserde Platon'un hocası olan Sokrates'in konuşmaları yer almaktadır. Platon, "Devlet" adlı eserinde ideal devletin nasıl olacağını belirtmiştir. Bu devlette insanlar üç sınıfa bölünmüştür; Çalışanlar(işçiler, çiftçiler, zanaatkarlar), bekçiler (askerler) ve yöneticiler. İşçi sınıfı çalışıp üretimde bulunarak devletin maddi ihtiyaçlarını karşılar. Bekçiler sınıfı toplum içinde güvenliği ve dışarıya karşı devletin varlığını savunur. Yöneticiler sınıfı ise devleti yönetir.Bu toplumda her sınıfın bir erdemi vardır. İşçi sınıfının erdemi kanaatkâr olmak, bekçi sınıfının erdemi cesaret, yöneticilerin erdemi ise bilgeliktir.Ayrıca bu toplumda Kadın-Erkek eşitliği mevcuttur.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,9bin okunma
107 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
George Orwell'ın "Neden Yazıyorum?" adlı deneme kitabının beni bu kadar etkileyeceğini beklemiyordum. Sıradan bir deneme kitabı değil bu, okuması da kolay değil. Kitapla ilgili beklentim, Orwell'ın yazarlıkla ilgili püf noktalarını, deneyimlerini okuyacak olmamdı. Evet, 10 sayfalık ilk bölümde bunları okudum ve sevdim. Yazar, "Neden Yazıyorum?" sorusuna çocukluğunun ve yaşadığı toplumun etkisini de anlatarak buna doyurucu cevaplar vermiş. Fakat asıl etkilendiğim, Aslan ile Tekboynuz: Sosyalizm ve İngiliz Dehası adını verdiği 2.kısımdı, çok etkileyiciydi. Zor bir metindi çünkü İngiliz tarihine hakim değildim. Yazarın sosyalizm, faşizm, komünizm kavramlarının üzerinden yaşadığı toplumu bu kadar acımasız ve cesurca eleştirmesi beni mest etti. Yalnızca İngiltere'yi eleştiriyor gibi görünse de aslında tüm toplumlarla ilgili güzel fikirleri, ideal devlet anlayışı var. Kitabın 3 ve 4. kısmında ise kısa, düşündürücü hikayeleri bulunuyor. En yakın zamanda Orwell'in diğer kitaplarını özellikle denemelerini okumak istiyorum. Tavsiye ederim.
Neden Yazıyorum
Neden YazıyorumGeorge Orwell · Sel Yayıncılık · 20131,158 okunma
Reklam
328 syf.
8/10 puan verdi
İsmi ile müsemma bir kitap. More'u, Campanella'yı, Bacon'ı vs. düşünmeyin. Hayatın gerçeklerini, realiteyi düşünerek ideal dünya hakkında rasyonel fikirler veriyor Bregman. Birçok konuda verilerle destekliyor söylemlerini. Sosyal devlet, refah devleti, sosyal yardım, para yardımı gibi konuların hangilerinin daha faydalı olduğunu, dünyanın geçmişten bugüne hangi aşamalardan geçerek ilerlediğini veya hangi konularda yeterince ilerleyemediğini dayanaklarıyla açıklıyor.
Gerçekçiler İçin Ütopya
Gerçekçiler İçin ÜtopyaRutger Bregman · Domingo Yayınevi · 2018145 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
Farabi: İlim, Aydınlanma ve Anlam
"İnsan kendi hakikatinin önünde bir engeldir. " /Farabi Farabi, 870-950 yılları arasında yaşamış bir Türk-İslâm filozofudur. O, Yunan felsefesi ile İslam’ı birbiriyle uzlaştırmaya çalışan ilk kişidir. Aristotales'ten sonra "İkinci Öğretmen"dir. Eser, Farabi’nin sözleri üzerinden hayatının ve çalışmalarının anlatıldığı denemelerden oluşuyor diyebilirim. Kitap, Farabi’yi anlamaya güzel bir başlangıç yapmak için ideal. Öncelikle ağdalı bir dili ve akademik bir yapısı yok. Bu nedenle okunması keyifli oluyor. Ancak daha derin bir anlayış için Farabi’nin eserlerini ve bu konuda yapılan felsefi çalışmaları okumak gerekiyor. Bu kitaptan sonra Farabi’nin “İdeal Devlet” kitabını tekrar okumayı düşünüyorum. Böylelikle daha verimli bir okuma olacağını düşünüyorum. Herkese keyifli okumalar.
Farabi - Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun?
Farabi - Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun?Mesud Topal · Destek Yayınları · 20207,3bin okunma
372 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Platon, devlet adlı eserinde hocası olan Sokrates'in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü ideal ve adil devlet modelini anlatıyor. Eser diyaloglardan oluşuyor. Sohbet şeklinde yazılmış. Bazı yerleri tekrar başa dönüp okusam da okunması kolay ve akıcı. Eser de, Sokrates ideal devlet yönetimini bir gemiye kaptanlık etmeye benzetiyor. Sokrates'e göre, nasıl bir gemiye kaptanlık edebilmek için teknik bilgiye sahip olmak gerekiyorsa, devlet yönetiminde de baştakinin -Sokrates baştakini kral filozof veya filozof kral şeklinde adlandırır- teknik bilgiye sahip olması gerekir. Sokrates'e göre ülke için doğru, yararlı olanı saptamak filozof kralların işidir. Filozof krallar iyiyi ve doğruyu bilir. Halk bu bilgiye sahip değildir. Günümüz demokrasi anlayışına ters bir durum olsa da düşündürücü bir kitap. Aslınsa kitapta asıl konuşan Platon. Platon kendi döneminin Atina demokrasisine karşı çıkıyor. Platon'un hocası Sokrates gençleri yozlaştırdığı gerekçesiyle Atina yönetimi tarafından ölüme mahkum edilmiş. Bunun üzerine Platon Devlet adlı kitabını bir tepki olarak yazıyor. Okumanızı tavsiye ederim. Ufkunuzu açaçacak, düşündüren bir eser.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,9bin okunma
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE Grigory Petrov TARİHTEN İBRET Kitaba ilgiyi üstüne çeken bir başlıkla bir bölümle başlanmış Moskova’daki Devlet Tiyatro'sunun duvarlarında oluşan çatlakların bir süre sonra temellerden çatıya uzanarak artmasını zamanında en sağlam bina temeli ahşaptan yapılmasınin ardından gevşek olan zemine kazıklar çakılarak
Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov · Beyazıt Kitabevi Yayınları · 2018100,1bin okunma
1.000 öğeden 891 ile 900 arasındakiler gösteriliyor.