372 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Platon devlet burada sizlere nasıl ideal bir devlet düzeni olması gerektiğini din felsefesine nasıl değinileceğini çok güzel bir şekilde anlatıyor ve ideal olan 3 devlet düzeni bunların nasıl sonuçlar elde edeceğine çok güzel değiniyor. Monarşi, oligarşi ve demokrasi olarak 3 yönetim biçiminden muazzam bir şekilde bahsediliyor. Bence genci ve yaşlısı bu kitap okuyup hayatlarındaki felsefi değişimin sorunlara yaklaşma biçiminin değişimini sorgulama ve yanıtlamakta olan değişimlerini fark edebilirsiniz.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,3bin okunma
%35 (130/368)
·
Puan vermedi
Yapay Zekâ Devlet Degerlendirmesi
"Plutonun Devlet" adlı eser, filozof ve düşünür Platon tarafından yazılmış olan ünlü bir eserdir. Bu eser, Platon'un ideal devlet anlayışını ve adalet kavramını detaylı bir şekilde ele aldığı bir diyalog eseridir. Platon, "Plutonun Devlet"te adalet, erdem ve ideal toplum yapısı gibi konuları ele alırken, aynı zamanda yönetim biçimleri, eğitim sistemi ve toplumsal düzen gibi konuları da tartışır. Eserde, Platon'un ideaları ve felsefi düşünceleri üzerinden bir toplumun nasıl olması gerektiği konusunda derinlemesine bir analiz sunulur. "Plutonun Devlet", felsefe tarihinin en etkili ve önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Platon'un ideal devlet anlayışı ve adalet kavramı, günümüzde bile felsefe ve siyaset alanında yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Eser, çağlar boyunca birçok filozof, siyasetçi ve düşünür üzerinde derin bir etki bırakmış ve hala modern düşünceye önemli katkılarda bulunmaktadır. Yapay Zekâ
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,3bin okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
85 günde okudu
Devlet>Prens>İdeal Devlet
Daha iyi anlayıp üzerinde doğru değerlendirmeler yapabilmek için 2 kere okudum. Farabî kendi dönemine göre devlet, yönetim, yönetici konusunda epey kaliteli düşüncelere sahip. Ancak bu yüzyıla göre değerlendirdiğimde, bilmediğimiz hiçbir şey söylememiş. Bazı kitaplar maalesef, ‘her dönemin kitabı’ olamayabiliyor. Platon’un Devlet’i ve Machiavelli’nin Prens’i, İdeal Devlet’e göre daha uzun yaşayacak gibi. Ama ardı sıra üçleme şeklinde üçü de okunursa gayet kaliteli bir okuma serüveni olur diye düşünüyorum. Zaten ben de öyle yaptım. Önce Platon, sonra Machiavelli ve son olarak Farabî’yi okudum. Kitap, direkt devlet ve yönetim konusuna girmiyor. Hatta başlarda kitabın devlet ile ne alakası var acaba diye düşünmedim değil. Ama son bölümlerde esas konu geliyor. İlk bölümler, yaratıcıdan, yaratılanların oluşum sırası ve şeklinden bahsediyor. Bunları da düşünürsek, kitap aslında tamamen ‘devlet yönetimi’ konusunu içermiyor. Sanki Farabî’nin akla gelebilecek tüm konular üzerinde deneme türünde yazdığı bir kitap gibi. Anlaması biraz zor, yani ben epey zorlandım okurken. Felsefî terimlerin bulunması bunun bir sebebi olabilir. Okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim.
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,106 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Farabî'nin 70 dil bildiği rivayeti...
Biraz da Doğu kültüründen felsefî eserler okumak gerekli. Felsefe sadece Batı'da yapılmamış. Ancak Farabî, Platon ve Aristoteles'ten çok etkilenmiş. Zaten bu kitap da Platon ve Aristoteles'in öğretilerini büyük oranda içeriyor. Ancak o yıllarda ve o coğrafyada böyle bilgiler edinilmesi çok güç. Yüzyıllar öncesinde böyle insanların olduğunu görmek, günümüzde felsefî açıdan çok ilerleyemediğimizi gösteriyor bence. Bu kitap da bu gerçeği yüzümüze vuran eserlerden biri.
İdeal Devlet
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,106 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
var bir hayalimiz..
Thomas More tarafından ilk olarak kullanılan ütopya kavramı, kitabına da adını vermiştir. Olmayan mükemmel ülke/ yok ülke- iyi ülke olarak çevrilebilir yunancadan. More kitabı, 2 kısımdan oluşur. İlk kitapta İngiliz gezgin ve devlet adamı Raphael Hythloday'un Ütopya'yı keşfi ve bu hayali ülkeyi anlatmasıyla başlar. Ütopyanın coğrafi
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Alfa Yayınları · 201820,2bin okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Asıl adı Giovanni Domenico Campanella olan Dominikan keşiş, İtalyan şair, yazar ve Platoncu filozof ile selamlıyorum sizi. Latince başlığı Civitas Solis olan ütopik eseri, Güneş Ülkesi ile… Güneş Ülkesi, yıllarını hapishanede geçirmiş ve defalarca işkenceye maruz kalmış İtalyan filozof Tommaso Campanella’nın, yaşadığı dönemin devlet yapısı ve toplum düzeninden memnuniyetsizliği üzerine kaleme aldığı bilim ve felsefenin hakim olduğu düzeni anlatan bir ütopya. Ütopyacı düşüncenin en eski örneklerinde, insanı evrensel bir mutluluk içinde gören ve büyük dinlerin “cennet” tasarımlarına yansımış olan “Altın Çağ” özlemi yatar. Hesiodos’un dizelerini hatırlayalım mı? Altın Çağ, insanların meşakkatlerden, acılardan, kötü yaşlılıktan “uzak yaşadıkları” bir çağdır. Tüm bu bilgiler ışığında gelin bu ülkeyi biraz daha yakından tanıyalım. “Güneş Ülkesi”, monarşik Se benimsemektedir. Dış ticarette para kullanılırken iç ticarette takas yapılır. Gümüş, altın ve para değersizdir. Bireysel hırslara, doyumsuzluklara ve savaş yaratacak rekabet ortamına sebep olmaması için ülkede özel mülkiyete izin verilmez. Bütün mülk devlete aittir. Yeniçağda More ve Campanella’yı etkileyen ilk kaynağın “Iambulos’un Güneş Adaları” olduğu göz önüne alınırsa ideal toplumu ifade eden bu “cennet düşü”nü daha çok idrak edebiliriz.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
Reklam
10/10 puan verdi
Farabi'nin devlet görüşünü açıklayan kitabı. Aslında diğer bir kaç kitabı da bu katagoride. Mutluluğun kazanılması gibi. Bu kitaplarda devlet, devlet adamı nasıl olması gerek hakkında görüşleri. Çoğunun bildiği gibi Aristo ve Platon'dan en çokta Platon'dan etkilendiği söylense de aslında görüşü orijinaldir. Platon gibi devleti filozofların yönetmesi değil, yöneticinin belli vasıflarda olması görüşündedir. Bu ikisi benzer gözükse de farklı görüştür. İdeal Devlet olarak çevirilse de aslı El-Medinetül Fazıla'dır. Bkz. Medine = medeni, şehir, medeniyet.
El-Medinetü'l Fazıla
El-Medinetü'l FazılaFarabi · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 19903,106 okunma
372 syf.
·
Puan vermedi
Toplumsal Düzenin İnşası
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
Platon’un "Devlet" adlı eseri, Antik Yunan düşünce tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Platon, bu eserinde ideal bir toplumsal düzenin nasıl olabileceğini tartışırken, okuyuculara derin düşünce ve sorgulama fırsatı sunar. Kitap, Platon’un öğrencisi Sokrates'in anlatılarına dayanır ve bir diyalog formatında ilerler. Sokrates, bir grup genç ve tartışkan arkadaşıyla birlikte, adaletin ne olduğunu ve ideal bir toplumun nasıl oluşabileceğini sorgular. Bu diyaloglar, okuyucuya farklı düşünce akımlarını ve toplumsal yapıların nasıl olabileceğine dair çeşitli perspektifleri sunar. Platon, "Devlet"te, toplumun en iyi şekilde nasıl yönetilebileceğini ideal bir devlet modeli üzerinden inceler. Ona göre, bu ideal devlette bireylerin ve toplumun refahı için adalet ve eşitlik temel prensiplerdir. Ancak, Platon’un ideal toplum modeli, bazı eleştirilere de açıktır. Örneğin, bireysel özgürlüklerin sınırlanması gibi konular, günümüz okuyucuları için de tartışma yaratır.
Devlet
Devlet
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,3bin okunma
128 syf.
5/10 puan verdi
Çelişkilerle dolu Ütopya
Dikkat tamamen spoiler içerir. Spoiler takıntısı olan varsa bu inceleme yazısını okumasın. Toplumsal ilişkiler, devlet, adalet vb konularda değişik fikirler edinmek isteyen kişiler okuyabilirler. Fakat çelişkilerle dolu bir kitap. Eğer her cümleyi daha önceki cümlelerden bağımsız olarak okursanız sorun yok. Yazmaya bile üşeniyorum. Daha önce kitap
Ütopya
ÜtopyaThomas More · Oscar Yayınları · 020,2bin okunma
394 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Platon ideal devlet yapısının nasıl olması gerektiğini ortaya koyuyor. İdeal devletin olmazsa olmazının ADALET olduğunu özellikle vurguluyor. Kitapta dikkat çeken bölümlerden biri de yöneticilerin tiranlığa nasıl evrildiğinin anlatıldığı bölüm.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Mutena Yayınları · 201726,3bin okunma
Reklam
372 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Bu eser, Sokrat'ın bir grup genç aristokratla birlikte, bir devletindoğası, ideal yapısı ve ideal devlet adamının nitelikleri hakkında birdizi diyalok gerçekleştirdiği bir diyalok formatında yazılmıştır. Adalet, erdem, egitim, cinsiyet rolleri, liderlik, mülkiyet ve toplumun organizasyonu gibi birçok önemli konu bu diyaloglarda ele alınır. Platon, ideal bir devletin nasil olması gerektiğini ve bir toplumda adaletin nasil sağlanabileceğini tartışır. Üç sınıfa dayalı bir toplumsal yapı önerir vebu sınıflar arasında doğal bir bölünme olduğunu öne sürer: yönetici sınıf (filozof kral), askeri sınıf ve üretici sınıf. bu model de, her sınıfın belirli görevleri ve sorumlulukları vardır. Platonun "devlet"i, antik çağdan günümüze kadar politika, felsefe ve toplum bilimleri üzerinde derin bir etki bırakmıştır. Bu eser, batı medeniyetinin temel taşlarından biri olarak kabul edilir ve birçok çağdaş düşünür ve politikacı üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. adalet, devletin doğası, eğitim ve toplumun organizasyonu gibi konular üzerine yaptığı derinlemesine düşünceler, günümüzde bile tartışılmaya devam etmektedir. Platonun "devlet"i, çağlar boyunca düşünce dünyasını derinden etkilemiş ve gelecek nesiller için bir ilham kaynağı olmuştur.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,3bin okunma
249 syf.
·
Puan vermedi
·
20 günde okudu
Thomas More 1516 yılında döneminden beklenmeyecek bir öngörüyle bu kıymetli kitabı yazmış. İsmini "Utopia" yani olmayan yer koymuş. Yazarımız başka yerlerde de bu tarz hicvlere başvurmuş; denizci Raphael Hythloday' ın ikinci ismi "geveze, boş konuşan"; Utopia' yı ikiye böldüğü söylenen nehrin ismi olan Anyder
Utopia
UtopiaThomas More · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202020,2bin okunma
520 syf.
·
Puan vermedi
"Türk kültüründe siyasetnâme anlayışının merkezinde yer alan Kutadgu Bilig’in bulunan üç nüshasından Herat’da yazılan birincisi Uygur alfabesi ile Mısır ve Fergana’daki diğer nüshaları Arap alfabesiyle yazıldıkları için yazarın eserini önce hangi alfabe ile yazdığı hususunda halen temel bir tartışma vardır." "Türkler, X.
Kutadgu Bilig
Kutadgu BiligYusuf Has Hacip · İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,493 okunma
249 syf.
9/10 puan verdi
·
36 saatte okudu
"Devletleri dağıtan kötü ahlaktır. Kötü ahlakı yaratan da kötü ilkeler ve düşüncelerdir." Asırlar geçse de güncelliğini yitirmeyen kitaplar vardır. Tıpkı 16. yüzyılda rönesans, reform ve hümanizm akımının ortaya çıktığı dönemde yazılan Ütopya gibi... Ütopya, iki ana bölümden oluşuyor. Oldukça kısa olan ilk bölümde 16. yüzyıl İngiltere'sine dair fikir sahibi olabilirsiniz. Kitabın can alıcı bölümü olan ikinci bölümde ise Ütopyalıların yönetim anlayışı ve yönetimde görev alanlar, ülkede bulunan şehirlerin özellikleri, halkın yaşam tarzı ve birbirleriyle olan sosyal ilişkileri ve köleliğe bakış açılarını öğreniyoruz. Bu bölümde "İdeal Devlet'in özellikleri nelerdir?" sorusuna cevap veren More, oldukça akıcı bir dille okurlara hitap ediyor. Yazarın keyifli anlatımı sayesinde zihninizde yepyeni bir ülke yaratabilirsiniz. Kitabın pek çok farklı yayınevi tarafından basımı mevcut. Dolayısıyla Ütopya'nın sayfa sayısı yayınevlerinin tercümesine göre değişebiliyor. Son baskılarda kitabın ikinci bölümünden sonra Mina Urgan'ın Ütopya ve Thomas More'un yaşamı üzerine kıymetli yorumları yer alıyor.
Utopia
UtopiaThomas More · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202020,2bin okunma
1.319 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.