Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Es’ad b. Zürâre’nin Yesrib’de başlattığı çok önemli bir iş vardı. Bu iş o kadar önemliydi ki daha sonra tüm Müslümanlara bu iş farz oldu. … Bu iş neydi, biliyor musunuz? Cuma namazı idi. Es’ad b. Zürâre, Yesrib’de ilk cuma namazını kılan ve kıldıran şahıs oldu.
Sayfa 124 - Siyer YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Salih Bozok anlatıyor: "Bir gün, Çankaya civarında bir köylü evine gitmiştik. Girdiğimiz kulübede, ihtiyar bir köylü ile karısı oturuyordu. Bize ikram ettikleri kahveleri içerken Atatürk, köylü ile konuşmamı söyledi. Ben bu emre itaat için ak sakallı köylüye ilk aklıma gelen suali sordum: - Sen Gazi'yi tanır mısın baba? İhtiyar beni, saçma bir sual sormuşum gibi alaycı bir şekilde süzdü: - Gazi'yi tanımayan var mı ki? dedi ve ilave etti: - Ben görmedim ama, her hafta Hacı Bayram Veli Camii'nde cuma namazı kılarmış. Ta göbeğine kadar sakalları varmış. Melek gibi nur yüzlü, peygamber gibi mübarek bir ihtiyarmış!. .. Gülmemi güç tutarak, Atatürk'ün sakalsız ve genç yüzü­ne baktım. O, kaşlarını kaldırarak kendini tanıtmamamı emretti. Dışarı çıktığımız zaman da güldü ve: - Varsın, dedi, o da öyle bilsin. Hakikati öğrenmek belki biçarenin hayalini yıkar, onun hayalindeki şirin sakallıyı öldürtüp de sevgisini kaybetmekte ne mana var? ... "
"Nükte ve Fıkralarla Atatürk", Niyazi Ahmet Banoğlu, sayfa 229Kitabı okudu
30 Aralık 2022 cuma günü cuma namazı sonrası Ankara'nın göbeğinde kahpece şehit edilen Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Sinan ATEŞ'in babası Musa ATEŞ abimizin vefat haberini az önce öğrendim. Ramazan-ı Şerifin bu ilk günü böyle mübarek bir günde evladının acısına daha fazla dayanamayan Musa abimiz emaneti sahibine teslim etmiştir. Ahir ömründe Musa abimize böyle bir acıyı reva görenler iki cihanda gün yüzü görmesinler. Musa abim, mekânın cennet ruhun şad olsun İnşallah. Mustafa Meftun ÇAĞLAR/11.03.2024/EDİRNE
Bu Cuma, namazı kıldırmaya genç bir İmam geldi. Müftülüğün yanındaki camii olduğundan mıdır, eğitim, izleme gibi faaliyetlerden midir bilmiyorum tâbi.. Genç hutbeye çıktığından kitap okuyan birisi olduğu o kadar belliydi ki. Vurgu ve tonlamaları, sesindeki samimiyet, diksiyon; hutbenin de hakkını yemeyerek istifadeliydi. Herkes pür dikkat genci dinliyor, eline telefon alanı görmedim. Herkes şok içinde kala kaldı. Hutbe bitti geçti namazı kıldırmaya. Hayda yine yanık ve samimi bir sesle okumaya başladı. Yine vurgu ve tonlamaları, nağme yapması; Türk musikisi ile kıraat arasındaki yakınlığı ,biraz aşina olan yakalar. Neyse ki genç selâm verdi. Hanım kardeşler buradan sonrasını pek bilmez. Hoca cuma farzında selâm verince camideki bir kısım cemaat son sünneti kılmadan yangından kaçar gibi çıkmaya çalışır camiden. (bunu yargılamak maksadıyla söylemiyorum) Bu kez ve hayatımda ilk kez kimsenin çıkmadığına şahit oldum. Herkes tahiyyata mıhlanmış üstündeki şoku atlatmaya çalışıyordu.
Medine'ye İntikal Ve Cuma Namazı
Yesrib, Kuba'ya çok yakındı. Bir saate varmaz şehre varılırdı. Ancak Rasûlullah şehre girip namaz telaşı yaşanması yerine burada namaz kılmayı tercih etti. Hikmet dolu bir karardı. Ranuna Vadisi'nde konakladılar. Cuma namazını orada kıldılar. Böylece Rasûlullah Medine'de ilk cuma namazını bu vadide kılmış oldu.
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
Malazgirt Savaşı öncesi
İki ordu arasındaki büyük sayı farkına rağmen, Bizanslıların çok değişik milletlerden oluşmuş kozmopolit, hantal silahlı gücünün verdiği dezavantaja karşılık, Alp Arslan'ın Türk savaşçılığı ve İslâm'ın cihad ülküsüne bütünüyle bağlı, çok hareketli bir savaş gücü vardı. Alp Arslan, İmparator'a son bir defa hem kendisini ve hem de Halife'yi temsil eden elçiler gönderdi ise de, bu davranışı bir zaaf alameti olarak değerlendirildiğinden sonuç alınamadı. Sultan Alp Arslan'ın maddi güç yanında, ordusunun manevi yönünü de ihmal etmediğini vurgulamak gerekir. Nitekim savaş biraz da bu nedenle, Alp Arslan'ın imam ve fakihi Buharalı Ebü Nasr Muhammed'in tavsiyesi üzerine, bütün Müslümanların başarıları için dua edeceği mübarek Cuma gününe ve Cuma namazı sonrasına denk getirilmiştir. Bir İslâm kumandanı olarak son barış teklifi de bir zayıflık ve savaştan çekinme şeklinde değerlendirilerek reddedilen Alp Arslan, birlikte kılınan Cuma namazından sonra beyazlar giyinmiş, kokular sürünmüş olarak askerlerinin başındadır. Onlara yaptığı kısa hitabede; Şehit düşerse vurulduğu yere gömülmesini, kendisinden sonra oğlu Melikşah'a itaat edilmesini bildirir. Bir hükümdar değil, Allah yolunda din ve devlet için bir er gibi savaşacağını belirtir. Savaşmak istemeyen çekip gidebilecektir. Atının kuyruğunu bizzat bağlar, ok ve yay gibi uzaktan savaşma aletlerini bırakır, en ön safta olacağını göstermek için kılıç ve topuzunu alır.
Salimoğuları yurdunda ilk Cuma namazı Hz Muhammed eşliğinde kılındı
✿ "RECEP VE ŞABAN AYLARININ ÖNEMİ" ✿
🌷Üç ayların ilki ve ikincisi olan Recep ve Şaban ayı, kutlu bir zaman dilimidir ve mü'minlerin hayatında müstesna bir yer teşkil eder. Her mü'min, bu zaman diliminin geleceği ânı heyecanla bekler/ beklemelidir. Böyle bir bekleyiş bize Efendimiz'den miras kalmıştır. O (sallallâhu aleyhi ve sellem), üç ayların geleceği günleri gözler
İstanbul "İslâmbol" oldu,
İstanbul'un "İslâmbol"şehrine dönüştüğünden en büyük alemeti de işte [ilk cuma namazı Fatih Sultan Mehmed Han ve Hocası Akşemseddin hazretleri Ayasofya'da] bu namazın kılındığı AYASOFYA'NIN CÂMİYE ÇEVRİLMESİ olmuştur.
Sayfa 576 - -Birinci cildin sonu -
Reklam
MARAŞ DESTANI SÜTÇÜ İMAM VE RIDVAN HOCA
Yazacaktı Türk Maraş'ta bir destan, Kurtulacaktı işgalden bu vatan. Sütçü İmam çıkıyordu en öne, Düşmanla vuruşuyor döne döne. Ses verecekti imamım Maraş’tan, İlk kurşunu sıkıyordu en baştan.
Regâib Namazı Nasıl Ortaya Çıkmıştır...
İmam Ebubekr et-Tartûşî (rahimehullah) şöyle demiştir: “Ebu Muhammed el-Makdisî bana şunu haber verdi: “Beyt-i Makdis’te bizde Receb ve Şa’bân aylarında kılınan şu Regâib namazı hiç yoktu. Bizde bu namazın ilk olarak meydana gelmesi hicrî 448 senesindedir. Şöyle ki; Beyt-i Makdis’te bize Nablus ehlinden İbn Ebil-Hamra diye bilinen
Hak ile Batıl arasında el-Ezher
Kâhire'deki Ezher Camii, ilk olarak Mısır'ın Fâtimiler tarafin dan alinmasindan sonra Şiî-Bâtınî inançlarının yayılmasina yardim eden bir egitim kurumu olarak insa edildi (361/972). Selahaddin Eyyûbî, Mısır'ı fethettikten sonra Ehl-i Sünnet'e mugayir egitim veren bu müessesede cuma namazı kılınmasını yasakladi (1171-1252), Memlükler devrinde Ezher Camii, Ehli Sünnet itikadi üzere ilim tahsili yapılan, bütün ilimlerin ögretildigi yüksek bir ilim merkezi háline geldi (665 /1266). Cok kıymetli Isläm alimlerinin sayısız talebe vetistirdigi bir ilim müessesesi oldu
Sayfa 253Kitabı okudu
Namaza ilk Adım !
Akil isen, kıl Cuma Namazı, Çünkü saadet tacıdır. Sen namazı şöyle bil ki, Mü'minin miracıdır.
Sayfa 137Kitabı okudu
648 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.