Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
120 syf.
·
Puan vermedi
Kotabın beklentimi karşıladığını söyleyemem. Başlığa da ismini veren "Bir İdam" hikayesi 5-6 sayfadan oluşuyor sadece. Onun dışında yazar, yazma politikasından ve İngiltere'den bahsediyor. Tarihi kültürel, siyasi, ekonomik yapısı vb. Tercih etmeyeceğim bir kitap.
Bir İdam
Bir İdamGeorge Orwell · Can Yayınları · 20211,283 okunma
Darvincilik başlıklı makale
24 Kasım 1859'da, Türlerin Kökeni'ni yayınlayan Darwin, bilimsel evrim teorisinin temelini atarken, canlı varlık popülasyonlarında üreme sırasında gerçekleşen küçük değişiklikleri ve bu varyasyonların doğal seçiliminin özellikle çevreye ve nüfus fazlasına bağlı olduğunu ifade eden varyasyon/seçilim kavramsal çifti sayesinde biyolojide
Sayfa 188 - Yordam KitapKitabı okudu
Reklam
280 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Özgürlük, hiçbir zaman bu kadar acımasızca elde edilmemişti.
Kitabı çok kötü bir yayınevinden okumama rağmen yine de neden 200 milyondan fazla satış yaparak en çok satanlar listesinin başında yer aldığını her sayfada daha iyi anladım. Muhteşem kurgusunu tarih dokusunda çok sağlam bir karakter derinliğiyle harmanlayarak beni çoğu yerde sarsmayı başardı ve çok kısa sürede bitirmemi sağladı. Fransız
İki Şehrin Hikayesi
İki Şehrin HikayesiCharles Dickens · Sis Yayıncılık · 201758,8bin okunma
Meşruti hükümet sosyal devrime bir panzehir bulabilseydi, Belçika, Fransa ve İngiltere örneklerinde görüldüğü gibi refahın da en sağlam garantisi olacaktı.
Sayfa 130 - Boğaziçi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Hindistan yolu üzerinde Rus-İngiliz rekabeti kızıştığı günlerde, yine İngiltere'nin isteğiyle, İkinci Abdülhamit, Afganistan'a bir elçilik kurulu yollamış, Emir Şir Ali Han'a Rus dostluğunu bırakıp İngiltere'ye yaklaşmasını söylemiştir. Türkistan müslümanlarına uslu durmaları öğüdünde bulunmuştur.
İnsanlıkta hiçbir şey kalıcı değildir.
Sayfa 144
Reklam
Düyun-u Umumiye'deki İngiliz temsilcisi Sir Adam Block savaş üzerine İstanbul'u terketmek zorunda kalırken, şu görüşü ileri sürer: ''Eğer Almanya kazanırsa, siz de Alman sömürgesi olacaksınız; İngiltere kazanırsa, mahvoldunuz.''
Mikrodalga Fırın
Ateş olmadan yemek pişiren mikrodalga fırında kullanılan mikrodalga enerjiyi üreten elektrik tüpleri -magnetron- İngiltere'de Sir John Randall ve Dr. Harry Boot tarafından 1940'ta icat edilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'nin radar savunmasını güçlendirmek için çalışan bilim adamları magnetron kullanıyorlardı. 1946'da magnetron tüpünü test ederken, Dr. Percy Spencer pantolon cebindeki çikolatanın erimiş olduğunu gördü. Tüpün ısı ürettiğini bilmekle birlikte, ne kadar yakınını ne derecede ısıttığını ölçmek için önce mısır tanelerini tüpün yanına koydu ve patladıklarını gördü. Ertesi gün laboratuvara yumurtayla gelen Spencer, yumurtaların kabukları patlayacak biçimde hızla piştiklerini gördü.
Sayfa 122
508 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik ya da Ölüm!
Bu başyapıt niteliğindeki eseri nasıl anlatsam, nerden başlasam bilemediğimden, naçizane kısaca bir değerlendirme yapıp, eseri okuyarak hissetmenizi şiddetle tavsiye ederek başlamak istiyorum. Bu nedenle kitabın özetinden ziyade hissettirdigi duygulardan bahsedeceğim. Adından da anlaşılacağı üzere kitap "iki şehir" yani İngiltere ve
İki Şehrin Hikâyesi
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202058,8bin okunma
Her şeye rağmen günümüz İngilteresi, Amerika Birleşik Devletleriyle birlikte oluşturduğu Anglosakson ittifakı ile dünyada çok güçlü bir pozisyona sahiptir.
Sayfa 213Kitabı okudu
Reklam
modern çağda hiçbir uygulama, geceleri işlenen suçun azalması hususunda sokakların aydınlatılması kadar etkili olmamıştır.
Sayfa 171Kitabı okudu
Tudor döneminin öne çıkan özelliği, Kilise konusunda yapılan devrimdir. İngilterede birçok insan hala Roma Kilisesine bağlı kalmasına rağmen Protestanlık yerleşmiştir. Ülkede Kilisenin en üst düzey yöneticisi olarak Papa yerine kral kabul edilmiştir.
Sayfa 119Kitabı okudu
Tudor dönemi, feodal sistemin ortadan kalkması ve soyluların gücünün denetlenmesi açısından önem arz etmektedir.
Sayfa 119Kitabı okudu
İttihat ve Terakki Cemiyeti
... Yurt dışına sürülen veya kaçan İttihatçılar Paris'te toplanmıştı. Orada gazeteler çıkarıyor, bunları gizli yoldan Türkiye'ye sokuyor, padişah aleyhtarlığını yaymaya çalışıyorlardı. Kâh İngiltere, kâh Fransa, kâh Rusya bunları destekliyordu. Çünkü Sultan Abdülhamid gibi bir siyasî ve dinî otoritenin Osmanlı Devleti'nin başında bulunması, yabancıların menfaatlerine aykırı düşüyordu. Ermeniler Doğu Anadolu'da bir devlet kurmak, Yahudiler Filistin'e yerleşmek, İngilizler Arap Yarımadası'nda kökleşmek, Ruslar Balkanlar'dan sıcak denize inmek, Fransızlar imparatorluktan pay almak, Yunanlılar İstanbul'u geri almak için İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne sızmışlardı... Samimi İttihatçıların düşüncesine göre, Abdülhamid devrilince Avrupa devletleri Osmanlı Devleti'ni rahatsız etmeyecek, sıkıştırmayacaklardı. Böylece Osmanlı Devleti rahatlayıp bütün enerjisini kalkınma yolunda harcama fırsatını bulacaktı. Oysa bunun tam tersi oldu ve Osmanlı Devleti kısa süre içinde acemi ittihatçıların elinde parçalandı.
Sayfa 494 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okudu
İçimizdeki Yabancılar! / Kızıl Sultan!
Terörist Ermeniler, Osmanlı Devleti'ne karşı bir başarı beklemiyorlardı. Niyetleri sadece Avrupa devletlerinin dikkatini çekmek ve propagandalarının tesiri altına almaktı. Hem öldürüyor, hem de öldürüldüklerini yayıyor, caniler "mazlum" postuna bürünüp dünyayı aldatıyorlardı. Bu kesif faaliyetin sonucu olarak bazı Avrupalı aydınlarda şiddetli bir Abdülhamid düşmanlığı başladı. Meşhur Fransız tarihçisi Albert Vandal, Sultan Abdülhamid'e bu sebeple "Le Sultan Ruge," yani "Kızıl Sultan" lakabını taktı. İngiltere Başvekili ve Whigs Partisi Genel Başkanı Gladstone da "The Great Criminal," yani "Büyük Cani" tabirini kullandı. Onlar düşmandı. Onlar Ermeni yanlısıydı. Bu bakımdan Osmanlı padişahına "Kızıl Sultan" ya da "Büyük Cani" diyebilirlerdi. Ama bu sıfatları aynen alıp kullanan bazı Türk aydınlarını ve okul kitaplarımıza geçirenleri, bu toprağın çocukları olarak bağışlayabilir miyiz? Ermeni teröristlere karşı Türkleri, Avrupa ve Rusya'nın istekleri karşısında milli toprakları korudu diye bir Osmanlı padişahını suçlayabilir miyiz?
Sayfa 488 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.