Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İSLÂM MEDENİYETİNİN İNSAN HAYATINA TESİRİ
İslâm dini kolay ve makûl bir dindir .İslâm dini evhâm, hurafe ve mitolojilerden uzak, bedahet ve hikmetlerle dolu eşsiz bir dindir. İslâm dini, beşer tecrübesinden, insanların koymuş olduğu kanun ve ölçülerden uzak semâvî bir vahy ve ilâhî bir talimattır. İslâm dini, tapusu sağlam, temelleri muhkem, üstün bir medeniyettir. Bu medeniyette takva, iffet ve emanet rûhu hüküm sürer. Üstün ahlâk, mal ve makâmın üzerinde tutulur. Rûh, içi boş, göstermelik motiflere fedâ edilmez. Böyle bir medeniyette, bütün insanlar eşittirler. Takvâdan başka bir üstünlükleri yoktur. İnsanlar âhiret hayatına büyük önem verirler. Ruhlar rahata kavuşur huzur bulur, kalpler huşû içinde mest olur. Hayat sahnesinde kavgalar, döğüşler ve azgınlıklar azalır. Husûmet tohumları ve düşmanlıklar yavaş yavaş kaybolur. İslâm hükümeti, öyle bir hükümettir ki, idaresi altında bulunan bütün insanlar eşittirler. İslâm hükümeti zayıfların hakkını kuvvetlilerden alır. Halkın evlerini ve mallarını koruduğu gibi ahlaklarını da korur. Halkın canlarının, ırz ve namuslarının bekçisidir.
Sayfa 191 - KayıhanKitabı okuyor
Moğol ve Haçlı istilâlarının yok etmeye çalıştığı İslâm Medeniyeti, ırk olarak sadece arapların ortaya koydukları bir medeniyet değil, arap, acem, türk ve daha bir çok ırkın islâm ruhunu ruhlarına geçirmiş olarak ortaya koydukları ortaklaşa bir medeniyettir.
Reklam
İslam medeniyeti, belli bir duygunun öbür duy­guları körleştirmesine engel olmak için insanın do­ğuştan taşıdığı bütün duygularını, insanı Tanrı önünde ulaşılabilecek en üstün seviyeye vardıracak şekilde birbiriyle bağdaştırarak geliştirmenin tarz ve usullerini yapısında taşıyan bir medeniyettir.
"İnsanın kemâle erme sürecinin ancak İslam dini ve düşüncesiyle imkânına atıfta bulunan Teoman Duralı, kemâli asıl erginleşme olarak niteler ve kemâle ermenin İnsan-ı Kâmil'in niteliği olduğunu belirtir. Bu ise ancak felsefileşmiş yani hikmete dayalı bir medeniyette mümkündür. Çünkü İngiliz-Yahudi medeniyeti yani çağdaş küresel medeniyet insana ket vuran bir medeniyettir..." (Dursun Çiçek; Teklif Dergisi, Sayı:14)
. Ramazan, bir medeniyettir, bir dünya görüşüdür. Sadece, nefsimize gem vurulan günler değil; yoksulların, düşkünlerin, açların, muhtaçların, kimsesizlerin hatırlandığı ve korunduğu yoğun bir seferberliktir. .
Hadislerle İslâm - 2. Cilt
Hadislerle İslâm - 2. Cilt
İslam Medeniyeti, bugünkü görünümü ne olursa olsun, özü, teorik yanı, halklardaki saf yaşantısı ve insandaki etkisiyle, medeniyet olma özelliğini taşıyan tek medeniyettir. Bu yüzdendir ki, ona "Ölmeyen Medeniyet" diyorum. Ölmeyecek olan Medeniyet de diyebiliriz. Ölümsüzlük Medeniyeti de.
Reklam
İslam açık bir medeniyet, ilerliyen,yeni varyasyonlarını ileride de bulabilecek bir medeniyettir
İslam'ın hedef aldığı gelecek henüz gelmektedir, geçip gitmiş değildir. İslam açık bir medeniyet, ilerleyen, yeni varyasyonları ileride de bulunabilecek bir medeniyettir.
İslam, sadece kitap-kaynaklı bir dogma olmanı ötesinde, Kur'an ve Peygamber geleneğinin üzerine inşa edilen, bu kaynakları merkez ittihaz etmekle bir- likte, bunlardan beslenerek gelişip serpilen bir kültür ve medeniyettir. Dini ve dini olmayan arasında ayrım yapmadığı gibi, kamu hayatını da özel hayattan ayrı tutmaz. Bu itibarla, insan bedenine de, tüm diğer sey- lere baktığı gibi, dini bir zaviyeden bakar. Hiçbir şey din-dışı veya dinin kayıtsız kaldığı bir mefhum olarak görülmez. İnsan hali de dâhil, bütün tabiat fenomenle- rini doğal olarak kabul eder. Însanoğlunun fiziki eksik- lik ve zaynflğını nadiren s1kıntı kaynağı ya da problem olarak görür (Winter 1995)
Reklam
Okulda yardımcı kaynak felsefe kitabım.
Felsefe bu minvalde verilirse anlam kazanır. İlahi Vahyiden uzak, şeytani vahye yakın bir felsefe bataklıktır, sapıklıktır. İslam felsefe geleneğinin pik noktaya ulaşmasının sebebi, ilahi vahye uyarak çalışmalarını yapmasıydı. İslam filozof, bilim ve ilim adamlarını okumayanlar, tanımayanlar İslam'dan anlamadığı gibi, İslam'ı diğer dinlere benzetip saldırırlar. İslâm medeniyeti: dünyanın şuan aradağı ama ulaşamadığı bir medeniyettir.
Kültürel kişilik toprak, genelde din özelde mezhep bu toprağa uygun zamanda yağan yağmur konumundadır. Bunun neticesinde ortaya çıkan ürün ise medeniyettir. Bu anlamda en başarılı model hiç kuşku yoktur ki fıtrat dini olan İslâm'ın sunduğu modeldir. * "En verimli eğitim sistemi müfredatını toplumun kültürel kimliğine göre şekillendirmiş olandır."
"İslam medeniyeti, kelimenin tam anlamıyla, Yeni Çağlar medeniyetidir. Yeniçağ'ın habercisi o oldu. Yeniçağı o açtı, o getirdi. Hatta bugün daha iyi anlıyoruz ki, 1400 yıl önce başlayan İslam hareketi, Yeni çağ medeniyetinin gerçek verilerini getirmiştir. Hedef aldığı gelecek henüz gelmektedir. Geçip gitmiş değildir. İslam açık bir medeniyet, ilerleyen, yeni varyasyonlarını ileride de bulabilecek bir medeniyettir."
395 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.