Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Cehalet asrın hastalığı..
"Ne kadar çok şey biliyorsunuz efendim!.." "Bilmek mi oğulcuğum!.. Hıh!.. Bilmediklerimi ayağımın altına koysam başım göğe değerdi. Unutma, cehaletten daha dermansız dert yoktur! Gerçi bilgiye hâkim olmak mutluluktan çok elem, sevinçten çok keder verir ama insan da öğrenerek çoğalır. Sen de zamanla her şeyi öğreneceksin. Öğreneceksin ki hayatı anlayacaksın, Yüce Yaratıcı'yı tanıyacaksın."
Sayfa 224 - Kapı yayınlarıKitabı okudu
Elbette gönül,akıldan ziyade önemlidir.İnsan aklının varabileceği en son nokta onun gönlünün içindedir zaten.Dünya, ‘gönlünce bir hayat’ sürmek isteyen insanlarla dolu çünkü gönül Rahmanidir.Nefis gibi insanı yanlış yola götürmez.
Reklam
Bırak hayat sana rağmen değil seninle beraber aksın. Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatının altının üstünden daha iyi olmayacağını?
İnsanlar uykudadır, öldükleri zaman uyanırlar.
Elbette gönül, akıldan ziyade önemlidir. İnsan aklının varabileceği en son nokta onun gönlünün içindedir zaten. Dünya, 'gönlünce bir hayat sürmek isteyen insanlarla dolu. Çünkü gönül Rahmanidir, nefis gibi insanı yanlış yola götürmez. Bu yüzden dizginlerini gönlüne verip de menzil almaya çalışanlar hep doludizgin giderler ve nihayetinde aklın sınırlarından kurtulurlar.
Uzun ve kısalığı nisbetinde iki hayatın levazımatını tahsil etmek için, Mâlik-i Kerîm sana bir sermaye-i ömür verdiği halde, sen o sermayenin kısm-ı âzamını hayat-ı bakiyeye nispeti bir bahrin bir katre seraba nispeti gibi olan şu hayat-ı faniye katresinde zayi ettin. Eğer aklın varsa, elde kalan kısmının yarısını veya üçte birini, veya lâakal onda birisini deniz gibi hayat-ı bakiyeye sarf et. Yoksa, "Eyvahlar olsun" diyeceğin bir zaman gelecek. Acaiptendir ki, senin gibi ahmaklara âkıl ve zîfünun deniliyor.
Reklam
İnsanın kederli günde kendisiyle birlikte üzülecek bir dostu olmalı!..
Sayfa 370Kitabı okudu
İnsan
“Yek katre-i hûnest,sâd hezârân endişe” (Tek damla kan ve binbir endişedir .) Sadî-i Şirazî
Dünya, 'gönlünce bir hayat' sürmek isteyen insanlarla dolu. Çünkü gönül Rahmanidir, nefis gibi insanı yanlış yola götürmez.
"Yek katre-i hûnest, sâd hâzâren endîşe."
Reklam
"İnsan aklının varabileceği en son nokta onun gönlünün içindedir. Dünya, 'gönlünce bir hayat' sürmek isteyen insanlarla dolu. Çünkü gönül Rahmanidir, nefis gibi insanı yanlış yola götürmez. Bu yüzden dizginlerini gönlüne verip de menzil almaya çalışanlar hep doludizgin giderler ve nihayetinde aklın sınırından kurtulurlar."
480 syf.
·
Puan vermedi
Katre-i Matem
İskender Pala'nın bir müzayededen satın alıp içindekileri yalınlaştırarak bizlerle paylaştığı "Yek Cinayet Şast u Şeş Sual " yani "1 Cinayet 66 Soru " adlı el yazması kitabı biz okuyucularla buluşturduğu için minnettarım gerçekten harika bir şey. Yani bitince dedim ki ben ne okudum.Hafız Çelebi'nin anlatmış olduğu bu hikayenin bazı karekterleri Osmanlı arşivlerinde izlerine rastlamış yazar ama bir örneği daha yokmuş. Eğer gerçek ise bu hikaye Osmanlı'nın sırlarla dolu olduğu aşikar.
İskender Pala
İskender Pala
emeğiniz için çok teşekkür ederim. Mürekkebiniz hiç tükenmesin. Bir Katre-i Hayat açtırdın yüreğimde.
Katre-i Matem
Katre-i Matemİskender Pala · Kapı Yayınları · 202222,2bin okunma
471 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.