Çoklu zekâ kuramında 8 çeşit zekâ belirlenmiştir: 1. Sözel-Dilsel Zekâ 2. Mantıksal-Matematiksel Zekâ 3. Görsel-Mekânsal, Uzamsal Zekâ 4. Müziksel-Ritmik Zekâ 5. Bedensel-Kinestetik Zekâ 6. Sosyal Zekâ-Kişilerarası İletişim 7. Bireysel-Kişisel (İçsel, Öze Dönük) Zekâ 8. Doğacı-Doğa Zekâsı
Gardner (1986) zekâ diye tek bir şey olmadığını, aslında yedi farklı zekânın toplamından bahsettiğimizi öne sürer. Bu yedi farklı zekâ tipi; Dilsel zekâ Müzikal zekâ Matematiksel-mantıksal zekâ Mekânsal zekâ Bedensel kinestetik zekâ Sosyal zekâ İçsel zekâ
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
“Oğlumu öğretmeni kadar sık göremeyeceğimi anladığımda öğretmenlik mesleğim gözümde daha fazla önem kazandı” diyor yazar ve öğrencilere nasıl yardımcı olabileceği arayışından, kendini geliştirme ihtiyacından başlayarak kitaba giriş yapıyor. Bunları okuyarak kitaba başlayınca bir öğretmen olarak ben de iyiki bu kitabı almışım dedim ama kitap sadece öğretmenlere yönelik değil herkese hitap ediyor. Öğrenme stillerinin görsel, işitsel, kinestetik/ dokunsal diyebileceğimiz 3 ana özellikte toplanabileceğini söylüyor ve sonra bu stillerin özelliklerinden bebek, çocuk, öğrenci ve yetişkin olarak bahsediyor. İnsanların çoğu her 3 grubun özelliğini de taşıyabiliyor ya da bazıları baskın olabiliyor. Öğrenme stillerini öğrenmenin en güzel yanlarından birisi herkesin farklı olduğunu anlayabilmek. Öğrenme stilleri belirleme listesine de yer vermiş yazar ama bunun tek başına yeterli olmayacağını, mümkün olduğunca çok belirteç kullanmak gerektiğini ve tüm sonuçların gözlem ile desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Diğer bölümlerde kısaca evde ve okulda öğrenme stillerinden, çoklu zekadan bahsediyor. Derslerde ve evde kullanılabilecek örnek etkinlik ve senaryolar ile kitabı bitiriyor yazar. Yararlı bir kitap olduğunu düşünüyorum bence ebeveynler ve öğretmenler okumalı.
Öğrenme Stilleri
Öğrenme StilleriAlp Boydak · Beyaz Yayınları · 2019227 okunma
YAVAŞ KONUŞANLAR Çoğu insan çok yavaş konuşur. Bu insanlar genellikle hayatı kinestetik olarak yaşayan bireylerdir. His odaklı insanlardır. Duygusal olabilirler veya olmayabilirler ama içgüdülerine güvenirler. Cevap vermeden veya bir sohbete girmeden önce durumla ilgili ne hissettiklerini görmeleri gerekir. Hızlı konuşan insanlar, onları daha az zeki olarak görürler ve genellikle yavaş konuşan kişiyle iletişim kurmaktan sıkılırlar. Orta hızda konuşan kişiler, yavaş konuşanlara kibar davranırlar fakat iletişimdeki cevap süresinin yavaşlığından sıkılırlar. Yavaş konuşanlar, diğer yavaş konuşan kimseleri başkalarıyla hislerini paylaşmadan önce düşünen kibar, iyi kalpli insanlar olarak görürler. Birbirlerini ihtiyatlı, ‘bir şeye dalmadan önce düşünen’ , başkalarının duygusal durumlarıyla çok ilgilenen kimseler şeklinde algılarlar.
Sayfa 127Kitabı okudu
Kinestetik öğrenciler
Mutlaka bu öğrenciler için ortama hareket getirmek gereklidir. Bazen bunu çocuk kendisi de bulabilir. Bir yandan bir şeyler yazar bir yandan da ayağının altındaki topu hareket ettirir,böylece gereksinim duyduğu hareketi de sağlamış olur. Fakat görsel anne baba bunu anlayamaz ve "Ayağında topla mı ders çalışıyorsun? Ver bakalım o topu." diyerek onun keşfettiği bu yöntemi de ellerinden alırlar, sonra da "Neden bizim çocuğumuz ders çalışmıyor?" diye üzülürler.
"Kinestetik ilkokul öğrencileri kondisyon bisikletine binerek kitap okudukları takdirde daha iyi anlamaktadır." inanması zor değil mi?
Reklam
85 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.