19 Dakika

2021
April Yayıncılık

2025 59. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2025 07:37
19 DAKİKA-JODI PİCOULT,600 sayfa Empati kraliçesi Jodi Picoult’dan yine enfes,muhteşem ve sonu ters köşe bir kitap daha.Artık okuduğum kitaplarının sayısını unuttum,kalanlar da her ay okunmak üzere sırada bekliyor.Kitabın sadece küçük bir kusuru var.Bazı yerlerde kendini çok tekrarlamış,kitap 600 sayfa yerine 400 sayfada bitebilirdi…Onu da artık nazarlık olarak kabul edeceğiz biz Picoult severler olarak. Yazar bu kitabının kurgusunu akran zorbalığı üzerine kurmuş.Amerika’da çok sık rastlanan ve bizlerin de televizyonlarda üzülerek seyrettiğimiz bu tür olaylar maalesef bizim ülkemizde,okullarımızda,çocuklarımızın aralarında da başladı.Bu tür olayları seyrettikçe ,duydukça neden diyoruz,neden gençler birbirine bunu yapıyor,buna sebep ne?Ailelerde ve okullarda yeterli eğitim ve bilgi verilmiyor mu,aileler neden çocukları ile yeterince ilgilenmiyor,onlara ihtiyaçları olan sevgiyi vermiyorlar,maddi ihtiyaçlarını daha çok ön plana çıkarıp,sevgi,anlayış,hoşgörü,empatiyi veremiyorlar. Neden kardeşler arasında ayrımcılık yapıp güçlü,akıllı,toplum içinde ön planda olan çocuklarına değer verip onları göklere çıkarırken ,ondan daha sessiz,naif,okuldaki başarısı düşük çocuklarını görmemezlikten geliyorlar. Ailesi tanınmış,zengin,popüler aile çocukları,gençler arasında ön planda olanlar her türlü zorbalığı,küstahlığı okullarda yaparken hiç bir ceza almayıp üstelik okul takımında yer alıyorsa,okulun adına leke gelmesin diye ses çıkarılmıyorsa burada ters giden bir durum yok mu sizce? 19 Dakika, lise öğrencisi bir çocuğun eline silah alıp okulunda rastgele ateş açıp 10 kişi öldürmesi,fiziken yaralanan çocuk sayısının onlarla ifade edildiği, ruhu yaralı olanların sayısı binlerde olduğu bir konuyu anlatıyor Peki bu katliamı yapan Peter bu duruma nasıl gelmiştir, suçlu
2024 37. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2024 00:26
Akran zorbalığı ve bunun bir gencin hayatını nereye götürebileceği üzerine yazılmış, altını çizdiği konular bakımından etkileyici ve güzel kurgulanmış bir roman. Roman Birleşik Devletler'de bir lisede geçiyor, dolasıyla ahlaki anlamda Amerikan kültürü bize uzak göründüğünden zaman zaman bizim çocuklarımızın asla bu seviyede bir zorbalık yaşamayacağını düşündürebilir. Ancak içinde bulunduğumuz yozlaşma hızı düşünülürse, çok da uzağında değiliz gibi bu tip durumların. Bu sebeple hem bir genci, ergeni, bir çocuğu anlayabilmenin hassasiyetini, hem okul yöneticilerinin, öğretmenlerin, anne babaların adil yaklaşımlarının önemini, hem de vicdanlı, empati kurabilen, kendinden farklı olanı dışlamayan, ezmeyen çocuklar yetiştirmenin ne derece önemli olduğunu vurgulaması bakımdan özellikle ebeveynler ve eğitimciler tarafından değerlendirilmeli.
2025 7. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2025 16:22
Jodi Picoult bu kitabında akran zorbalığına değiniyor. Çok önemli olması gereken ve çok yönlü düşünülmesi gereken bir konu. Yazarın başka bir kitabını da benzer hislerle okumuştum. Yaşanan olaylara kimin açısından baksanız ona hak verebiliyorsunuz. Herkesin sebepleri, olduğu kişi olmak zorunda kaldığı zorunlulukları var. Ailelerin her zaman mükemmel olmadığı, sevginin çocukları korumaya yetmediği... Akran zorbalığına uğrayan bir çocuk, bunu fark edemeyen ailesi, göz yuman arkadaşları ve öğretmenler ve felakete hızla koşan bir süreç... Peki suçlu kim? Daha kısa toparlanabilirmiş konu. Olaylar zaten son yüz sayfada anlatılıyor. Sayfalar boyu, saat doldurmak için uzatılmış sahnelerle dolu Türk dizileri izler gibi geçiyor konu. Sıkıcı değil asla ama altı yüz sayfa anlatılacak bir şey de yoktu. Onun yerine mesela zorbalık yapan diğer karakterler daha derin işlenebilirdi. Kötü bir karakter neden o hale gelmiş, nasıl bir ailesi var, hangi yollardan geçmiş gibi. Yine de konu olarak okunması ve üzerine düşünülmesi gereken bir kitap.
Puan vermedi
#JodiPicoult #19Dakika #AprılYayıncılık “Bir çiftin çocukları, onların sicili anlamına geliyorsa bu durum çok feci sonuçlar doğurabilir..” ''Hiç kimse bu duruma tek başına gelmiyor''.. * * * * * * * * * Merhaba arkadaşlarım 🪽 Aile bağlarını ve eksiksiz görünenin ardındakini “akran zorbalığı" ile tartışmalara açıp kurguya ustaca yediren Picoult, konunun trajedisini ve fazlasını “19 DAKİKA” eseri ile biz okurlara sunuyor.. Okurken, her satırını, her cümlesini, her yaprağını fazlaca özümsediğim.. * * * * * * * * * Lütfen ama lütfen çocuklarımıza geç kalmayalım.. onları görelelim, dinleyelim, ilgilenelim ve heyşeyden önce sevelim... Akran zorbalığının temel nedenleri arasında ilk başta hafife alınmayacak aile içi sorunlar geliyor çünkü.. Sonrasında düşük özgüven, sosyal çevre etkisi ve medya etkileri gibi hususlar bunu tetikleyen en önemli faktörler arasında yerini almaya başlıyor Akran zorbalığı normal karşılandığı sürece sınırları genişleyerek artmaya devam edecek malesef.. "Çocuktur yapar", "çocuktur aralarında çözer", "böyle böyle hayatı öğrenecekler" gibi cümleler kurulmaya devam edildiği sürece bu zorbalığın geleceği boyutu düşünebiliyor musunuz hiç Zorbalık kabul edilmemesi gereken ve sınırlarının kesinlikle öğretilmesi gereken çok önemli bir konudur, en başta da aile ve eğitim kurumlarında Bu konuda lütfen ama lütfen duyarlı olalım ve asla sessiz kalmayalım, tolere etmeyelim, göz ardı edip görmezden gelmeyelim
2023 111. kitabı
Fiziksel özellikleriyle dalga geçme, isim takma, dışlama şiddet. Okullarda çocukların birbirine yönelttiği bu davranışlara AKRAN ZORBALIĞI deniyor. Okullarda fark edilmeyen ya da fark edilse de önemsemeyen bu SORUN üzerine yazılmış 19 Dakika romanı. Uzmanlara göre; hem zorba, hemde mağdur çocuğa yardım edilmezse, bu durum psikolojik sorunlardan, okuldan ayrılmaya kadar pek çok olumsuzluklarla sonuçlanabiliyor. Bir yıl önce başlığı altında yargıç Alex'in sabah işe gitme hazırlığında kızı Josie ile diyaloglarıyla başlıyor roman. Josie'nin okulunda bir öğrenci önüne geleni ateşli silahla vuruyor. Daha ilk sayfalarda adrenalin yükseliyor, kaosun içine düşüyorsunuz. 17 yıl önceye dönüp Josie ve Peter'ın ( okulda 10 çocuğu öldüren ve 10 nun üzerinde çocuğu yaralayan Peter) doğumuna, çocukluk yıllarına gidiyoruz. Peter'a Akran zorbalığı yapan ( kendilerince popüler dedikleri ) gurubun içinde ağabeyi dahi var ve Peter'ın üvey olduğunu söyleyip öz kardeşini inkar ediyor. Çocukluk döneminde Josie ile de dalga geçiliyor Peter la arkadaş olduğu için, ve Peter'la yollarını ayırıyor. İnsanoğlunun kanayan ve hiç kapanmayan yaralarından biri olan zorbalığı konu alan #roman akıcı ve anlaşılır bir dille yazılmış ve çeviri çok iyiydi. Yazar JODI PICOULD nam-ı diğer empati kraliçesinin #19dakika romanını Anne-Baba, öğretmenlerin, öğrencilerin, aslında herkesin okumasını isterim.
2021 60. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2021 21:37
Jodi Picoult klasiklerinden biri daha. Bir suç, suçun etrafında dönen insanlar ve olaylar. Bir suçluyu suça iten nedenler. Bu nedenler suçu ne kadar haklı gösterebilir? Empati yeteneğiniz ne kadar geniş? İyiyle empati yapmak kolay, en kötüyle nasıl empati yapabilirsin? Empati diyince Jodi, Jodi diyince empati. 17 yaşında bir çocuğu okulunu basıp katliam yapmasına itecek ne olmuş olabilir? Bu olaya etki eden, katkı sağlayan olaylar? Sonunda adaletin yerini bulup bulamayacağının merakı. Tüm bunları okurken yaşamak isteyenler için ideal bir kitap. Puan olarak 9 bile verilebilirdi ancak kitapta basım hatası birçok boş sayfa vardı. Ne yazık ki pek keyif kaçırıcı bir durumdu. Yayınevi hiçbir şekilde yardımcı olmadı, ulaşamadım bile. Jodi'nin kitabına gölge düşürdüler ne yazık ki. Bir daha bu yayınevinden kitap alacağımı sanmıyorum. İyi okumalar diliyorum.
2021 26. kitabı
İnanılmaz etkilendim... Suç ve nedenleri hakkında yazar psikolojik tahlilleri muhteşem bir şekilde kağıta dökmüş. Mesela biri bir suç işlediğinde hemen o kişiyi kolayca yargılıyoruz di mi? Suça iten nedenleri hiçbirimiz sormuyoruz. Her kötü bir çocuğun arkasında kötü bir ebeveyn olduğunu söylemek çok kolay ama ya ebeveynler öyle değilse? Işte sadece on dokuz dakikada on öğrenciyi öldürerek okulda katliam yapan on altı yaşındaki çocuğun ebeveynleri de kendilerine bu soruyu sorar: "Biz çocuğumuzla yeterince ilgilendik mi?" Çok beğenerek okudum. Yıllarca okulda zorbalığa maruz kalmış Peter'e üzüldüm. Ölen çocuklara üzüldüm. Kendilerini yetersiz gören ebeveynlere üzüldüm. Çocuğumuzu ne kadar seversek sevelim, onun için dünyanın mükemmel olmasını ne kadar istersek isteyelim, bazen yetersiz kalabiliyoruz. Çocukları büyütürken her önlemi alıyoruz. Ebeveynler olarak şiddet içeren hiçbir şey izlemesine izin vermiyoruz, sağlıklı beslenmeleri için yemeklerini özenle pişirip yediriyoruz, iyi eğitim almaları için çabalıyoruz ama belli yaşa geldiklerinde onları koruma imkânlarımız sıfıra düşüyor maalesef. Gözlerimin dolmasına sebep olan satırlar çok oldu. Kötülüğü göremeyen iyi niyetli çocuklar olduğu kadar, içinde her kötülüğü barındıran çocukların da olduğunu açık açık anlatmış yazar. Çocukları kötü eden aileleri mi, sosyal çevre mi yoksa genetik mi? Her ebeveyn okurken kendinden bir parça bulacaktır. Özellikle çocukları olan her anne ve baba bu kitabı okumalı. Bizlere yol gösteren önemli bilgiler var çünkü.
2021 43. kitabı
Okunma: 01 Mart 2021 12:15
Tüm hayatınızı başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğüne odaklanarak geçirirseniz, gerçekte kim olduğunuzu unutur muydunuz? Ya dünyaya gösterdiğiniz yüz, maskeden ibaretse.... ve altında hiçbir şey yoksa!.. . 19 dakikada neler yapabilirsiniz? Yani aslında , 1440 dakikalık bir günün ufacık bir kısmı... Hiç düşünmeyeceğimiz, belki de önemsemeyeceğimiz!.. Peter Houghton ve okulundaki arkadaşları için, bu on dokuz dakika artık sonun başlangıcıydı.. Çünkü, 19 dakikada en büyük intikamınızı alabilirsiniz!.. . Peter, henüz altı yaşındayken büyük okul otobüslerine binmek, okula gitmek için sabırsızlanıyordu. O ilk gün herşey çok güzel olacaktı. Superman baskılı yemek çantasını kaptığı gibi, soluğu okul otobüsünde aldı. Ve ilk kez o gün tanıştı zorbalığın çirkin yüzüyle.. Güçsüzdü Peter, diğer çocuklardan farklıydı.. Ne öğretmenleri çare olabildi derdine, ne ailesi... Peter büyüdükçe, içindeki öfke de büyüdü... Ta ki o gün gelip de patlayana kadar. Peki suçlu kimdi? O'nu sürekli hırpalayan arkadaşları mı? Görmezden gelen öğretmenleri mi? İlgisiz ailesi mi? Yoksa naif kişiliği mi? . Kitabı okurken, anne gözünden baktım Peter'a, kitabı okurken, öğretmen gözüyle baktım Peter'a ve kitabı okurken, ben Peter'ın yerinde olsam ne yapardım dedim sürekli.. Ortada bir suç varsa, cezası da olmalı dedim.. Ancak, cezalandıracak o kadar çok kişi vardı ki.. Ebeveyn olarak, çocuklarımızı ne kadar dinliyor, sorunlarını ne kadar önemsiyoruz. Peki ya bir gün, herşey için çok geç kalmış olursak!... Peter, Josie, Matt, Drew ve diğerleri için geç kalınmıştı.. Neden mi? Çünkü Peter, 19 dakikalık bir cehennemin baş kahramanı olmuştu!... . Akıl almaz kurgusu, sorgulatan içeriği ile okunulası bu güzel eser, tüm samimiyetimle tavsiyemdir der hepinize şimdiden keyifli okumalar dilerim Kitapla Kalın
2025 11. kitabı
Jodl-Plcoult- 19 Dakika Merhaba okumanın farkındalığına inanan güzel insanlar. Sürükleyici kelimesinin anlamı sanırım bu kitap! Okurlen sayfalar birbirini,yelkovan akrebi kovalıyor.Çok beğendim Bu kitap bırakması zor bir kitap çünkü tüm zaman boyunca cevaplar arıyorsunuz. Neden? Aslında ne oldu? Buna ilerlemesini sağlayan neydi? Bunun gibi şeyler. İnsanların Columbine'den sonra, en son Virginia Tech'ten sonra ve diğer tüm okul silahlı saldırılarından sonra sorduğu şeyler. Bir kez daha Jodi Picoult, hassas ve tartışmalı bir konuyu, taraf seçmenize gerek olmayan inanılmaz derecede güçlü ve onurlu bir şekilde ele alıyor Picoult sayısız konuyu ustalıkla inceliyor - genç ızdırap; "içinde" kalabalıklar; uyuşturucu kullanımı; zorbalık; genç cinselliği; akran baskısı; mahremiyet; ebeveynlik - ve hiçbir düşünce okuyucusunun bırakamayacağı trajik bir olayın sürükleyici kurgusal bir versiyonunu yaratıyor. Bu şaşırtıcı hikayenin sonunda, birçok okuyucu aslında hüküm giymiş bir toplu katliam için sempati duyacaktır. Elbette çoğu da yapmayacak, ancak günün sonunda tüm okuyucular, Picoult'un kendisi yargılayıcı olmadan bir konuyu çok çeşitli bakış açılarından sunma konusundaki inanılmaz yeteneğinin en azından okuyuculara böylesine korkunç bir trajedinin nasıl gerçekleşebileceğine dair bir anlayış sağlayacağını fark edecekler! Picoult bu kez 19 Dakika ile okurlara meydana okuyor, akran zorbalığını, aile bağlarını ve eksiksiz görünenin ardındaki sırrı tartışıyor… Tüm kitapları gibi bu kitapta harikaydı. konu okurken pek çok şeyi sorgulatıyor insana. Zorbalığın nereye varacağını öyle güzel anlatmış ki. Okuyalım ve Okumaya Teşvik Edelim. #jodipicoult #19dakika. #okuyananneler# #kitapaşjı #kitaptavsiyesi #kitapönerisi #bookstagram
19 DakikaJodi Picoult · April Yayıncılık · 2021330 okunma
Evet, 19 dakikada kendi hayatınızı mahvedebilirsiniz...
2023 58. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2023 10:04
Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Kitap öyle bir yerde ters köşe yapıyor ki ne olduğunu anlayamıyorsunuz. Herkesin içinden bir şeyler barındırıyor bence. Kitap lise zorbalıklarının nerelere varabileceğini, ne tür sonuçlar doğurabileceğini anlatıyor bir nevi. Bu sırada da farklı karakterlerden farklı mesajlar veriyor bize. Peter, Josie, Alex, Drew, Patrick, Lewis, Lacy... Tüm karakterlerin pişmanlıklarını, korkularını, endişelerini, üzüntülerini ve geç kalmışlıklarını Jodi Picoult öyle derinden işliyor ki yazara empati kraliçesi denmesi çok doğru olmuş. Tavsiye ederim.

Jodi PicoultYazar · 16 kitap
1966 yılında, Nesconset Long Island'da doğdu. Beş yaşındayken yazmaya başladı. Princeton Üniversitesi'nden mezun.