Колесо Времени. Книга 5. Огни небес

Robert Jordan

2024 74. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2024 22:26
Bu kitap beni yordu.Aslında dörtten daha çok sayfa sayısına sahip değil.Ama bölümler çok uzundu.Olaylar yavaş ilerliyordu.Daha fazla yollarda geçiyor gibiydi.Bunaldığım yerler oldu, bu ne saçma şey ben bunları niye okuyorum dediğim zamanlar da oldu, bunlar da nereden çıktı yeterince karakter ismiyle boğuşmuyor muyum ben diye söylediğim yerler de.Bence bu kitap çok rahat 800 sayfaya indirilebilirdi.Ama Robert Jordan böyle olmasını tercih etmiş. Bu kitapta yeni bi toplulukla karşılaşmadık.Çok fazla yeni büyü teknikleri görmedik.Daha çok Üç Kat Topraklar’da, Elayna ve Nynaeve’nin yollarda başlarına gelenler ve adeta haberleşme ağına çevirdikleri Düşler Dünyası arasında gidip geldik.Ve tabi süreli Gölgedöllerinin yaptığı saldırıları püskürmek ve zaferle sonuçlanan iki savaşı da unutmayalım.Bunun dışında çok da bir şey yoktu kitapta. Karakterlerden bahsedelim; Rand’ın karakter gelişiminden memnunum.Bir hedefi olması ve bu hedefe ulaşabilmek için kendini sürekli geliştirmeye çabalaması güzel bir şey.Ne kadar soğuk olmaya, duygusuz olmaya çalışsa da onun için ölen her insan için üzülüyor ama yine de yapılması gerekeni yapıyor.Oldukça istikrarlı buldum kendisini.Yalnız şu Morgase hakkında öğrendiği şeyi nasıl kimseye söylemez uyarmaz hala aklım almıyor.Bir iki kişiyle paylaşması yeterdi.Bunu yapmış olsaydı şimdi Elayne beni affet diye dövünmezdi.Aşk mevzusuna ise hiç girmiyorum.Bu gidişle kendine bi harem kuracak.Gidişat öyle gösteriyor :D Egwene, Nynaeve ve Elayne...Bu kadınlara ne oldu?Bu kadınların derdi ne?Paylaşılamayan bu şey nedir ki bu kadar atışıp durdular?Sürekli bi tartışma, sürekli bi fikir ayrımı, sürekli birbirine bi laf sokmalar.Birbirini yiyip bitirmedikleri anlarda ise kendilerini yiyip bitiriyorlar.Valla okurken sıkıldım.Ve tartışmaların yarısının sebebini
İnceleme
2022 34. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2022 20:41
Zaman Çarkı serisinin 5.kitabı Göğün Ateşleri; bir bölgeyi, savaşı, karakterlerin duygu ve düşüncelerini okuyucuya yaşatan betimlemeleri , farklı kollardan devam eden bireysel mücadeleler, savaşlar,büyük güçlere sahip ölümsüz varlıklar, erkek ve kadın için farklı işleyen özgün büyü sistemleri ve vurucu sonu ile yine keyifle okuduğum etkileyici bir kitaptı.Genelde karakterlerin yol hikayelerinin ağırlıkta olduğu bu kitap,4.kitaba göre daha düşük tempoya sahip olsa da, yan karakterlerin önemli rollerle gündeme gelmesi, düşler dünyasına ağırlık verilmesi, Terkedilmişler'in ön plana çıkması ile merak unsurunu canlı tutuyor. Rand Al Thor, Aieller tarafından Caracarn ilan edilmiş , 6 Klan tarafından takip edilmeye başlanmıştır. Ancak Shaido Klan'ından Couladin ve takipçileri kaçmış,savaş başlatmak üzere Ejder Duvari'nin ötesindeki topraklara doğru harekete geçmiştir. Onu izlemek ve yenilgiye uğratmak üzere Cairhien'e doğru harekete geçen Rand'ı Terkedilmişlerle zorlu bir mücadele beklemektedir. Mat, geçmiş yaşantılarına dair hatırladığı deneyimler ile savaşlarda kilit rol oynayacak , deseni çevresinde bükme gücü sebebiyle mücadelelerin merkezinde yer alacaktır. Nynaeve ve Elayne, Tanchico'daki başarılarının ardından Tar Valon'a doğru yola çıkmıştır. Ancak Beyaz Kule'de çıkan iç çatışmaların haberi ile kendilerini Beyaz Cübbeler, Terkedilmişler, neyin peşinde olduğunu kestiremedikleri Aes Seadilerle çevrili bulacak, saklanmak zorunda kalacaklardır. Siuan, Leane ve Gareth Bryne'ın hikayeleri,Andor'un Kraliçesi Morgase'in mücadelesi, Moraine ve seçimleri, Nynaeve' in karakter gelişimi, efsanelerden gelen kahramanlar, mesafeleri birleştiren yolculuk kapıları, Terkedilmişler'in komploları ve yıkıcı savaşları öne çıkaran yapısıyla yine bittiğinde iz bırakan kitaplardan
2024 1. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2024 00:26
The Fires of Heaven (The Wheel of Time #5) | Göğün Ateşleri (Zaman Çarkı #5) Goodreads: 4,8/5 1000kitap: 9,2/10 5/5 "Çark dokuyor." Lan Mandarb'a gitti, siyah aygırın kolanını kontrol etmekle meşgul oldu. "O bir askerdi, kendi tarzında, benim kadar asker. Son yirmi sene içinde bu iki yüz kez olabilirdi. Bunu biliyordu, ben de biliyordum." Ölmek için güzel bir gündü." Sesi her zamanki kadar sertti, ama o soğuk, mavi gözler kızarmıştı. Zaman Çarkı serisinin her kitabını bitirdiğimde beğenim artarken bir yandan da seri bittiğinde bir boşluğa düşeceğimi hissediyorum. Çok sevdiğim kitaplar bittiğinde, kitap kahramanlarından ayrılmanın üzüntüsünü yaşıyorum. Çünkü kitap karakterlerini de benimsemiş oluyorum; sonuçta bu yolculuğu güzelleştiren onlar… Buna ek olarak; bir de kolay kolay kitap beğenemiyorum, kült eserleri okumanın en büyük dezavantajı bu olsa gerek. Kitaba Aes Sedaileri okuyarak başlıyoruz. En kapsamlı bilgi Mavi Ajah’a ait; hem tüm Ajah’a ait olanlar, hem de kişisel olanlar. Aes Sedailer içinde Kızıllar, yönlendirebilen adamların yaptıkları yüzünden tüm erkekleri lekeli sayıyorlar. Bazı Aes Sedailer bir Muhafız edinmeye zahmet bile etmiyor, çünkü Kule’den hiç ayrılmıyorlar, ya da ölen bir Muhafızın yerine yenisini bulmuyorlar. Yalnızca Yeşillerin birden fazla Muhafız ile bağ kurmasına izin veriliyor. Yeşiller kendilerine Savaş Ajahı diyorlar. Kahverengiler kaybolmuş bilgileri arıyor, Maviler kendilerini ülkülere adarken Yeşiller Son Savaş’a hazır bekliyorlar. Çünkü Yeşil Aes Sedailer Son Savaş’ta Dehşetlordları ile yüzleşmek üzere öne çıkacaklar. Ve bizim için en önemlisi; Elayne, Yeşil Ajah’ı seçmeyi düşünüyor. Elayne ile ilgili bu kitapta öğrendiğim en çarpıcı şey, “a’dam” yapabilecek olması idi. Seanchanlar olayını hatırlarsanız; a’dam iki kadını bağlıyordu
Epik/Fantastik Kurgu
2020 55. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2020 12:09
(Dikkat:Bol bol spoiler içerir.) Söze kalbimin kırık olduğunu belirterek başlamak istiyorum çünkü serinin en sevdiğim karakterlerinden birisi,bilge ve sadık Moirene Sedai öldü.Sadakatini hak etmeyen ve sırf bir terk edilmişi öldüremediği için Rand yüzünden ölen Moirene. Seni çok sevmiştim Moirene...Gelelim Rand'a...Kitap boyunca her zamanki ukala tavırlarını her okuduğumda kendisine gıcık oldum.Üstelik şöyle bir durum var,Rand'ın yalnızca kılıç ve mızrak konusunda Lan ve Aiellerden ders aldığını biliyoruz fakat ülke yönetmek ve kitapta da belirtildiği gibi Evler Oyunu hakkında herhangi birinden ders veya öğüt aldığı bilgisi yok.Fakat buna rağmen Rand Tear'dan itibaren ele geçirdiği ülkeleri büyük bir ukalalık ve bilgelikle yönetiyor.Soru işareti bırakan bi durumdu benim için.Aviendha ve Rand...Aviendha'yı sevmiyorum oldukça riyakar. Kitabın bana göre en akıcı ve sürükleyici kısımları: 1-Siuan,Gareth Bryne ve Morgase bağlantısıydı.Bu üçlünün ilerdeki karşılaşmasını sabırsızlıkla bekliyorum. 2-Nynaeve,Elayne,Thom,Juilin ve tabii ki Galad karşılaşması onlara katılan Sınırboylular kitabı oldukça heyecanlı bir hale getirdi.Nynaeve önceki kitapta Moghedien'ı bir güzel alt etmişti,bu sefer ise galibiyet biraz korku dolu ve geçikmiş olsa da yine efsanevi bir şekilde,Egwene'nin en büyük kabusu olan a'dam sayesinde geldi.Üstelik Rüyalar dünyasındaki sahneler oldukça aksiyon doluydu ve yerimden kıpırdayamadım. Kitapta favori karakterlerim olan Egwene çok az yer aldı,Perrin ise hiç yer almadı.Gerçi Faile ile birlikte İki Nehir'de krallık kurdular galiba :D Morgase'a isyan bile ettiler.Egwene'nin gelecekte Amrlyn olacağı iması verildi ve bu durum acayip hoşuma gitti çünkü Egwene'nin iyi yerlere gelmesini çok istiyorum.Sırf Rand'ın hareminden olmayacak diye geri plana atılmasını
Serüven Tüm Heyecanıyla Devam Ediyor
2022 2. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2022 01:15
Zaman Çarkı Serisinin beşinci kitabı olan Göğün Ateşlerini bitirmiş bulunmaktayım. Serüvenimiz yine kaldığı yerden son sürat devam etmekte. Kahramanlarımız her bir yana dağılmış kendi hikayesinin peşinde koşmaktadır. Terkedilmişler serbest kalmış, Rand al' Thor'u tuzağa düşürme planları içerisinde ilerlerken aynı zamanda birbirlerine de güvenmemektedirler. Karanlık Varlığa yaklaşırken serüven heyecanını dahada arttırmakta. Perrin Aybara hayranlarına ise kötü bir haberim var. Dördüncü kitapta oldukça heyecanla ilerleyen Perrin ve sevgilisi Faile Bashere'nin İki Nehir'i karanlık varlığın yarattıklarından kurtarma hikayesine tek bir satırda bile değinilmemiş.
Göğün Ateşleri
2022 10. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2022 00:00
Okurken konsantre olmakta en zorlandığım seri kitabı ne yazık ki bu oldu. Kişisel sebeplerle mi yoksa kitapla mı alakalı tam olarak anlayamadım. Aieller kısımlarındaki gereksiz büyük karakter kalabalığı, Aiellerin birçok sahnesi, Rand'ın kimle sevişeceği ve seviştiği kızdan sonra diğer aşıklarının yaşadıkları/yaşayacakları kıskançlık krizleri bence hikayenin temposunu düşürüyor. Bu kısımları okurken sıkılıyorum. Ve umarım zaten elimizdeki bomboş bu kadar karakterin üzerine yenileri eklenmez. Çünkü ismi verilen her karakter zihnimizi karıştırıyor ve gerçekten ileriki bölümlerde karşımıza çıkmıyorlar. İlk kitaplarda batmayan bu durum artık hala beşinci kitapta da devam edince can sıkmaya başladı. Sonraki kitaptan daha umutluyum
Fantastik Edebiyat
2020 171. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2020 23:51
Harika bir kitabın daha sonuna geldiğimde, heyecanla bir sonrakine geçmeye hazırım. Buradan sonrası biraz spoiler içeriyor ama yazmadan duramıyorum. Perrin, Mat ve Rand yine harika işler çıkardı. Randın düşler diyarına bedenen girmesi çok iyi düşünülmüş bir detay, Moiraine’nin ölmesine çok üzüldüm :( arkada bıraktığı mektuplar harikaydı. Ama Lanfear’ın Elayne tarafından öldürülmesini isterdim. Ayrıca Nynaeve tasmaladığı Mohgedieni öldürseydi daha bir mutlu olabilirdim ama mutlaka arkasında başka bir kurgu vardır serinin ilerleyen kitaplarında göreceğiz severek okuyorum, okumak isteyenlere de tavsiye ediyorum.
2021 17. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2021 19:35
*SPOİ İÇERİR* 53. Bölüme kadar merakla okuduğum 53. Bölümden sonra üzüntüyle okuduğum kitap.. Moiraine öldü canım Moiraine . Yine bir umut belkide ilerde o ter'angreal yok olmuş olsa da bir eşi vardır ve ordan geri gelebilir diye düşünüyorum. (Umarım geri döner) Lanfear öldü iyi ki de öldü hastalıklı bir terkedilmişti kendisi.. tabi bunlar kitabın son bölümlerinde oldu. 4. Kitap gibi 5. Kitapta oldukça sürükleyiciydi. Şaşırdığım üzüldüğüm sinirlendiğim yerler oldu çokca. Perrinden çok az bahsedildi bi kere perrin daha yoğun olabilirdi çünkü yaptıkları nynaeve den daha az değil diye düşünüyorum. Ayrıca nynaeve şu seride en fazla gıcık olduğum tiplerden biri bir diğeri de mat. Kan ve lanet küller.. bu kadar söylenip şikayet eden tipler sinir bozucu... Dediğim gibi daha çok Perrin Aybara olsaydı daha mutlu olabilirdim. Rand delirmedi ama kimse anlamıyor bence onu o yüzden yalnızlıktan delirebilir. Çünkü çevresindeki herkes çok bencil.. kitabın akışı oldukça iyiydi olay örgüleri iyi bağlandı. Açık kalan yerler 6. Kitapta dolar diye düşünüyorum. Egwene artık daha net diyebilirim Aviendha hakkında kararsızım hala.. bilgeler çok fazla işin içinde ve terkedilmişler heryerdeler. En başta da söylediğim gibi Moiraine nin ölmesi aşırı üzdü. Umarım bir şekilde geri gelir.. ayrıca Morgase sen nereye gidiyosun acabaaa
2020 34. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2020 18:43
Bu yılın son kitabı ile herkese selam 1k ailesi zaman çarkının 5. kitabı ile burda olmak oldukça mutlu edici sebebi ise her bitirdiğim kitapta hiçbir sıkılma belirtisi veya yeter artık dediğim bir nokta olmaması yine seri dop dolu bol aksiyonlu devam ediyor bu kitapta değinmek istediğim bir nokta da Perrin den hiç bahsetmemesiydi oysaki tüm ana karakterlerin maceraları anlatılırken Perrinin geçmemesi biraz üzdü çünkü geçen kitapta iki nehire döndü ve baya iş başarmıştı devamında neler olduğunu merak ediyordum sanırım diğer kitapta daha çok yer verilecek galiba, bir başka beni rahatsız eden nokta baş karakterlerimizin biraz birbirlerinden uzak olması yani mesafe anlamında değil dostluk anlamında bunca olayın onları birbirlerine çok daha bağlayacağını düşünüyordum birbirlerine kötülük beslemiyorlar tabiki ama düşündüğüm kadar yakında değiller okuyunca anlayacaksınız. ~~~~~~~~SPOİLER ~~~~~~ Kitabın sonlarında gelişen o olay Moirane ve Lanfear nasıl yani ya Moirane ölmüş olamaz inanmak istemiyorum Lanfear umrumda değil umarım ölmüştür öldüklerine inanmıyorum Terangreal içene düştüler her ne kadar terangreal zarar görüp eriyip gitmiş olsada yüzlükler efendisindeki gibi gandalf köprüden düşüp ihtiyaç olduğunda geri gelmesi gibi Moirane de geri gelecek ölümüne inanmıyorum, terkedilmişlerden Ravinin ölmesi çok iyi oldu içimin yağları eridi fakat Asmodeanın ölmesi : ne kadar terkedilmiş de olsa sevmiştim onu ölümden kurtuldu şerateş sayesinde sonra kitap sonunda kilerden şarap alırken birini gördü ve o an öldü o kişi kim onu da merak ediyorum şimdilik benden bu kadar arkadaşlar herkese mutlu yıllar dilerim :)
ZAMAN ÇARKI 5 GÖĞÜN ATEŞLERİ || YORUM
2021 42. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2021 12:48
Zaman Çarkı serisine kaldığım yerden devam ederken bitmesin diye ince ince okuyorum. Serinin 5. kitabı da beklediğim gibi oldukça heyecanlı bir yolculuğa çıkardı beni. Yalnız, söylemeliyim ki 4. kitap olan Gölge Yükseliyor daha şaşaalı bir kitaptı. Nasıl desem, sizi nefes nefese bırakacak kadar heyecanlı olmasının yanı sıra kitap bittikten saatler sonra bile o heyecanınızı yitiremeyeceğiniz kadar etkiliyordu sizi. Bu kitabı da soluksuz okudum, içimden gün boyu oturup kitabı okumak geçse de gözlerim isyan ettiği için bırakmak zorunda kalıyordum. Demek istediğim, Zaman Çarkı hiçbir zaman beklentilerimi boşa çıkarmayıp enfes bir okuma deneyimi sunuyor bana. Yalnızca benim için 5. kitabın 4. kitaba kıyasla bir miktar sönük kaldığını da ifade etmek istedim. Neyse, devam edelim biz. Bu kitapta kurguyu şekillendiren esas etmenlerin gerçekleştiğini görüyoruz. Yaklaşık 2. kitaptan beridir gizemli kalan şeylerden bazılarının gerçekleştiğine şahit oluyoruz. İnanın, bu kitapta çok üzüleceksiniz. Çünkü içinizi yakacak kısımlar çokça mevcut. Nedeniyse veda etmemiz gereken bazı şeyler oluyor bu kitapta. Alışması kolay olmasa gerek :’) . Karakterlere gelecek olursak bu kitapta Egwene’i gerçekten hiç ama hiç sevemedim. Öyle itici bir role büründü ki anlatamam. Rand ve Mat’i ise her zamanki gibi çok sevdim. Rand’ın yaşadıkları göz önüne alındığında yaptığı hataları görmezden gelmek ve anlayışla karşılamak daha kolay oluyor. Nynaeve, Moiraine, Elayne’i de çokça sevdim. Bir önceki kitapta yaşanan olaylardan biri de Siuan Sanche ve Leane’in başına gelen talihsiz olaylardı. Ne olduğunu söylemeyeceğim ki kitabı okumayanlar için önbilgi (spoiler) olmasın. Bu sebeple Siuan ve Leane’in ağzından yazılmış bölümler de mevcuttu bu kitapta. Ben de oldukça merak ettiğim Siuan ve Leane’i de daha

Robert JordanYazar · 17 kitap
Robert Jordan olarak bilinen James O. Rigney (d. 17 Ekim 1948, Güney Carolina - ö. 16 Eylül 2007), Zaman Çarkı adlı epik fantazya dizisinin yazarıdır. Karısı ve yayıncısı Harriet ile Güney Carolina'da yaşamaktadır. Jordan yirmili yaşlarının sonunda bu yana yazmaktadır ve farklı isimler altında, farklı türlerde pek çok eser vermiştir. Kullandığı isimler arasında Reagan O'Neal, Jackson o'Reilly ve Chang Lung vardır. Jordan adı altında bir Conan dizisi de yazmıştır. Robert Jordan yazmaya küçük yaşlarda ilgi duydu. Büyürken ağabeyi sık sık ona bakıcılık yapar, kitaplar okurdu. Ağabeyi ona çocuk kitapları okumak yerine Mark Twain ve H.G.Wells gibi kendi tercih ettiği yazarların eserlerini okurdu. Jordan hikâyelere kendini öyle kaptırırdı ki ağabeyinin bıraktığı yerde beklemek yerine kitapları kendi kendine okumak için sözcükleri çözmeye çalışırdı. Bu büyük yazarlardan kendine ders çıkartan Jordan bir gün kendisinin de hikâyeler yaratacağına karar verdi. Yazar olacağını daha küçükken bilmesine rağmen Jordan yazmaya ileri yaşlarına kadar başlamadı. Yetişirken okuduğu kurgu romanlara benzer romanlar yazmak için ihtiyaç duyduğu yaşam deneyiminden yoksun olduğunu biliyordu. Bu yüzden kendi kendine bir gün gerçekten yazacağını söyleyerek bekledi. Bu dönemde Jordan epey deneyim edindi. ABD Ordusu'na katıldı ve Vietnam'da iki dönem geçirdi. Orada geçirdiği zamanda pek çok madalya kazandı. Jordan aynı zamanda South Carolina'daki askeri kolej the Citadel'den fizik diploması aldı ve nükleer mühendis oldu. Sonunda, yirmili yaşlarının sonunda, yaralanarak hastaneye yatan Jordan yaşamın o 'bir gün'ü beklemek için fazla kısa olduğuna karar verdi. Jordan Zaman Çarkı'nın hikâyesini yazmaya başlamadan çok önce düşünmeye başlamıştı. Hikayenin zihninde beklemesine, yazıya dökmeye hazır hissedene kadar büyümesine izin verdi. Gerçekten de düşündüğü kadar hazırlıklı değildi, çünkü Dünyanın Gözü'nü bitirmesi dört senesini aldı. Ana hikâyeye devam etmeden önce, dünya ile ilgili daha fazla kurgu yapması gerektiğini gördü. Ve sonuçta ortaya çıkan dünya öyle dinamik, öyle karmaşıktı ki neredeyse gerçek gibi görünüyordu. Dünyanın Gözü yayınlandıktan sonra Jordan uluslararası alanda beğenilen bir fantazya yazarı oldu. Zaman Çarkı dizisi pek çok dile çevrildi. Jordan yazmadığı zamanlarda avcılık ve balıkçılık yapar, poker, satranç ve bilardo oynar. Antika silahlar, kılıçlar, eski tüfekler, Asya ve Afrika sanatı koleksiyonu yapar. Jordan kendini tarih meraklısı saymakta ve gelecek senelerde yazmaya devam etmeyi planlamaktadır. 16 Eylül 2007 tarihinde, bir yılı aşkın süredir mücadele ettiği hastalık "amyloidosis" yüzünden ölmüştür.