Zaman Çarkı Serisi 5

Orijinal Dil:
İngilizce

2025 8. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 18:36
Ve Zaman Çarkı serisinin 5. Kitabı da bitmiş bulunmakta. Yine sürükleyici ve bol kaoslu bir kitaptı. Bu seriye o kadar alıştım ki bitmesine daha 9 kitap olmasına rağmen bir gün biteceği düşüncesi bile beni üzüyor. SPOI ALLERT!! Moraine Sedai: ...... Korktuğum o son geldi. Seri başından beri en sevdiğim karakterden biri bilge moraine sedai huzur içinde yat. Kendisinden çok daha fazla güçlü olan lanfeari öldürebilmek için kendini de feda etti. Gerçek bir kahramandı. Rand mat nayneve bir türlü değerini bilemediler başlarına gelenleri ondan bildiler . Kitapta daha fazla yas tutulur diye düşünmüştüm ama olayların ardı arkası kesilmedi. Moraine'e övgüler az kalır. Lanın sözüyle bitirelim : " O bir askerdi kendi tarzında. Son yirmi senede iki yüz kez ölebilirdi bunu biliyordu ben de biliyordum . Ölmek için güzel bir gündü." Rand : " Ama kendi gözlerinde yanan soğuk ateşi göremiyordu." Evet buna Randın deliliğinin ayak sesleri de diyebiliriz. Bu sefer kimseyi dinlemeyen ergen tripleri biraz yordu ama yine de süreci iyi yönetti. Iki Ülkeyi ele geçirdi. Tek keşkem şu lanfeari öldürseydi de moraine hala hayatta olsaydı .. bide 3 kızın arasında kalma olayı artık bitsin. Aviendha : Gerçekten sevdiğim karakterlerden biri Rand ile ilişkilerini destekliyorum. Mat : " Sen mi savaşa sürükleniyorsun yoksa savaşlar mı sana sürükleniyor" Sonunda Matin karakteri şekillendi. Savaşta da bunu net bir şekilde görmüş olduk. Nynave: Çok güçlü olmasına rağmen öfkelenmeden hiç yönlendiremiyor bi an önce eğitimi tamamlar da umarım her yönden güçlü bir nyaneve görürüz. Elayne : Elayne bir garipti fazla hoşlanamadım bu kitapta. Egwene : gerçekten karakter gelişimi olarak ve Aes Sedai olma yolunda iyi bir şekilde ilerleme gösteriyor. Birgitte karakterini çok sevdim. Rahvin ve Lanfear
Moiraine
2024 6. kitabı
Hızla devam eden serinin beşinci kitabın da; Yeniden doğan Ejder Rand, Caracar'n olarak efsanelerin doğrultusunda kendi soyu olan Ailleri kıraçta tek çatı altında toplamaya çalışır. Fakat müttefiklerinden bazıları özellikle Couladin ihanet ederek Rand'a karşı savaş açar..Mat, Rand dan ayrı hayatına devam etmek istese de Desen yine onu içine çekerek kaçmasına müsade etmez.Kumarda ki şansı ve yabancı dil Kadim'i Lisanı çok iyi bilmesi dışında Mat bu sefer de üstün bir savaş komutanı olduğunu keşfeder..Rand'ın yanında savaşa katılır.. Rand bu çok kayıp vermek istemeden, mecburen savaşırken diğer yandan düşmanları Terkedilmişler birlik olup,Rahvin,Sammael,Grendal ve Lanfear ittifak kurarak Rand' a tuzak kurarlar.. Beyaz Kule de de dengeler değişmiş,Aes Seadiler arasında da iç savaş başlamıştı..Yalıtılan Amys Makamı Siuan ve vakanivüsü Leane ,Min sayesinde hayata tutunur ve gizlice kaçarak intikam yemini eder! Yeni Amys Makamı Elaida ve kızıl Aes Sedailer Rand için büyük tehlike oluşturur.. Rand ;Min ve Elayne dışında bu seferde kıraçta koruma olarak verilen Aiellerden Aviendha ile yakınlaşır.Bunu öğrenen terkedilmişlerden Lanfear çılgına döner.Çok ağır kayıplar verilir.. Andor Kraliçesi Morgase (Elayne annesi) aylardır yeni sevgilisinden dolayı kraliyet işlerini yapamaz hale gelir..Halktan da bağları kopar..Bütün olanları kendi idrak edince herşeyi çözer ve hayatta kalmaya çalışır.Çok büyük felaketlerin de eşiğine gelinir. Perrin bu kitap da çok yer almıyor maalesef..Önce ki kitapda çok olduğu için mi acaba? Bu roman da bazı yerlerde gereksiz uzatmalar can sıksa da genel olarak akıcı ve güzeldi.Devamını heyecanla okumaya devam edeceğim
Fantastik Kurgu
2022 62. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2022 00:16
Serinin beşinci kitabı "Göğün Ateşleri" de bitti. Hikâye iyi hoş ama bazı kısımlar konudan kopartacak kadar gereksiz geliyor bana, onlar da olmasa pek iyiydi. Bu kitapta terkedilmişler bizimkilerin kuyusunu kazıyor ama kendi aralarında da ihtilafa düşüyorlar. Perrin'i bir öncekinde çok gördük diye sanırım, bu kitapta hiç görmüyoruz. Rand'a da çok kızdım ama açıklarsam spoiler oluyor, o yüzden susuyorum. ;) Diğer karakterler alışılageldik hareketler içerisinde, onları geçiyorum bir kalem. Beşinci kitap için benim favorim Kraliçe Morgase'ın hikâyesiydi. Umarım altıncı kitap "Kaos Lordu" adıyla vadettiği kaosu bize yaşatır, Morgase ile ilgili daha detaylı bilgiler verir de, heyecanla okuruz. =)
2024 38. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2024 13:16
Yıllara yayılan uzuuun bir okumadan sonra kitabı tamamladım. Özümseye özümseye yavaş yavaş bitirdiğim bu cilt, serinin en iyi kitabıydı ve birçok merak edilen konuya yavaştan yavaştan değinmeye başladılar. Telaranrhiod kısımları keyifli ve gizemliydi. Final her zamanki gibi temposuyla ve ilginç olaylarıyla dikkat çekiciydi. Rand al Thor artık karakter gelişiminde hızlandı diyebiliriz. Çok daha Dragon Reborn bir kardeşimiz olmuş bu kitapta. Aviendha'yı da beğendim. Yakında Matrim ve Perrin'in tam olarak neye dönüşmeye başladığını açıklamaya başlarsa eser, daha bir rahatlayacağız ama daha beşinci kitap bitti. Zamanımız çok. Egwene, Nynaeve, Elayne kısımlarını bir türlü sevemiyorum. Özellikle Egwene henüz epey ezik ve sıkıcı bir karakter. Ona atfedilen güçler düşünülünce insan bir an önce sahnedeki yerini yavaş yavaş doldursun istiyor ama o ilk kitaptan beri ya çömez, ya kıraç çömezi olarak sürünüp duruyor.
2023 56. kitabı
Terkedilmişler bir araya gelerek Yenidoğan Ejder ve diğerleri için kötücül planlarını yapmaya başladılar. Rand Aieller’in Car’a’carn’ı oldu ve tüm klanları kendi tarafına topladı.Ancak bu durumdan haz etmeyen Couladin, Rand’a karşı savaş açmaya karar verdi.İki taraf da bu savaş için Cairhien’e doğru yola çıktı. Mat savaş stratejileriyle Rand’in büyük destekçisi olmaya devam ediyor. Min, Siuan, ve Leane Beyaz Kule’de yaşanan bölünmelerden sonra yollara düştüler ve Elaida yeni Amrylin makamı oldu.Bu durumu kabul etmeyen ajahlar başka bir yerde toplandı.Min, Siuan ve Leane onlara katıldılar.Sonrasında görevlerini başarıyla halleden Nynaeve ve Elayne’de onlarla buluşmak üzere yollara düştüler. Andor Kraliçesi Morgose’i ise bambaşka olaylar bekliyor. Bu kitap biraz sıkıcıydı ama yine de keyifle okudum, özellikle son 100 sayfa muazzam olaylar oldu.Perrin, Faile ve Loial’in yokluğu ise onları çok özlememe sebep oldu.Ah Moiraine üzümlü kekim.Tahmin ediyodum ama inkâr da ediyodum.Seri büyük bir hız kazandı, şimdiden devamında neler olacak diye sabırsızlanıyorum.
ZAMAN ÇARKI İLK 5 KİTAP YORUMU
Puan vermedi
Zaman Çarkı ilk 5 Kitap Hakkında İlk kitapta olaylara şöyle başlıyoruz. Seride belirli bir üç karakterimiz var. Bu üç karakterimiz aynı köyde yaşayan üç delikanlı ve gerçek dünya ile ilgili de pek bir bilgileri de yok ama bir desen kendini bunların etrafında dokuyor. Bu üç delikanlının da çok önemli olduğunu köye gelen bir Aes Sedai anlıyor ve ardından yolculuğa çıkıyorlar. Neden bu kadar önemli olduklarını anlamaları için gitmeleri gereken bir yolculuk ama tabii çok farklı ve çok değişik olaylar yaşanıyor bu yolculuk esnasında ve bu üç çocuk da kendilerini bir nevi tanıma yolculuğunda da buluyorlar. İlk 5 kitap gerçekten çok akıcı çok sürükleyici bir sürü heyecanlı olayların yaşandığı ve karakterleri gittikçe daha çok tanıdığımız ve onların karakter gelişimlerine tanıklık ettiğimiz bir süreçti. İlk 5 kitap dediğim gibi çok akıcı ve sürükleyici gittiği için hiç sıkılmadan sayfalar akıp gidiyor. Bu seriye başlarken çok fazla karakter olduğu için bir an afallayabilirsiniz ama okudukça da o çok fazla karakterler de size çok fazla gelmemeye başlıyor. Serinin ilk 5 kitaptaki yolculuğu gerçekten güzeldi. Çok fazla macera üstüne macera yaşıyoruz. Birçok yeni şey öğreniyoruz. Bir daha sonrasında yardımcı olacak birçok şey peşinde koşuyoruz. Bu ilk 5 kitap Rand’ın kendi kimliğini kabullenme süreci olarak da geçiyordu. Bunlar tabii diğer önemli karakterlerimiz için de geçerli mesela Mat ve Perrin’de kendi kimliklerini kabullenmeye çalışıyorlardı. Daha bir sürü diğer karakterlerimizde kendileriyle ilgili birçok şey öğreniyorlardı. Dünyanın Gözü Büyük Av Yenidendoğan Ejder Göğün Ateşleri Gölge Yükseliyor Robert Jordan
2023 2. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2023 12:32
Çark dokumaya devam ediyor etmesine de beşinci kitapta olaylar olaylar… Açıkçası Nynaeve ve Elayne ile Siuan ve Logain’in anlatıldığı kısımlar sıkıcı gibiydi. Yolculuklar… Rüyalarda buluşmalar… İş ne ara Terkedilmişler’e vardı,anlamadım. Çok ipucu vermeye gerek yok. Dopdolu bir şekilde ilerliyor seri. Sıradaki…
Fantastik Edebiyat
2024 74. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2024 22:26
Bu kitap beni yordu.Aslında dörtten daha çok sayfa sayısına sahip değil.Ama bölümler çok uzundu.Olaylar yavaş ilerliyordu.Daha fazla yollarda geçiyor gibiydi.Bunaldığım yerler oldu, bu ne saçma şey ben bunları niye okuyorum dediğim zamanlar da oldu, bunlar da nereden çıktı yeterince karakter ismiyle boğuşmuyor muyum ben diye söylediğim yerler de.Bence bu kitap çok rahat 800 sayfaya indirilebilirdi.Ama Robert Jordan böyle olmasını tercih etmiş. Bu kitapta yeni bi toplulukla karşılaşmadık.Çok fazla yeni büyü teknikleri görmedik.Daha çok Üç Kat Topraklar’da, Elayna ve Nynaeve’nin yollarda başlarına gelenler ve adeta haberleşme ağına çevirdikleri Düşler Dünyası arasında gidip geldik.Ve tabi süreli Gölgedöllerinin yaptığı saldırıları püskürmek ve zaferle sonuçlanan iki savaşı da unutmayalım.Bunun dışında çok da bir şey yoktu kitapta. Karakterlerden bahsedelim; Rand’ın karakter gelişiminden memnunum.Bir hedefi olması ve bu hedefe ulaşabilmek için kendini sürekli geliştirmeye çabalaması güzel bir şey.Ne kadar soğuk olmaya, duygusuz olmaya çalışsa da onun için ölen her insan için üzülüyor ama yine de yapılması gerekeni yapıyor.Oldukça istikrarlı buldum kendisini.Yalnız şu Morgase hakkında öğrendiği şeyi nasıl kimseye söylemez uyarmaz hala aklım almıyor.Bir iki kişiyle paylaşması yeterdi.Bunu yapmış olsaydı şimdi Elayne beni affet diye dövünmezdi.Aşk mevzusuna ise hiç girmiyorum.Bu gidişle kendine bi harem kuracak.Gidişat öyle gösteriyor :D Egwene, Nynaeve ve Elayne...Bu kadınlara ne oldu?Bu kadınların derdi ne?Paylaşılamayan bu şey nedir ki bu kadar atışıp durdular?Sürekli bi tartışma, sürekli bi fikir ayrımı, sürekli birbirine bi laf sokmalar.Birbirini yiyip bitirmedikleri anlarda ise kendilerini yiyip bitiriyorlar.Valla okurken sıkıldım.Ve tartışmaların yarısının sebebini
İnceleme
2022 34. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2022 20:41
Zaman Çarkı serisinin 5.kitabı Göğün Ateşleri; bir bölgeyi, savaşı, karakterlerin duygu ve düşüncelerini okuyucuya yaşatan betimlemeleri , farklı kollardan devam eden bireysel mücadeleler, savaşlar,büyük güçlere sahip ölümsüz varlıklar, erkek ve kadın için farklı işleyen özgün büyü sistemleri ve vurucu sonu ile yine keyifle okuduğum etkileyici bir kitaptı.Genelde karakterlerin yol hikayelerinin ağırlıkta olduğu bu kitap,4.kitaba göre daha düşük tempoya sahip olsa da, yan karakterlerin önemli rollerle gündeme gelmesi, düşler dünyasına ağırlık verilmesi, Terkedilmişler'in ön plana çıkması ile merak unsurunu canlı tutuyor. Rand Al Thor, Aieller tarafından Caracarn ilan edilmiş , 6 Klan tarafından takip edilmeye başlanmıştır. Ancak Shaido Klan'ından Couladin ve takipçileri kaçmış,savaş başlatmak üzere Ejder Duvari'nin ötesindeki topraklara doğru harekete geçmiştir. Onu izlemek ve yenilgiye uğratmak üzere Cairhien'e doğru harekete geçen Rand'ı Terkedilmişlerle zorlu bir mücadele beklemektedir. Mat, geçmiş yaşantılarına dair hatırladığı deneyimler ile savaşlarda kilit rol oynayacak , deseni çevresinde bükme gücü sebebiyle mücadelelerin merkezinde yer alacaktır. Nynaeve ve Elayne, Tanchico'daki başarılarının ardından Tar Valon'a doğru yola çıkmıştır. Ancak Beyaz Kule'de çıkan iç çatışmaların haberi ile kendilerini Beyaz Cübbeler, Terkedilmişler, neyin peşinde olduğunu kestiremedikleri Aes Seadilerle çevrili bulacak, saklanmak zorunda kalacaklardır. Siuan, Leane ve Gareth Bryne'ın hikayeleri,Andor'un Kraliçesi Morgase'in mücadelesi, Moraine ve seçimleri, Nynaeve' in karakter gelişimi, efsanelerden gelen kahramanlar, mesafeleri birleştiren yolculuk kapıları, Terkedilmişler'in komploları ve yıkıcı savaşları öne çıkaran yapısıyla yine bittiğinde iz bırakan kitaplardan
2024 1. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2024 00:26
The Fires of Heaven (The Wheel of Time #5) | Göğün Ateşleri (Zaman Çarkı #5) Goodreads: 4,8/5 1000kitap: 9,2/10 5/5 "Çark dokuyor." Lan Mandarb'a gitti, siyah aygırın kolanını kontrol etmekle meşgul oldu. "O bir askerdi, kendi tarzında, benim kadar asker. Son yirmi sene içinde bu iki yüz kez olabilirdi. Bunu biliyordu, ben de biliyordum." Ölmek için güzel bir gündü." Sesi her zamanki kadar sertti, ama o soğuk, mavi gözler kızarmıştı. Zaman Çarkı serisinin her kitabını bitirdiğimde beğenim artarken bir yandan da seri bittiğinde bir boşluğa düşeceğimi hissediyorum. Çok sevdiğim kitaplar bittiğinde, kitap kahramanlarından ayrılmanın üzüntüsünü yaşıyorum. Çünkü kitap karakterlerini de benimsemiş oluyorum; sonuçta bu yolculuğu güzelleştiren onlar… Buna ek olarak; bir de kolay kolay kitap beğenemiyorum, kült eserleri okumanın en büyük dezavantajı bu olsa gerek. Kitaba Aes Sedaileri okuyarak başlıyoruz. En kapsamlı bilgi Mavi Ajah’a ait; hem tüm Ajah’a ait olanlar, hem de kişisel olanlar. Aes Sedailer içinde Kızıllar, yönlendirebilen adamların yaptıkları yüzünden tüm erkekleri lekeli sayıyorlar. Bazı Aes Sedailer bir Muhafız edinmeye zahmet bile etmiyor, çünkü Kule’den hiç ayrılmıyorlar, ya da ölen bir Muhafızın yerine yenisini bulmuyorlar. Yalnızca Yeşillerin birden fazla Muhafız ile bağ kurmasına izin veriliyor. Yeşiller kendilerine Savaş Ajahı diyorlar. Kahverengiler kaybolmuş bilgileri arıyor, Maviler kendilerini ülkülere adarken Yeşiller Son Savaş’a hazır bekliyorlar. Çünkü Yeşil Aes Sedailer Son Savaş’ta Dehşetlordları ile yüzleşmek üzere öne çıkacaklar. Ve bizim için en önemlisi; Elayne, Yeşil Ajah’ı seçmeyi düşünüyor. Elayne ile ilgili bu kitapta öğrendiğim en çarpıcı şey, “a’dam” yapabilecek olması idi. Seanchanlar olayını hatırlarsanız; a’dam iki kadını bağlıyordu
Epik/Fantastik Kurgu

Robert JordanYazar · 17 kitap
Robert Jordan olarak bilinen James O. Rigney (d. 17 Ekim 1948, Güney Carolina - ö. 16 Eylül 2007), Zaman Çarkı adlı epik fantazya dizisinin yazarıdır. Karısı ve yayıncısı Harriet ile Güney Carolina'da yaşamaktadır. Jordan yirmili yaşlarının sonunda bu yana yazmaktadır ve farklı isimler altında, farklı türlerde pek çok eser vermiştir. Kullandığı isimler arasında Reagan O'Neal, Jackson o'Reilly ve Chang Lung vardır. Jordan adı altında bir Conan dizisi de yazmıştır. Robert Jordan yazmaya küçük yaşlarda ilgi duydu. Büyürken ağabeyi sık sık ona bakıcılık yapar, kitaplar okurdu. Ağabeyi ona çocuk kitapları okumak yerine Mark Twain ve H.G.Wells gibi kendi tercih ettiği yazarların eserlerini okurdu. Jordan hikâyelere kendini öyle kaptırırdı ki ağabeyinin bıraktığı yerde beklemek yerine kitapları kendi kendine okumak için sözcükleri çözmeye çalışırdı. Bu büyük yazarlardan kendine ders çıkartan Jordan bir gün kendisinin de hikâyeler yaratacağına karar verdi. Yazar olacağını daha küçükken bilmesine rağmen Jordan yazmaya ileri yaşlarına kadar başlamadı. Yetişirken okuduğu kurgu romanlara benzer romanlar yazmak için ihtiyaç duyduğu yaşam deneyiminden yoksun olduğunu biliyordu. Bu yüzden kendi kendine bir gün gerçekten yazacağını söyleyerek bekledi. Bu dönemde Jordan epey deneyim edindi. ABD Ordusu'na katıldı ve Vietnam'da iki dönem geçirdi. Orada geçirdiği zamanda pek çok madalya kazandı. Jordan aynı zamanda South Carolina'daki askeri kolej the Citadel'den fizik diploması aldı ve nükleer mühendis oldu. Sonunda, yirmili yaşlarının sonunda, yaralanarak hastaneye yatan Jordan yaşamın o 'bir gün'ü beklemek için fazla kısa olduğuna karar verdi. Jordan Zaman Çarkı'nın hikâyesini yazmaya başlamadan çok önce düşünmeye başlamıştı. Hikayenin zihninde beklemesine, yazıya dökmeye hazır hissedene kadar büyümesine izin verdi. Gerçekten de düşündüğü kadar hazırlıklı değildi, çünkü Dünyanın Gözü'nü bitirmesi dört senesini aldı. Ana hikâyeye devam etmeden önce, dünya ile ilgili daha fazla kurgu yapması gerektiğini gördü. Ve sonuçta ortaya çıkan dünya öyle dinamik, öyle karmaşıktı ki neredeyse gerçek gibi görünüyordu. Dünyanın Gözü yayınlandıktan sonra Jordan uluslararası alanda beğenilen bir fantazya yazarı oldu. Zaman Çarkı dizisi pek çok dile çevrildi. Jordan yazmadığı zamanlarda avcılık ve balıkçılık yapar, poker, satranç ve bilardo oynar. Antika silahlar, kılıçlar, eski tüfekler, Asya ve Afrika sanatı koleksiyonu yapar. Jordan kendini tarih meraklısı saymakta ve gelecek senelerde yazmaya devam etmeyi planlamaktadır. 16 Eylül 2007 tarihinde, bir yılı aşkın süredir mücadele ettiği hastalık "amyloidosis" yüzünden ölmüştür.