Açık Mektuplar

Şubat 2014
İz Yayıncılık

2019 100. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2019 00:29
Rasim Özdeneren'in anlatım biçimini çok sevdiğimden yazar veya şair olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunduğu bu eserini okumak istedim. Sade, açıklayıcı, yapıcı eleştirileri bulunuyor kitapta. Bu önerileri yaparken çok genç (25) olduğunu da belirtmek isterim. Bir şeyler yapmak için illa belli bir yaş düzeyinde olmanın şart olmadığını gösterdi. Okurken keşke benim yazılarımı da yorumlama imkanı bulunsaydı diye düşünmeden edemedim. Gerçi bazı kişilere verdiği cevaplar bana da ders niteliğinde oldu. Ama çok kısaydı. Hemencecik bitiverdiğinden kesmedi. Mektupları gönderenlerin yazıları da olsaymış daha güzel olurmuş. Denk gelirseniz okumanızı tasviye ederim.
2020 1. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2020 23:04
O kadar naif o kadar güzel bir kitap ki... Kitapta Yeni İstiklal gazetesi için gönderilen şiir ve hikayelere geri dönüş mektuplarını okuyoruz ama insan okurken diyor ki ancak bu kadar güzel bu kadar kibar cevaplar verilebilir. Mektuplar başkasına yazılsada kendime yazılmış gibi dikkatle okudum gerçekten böyle güzel insanlardan öğreneceğimiz çok şey var ha şunu da eklemeden geçemeyeceğim girişteki söyleşi de çok güzel olmuş.
2015 6. kitabı
Bazen diziler işe yarıyor.Yedi güzel adamdan bir tanesi.Çıkardıkları gazeteye gelen mektuplara verilen cevapları içeren bir kitap.Çok ince bir üslup var. Okumanızı tavsiye ederim.
2018 11. kitabı
Bir günde bitirilecek bir kitap. Yazmayi seven, okumayı seven kisilerin tavsiyeler alacağı, okurken veya yazarken nerelerde hata yaptiğini bulabiceği bir kitap
2017 131. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2017 12:32
Rasim Özdenören in yazdığı bir gazetenin edebiyat sayfasını düzenlerken gelen öykü, şiir, deneme yazılarını okuyarak onları değerlendirmesi, sayfada yayınlanacak ise neden yayınlanacağı eğer yayınlanmayacak ise neden yayınlanmadığının yanında öneri ve tavsiyelerinin yer aldığı açık mektuplara cevapların yer aldığı bir eser. Bir saatte okunabilen güzel bir eser...
2023 47. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2023 19:03
Açık Mektuplar; Yeni İstiklâl Gazetesi'nde yazmaya hevesli okurlara ayrılan bir köşe. Bu köşeyi Rasim Özdenören yönetiyor ve okur mektuplarına bu köşeden "Açık Mektuplar" şeklinde cevaplar veriyor. Zamanı için güzel bir yazma atölyesi işlevini gören köşe hevesli gençlere de yol gösterici olmuştur .
2022 5. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2022 22:20
Altını çizdiğim yerler oldu. Benim için altını çizmek not almak demektir. Bir kitabı olurken, o kitap bana altı çizilecek cümleler sunuyorsa o kitapta değerlidir. Tabi kitabın hacmi ile doğru orantılı olması gerekir altı çizilecek cümlelerin niceliği. Okudum. Açıkçası böyle bir şey beklemiyordum. Daha farklı bir kitap gibi bekliyordum. Daha kapsamlı bir eser olacağını düşünüyor ve temenni ediyordum ancak öyle olmadı. Maamafih okunduğunda pişman olunacak bir kitap değil ancak okunmadağında da eksikliği hissedilecek bir kitap da değil.
2016 35. kitabı
incecik bir kitap nasıl bu kadar bitmez... bazı yerlerde yazar ya da şair olmak isteyenlere tavsiyeler veriyor ama bazen de en gereksiz mektupları bile yayınlamışlar kitapta. sanatsal zevk, heyecan, duygu, aksiyon arıyorsanız sakın bulaşmayın...
Rasim Özdenören - Açık Mektuplar İncelemesi
Puan vermedi·80 syf.·
2023 36. kitabı
Açık Mektuplar, Rasim Özdenören’in Yeni İstiklal Gazetesi’nde okuyucuların yazılarına ayırdığı bölümlerde yayımlanmak üzere gelen yazılar için okuyuculara gönderdiği tenkit ve teşekkür aynı zamanda da talep içeren mektupların yayınlandığı güzel bir eser. Gönül kırmadan yapıcı bir üslupla gelen yazıların değerlendirildiğini görüyoruz bu kitapta. Önemli olanda bu değil mi zaten? Ne diyordu Yunus Emre: “Bir gönülü yıktın ise bu kıldığın namaz değil.” İstikâmetimiz, yolumuz budur. Bu güzel eser tavsiye edilir. Hayırlı, feyzli okumalar dilerim.
2020 18. kitabı
Her nekadar sıkıcı görünse de Okumakta fayda vardır o dönemdeki samimiyeti görmek için.1965 li yillar da yeni istiklal yayın evine diyelim okuyucuların görüşlerini alabilmek için ve samimiyet kazanması için o dönemde yaşanan sıcak ve samimi mektuplasma. O dönemin insanlarına karşı yapması gerektiklerini anlatmaları.

Rasim ÖzdenörenYazar · 51 kitap
Rasim Özdenören, Türk öykü ve deneme yazarıdır. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü.Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman olarak çalıştı. Bir ara araştırma amacıyla ABD'nin çeşitli eyaletlerinde, 1970-1971'de iki yıl kadar kaldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi. Aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. 1978'de istifa ederek ayrıldığı devlet memurluğuna bir süre sonra tekrar döndü. Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikayeleri ayrıca TV filmi yapılmış, bunlardan ilki, Uluslararası Prag TV Filmleri Yarışmasında jüri özel ödülünü almıştır. Rasim Özdenören'in, Türk edebiyatında adını duyurmaya başladığı yıllar, köy romancılığının etkisinin artık azalmaya başladığı, varoluşçu yazarların etkisinin daha fazla hissedildiği yıllardır. O yıllarda roman ve öykü yazarları genel olarak Batı kaynaklı bir anlayışla, sanki dışarıdan bakan bir gözle eserlerini yazmışlardır. Özdenören ise daha çocukluğunda Anadolu'nun birçok ilini gezerek, orada yaşayarak, köyünü, kasabasını, şehrini tanıyarak, kendisine ';ayrıntı avcısı' dedirtecek bir özellik ve güçlü bir tasvir yeteneğiyle, insanın evrensel yanlarını öne çıkararak yazmıştır öykülerini. Yazar, gençliğinin ilk yıllarından itibaren kendine edebiyatı ciddi bir meşale olarak seçen insanlardan oluşan bir arkadaş grubuna dahil olmakla, sonraki yıllarda şekillenecek edebi şahsiyeti için çok önemli bir zemin bulmuştur. Bu arkadaş grubu Özdenören'in anlaşılmasında kilit konumdadır. Çünkü Özdenören'in okumaları, edebi ilgileri büyük oranda bu arkadaş grubunda şekillenmeye başlamış; sonraki yıllarda tanıştığı Sezai Karakoç'un etkisiyle bir bütünlük kazanmıştır. Özdenören'in Amerika'ya gidip orada iki yıla yakın bir süre kalması vesilesiyle çağdaş dünyanın en önemli merkezini tanımasının da eserlerine olumlu yansımaları olmuştur. O, yerli olmak nedir, bu nasıl gerçekleştirilir, sorularının cevabını öyküleriyle vermiş bir yazardır. Hikayelerinin kahramanları, çevremizde rahatlıkla görebileceğimiz, dokunabileceğimiz kişilerdir. Rasim Özdenören, gerek denemelerinde gerekse öykülerinde, meselenin anlatmak olduğunu ilk öykülerinden başlayarak kavramış bir yazardır. O, İslami kimliğiyle tanınan bir öykücü olmasına rağmen öykülerinde hiçbir zaman, dönemindeki birçok yazarda görüldüğü gibi, inandığı şeyleri okuyucusuna dayatmamış, vermek istediği mesajı öyküyü örselemeden, akışı ve yapıyı bozmadan anlatmayı bilmiştir. Anlatırken de dili ustaca kullanmış, yer yer de adeta şiir yazmıştır.