Ocak 2019
Eden

Bir İletişimsizlik Sorunsalı: Aden
2015 28. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2015 05:07
“Uzay yolculuğu, insanoğlunun merakının en özlü ifadesidir.” - Stanislaw LemStanislaw Lem Stanislaw Lem’in, SolarisSolaris ’le birlikte en bilinen romanlarından biridir Aden. En azından ülkemiz için bu durum geçerli zira
Bilim-Kurgu
aden// 26şubat24
·264 syf.·
2024 11. kitabı
yazarın okuduğum 2. kitabı oldu ve her ikisinden de çok keyif aldım. oluşturduğu evren ilgi çekici, bir şekilde merak duygusunu canlandırıyor. karakterlerle birlikte biz de anlamaya çalışıyor ve biz de tartışıyoruz onlarla birlikte. solaris'te beni biraz gıcık etmişti bir konu, hikayenin gerçekten de sandığımızdan daha fazlası olması ama hiçbir şekilde tatmin olmamız, yani o gezegenin kendisiyle tam olarak bir iletişime geçememiz, bu kitabın sonunda olasılıkları düşündürtüyor insana. bu kitapta da oldu, aslında oldukça etkileyici ama gıcık da ediyor birazcık. itiraf edeyim, en çok böylelerini okumak zevk veriyor.
2015 118. kitabı
Kitabı beğendim ama biraz kısa geldi bana. Konusu ve kurgusu gereği çok rahat 500 - 600 sayfaya ulaşabilecekken 264 sayfada kalmış. Bazı bölümler çok çabuk geçilmiş biraz daha detaylandırılsa daha iyi olurdu bence. Böyle düşünmemin nedeni belkide son yıllarda uzun ve seri kitaplara ağırlık vermem ve bunun yarattığı alışkanlıkta olabilir. Ama her şeye rağmen kesinlikle okunması gereken ufuk açıcı bir bilim kurgu. Ayrıca şunu da belirtmek isterim Andy Weir'ın Marslı'yı yazarken bu kitaptan esinlendiğini düşünüyorum. Aden'i okurken astronotların gemiyi çalışabilir hale getirme ve gezegenden kurtulma çabaları Mark Watney'i hatırlattı bana.
2024 161. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2024 03:21
Selam Kasım ayının okuduğum son kitabı Stanislaw Lem'in Aden'i oldu. Lem'in beyin yakan hem felsefi hem fantastik evreninin içinde buluyoruz kendimizi. Mühendis, Doktor, Kimyager,
Edebiyat & Roman
2021 5. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2021 09:49
Bilimkurgu aşkını bana aşılayan Ursula K Le Guin. Onunla başlayan macerama aslında onun önerdiği yazarlar ile devam ediyorum. Ursula’nın ‘’Sözcüklerdir Benim Derdim’’ kitabında bahsettiği Stanislaw Lem’in ilk okumak istediğim kitabı adından dolayı Aden oldu. İyi ki de Aden’i seçmişim. Hiç bir bilimkurgu kitabının son sayfalarını heyecanla ve gözümde yaşlarla okuyacağımı tahmin etmezdim. “Uzay yolculuğu, insanoğlunun merakının en özlü ifadesidir.’’ diyor Stanislaw Lem. Kitabında Aden gezegenine giden ve gemileri bozulan kaptan, mühendis, fizikçi, kimyager, doktor ve sibernetikçi’den oluşan mürettebatın hikayesini anlatıyor. Dünya’ya hiç benzemeyen bu gezegende mürettebat gemilerini tamir ederken aynı zamanda hakkında hiçbir şey bilmedikleri Aden’i tanımaya çalışırlar. Gezegende buldukları bir fabrika ve ikicanlı adı verilen yaratıklar ile karşılaşırlar. Özünde basit bir uzay macerası gibi gözükse de Stanislaw Lem politika ve iletişime dair bir çok sorunun cevabını arıyor kitabında. Bu açıdan baktığımızda içerisinde felsefi soruları barındıran fantastik bir roman. Okuyacağım bir sonraki Lem kitabı ise zaten çok ünlü olan ‘’Solaris’’
Bilim-Kurgu
2024 14. kitabı
Okunma: 14 Mart 2024 00:24
Bilimkurgu okumayı özlemişim. Özellikle uzay ve uzaylılarla ilgiliyse.. yazarın ilk defa bir kitabını okumuş oldum ve kitapları baya seviliyormuş. Özellikle Solaris kitabı tavsiye ediliyor. Sanırım
·264 syf.·
2020 79. kitabı
Aden, Stanislaw Lem ile tanıştığım ilk kitap. Beklediğimden çok daha sürükleyici, çok daha hayranlık uyandırıcı ve güzeldi. Bambaşka dünyalarda gezip hayal kurmaya bayılıyorum. Yalnızca sonu biraz daha ayrıntılı olabilirdi diye düşünüyorum. Sanki bir şeyler eksik kaldı gibi...
2021 3. kitabı
Aden Stanislaw Lem'in çok güzel ve etkileyici Çarpıcı bir bilimkurgu romanıdir. Bir kaza sonucu bir gezegene cakilan bir grup bilim adaminin yasadigi ilginc olaylar seruveninden olusuyor. Temel sorun bu yerin ne oldugu ve burada yasayan yasam formlariyla nasil iletişi kurulabilecegidir. Aden insanlığa dair temel bir soruyu dillendiriyor: Toplum aslında nedir?
2019 135. kitabı
Farklı mesleklerden altı kişilik mürettebatıyla bir uzay gemisi sırf meraktan yaklaştıkları bir gezegene yanlışlıkla iner(aslında düşer) Aden adlı bu gezegende tuhaf bir uygarlıkla karşılaşırlar. İkicanlı adını verdikleri bazı egzantrik yaratıklar mürettebatın mental ruhsal bütün sınırlarını zorlar (Allah’tan gemiyi zamanında tamir ederler de yaban ellerde telef olmaktan kurtulurlar) Teknoloji iletişim hayat ölüm vicdan üzerine derin felsefi tartışmaları olan yazıldığı zamanın çok çok ötesinde bir kitap, okunmalı #stanislawlem #aden
2019 342. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2019 00:13
Buraya kadar geldim bana göre hala pek bir aksiyon yok ?Hani gerilim desem gerilim değil, korku değil, macera değil... Uzay gemisindeki kişiler yaptıkları mesleğe göre adlandırılmış, doktor, mühendis, kimyager, fizikçi, kaptan ve şu an hatırlayamadığım 6. adam :) Hepsi uzay yolculuğu esnasında Aden gezegeninin kuyruğu yüzünden gezegene çakılırlar. İlk başta hayatta kalma mücadelesi sonra gezegenin keşfi... Gezegende soluk alabiliyorlar ama ya yiyecek ve su sorunu ne olacak ? Varsa gezegenin yerlileri onları nasıl karşılayacak? Stanislaw Lem Aden ' i uçuk renklerde ve yaratıklarla düşlemiş. Bu açıdan sevdim. Adı gibi garip bir cennet Aden. Kitap bitince görüşüm değişirse eklerim. Yazarın '' Solaris'' i çok ünlüymüş aklımda onu önce okumak sonra da filmini izlemek var. En sevdiğim !!!

Stanislaw LemYazar · 27 kitap
12 Eylül 1921'de Polonya, Lwow'da varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. On iki yaşındayken babasının hediye ettiği daktiloyla yazmaya başladı. 1940'ta Lwow Üniversitesi'nde tıp okumaya başladı ancak ertesi yıl Sovyet orduları Polonya'yı işgal edince eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bu dönemde otomobil tamirciliği ve kaynakçılık yaptı. Yahudi kökenleri nedeniyle, İkinci Dünya Savaşı yıllarını sahte bir kimlikle geçirdi. 1945 yılında ailesiyle birlikte Sovyetler'e bağlı Ukrayna sınırları dahilindeki Krakow'a yerleşti ve babasının ısrarı üzerine burada tıp eğitimine devam etti. Askeri doktorluk sınavında kendi kararıyla soruları eksik cevaplayarak başarısız oldu. Ardından bir yandan üniversitede dersler vermeye, diğer yandan kendisini üne kavuşturacak eserlerini kaleme almaya başladı. 1946'dan itibaren çeşitli dergilerde şiirler, kısa öyküler yayımlamaya başladı. İlk bilimkurgu romanı olan Astronauci 1951'de yayımlandı. Bunu izleyen yaklaşık yirmi yıl boyunca aralarında Aden, Gelecek Bilim Kongresi, Solaris, Soruşturma, Dünya'da Barış ve Fiyasko'nun da bulunduğu çok sayıda roman yazdı. Sovyet rejiminin baskıcı politikaları nedeniyle bunların bazılarını yurtdışında yayımlamak zorunda kaldı. Edebiyatın yanı sıra bilim felsefesi, sibernetik, bilimsel spekülasyon ve edebiyat eleştirisi alanlarında da çalışmalar yaptı. Birçok üniversiteden fahri doktora ünvanı aldı ve eserleri ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. 27 Mart 2006'da Krakow'da kalp rahatsızlığı sonucu hayatını kaybetti.