Ağaca Tüneyen Baron

Sıralamalar

Ağaca Tüneyen Baron
2023 23. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2023 12:25
Ağaca Tüneyen Baron.. İtalio Calvino nun masal görünümlü felsefi kitabı.. Cosimo, soylu bir ailenin büyük oğludur. Bir gün babası ile yaptığı bir tartışmanin ardından evden ayrılır ve bir daha asla toprağa ayak basmayacagini söyleyerek yakınlardaki bir pırnal ağacına tırmanır. Ağaçların sık olduğu bir bölgede yaşayan Cosimo için daldan dala atlayarak gezmek ya da hayatının geri kalanını ağaçların üzerinde geçirmek çok da zor olmayacaktır.. Babasına karşı aldığı bu kararla tabiki kendini tamamen soyut ve münzevi bir hayata bırakmayacak aksine köylüyü ya da ailesini ilgilendiren her sorunda onların yanında ve onlarla iç içe olmayi kendine görev bilecektir. Misal köyü kurtlar bastığında tuzaklar kurup halkı tehlikeden uzaklaştır, orman yangını baş gösterdiğinde, ağaçlara kurduğu çeşme düzeneğini aktif ederek yangının ilerlemesini engeller, düşman ordunun savaş hazırlığı yaptığıni görür ve köylüyü haberdar eder, Berberi korsanların tuzaklarını boşa çıkararak onları topraklarından savuşturur ve dahası.. Cosimo zaman geçtikçe av yapmayı da öğrenir ve bu avları satarak geçimini köylülerden sağlar, ağaçların üzerine düzenekler kurarak kendi yaşam alanını kuran Cosimo kitapları da eksik etmez hayatından. Avladığı tavşan ya da kekliklerden elde ettiği gelirin bir kısmını kitaplara ayıran Cosimo, okuduklarından öğrendiği bilgilerle halka yardım eder, onlara yollar gösterir. O artık insanların gözünde delilik ve dahilik arasında sıkışmış, korkudan çok sevgiyi hak etmiş bir bilgedir. Bu şekilde tam 65 yılını ağaçlarda geçiren Cosimo ayağı toprağa değmeden gökyüzünde kendi krallığıni kurmayı başarmıştır ve tahtı da halkın gönlündedir. Kitaptan çıkardığım en anlamlı mesaj şu oldu benim için; "Eğer ayakların yere basıyorsa tutunma ihtiyacı hissetmezsin."
Puan vermedi·224 syf.·
2022 91. kitabı
DİPÇE : Atalarımız Üçlemesinin ikinci kitabı. Soylu bir ailenin çocuğu olan Cosimo, ailesinin kuralcı yapısına ve dayatmalarına dayanamaz,  babasıyla inatlaşır ve bir ağaca çıkar. Çocuk kalbiyle aldığı karara sadık kalır ve ömrü pırnalların üstünde geçer. Cosimo  ağaçların üstünde olmasına rağmen erdemli davranışlar sergilemekten bir an vazgeçmez. Okumak,  kendini geliştirmek, iyilik yapmak; onun toprakla bağını kuvvetlendirdiği gibi ruhunu yükseklere çıkarmanın da yolunu açar. Rutine ve kaidelere karşı çıkanların ayrıksılığını olumlayan, hayatın parçası olabilmenin unvanlardan geçmediğinin altını çizen tatlı bir isyan hikayesi. Calvino'nun çocuk anlatıcısı ve çocuk kahramanları ile yaşamı anlamaya dair.
#1001kitap~~~
2020 62. kitabı
"Atalarımız" adlı 3lemenin 2.kitabı olan "Ağaca Tüneyen Baron" 3leme olduğunu bilmeden okuduğum yazarla tanışma kitabımdır aynı zamanda Calvino ya vurulduğum kitaptır ve yazarın en sevilen kitaplarından 1idir, oluşturduğu kurguyla her yaştan okura hitap eder... Romanın başkişisi,soylu 1aileden gelen,12yaşındayken babasına isyan edip ağaca çıkan Cosimo üstüne yazılmış 1ütopyadır... 1daha yeryüzüne ayak basmayacağını söyleyip bütün ömrünü ağaçların ütünde geçiren, bütün ihtiyaçlarını orada gideren; ağaçların üstünde yemek yiyen, temizlenen, "okuyan", öğrenen, hatta âşık olan Cosimo, toplumdışı yaşayışına rağmen insanlarla 1likte hareket etmekte, onların yapıp ettiklerine müdahil olmaktadır. O, dünyayı değiştiremese de tanımaya ve anlamaya çalışmaktadır kurduğu düzen içinde. Bütün yaşamını ağaçlarda geçiren bu küçük Baron, doğa ile savaşan 1kahramandır. Roman, masalsı 1hava içinde, bütün sürükleyiciliğle anlatılırken, bence oluşturduğu kurguyla çok derin anlamlar da yüklüdür... Yazarı tanımak adına başlangıç için en güzel kitaplardan 1i bence özellikle okuma ile ilgili anlattığı kısımlarda Calvino nun anlattığı tüm kitapları hemen okuyasi geliyor insanın :-))))) Calvino kitapta "Clarissa" kitabını öyle 1anlatir ki hemen okuyup yutasim gelmişti 1500syflik kitabı, Samuel Richardson ı okumadan bu kitapla sevmişimdir fakat hiç1kitabı çevrilmemiştir yazarın... Atalarımız 3leme kitabı tek kitap halinde de olup ben ayrı ayrı kitap almayı tercih ettim. Ölmeden önce okunması gereken 1001kitap arasındadır, kesinlikle yazara şans verip okumanızı tavsiye ederim, ben yazarı her defasında çok çok severek okuyorum, tüm oluşturduğu kurgularla...
2025 23. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2025 13:01
Calvino'yu üslup olarak henüz benimseyemesem de yaratıcı tarafını takdir etmemek mümkün değil galiba. Cosimo'nun yere ayak basmamaya ettiği yeminden, henüz küçük yaşta aldığı kararı uygulama ve sürdürme eylemi ilham verici bir boyutta. Bireyin karar alması, bunu eylemle desteklemesi ve eylemi sürdürebilir kılması çok kıymetli ve uygulaması her zaman kolay olmayan bir şey. Calvino'nun hayatına bakıldığında da Cosimo ile birçok ortak yön bulunabilir. Ağaçlarda geçirdiği çocukluğu, ailesi tarafından ötekileştirilen çocuk konumunda oluşu vs. Yazarın anlatıcı olarak diğer kardeşi seçmesi ve kardeşler arasındaki farkları anlayabilmek için de yerinde bir karar olmuş. Kitap boyunca Cosimo'nun yere inişini beklese de okur birçok açıdan sorgulayıcı bir okuma deneyimi yaşatıyor bu kitap. Vakit ayırmaya değer.
Baron Cosimo
2025 27. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2025 23:09
Bir yer bulalım, Dünyadan uzak, Dünyaya yakın! Hepizin bunaldığı zamanlar muhakkak olmuştur. Düşündüğümüz ama yapamadığımız o kaçışı gerçekleştirdi Cosimo. Neden olmasın dedirten bir masaldı Ağaca Tüneyen Baron. Mümkünlüğü hayal gücünüze ve cesaretinize kalmış.
2020 56. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2020 15:51
Küba'da doğup San Remo'ya taşınan anti faşist Calvino Mussolini ve Nazizm'e hatta savaşa karşı olan aykırı tutumunu özellikle kitabın son kısmında yansıtıyor.Yazarın oldukça muzip ve aslında çocuk kitabı olamayacak kadar satirik,simgesel bir dille fakat bir o kadar da doğal bir eser yazdığını düşünüyorum.Bu değerli kitaba çok az inceleme yazıldığını düşünüyorum.İtalo Calvino'yu keşfetmeye diğer eserleriyle devam edeceğim fakat bu eser özeline dönersek öncelikle çocuk kitabı olduğunu düşünmüyorum.12 yaşında despotluğa,kurallara aykırı olarak farklı olanı ilke edinen ve ölene kadar bu ilkesinden taviz vermeyen Cosimo yazarın karakterinden izler taşıyor.Eser iki yüz yirmi sayfalık akışı boyunca mesela bir katile acımak,aşk,savaş gibi çesitli konulara geçişleri oldukça ironik ve muzip bir dille yaparken Cosimo'ya beslediğimiz sevgi eserden kopmamızı da engelliyor.Cosimo ve kardeşi arasında da aslında sembolik bir ilişki görebiliriz çünkü Cosima aykırı insanı temsil ederken itaatsizliği temsil ederken kardeşi toplum insanını yansıtmaktadır.Eseri çok beğendim ve daha çok okunması gerektiğini düşünüyorum.
Calvino yine eğlendirirken düşündürüyor
2022 43. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2022 08:06
Baron; eskiden kimi Avrupa ülkelerinde soylulara verilen, aşaması kont ile şövalye arasında bulunan bir soyluluk sanı anlamına gelir. Calvino'nun kitabındaki ağaca tüneyen baron ise babasının diretmesine karşı çıkıp 15 Haziran 1767'den itibaren hayatını ağaçlarda geçiren adı Cosimo Piovasco di Rondò olan maceracı bir karakterdir. Masal tadında ilerler anlatım, tıpkı Atalarımız üçlemesinin diğer iki kitabında olduğu gibi. Fakat yazar Calvino olunca araya hayat üzerine düşüncelere sevk eden anlar serpiştirir araya: Cosimo'nun ağaçta kendine saldıran yabani hayvanı öldürmesi üzerine kazandığı ilk zaferin de aslında bir eziyet olduğunu fark etmesi, yalnızlığı seven insanların hayattaki tutumları ve onlara benzememek istemesi veya kitap kurdu Haydut Gian dei Brughi sayesinde okumaya, araştırmaya bütün hayatı boyunca sürecek sınırsız heves duymaya başlaması gibi... Tarihsel olaylar da arka planda işlenir: Fransız Devrimi'ne bağlanan umutların Napoléon'un fethiyle sonuçlanması ve sonunda onun da alaşağı edilmesi, zamanın Osmanlı'sının Avrupa üzerine etkisi. Söylemek istediğim: Ağaca Tüneyen Baron'un kendine kattıklarından dersler çıkarmak için okunabilecek masalsı bir kitap!
2020 1. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2020 23:29
Ruh halime de bağlı olabilir hissiyatım. Sanırım sıkıldım. Gereksiz detay hikayeler vardı. Fakat fikir olarak elbette çok özgün ve güzel. 65 yıl bir inat uğruna ağaçların tepesinde yaşayan Cosimo'nun hikayesi. Toprağı hep seven ve en son göklere yükselen Baron Cosimo. "yıllardır kendime bile açıklamakta güçlük çektiğim ülkülerim uğruna yaşıyorum."
2004 1. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2004 00:00
12 yaşındayken,babasına isyan edip ağaca çıkan Casimo üstüne yazılmış bir ütopyadır.Bir daha yer yüzüne ayak basmayacağını söyleyip bütün ömrünü ağaçların üstünde geçiren..
2023 49. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2023 19:01
"Ağaca Tüneyen Baron" "Atalarımız" üçlemesinin ikinci kitabıdır. Soylu bir aileden gelen on iki yaşındayken babasına isyan edip ağaca çıkan Cosimo'nun hikayesi anlatılır kitapta. Cosimo, bir daha yeryüzüne ayak basmayacağını söyleyip bütün ömrünü ağaçların üstünde geçirir, bütün ihtiyaçlarını orada giderir. Toprağın üzerinde yapılabilecek her şeyi ağaçların üzerinde yapar. Toplumsal olaylara karışır, orada aşık olur. Bir yandan topluma, düzene karşı gibi görünse de onlarla işbirliği de yapar. Masalsı anlatımın yanı sıra tarihsel olaylara da yer verilmiştir kitapta. Yine bize güzel çizimlerle eşlik eden, herkese hitap edebilecek güzel bir Calvino kitabı.

Italo CalvinoYazar · 56 kitap
Italo Calvino, 15 Ekim 1923'te Küba'nın Santiago de las Vegas kentinde doğdu. Genç yaşta Küba'dan İtalya'ya göç eden Calvino, kurmaca yazarlığının yanı sıra, Komünist Parti üyeliği, Einaudi Yayınevi'ndeki görevi, gazetelerle çeşitli dergilerdeki yazıları aracılığıyla, II. Dünya Savaşı sonrası İtalyan kültürünün en önemli adlarından biri oldu. İlk yapıtlarından başlayarak İtalya'nın en önemli yazarları arasına giren Calvino, İtalya'da birçok edebiyat ödülü kazanmış ve 1960 yılında yayınlanan I nostri antenati(Atalarımız) adlı kitabında yer alan fantastik öyküleriyle uluslararası bir ün kazanmıştır. 1950'lerde fantezi ve alegoriye yönelen Calvino, yazdığı üç anlatıyla dünya çapında adını duyurdu: İkiye Bölünen Vikont, Ağaca Tüneyen Baron ve Varolmayan Şövalye. Calvino'nun, bilinç akışı yöntemiyle yazdığı ve evrenle insanların yaratılışını konu alan Kozmokomik Öyküler'den Marco Polo-Kubilay Han ilişkisi çerçevesinde arzu, bellek, yaşam, ölüm gibi temaları büyük bir incelik ve şiirsellikle işlediği Görünmez Kentler'e; yazma ve okuma etkinliğini, okurun anlatı sanatıyla karmaşık ilişkisini ele aldığı Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu'dan, İtalyan masallarını derlediği ve kendisi açısından bir tür anlatıda ekonomiklik alıştırması olan Fiabe Italiane'ye (İtalyan Masalları) birçok yapıtı içeren yazarlık yaşamının son ürünü Amerika Dersleri'dir. Calvino, 19 Eylül 1985'te, geçirdiği beyin kanaması sonucu Siena'da ölmüştür.