Ahraz için ne yazabilirim gerçekten pek kestiremiyorum. Üç yalnız belki yitik insan Adile, İsrafil, Yusuf ve cehaletimi önyargılarıyla pekiştiren kasaba halkı. Beni böylesine etkileyen nadir kitaplardan biri oldu. Yazarın akıcı dili ve Türkçemizi yalın kullanımı okumayı zevkli bir hale getiriyor. Umarım bu kitap daha çok insana ulaşır ve hakettiği yeri bulur.
Kitapla kalın sağlıcakla kalın
Bir okur olarak çok zor okuduğum bir kitaptı. Çok fazla metafor ve betimleme içerdiği için hem düşünmem gerektiğini hem de zihnimde resmetmem gerektiği için okurken oldukça yoruldum. Üzerinde epeyce düşünülmesi gereken bir kitap. Metaforları yakalayıp anlam yüklemek veya ne anlama geldiğini bilmek kitabı daha okunur hale getiriyor. Bir kere değil birkaç defa okunmasını tavsiye ederim. AhrazDeniz Gezgin
Selamlar. Beni etkileyen, güzel bir kitap okuduğum zaman özellikle inceleme yazdığım kitaplardan birisi. Adile ve sağır ve dilsiz olan İsrafil’in hikayesi. Kasaba’da geçen, herkesin Adile’ye ve İsrafil’e düşman olmasını ele alan bir hikaye. Yoğun anlatımı var, kolay kolay akmıyor satırlar, düşünmeye ittiriyor. Basit ve akıcı kitap okumak isteyenler için uygun bir kitap değil. Anlam bulmak isteyenlerin okuması gereken kitaplardan. Ben çok beğendim, herkese öneriyorum. Kitabın konusu ve anlamını benimsemek isteyeceklerin okuması gereken bir kitap.
"Hayatında sözcüklerin bir karşılığı olmamıştı; oysa sesler her şeydi ve bellek, sözlerin aksine kötü sesleri biriktirmiyordu hiç." Bir "ahraz" için daha iyi bir tanımlama
Uzun zamandır ilk defa bir kitaba inceleme yapacak gücüm yok. Kitabı bitirdim ve dondum kaldım olduğum yerde. Ahraz beni öyle etkiledi ki, ne desem ne anlatsam ne söylesem eksik kalacak gibi.
Yine de bahsetmek istiyorum. En başında sadece Adile'yi ve onun mücadelesini okuyacağız sanmıştım. Sonradan bir melek çıktı aradan. Onun düşüncelerini okumak, hissettiklerine ortak olmak, sessizliğini paylaşmak ruhumu okşadı. İsrafil'i, kıyamet meleğini anlatan bu kitapta onu gerçekten gören her karakter gibi büyülendim belki de. Bu kadar kusursuz ama her parçası yaralı, yalnız ama içinde dopdolu bir karakteri okumak benliğime o kadar iyi geldi ki.
Onun dışında kasaba halkının ikiyüzlülüğü, bağnazlığı, kendilerinden olmayan herkese sopa sallamaları, gönderilen tüm işaretlere lanetlerle çevrilmelerine rağmen suçu kendilerinde aramamaları bir o kadar da tanıdıkta aslında. Büyük balık küçük balığı yutardı nasıl olsa, inanılan oydu. Kimse gelmekte olanı, boyundan büyük dalgayı görmedi. Çok sinirlensem de yazım o kadar etkileyici ki, kasabaya olan sinirimi sakince bastırabildim. İsrafil'in sakinliği ele geçirdi beni belki de.
Okumaktan çok keyif aldığım, işten güçten kitaba uzun bir ara verdiğime pişman olduğum harika bir kitaptı. Herkesin okumasını tavsiye ediyorum.
Güçsüzü , farklı olanı toplumun ahrazlaştırması.. Yer yer içimi sızlatan, diliyle insanı etkileyen güzel bir anlatımdı. Bazı cümleler insanın en içine işliyor. Sevdim.
‘’Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözlerinin üzerinde bir de perde vardır ve büyük azap onlarındır. ‘’
Dünyanın böylesine tüm kötülüklere sus pus olduğu bu yıllar için mükemmel bir konu seçimi ve müthiş bir dil..
Okuduğum en etkileyici ve en katmanlı hikaye! Öncelikle acıklı bir hikaye gibi başlayıp daha sonra masalsı bir hikayeye dönüşüyor. İnanılmaz etkilendim çünkü neredeyse hiçbir cümle tamamen açıktan yazılmamış ve okuyucunun hislerine bırakılmış. Belki birçok yazar bu konuyu yazmayı akıl edebilirdi ama çoğu bu kadar güzel yazamazdı. 2024 favoriler listeme girdi
Müthiş bir kitaptı. Adile ve Ahraz sanki modern dünyanın içinde yaşayan bir efsane kahramanıydılar ya da antikahraman mı demeliyim? Birçok farklı kıssayı metafor olarak kullanmış yazar. Okurken -eğer biliyorsanız- içinizde hüzünlü bir kıpırtı oluşuyor. Hiçbir şey boşuna değil bu kitapta, bütün olaylar ve isimler ince ince sonrası düşünülerek yazılmış. O yüzden çok dikkatli okumak gerek. Tekrar tekrar okuyup romanın atıfta bulunduğu her şeyi anlamak istiyorum. Umarım bir gün yazarla da tanışırım. O zamana kadar karşıma çıkan herkese bu kitabı okutmaya çalışacağım.
Çok beğenerek ve bir çırpıda okuduğum bir kitapla geldim.(bende yeri ayrı olacak.) Ahraz Acılar içinde yaşayan Adile, sağır ve dilsiz olan oğlu(Ahraz) İsrafil ile hüzün dolu geçen bir ömür.
Suyla başlayıp suyla biten bir hikaye. Yüzüne kapıların kapandığı küçük bir kıyı kasabasında, insanların günah keçisi yaptığı çaresiz Adile ve oğlu... Adile içine kapanık, yapayalnız ve kendi kabuğuna çekilen bir annedir. İsrafil kasabanın marangozu Yusuf ile samimi bir arkadaşlık kurar. İsrafil annesinin durumuna çok üzülür ama çaresizdir.
Zamanla hayatlarına bir dede ve torun dahil olur. İsrafil bu zaman zarfında aşkı, özlemi, çaresizliği artık iliklerine kadar hisseder. Anne ve oğulun zorlu hayat mücadelesini ve kalabalıklar içindeki yalnızlıklarını anlatan bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Deniz GezginAhraz
Yazarımızın kalemine sağlık.
Herkese keyifli okumalar.
AhrazDeniz Gezgin · Can Yayınları · 20195,7bin okunma
Ahraz bu yıl içinde okuduklarim arasinda beni en çok şaşırtan kitap oldu. Güzel bir kitap oldugunu duymuştum fakat bu denli sevecegimi hiç tahmin etmemiştim.
Kağıt toplayıcılığı yaparak hayatta kalan (bakın yaşamak demiyorum) bir kız çocuğu ile başlıyor kurgu. Olaylar hızlı fakat derinlemesine anlatılarak ilerliyor. Yani az cümle ile çok iş yapmış Deniz Gezgin.
Bir kız çocuğu düşünün, çocuk yaşta yetişkin olmak zorunda bırakılıyor.
Bir anne düşünün yaşarken ölü..
Bir beden düşünün her yeri kabuk bağlamış, kimse dokunmuyor, dokunulsa da hissetmiyor.
Ve bir çocuk düşünün hayatta fakat kimse görmüyor.
Mitletle, masalsı anlatımla süslenmiş kesinlikle edebi olarak çok zengin bir kitap. Deniz Gezgin nerede uzun anlatım yapacağını, nerede kısa tutacağını çok iyi ayarlamış o yüzden hiç ama hiç sıkılmadım okurken, tek bir sayfada bile.
Toplumun kendinden olmayanı nasıl ötekileştirdiğini, günah keçisi ilan ettigini ve iki yüzlülüğünü gözler önüne seriyor bu kitap. Ötekilere ait bir şeyler okumak isterseniz bu kitap harika bir seçim.
Ahraz'dan detaylı olarak bahsettiğim videomu izlemek isterseniz link: youtu.be/8-CbEQVmD1s
AhrazDeniz Gezgin · Sel Yayıncılık · 20125,7bin okunma
1981'de, İstanbul'da doğdu. On yaşında ailesiyle İzmir'e taşındı. Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan kısa süre sonra Çeşme Dalyanköy'e yerleşti. Kültür tarihi ve mitoloji üzerine çalışan yazarın bu alanda yayımlanmış kitapları (Bitki Mitosları, Sel, 2007; Hayvan Mitosları, Sel, 2007; Su Mitosları, Sel, 2009) ve makaleleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli dergi ve seçkilerde öyküleriyle yer almıştır. Şimdilerde Metro Gastro dergisi için kültür tarihi konulu makaleler ve Psikeart dergisine öyküler yazmaktadır. Ahraz yazarın ilk romanıdır.