Anansi Boys

Sıralamalar

Örümcek Tanrı’nın Evlatları: Anansi Çocukları
2013 51. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2013 21:25
“Dünya hep aynı dünya olabilir, ama duvar kâğıdı değişir. Öyle değil mi? İnsanların öyküsü hala aynıdır; doğarlar, bir şeyler yaparlar ve ölürler, ama artık öykünün eskisinden farklı bir anlamı vardır.’’ – Neil Gaiman Bram Stoker, Nebula, Hugo ve Locus başta olmak üzere daha birçok ödüle layık görülen bir yazar Gaiman. Çevrildiği her dilde kitapları büyük bir ilgi görüyor. İnsanın hayal gücüyle neler başarabileceğinin en büyük kanıtlarından biridir aslında bu sıra dışı adam. Anansi Çocukları, Gaiman’ın 2005’te yazdığı, tüm karakterlerinin yetişkinlerden oluştuğu, efsanevi mitolojilerde sıkça karşılaştığımız bir konu üzerine, tanrılar ve insanlara dair oldukça başarılı bir fantezi romanı. Aklınıza hemen Zeus, Poseidon, Thor gibi tanrılar gelmesin. Gaiman’ın tanrıları birçok yönden farklılık gösteriyor. Çünkü Gaiman tanrılarını kendisi yaratıyor. Bugüne kadar okuduğunuz birçok kitapta ithaf sayfası vardır ve bu artık klasikleşmiş bir durumdur. Kitabın yazarı, annesi, babası, eşi, çocuğu veya kısaca sevdiği bir insana o kitabı ithaf eder. Bu şekilde belli eder birçok yazar sevgisini. Peki hiç kendinize ithaf edilen bir kitap okumuş muydunuz? Cevabınız hayır ise buna Gaiman’ın Anansi Çocukları’nı okuyarak son verebilirsiniz. Niye diyecek olursanız, Gaiman kitabı okurlarına armağan ediyor. Kişisel fikrim bugüne dek okuduğum en güzel ithaf olduğu yönünde: “Nasıl olduğunu bilirsin. Kitabı alırsın, ithaf sayfasını açarsın, bir de bakarsın ki yazar, kitabı, yine sana değil bir başkasına ithaf etmiş. Bu kez değil ama. Çünkü henüz tanışmadık / birbirimizi uzaktan tanıyoruz / birbirimize deli oluyoruz / uzun zamandır görüşmedik / bir şekilde dostuz / hiç tanışmayacağız, ama eminim ki buna rağmen birbirimizi hep çok seveceğiz… Bu kitabı sana ithaf ediyorum. Nedenini ve sana ne
Fantastik
2016 64. kitabı
Dünya mitolojisini çok iyi bilen ve her kitabıyla hayal gücümüzü zenginleştiren Neil Gaiman, bu kez okurları başlangıçta tüm öykülerin sahibi olan Kaplan ile bu öyküleri ondan çalan ve şarkılarla dünyayı daha güzel, huzurlu kılan Örümcek'in arasındaki düşmanlığın doğuşuna götürüyor. Kaplan'ın korkunç ve kaba kuvvete dayanan öykülerini zeka, kurnazlık ve mizahla değiştiren Örümcek, bu husumeti çocuklarına da miras bırakıyor ne yazık ki... Kitaptaki karakterler, iyiler ve kötüler olarak bu düşmanlıkta taraflarını seçerek gizemli, biraz karanlık, fakat kesinlikle gülünç maceralara atılıyorlar. Eleştirilecek tek şey, çok tekrarlanan "Şişko Charlie" adı olsa da bir süre sonra alışıyorsunuz. Bu kitabı okuduktan sonra örümceklere farklı gözle bakacak hatta belki ara sıra onlarla konuşacaksınız !
2020 18. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2020 17:54
çok uzun zaman önce başka bir neil gaiman kitabı okumuştum ve adamın zekasına, hayal gücüne hayran kalmıştım. tabii geçen uzun zaman sonrasında aklıma kalan önceki kitaptan ziyade sadece yazarın dilinin değişik derecede masalsı ve kendine has bir tarzının olduğuydu. kitabı okumaya başladığım anda yine geçmişe gittim. inanılmaz farklı şeyler hissettim kitabı okurken. hani bazı kitaplarda bunun kurgu olduğunu biliriz ya, ben gaiman okurken sanki cidden böyle bir dünya var ve ben bilmiyormuşum gibi hissediyorum. kitabı da çok sevdim zaten. örümcek ve şişko Charlie'nin atışmaları, diğer karakterler, olay örgüsü... her şey yerli yerindeydi. yani belki ne olacağını bildiğin bir kurgu sonuydu ama olan olayları yine de okumak istemenin heyecanı vardı.
2024 47. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2024 13:26
Eminim bir çok kişinin "ne yazsa okurum" yazarlarındandır Neil Gaiman. Benim için de öyle sanırım. Anansi Çocukları yazarın okuduğum 6. kitabı. Ve sanırsam aralarında en iyisiydi. Kitabımızın baş karakteri Şişko Charlie (babasının ona taktığı bu lakap malesef üzerine yapışıp kalmış) silik,sessiz,sümsük bir karakter kitabın başında. İyi ama hayata hiç bir yerinden tutunamıyormuş, hayat üzerinden akıp gidiyormuş gibi bir adam. Henüz bir yılı aşkın bir süredir bir işi ve bir kız arkadaşı var. Annesi ölmüş ve babasıyla yıllardır görüşmemiş.Çünkü adamın onu küçük düşürdüğünü ve utandırdığını hatırlıyor hep. Bir gün kız arkadaşının zoruyla babasını düğüne davet edebilmek için eski eski bir komşunu arar ve babasının o gün öldüğünü öğrenir. Cenazesine gittiğinde babasının aslında bir tanrı olduğunu ve bir de Örümcek adında bir kardeşi olduğunu öğrenir. Zaten babası da örümcek tanrı Anansi'dir.Sonra yokuş aşağı kitap zaten. Gerçekten bayıldım. Bir günde bitti. (Tabi tatildeyim iş güç yok. Tüm gün havuz kenarında pinekler gibi görünerek ama aslında kitap okuyarak günü bitirebildiğim için. ) Kitap büyülü gerçekçilik tarzında. Bir sayfada Charlie yanınızdayken ertesi sayfada birden tavşan deliğinden başka bir dünyaya düşüveriyor.Dört yüz sayfa boyunca iyi mi kötü mü olduğunu anlayamadığım bir sevip bir nefret ettiğim kardeşi Örümcek, favori karakterim oldu diyebilirim. Büyük Balık filmini izlemiştim. Kitabı o filmi çok anımsattı bana. İlk fırsatta Büyük Balık'ın kitabını da okumalı. Gençlere, genç kalanlara, fantastik sevenlere ve hatta biraz da sevmeyenlere şiddetle tavsiyemdir.
2018 22. kitabı
Neil Gaiman'ın ilk okuduğum romanı. Fantastik severler için bulunmaz bir nimet. Ayrıca klasik bir fantastik romandan beklenmeyecek derecede eğlenceliydi. İlk kez bu tarz bir kitapta kahkaha attım. Bu bana biraz da Supernatural'ı hatırlattı. Biraz Castiel saflığı, biraz Lucifer alaycılığı ve bir tutam da Winchester gücü. ‍‍ Genel olarak konusundan bahsetmek gerekirse; Bir zamanlar tüm hikayeler Kaplan'a aitmiş. Ama tanrı Mawu bu hikayeleri Anansi'ye, örümceğe, vermiş. O zamandan beridir tanrı o olmuş. Tabi böyle söyleyince karışık gelebilir. Ancak bu yanlızca hikayenin binde biri. Asıl olaylar Şişko Charlie'nin, babasının tanrı olduğunu öğrenmesi ve bu soydan gelen bir erkek kardeşinin varlığının ona söylenmesi ile başlıyor diyebiliriz. Eğer özgün fantastik sevmiyorsanız sıkıcı gelebilir. Zira benim gibi fantastik aşığını bile, başlarda oldukça eğlendirmiş lakin sonlara doğru sıkmaya başlamıştı. Fakat yine de bu tarzı tatmanız dileğindeyim.
2021 24. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2021 23:27
Sandman'lerin, Yıldız Tozu'nun, Yokyer'in, büyük usta Terry Pratchett ile beraber Kıyamet Gösterisi'nin yazarı Neil Gaiman bir masalcı, Anansi Çocukları da eğlenceli bir masal. Kahramanlarınıza tanrı adını verdiğinizde en saçma hareketlere bile kısaca mucize diyerek açıklamak zorunda kalmıyorsunuz. Şişko Charlie ve Örümcek, babaları Anansi'yi aratmayacak maceralar yaşıyorlar. Kurgusu ve karakterleri başarılı. Büyük bir beklentim yoktu. Okudum, pişman değilim.
2018 34. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2018 21:51
Kitap güzel fakat çok heyecanlı değil açıkçası aradığım heyecanı bulamadım.Fakat sonu güzel bitiyor. Örümceğin Charlienin bir parçası olması beni şaşırtı aslında.Charlie nin hic gücünün olmaması da bizim cadı teyzemizin işini iyi yaptığını gösteriyor.
2022 125. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2022 18:22
Amerikan Tanrıları'ndan tanıdığımız örümcek Anansi'nin, biri çinko karbonken diğeri Duracell olan iki oğlunun hikayesini okuyoruz. Yıllar sonra çakışan hayatları fantastik evrenlerde birbirine karışıyor, acayip bir hikâye çıkıyor ortaya. Okuması keyifliydi. =)
2019 41. kitabı
Neil Gaiman okuduğum hiçbir kitabında hayal kırıklığına uğratmadı. Birdenbire moda olan bir konu hakkında elli ayrı yazarın kitap çıkarması gibi değil hiçbirisi. Anansi Çocukları da pek karışık bir olay örgüsü olmayan, hızlı bir akışa sahip, yazarın kendi imzası olan muzip diliyle yazılmış.
2020 405. kitabı
Eğer #neilgaiman 'ın tadına bir kere vardıysanız bağımlısı olmanız kaçınılmaz olmuştur. Yazar eserlerinde daha ilk sayfalardan dikkatinizi çekmeye başlıyor, size bir alışma süresi yaşatmıyor, adeta size sizin hikayenizi anlatıyormuşcasına okura ulasıyor. #amerikantanrıları 'nı okuyanlar #anansi ismini bilecekler, bu iki #kitap arasında ufacıkta olsa bir bağlantı var. Ama bu #anansiçocukları 'nı okumadan önce diger eseri okumuş olmanız anlamına gelmiyor, hatta hiç gerek bile yok. Kitap bize #şişkocharlie 'nin babasının ölümüne kadar sıradan geçen hayatının; cenazede babasının #tanrı birde #yarıtanrı bir kardeşinin olduğunu ögrenmesini anlatıyor. Tam ters kişilige sahip kardeşi #charlie 'nin hayatını biraz alt üst edecek ve değiştirecek. Zevkle ve hızla okuyacağınız, sürükleyici bir eser. Bittiğinde daha uzun olmadığı icin üzüleceksiniz.. #kitapmuhabbeti #kitapokuyanlar #gerçekokur #kitapokur #okumayadeğer #kitaptavsiyesi

Neil GaimanYazar · 107 kitap
Sandman, Coralin, Stardust gibi modern fantastik kurgu edebiyatında iz bırakmış olan roman ve çizgiromanların yazarı. Fantastik kurgudan bilim kurguya, grafik romanlardan filmlere kadar geniş bir alanda ürün vermiş olan Gaiman; Hugo, Nebula, Bram Stoker gibi kurgu edebiyatının en prestijli ödüllerinin sahibidir. Neil Gaiman, Polonyalı Musevi bir ailenin çocuğu olarak, 10 Kasım 1960 tarihinde, Portchester, Hampshire, İngiltere’de dünyaya geldi ve Fonthill, Ardingly ve Whiftgift’in de arasında bulunduğu bir dizi Church of England okulunda eğitim gördü. Gençlik yıllarında, J.R.R. Tolkien, Edgar Allan Poe, Ursula Le Guin gibi fantastik kurgunun ve Roger Zelazny, Robert A. Heinlein gibi bilim kurgunun büyük ustalarının eserlerini takip etti. 80’li yılların başlarında gazeteci olarak çalışmaya başlayan Gaiman, bu sayede ileride kitaplarını basacaklarını umduğu basın dünyasının önemli isimleri ile tanıştı. İlk yayınlanan kitabı, Duran Duran adlı müzik grubunun biyografisiydi. Bir yandan farklı İngiliz dergilerinde makaleleri yayınlanırken, bir yandan da British Fantasy Society’ye yazdıklarını gönderiyordu. Kendisi gibi İngiliz olan grafik roman yazarı Alan Moore’dan etkilenek, grafik romanlar için senaryo yazmaya başladı. İlk olarak Moore’un yarım bırakmasının ardından Marvelman’i tamamlayan Gaiman, bu yapıttan sonra, Future Shock, Violent Cases, Black Orchield gibi erken dönem eserlerine imza attı. 1989 yılında, kendisine büyük ün ve servet kazandıracak olan Sandman’i çıkarttı. Dream karakterinin baş rolünde yer aldığı çizgiroman serisi, 1989-1996 yılları arasında 75 fasikül olarak piyasaya çıktı ve daha sonra yapılan eklemelerle birlikte 11 cilt olarak kitaplaştırıldı. Sandman sonrasında farklı çizgiroman firmaları için Elric, Lady Justice, Shadow Death gibi eserleri kaleme alan Gaiman, 2009 yılında, Batman R.I.P. serisi için yazdığı “Whatever Happened to the Caped Crusader” adlı çizgiroman senaryosu ile grafik roman piyayasındaki uzun süreli sessizliğini bozdu. Grafik romanların dışında uzun romanlar ve kısa hikayelerle düz yazı alanında önemli eserler veren yazar, Diskdünya’nın yazarı Terry Pratchett ile beraber yazdığı Good Omens ile dünya çapında üne kavuştu. 1990 yılında çıkan romanı, 1996 yılında Neverwhere, 1999 yılında, daha sonra sinemaya da uyarlanan Stardust ve 2001 yılında, en iyi eseri olarak bilinen Amerikan Tanrıları takip etti. Amerikan Tanrıları’nın başarısı üzerine, romanda ek bir karakter olan Anansi’nin adı altında, yeni bir roman kaleme alan Gaiman, Anansi Boys adlı bu roman sayesinde New York Times Best Seller listesinde bir numaraya kadar yükseldi. Yazarın son romanı, 2008 yılında yazdığı ve çocuklara yönelik olan The Graveyard Book (Mezarlık Kitabı) oldu. Gaiman’ın Anansi Boys dışındaki kitapları Türkçe’ye çevrildi. Amerikan Tanrıları adlı kitabının yazımı sırasında kendisine bir web blog’u açan Gaiman, eserlerinin yapım aşamasını ve hayatından kesintileri yansıttığı ve journal.neilgaiman.com adresinde bulunan blogunu açıldığı tarihten beri aktif tutmakta ve yazılarını haftalık olarak sürdürmekte. Minneapolis, Minesota, A.B.D’de, Addams Family House adını verdiği bir evde yaşayan yazar, eski karısı Mary McGrath’la olan evliliğinden Michael, Holly ve Madeleine adlı üç çocuğa sahip ve 2009 başından bu yana, şarkı sözü yazarı Amanda Palmer ile uzun dönemli bir ilişkisi var.