2000
Sel Yayıncılık

2025 9. kitabı
30 yaşındayım ve lise yıllarımın arka fonunda çalan Yılmaz Erdoğan şiirlerini oturup okumak beni mest etti. Dizelerde kızdığı şeyler bile umut oluyor bana. Gizemli bir yanı var şairin. Yaptığı işlerin resmiyeti kadar yazdıklarının gayriresmi hali çok çekici. Yani ondan içeri bir o var ve bunu şiirlerinden okuyabiliyorsunuz. Tabii yaptığı başka işlerden de. Mesela tabii’de yayınlanan bir programı vardı senaryo yazmak üzerine, bir kısım izlemiştim. Orada kendi hayatından verdiği minik ayrıntıları şiirlerini daha iyi anlamaya da vesile oldu. Büyük bir haz veriyor bu. İnsan bulmacası gibi biraz. Onunla konuşmuş değilsin ama ona dair ayrıntıları topluyorsun. Bana kendimden bir pay da öğretti bu okuma. Gizemi görebilmek büyük bir zevk veriyor insana. Daha yakın hissediyorsun kendini o insana. Yılmaz Erdoğan’ın kendini bana yakın hissettirmek gibi bir çabası yoktu oysa. Yani bu benimle ilgili bir meselenin daha kapısını araladı anlamam için. yakınlık kurma çabası, birini anlamaya ve tanımaya çalışmak benimle ilgili. Onda ben ne görmek istiyorsam o kişi o olabiliyor. Sahici bir gerçeklik değil mi? Şiirlerine geri dönecek olursam. Müstehcenlikleri en hoşlandığım kısımlar. Örtük bir şey anlatıyor ve onun altında asla arsız bir şeyden veya çıplaklıktan bahsetmiyor. Gerçek bir duygudan bahsediyor. Birine bakarkenki duygularını anlatıyor. Bir erkeğe bunu anlat deseniz konu bambaşka yerlere kayar. Duyguda kalıp, bunu kelimelerle evirip çevirmek daha hoş görünüyor. Tabii göreceli bir konu. Ben seviyorum diyebilirim. Herkes bunu yapsa sever miyim? Sanırım hayır. O zaman bu durum Yılmaz Erdoğan’a özgü olabilir diye düşünüyorum. Şiir okumayı özlemiştim. Yerli yerinde bir okuma oldu.
AnladımYılmaz Erdoğan · Sel Yayıncılık · 20001,198 okunma
Puan vermedi
Ben Yılmaz Erdoğan şiirlerini çok seven biri değilim. Ama bu kitabın son şiiri ki aynı zamanda en uzun şiiri kitabın, çok güzel benim için. Çocukluk anılarını şiirin içerisine muazzam şekilde yedirmişve ergenlik dönemini de çok erotik şekilde anlatmış ki erotizmi özellikle şiirde çok seviyorum ben. Ancak huna rağmen benim sevdiğim bir tarzı yok Yılmaz Erdoğan'ın, kelime oyunları benim şiirde arayacağım bir şey değil mesela oysaki Yılmaz Erdoğan bunu sık yapıyor.
AnladımYılmaz Erdoğan · Sel Yayıncılık · 20001,198 okunma
Puan vermedi·144 syf.·
2025 155. kitabı
Bir söz var, Dilimle yüreğim arasına sıkışmış. (s.26) Şiirlerini okurken içimde seslendirenin kendisi olduğu bir şair, Yılmaz Erdoğan,sesiyle… Sanki kelimeler sayfalardan kalkıp kendi ses tonuyla dokunuyor. O yalın, derinlikli sesi, bazen bir gülüş, bazen bir hüzün gibi satırların arasından, aşkın içtenliğini, hayatın kırılganlığını ve insanın hayattaki sancısını kendi sesiyle fısıldıyor. Onu okurken aslında yalnız okumuyorum, aynı zamanda dinliyorum, kendi dizelerinin arasında adeta yanı başına oturarak sesiyle bağdaş kuruyor… Ve yazmak lazımdı yazmasak olmazdı çünkü(s.54) Şairlik serüveninde yaşamla yazmayı sık sık özdeşleştiren Erdoğan, şiiri hem bir ihtiyaç hem de varolmanın bir kanıtı olarak görüyor. Şiirlerinde gündelik ve samimi bir dil kullanıyor. Şiirlerinde kullandığı temalar ekseriyetle aşk, yalnızlık, doğa ve yazma edimi etrafında şekilleniyor. Sevgiliyi doğa, gündelik hayattaki detaylar ve imgeleriyle aktarıyor. sana bakmak bir beyaz kağıda bakmaktır sana bakmak suya bakmaktır gördüğün suretten utanmak sana bakmak bütün rastlantıları reddedip bir mucizeyi anlamaktır sana bakmak Allah'a inanmaktır.(s.15) Sevgiliyi mucize ve hayatın en küçük ayrıntısında olduğunun altını dizeleriyle çiziyor. Şiirleri benim için hep arada uğradığım bir ara durak olmuştur. Bir kitaplıkta en çok yıpranan kitaplar şiir kitaplarıysa, o kitaplık yaşanmışlığın ve hassasiyetin kokusunu taşır. Altı çizili dizeler yalnızca kağıdı değil, hayatın anlamını da çizer, okuyanı derinden yaralar ve aynı zamanda onarır.
Düşünce
AnladımYılmaz Erdoğan · İnkılap Kitabevi · 20191,198 okunma
“Bir Şairi Dinlemekten, Okumaya Geçiş”
2025 202. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2025 19:19
Yılmaz Erdoğan’ın şiirlerini bugüne kadar hep dinlemiş, sesinden duymaya alışmıştım. Her kelimesinde kendi tonunu, kendi iç dünyasını hissederdim. Ama sonunda dedim ki, “artık okumalıyım.” Çünkü bazen bir şiiri yalnızca duymak değil, gözlerinle takip etmek de gerekir. Harflerin arasına saklanan duyguyu görmek için. Ve bu yolculuğa Anladım kitabıyla başladım. Kitap, Yılmaz Erdoğan’ın iç dünyasının en derin yerlerinden süzülüp gelen dizelerle dolu. Her şiir, insanın kalbine doğrudan dokunuyor; öyle “ciğerden” denilen türden… Samimi, sarsıcı, içten ve gerçek. Kimi dizesi bir tebessüm bırakıyor, kimi ise sessiz bir iç çekiş. Benim için bu kitabı özel kılan, içinde en sevdiğim şiir olan “Yeni Bir Sayfada Sana Bakmak”’ın yer almasıydı. Bu şiiri ilk kez dinlediğimde hissettiğim duyguları, satırlardan okuyunca yeniden yaşadım; ama bu kez daha derin, daha sessiz bir şekilde. “Yeni bir sayfada sana bakmak…” Belki de bazı duygular sadece kalemle anlatıldığında tam anlamını buluyor. Anladım, okudukça insanın kendi iç sesini de duymasına vesile oluyor. Her şiir bir iç hesaplaşma, bir kabulleniş, bir “olduğu gibi sevmek” hali. Yılmaz Erdoğan’ın kaleminden dökülen bu dizeler, sadece okunmak için değil; biraz durup hissedilmek için yazılmış gibi. Ben çok beğendim, gerçekten “içten gelen” bir kitap. Şiiri sadece sevenlerin değil, hissetmekten korkmayan herkesin okuması gereken bir eser.
2024 27. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2024 18:08
Yılmaz ErdoğanYılmaz Erdoğan hayatı ile ilgili kesitlerini birleştirdiği bu kitapta ki şiirlerin hemen hepsi 30 lu yaşların başında ki Yılmaz'ı aktarıyor.. Nedense o mizahi hüznü, aşkları, hedefleri, hayalleri bence o yaşlara geldiğinde daha önceden hayal ettiği on hayat senaryosunun içinde değil.. Ve günümüzde 20-25 sene geçti bambaşka hayal edemediği yaşam, ün, başarı seviyesinde.. Keşke Yılmaz abinin bugünkü haliyle ilgili his ve hayat bakışını konuşabileceğim bir şans olsa.. Bu topraklarda iki farklı hayat arası geçiş yapmış bir ustanın macerasını bu kitaptan sonra merak ettim..
2018 15. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2018 21:44
Kendisi ile aynı liseden mezun olmamız ve aynı sokaklarda volta atmamız hasebiyle yazdıklarıyla beni de yıllar öncesine götürdü. Şiirden ziyade hayata bakışını anlattığı şiir-deneme karışımı bir kitap. Dünyaya sıradan(!) olmayan bir gözle bakmak isterseniz okumanızı tavsiye ederim.
Şiir
2025 14. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2025 14:50
Yılmaz Erdoğan’ın şiirlerini barından küçük bir eser. Genel olarak şiirsel bir yönüm yok, ama bazen bazı şiirler beni kısada olsa duygusuna alabiliyor. Maalesef Yılmaz Erdoğan şiirleri beni içine alamadı. Ama yine de birkaç yerler vardı ki fikirsel olarak beğendim. Şiir sevenler muhakkak bu eseri sevebilirler.
AnladımYılmaz Erdoğan · İnkılap Kitabevi · 20191,198 okunma
Not: Önyargımın nedeni yazari sevmememdi.
2022 9. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2022 22:26
Bu kitaba başlarken çok büyük bir ön yargı ile başladım. Baktım kitap orada duruyor dedimki dur okuyayım, önyargılı insanları eleştirirken onlar gibi olmayayım :) Ben şiir okumayı seven biri olduğum için kitabı çok beğendim. Eğer şiir seviyorsanız bu kitap hoşunuza gidecektir ama eğer pek okumuyorsanız bunun için aynısını diyemem. Bence okuyun:)
2021 105. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2021 21:24
35 kişilik tekstil atölyesinde boyumun makine pedalına zar zor yetiştiği zamanlardı. Hırs edip makineci olmuştum. Yaşımdan büyüklerin yaşadığı o kara sevdaları yaşarım gibisiyle büyümeye çalışırdım. Boyumdan büyük işlere çocukluğumun verdiği hırs ile başlamıştım. Büyükler Ümit besen- orhan Gencebay- Müslüm gürses… dinlerdi ve bir sigara eşlik ederdi onlara. Radyo 2000 akşama kadar efkar dağıtırdı atölyenin her köşesine. Ben elimde dikmeye çalıştığım cep astarları ile büyümenin hayallerini kurardım. En sevdiğim şarkılar çıkınca tuvalet aralarına gider sigara içerdim yaşım daha 11 di. Haberler o zamanlar sigara içmenin yaşının 14 e kadar düştüğünü anlatırdı. Gülerdim buna. ( yine çok uzatıyorum) aşık olmayı büyüklerimizin o utangaç yaklaşımlarına benzetirdik. Atölyemizden biri overlekçu kıza vurulmuştu ve ablamız hiç oralı değildi. Abimiz radyoya bir mesaj attı “ ben falan atölyeden falan makineci, atölyemizin en güzel oberlokçusu için yılmaz erdoğandan ben senin beni sevebilme ihtimalini sevdim şiirini istiyorum” şiir çaldı ve ben ilk defa yılmaz erdoğan ile orda tanıştım. Yıllar geçti bir kaç şiirini daha buldum. Halen ezberimde gezer o şiir. Yıllar geçti Yılmaz Erdoğanla tanıştım. Çoğu şiirlerini dinleye dinleye ezberledim. Kelimeler çocuk gibi sanki. İçimizden geçiyor. Bir çocuğun elinden tutmuşsunda geziyorsun sanki cadde ve sokaklara bakmadan tüm ülkeyi. Yılmaz abi kelimeleri gezdiriyor. Ve benim o utangaç şaşkınlığım halen Yılmaz abinin şiirleri karşısında durup durup sendeliyor. Kitabı okumadan evvel, Yılmaz erdoğan bir kaç defa dinlenmeli, ki onun okuyuş tarzında okunmalı. Yoksa hiç bir keyif alınmaz bu kitaptan. Ama onun okuyuş tarzını yakalarsanız gerçekten kitap hece hece üzerinize yapışacaktır.
2022 3. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2022 12:56
Çok beğendim! En sevdiğim cümleleri iliştiriyorum unutmamak için️ *Senin maviliğinden eser yok. *Ayaküstü kalbimi kırıp gidiyorlar *Rica etsem sırtıma sürer misiniz, kaçırdığım fırsatları? *Yalnızlığım ki yirmidört saat birlikteyiz kendisiyle, bazı o bile uğramıyor. *Bir uykunun en güzel yanı Seninle uyanmaktır Senden uzak bir uykuyla Kandıramıyorum hiçbir geceyi AnladımAnladım Yılmaz ErdoğanYılmaz Erdoğan

Yılmaz ErdoğanYazar · 19 kitap
Kürt kökenli Türk oyuncu, yazar, şair, seslendirme sanatçısı, komedyen ve yönetmen. Sadri Alışık Ödülleri en iyi erkek oyuncu, Altın Kelebek Ödülleri en iyi komedi dizisi, AACTA en iyi yardımcı erkek oyuncu, Afife Tiyatro Ödülleri Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü sahibidir. Erdoğan 1967 yılında Nazım Erdoğan ve Süheyla Erdoğan'ın ortanca oğlu olarak dünyaya geldi. Ayrıca Anadolu Ateşi dans topluluğunun kurucusu Mustafa Erdoğan'ın küçük kardeşi, ses sanatçısı Deniz Erdoğan'ın ağabeyidir. İlk ve ortaokulu bitirdikten sonra Ankara Aydınlıkevler Lisesine devam eden oyuncu, lise eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini kazandı. İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde 3 arkadaşının bekâr evine yerleşti. Eğitim hayatını yarıda bırakarak Ferhan Şensoy'un Nöbetçi Tiyatro kadrosuna katılmıştır. İlk kez 1988 yılında Olacak O Kadar adlı televizyon komedi programının senaryo yazar kadrosunda yer aldı. 1993 yılında kendi yazdığı ve Demet Akbağ ile başrolünü paylaştığı Bir Demet Tiyatro isimli televizyon dizisi ile geniş kitleler tarafından tanındı. Erdoğan 1993-1998 yılları arasında Sanem Oktar ile evli kalmış, 1996 yılında Berfin Erdoğan isimli bir kız evladı dünya gelmiştir. 2006-2018 yılları arasında evli bulunduğu Türk sinema ve dizi oyuncusu Belçim Erdoğan ile evli olan sanatçının bu evlilikten 2010 yılında doğan Rodin Erdoğan isimli bir erkek çocuğu vardır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Yılmaz_Er...