Antikçağ Felsefesi

Çiğdem Dürüşken
Batı felsefe geleneğinin temelini oluşturan antikçağ felsefesi, ilk filozof kabul edilen Miletoslu Thales'le başlayıp Roma İmparatorluğu'nun çöküşüne değin sürer. Yaklaşık 1000 yıllık bir dönemi kapsayan bu süreç doğa araştırmalarıyla felsefi düşünmeyi başlatan ilk filozoflardan felsefenin seyrini insana yönelten Sokrates'e. temel taşlarını döşeyen Platon ve Aristoteles'e, Yonan kültürünü Hindistan'daki Indos kıyılarına kadar yayan Büyük İskender'in yel açtığı kültür ikliminde insan hayatına yeni bir yön vermeye çalışan Epikuros ve Stoa okullarına ve Platon felsefesini yeniden yorumlayıp zenginleştiren Yeni-Platonculuk ile erken dönem Hıristiyan düşünürlerine değin uzanır. Felsefenin doğduğu, gelişip serpildiği bu süreç insan, tanrı, doğa, evren, ahlak, siyaset, toplum gibi belli başlı konularda felsefe tarihi buyunca tartışılacak en temel soruların belirlendiği, tartışmaya açıldığı dönemdir. Öyle ki, felsefe tarihinin en önemli filozoflarından Hegel'e, "Yunanların arasında kendimizi evimizde gibi hissediyoruz" dedirtecek; zihninde adeta bütün bir antikçağı Platonun şahsında felsefe kavramıyla Özdeşleştiren Ralph Waldo Emerson'a, "Platon felsefedir, felsefe de Platon" diye yazdıracak denli her filozofun, düşünürün, edebiyatçının yuvası bildiği bir dönem. Antikçağ felsefesini, kültürü ve edebiyatıyla bir bütün olarak ele alan ve onu Eski Yunanca ve Latince metinler üzerinden inceleyerek anlatan bu eser salt bir felsefe tarihi olmanın ötesinde felsefenin derinlerine bir yolculuk, sürükleyici bir düşünce serüvenine davettir. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Çiğdem Dürüşken
Çiğdem Dürüşken
Tasarımcı:
Begüm Çiçekci
Begüm Çiçekci
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 37 dk.Sayfa Sayısı: 410Basım Tarihi: 3 Mayıs 2019Yayınevi: Alfa Yayıncılık
ISBN: 9786051067858Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
410 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Homerosun İlyada ve Odysseia destanları ile başlayan ve Thales ile felsefeye dönüşen Yunan düşüncesinin ve aklının Sokrates, Platon ve Aristo ile zirveye ulaştığı dönem, herkesin anlayacağı bir şekilde anlatılmış. İlgiyle ve beğenerek okuduğum bir kitap diyebilirim
Antikçağ Felsefesi
Antikçağ FelsefesiÇiğdem Dürüşken · Alfa Yayıncılık · 2019297 okunma
Reklam
410 syf.
·
Puan vermedi
·
60 günde okudu
Bertrand Russell Batı Felsefesi Tarihi 1. Cildiyle eş zamanlı okudum.Bir ders kitabı gibi, çok rahat anlaşılan ve çok açıklayıcı bir dillle yazılmış.Felsefe okumalarına yeni başlayan benim gibi birinin anlayabileceği düzeyde. Bu çağın filozoflarının ne dediği,kabaca fikirleri ve çerçeveleri hakkında çok şey öğrendim bu kitaptan.
Antikçağ Felsefesi
Antikçağ FelsefesiÇiğdem Dürüşken · Alfa Yayıncılık · 2019297 okunma
410 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7685 günde okudu
Çiğdem Dürüşken'in "Antikçağ Felsefesi" bir seyahat vasıtası. Kitabın kapağında da yazdığı gibi okuru Homeros'tan Augustinus'a kadar bir dolu filozof ve düşünürün arasında gezdiriyor, o dönemin havasını solutup suyunu tattırıyor. Hocanın üslubu esir alıcı. Son birkaç yıl içinde bu kadar etkisinde kaldığım bir anlatım tarzı olmamıştı. Antik Çağ felsefesini öğrenebileceğimiz tek kitap değil elbette. Konuyla ilgili çalışma çok. Bertrand Russell'ın History of Western Philosophy kitabının ilgili bölümü bunlardan biri mesela (birden fazla TR çevirisi var). Onu da çok beğenmiş ve devamını bu yılki okuma listeme almıştım ancak beni bu denli o dönemde hissettirmemişti. Russell yine okunsun ancak Antik Çağ felsefesi okumak isteyen Dürüşken'in nefis üslubundan da mahrum kalmasın.
Antikçağ Felsefesi
Antikçağ FelsefesiÇiğdem Dürüşken · Alfa Yayıncılık · 2019297 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.