Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri

Amin Maalouf

Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri Gönderileri

Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri kitaplarını, Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri sözleri ve alıntılarını, Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri yazarlarını, Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Nitekim Frenk taifesi, Hicretin 492. yılının 22 Şaban ayına gelen Cuma günü (15 Temmuz 1022), kırk günlük bir kuşatmadan sonra kutsal kenti ele geçirmiştir. Kentten sürülenler, bundan her söz ettiklerinde hâlâ titre “titremekte ve sokaklara yalınkılıç dağılarak, erkekleri, kadınları ve çocukları boğazlayan, evleri yağmalayan, camileri talan eden bu zırhlı sarışın savaşçılar sanki hâlâ gözlerinin önündeymişçesine, bakışları sabitleşmektedir. Katliam iki gün sonra bittiğinde, kent surlarının içinde tek bir Müslüman bile kalmamıştır. Bunlardan birkaçı, saldırganların yerle bir ettikleri kapılardan dışarı süzülmek için karışıklıktan yararlanmıştır. Başka binlercesi ise, evlerinin önünde veya camilerin yakınında, kan göllerinin içinde cansız yatmaktadır. Bunların arasında çok sayıda imam, ulema ve bu kutsal yerlerde sofuca bir inziva hayatı yaşamak üzere ülkelerinden ayrılarak buraya gelmiş olan mutasavvıf dervişler vardır. Hayatta kalabilenlerin sonuncuları, en beter işleri yapmaktadırlar: Yakınlarının cesetlerini sırtlarında taşımak, onları kabirlere gömmek değil de, belirsiz yerlerde üst üste yığarak yakmak, sonra da kendilerinin katledilme veya köle olarak satılma sıralarının gelmesini beklemek.”
Reklam
357 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
42 günde okudu
Kitap okunduktan sonra Haçlı seferlerine yeni bir gözle bakılacağına, dönemin Arap devletçiklerinin ve arap idarecilerin entrikaları saltanat hırsları daha iyi anlaşılır. Arap camiasında ki kargaşayı da yine dışardan gelen Türk subayların durdurduğu birliği sağladığı görülecektir. Tıpkı günümüz gibi kendi iktidarları için düşmanla bile ittifak yapabilecekleri görülür
Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri
Arapların Gözüyle Haçlı SeferleriAmin Maalouf · Telos Yayınları · 19981,778 okunma
Haçlı Seferleri dönemi Avrupa açısından hem ekonomik hem de kültürel alanlarda tam bir devrim başlatırken, Doğu’da bu kutsal savaşlar ve karşılığındaki “cihat”, uzun yüzyıllar sürecek bir gerilemeye ve aydınlık düşmanlığına yol açar.
Sayfa 326Kitabı okudu
Yunan uygarlığının mirası Batı Avrupa’ya ancak bu uygarlığın tercümanları ve devamcıları olan Araplar aracılığıyla taşınabilirdi. Frenkler tıp, astronomi, kimya, coğrafya, matematik, mimari alanlarındaki bilgilerini önce özümseyip taklitettikleri, sonra da aştıkları Arapça kitaplardan edinmişlerdir.
Sayfa 325Kitabı okudu
357 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bilgi dolu muazzam bi eser. Su gibi akip gidiyor. Arap vakanüvislerin birebir eserlerinden alınan bilgilerle desteklenmiş. Orta doğuda kaderin değişmediğini bir kez daha anliyoruz.
Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri
Arapların Gözüyle Haçlı SeferleriAmin Maalouf · Telos Yayınları · 19981,778 okunma
Reklam
Başlangıçta Memluk dirilişi istilacıları destekleyenlerle bir dizi hesaplaşmayı da beraberinde getirir. Demir tavında dövülür. Artık ister Frenk ister Tatar olsun, düşmanlara soluk alacak bir erteleme şansı vermek söz konusu değildir.
Sayfa 305Kitabı okudu
Kutuz, en parlak subayı Baybars’ın komutasında bir öncü birliği savaş meydanında bırakıp geri kalan kuvvetlerini gizleyecek zamanı bulmuştur. Kitbuga savaş meydanına hızla gelir ve yeterince bilgi toplamadığı için tuzağa düşer. Tüm kuvvetleriyle saldırıya geçer. Baybars geriler, ama onun peşine düşen Moğol birdenbire, çok daha kalabalık Mısır birlikleriyle heryandan kuşatıldığını görür.
Sayfa 303Kitabı okudu
Hülagu Din konusundaki tavrı da çelişkilidir. Hıristiyanlıktan çok etkilense de -annesi, hasekisi ve birçok mesai arkadaşı Nasturi Kilisesi’ndendir- kendi halkının geleneksel dini olan şamanizmden de hiç vazgeçmemiştir. Yönettiği topraklarda, özellikle de İran’da Müslümanlara karşı genellikle hoşgörülüdür, ama kendisine karşı çıkabilecek hertürlü siyasi oluşumu yok etme isteği yüzünden, İslam’ın en itibarlı başkentlerine karşı topyekûn yok etme savaşı yürütür.
Sayfa 299Kitabı okudu
Hulagu karmaşık bir kişiliktir. Felsefeye ve ilme düşkün. edebiyatçılar ve âlimlerle ahbaplıktan hoşlanan bu adam sefere çıktığında kana ve yıkıma doymayan yırtıcı bir hayvana dönüşür.
Sayfa 299Kitabı okudu
Reklam
Turanşah öldürüldükten sonra emirler ve memluklar sultanın otağının yanında toplanıp iktidara, Eyyubi sultanının eşlerinden Şeceretüddür’ü çıkarmaya karar verdiler. Bu kadın melike ve sultan oldu. Devlet işlerini eline aldı ve“Umm Halil”, Halil’in annesi diye sultanlık mührü yaptırdı. Halil çok küçük yaşta ölmüş bir oğlunun adıydı. Cuma günü tüm camilerde Kahire’nin ve tüm Mısır’ın sultanı Umm Halil adına hutbe okundu. İslam tarihinde daha öncehiç görülmemiş bir olaydı bu
Sayfa 297Kitabı okudu
Haberi getirdiklerinde, Emir Fahreddin hamamdaydı. Şaşkına dönen emir, zırh veya örme gömlek giymeden eyerine adadığı gibi ne olup bittiğine bakmaya gitti. Bir düşman birliğinin saldırısına uğrayıp öldürüldü. Frenklerin kralı şehre girip sultanın sarayına kadar geldi; askerleri sokaklara yayılırken Müslüman askerler ve ahali çareyi karmakarışık bir halde kaçışmakta arıyorlardı. İslam ölümcül bir darbe yemiş gibiydi ve Frenkler tam zaferin meyvesini toplayacaklardı ki, Memluk Türkleri yetişti. Düşman sokaklara dağılmış olduğu için, bu atlılar yiğitçe saldırıya geçtiler. Frenkler her yerde baskına uğrayıp ya kılıçtan geçirildi ya da gürz darbeleriyle can verdiler. Gün başlarken güvercinler Kahire'ye Frenklerin saldırısını haber veren bir mesaj getirmişler, ama sonra savaşın sonucunailişkin hiçbir yeni haber çıkmamıştı; bu yüzden endişe içindeydik. Şehirde ertesi güne kadar keder hüküm sürdü, sonra Türk aslanlarının zafer haberieri geldi. Kahire sokakları bayram yerine döndü
Sayfa 296Kitabı okudu
Anlatacağım olaylar öyle korkunç ki, yıllar boyunca onlardan bahsetmekten kaçındım. Ölümün, İslam ve Müslümanlar üzerine çöktüğünü haber vermek kolay değil. Ah! Keşke anam beni dünyaya getirmeseymiş, ya da keşke tüm bu felaketlere tanık olmadan ölüp gitseymişim. Bir gün Allah Âdem’i yarattığından beri Yeryüzü’nün böyle bir felaket yaşamadığı söylenirse, hiç tereddütsüz inanın, çünkü hakikat budur. Tarihin en meşhur dramları arasında, genellikle Nabukodonosor’un İsrailoğulları’nı katletmesi ve Kudüs’ün yıkılması sayılır. Ama şimdi yaşananlar yanında bu hiç birşeydir
Sayfa 290Kitabı okudu
Doğudan Moğolların -Tatarlar- ve batıdan da Frenklerin saldırısına uğrayan Müslümanlar, hiç bu kadar tehlikeli bir duruma düşmemişlerdi. Onların imdadına ancak Allah yetişebilir. İbnü’l-Esir
Sayfa 289Kitabı okudu
El-Kâmil öldükten sonra yaşanan kaçınılmaz veraset savaşında, en-Nâsır hiç duraksamadan yeğenlerine karşı Frenklere ittifak önerir. Batıldan bu işe ikna edebilmek için de, 1243’te onların Kudüs üzerindeki haklarını resmen kabul edip hatta Müslümanları Haremüşşerif ten bile çekmeyi önerir. Uzlaşmacılıkta el-Kâmil bile bu kadar ileri gitmemiştir hiçbir zaman!
Sayfa 288Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.