Arkadaşlarım

Orijinal Adı:
Mes Amis

2022 35. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2022 13:39
Yalnızlık ağır geliyor. Bir dostum olsun isterdim, gerçek bir dostum ya da kendisine dertlerimi açabileceğim bir sevgilim. (S/33) Yalnızlık... Birçok insanın tercih sebebi, bazen isteyerek bazen de mecbur kalarak... Gerçekten yalnız olmak, yapayalnız kalmak ne ürkütücü geliyor kulağa öyle değil mi? Oysa ki yaşadığımız bu çağda birçoğumuz yalnız kalmak istiyoruz, soyutluyoruz bir bakıma kendimizi, ya 'kafa dinlemek' adına ya da bir parça 'nefes almak' adına... Victor Bâton bir savaş gazisi yalnız ve fakir. Mütareke yıllarının fakir Paris'inde zor bir hayat yaşıyor, yalnızlığı iliklerine kadar hissederek. Her gün yaşadığı köhne dairesinden eski püskü kıyafetleriyle çıkarak sokak sokak o insanı arıyor. Bir arkadaş, bir dost ya da bir sevgili. Kâh konuşmak, kâh ağlamak, kâh susmak için gözgöze... Arkadaşlarım; Emmanuel Bove'un 1924 tarihli ilk romanı. İlk romanı olduğu için çok özel. Yalnızlık gibi zor bir konuyu işlediği için daha da özel. Bunu iç monologlarla betimlediği için, böylesi melankolik bir kurguyu sıkmadan ve kasmadan okuyucuya aktarabildiği için daha da özel. Knut Hamsun nasıl açlığı anlatmışsa eserinde, Emmanuel Bove da yalnızlığı resmetmiş son zerresine kadar. Yalnız kalmak istemekle gerçekten yalnız olmanın arasındaki farkı tüm soğukluğuyla yüzümüze çarpmış. Ah! Yalnızlık ne güzel ve ne hazin şey! Kendimiz seçtiğimizde nasıl da güzel! Bize yıllarca dayatıldığında nasıl da hazin! (S/150) Yalnızlığın tercihimiz olması dileğiyle... Sevgiyle...
2022 10. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2022 19:24
Merhaba Fransız yazar Emmanuel Bove'den Arkadaşlarım isimli bu kısacık ama bir o kadar etkileyici kitabı okudum.Muazzam bir eserdi. Hem konusu ,hem anlatımıyla kesinlikle harika bir kitaptı ve çok keyif alarak okudum. *** Savaş gazisi Victor Baton kendine arkadaş arıyor.Yalnız,yoksul ve de kimsesiz bir genç adam.Yalnızlığını öyle güzel anlatıyor öyle esprili bir dil kullanıyor ki bu yol arkadaşlığına kapılıp gidiyorsunuz bir anda. ** Victor Baton'un tek istediği kendine bir arkadaş bulabilmek.Karşısına çıkan insanlarsa onun yoksul olmasından dolayı pek olumlu karşılamıyorlar bu durumu.Bir gün orda bir gün burda derken zengin bir adamla karşılaşıyor. Adam ona iş imkanı sunuyor.Fakat Baton gönlünü bu zengin adamın kızına kaptırınca işler değişiyor. Kitap aynı zamanda fransa'nın savaş sonrası halkını ve yaşayış biçimini de ele alıyor.Bununla birlikte insan ilişkileri ve yalnızlık üzerine çok derin,gerçekçi,akıcı bir kitap.Ben kitaba başladıktan sonra elimden bırakmak istemedim.Baya etkilendim.Mutlaka okuyun derim.:)
2021 88. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2021 17:46
Bu kitabı okuduktan sonra hislerimin tercümanı yine yazarın kendisine ait cümlelerde. "Ah! Yalnızlık ne güzel ve ne hazin şey! Kendimiz seçtiğimiz nasıl da güzel! Bize yıllarca dayatıldığında nasıl da hazin!"
ArkadaşlarımEmmanuel Bove · Can Yayınları · 2020361 okunma
Yalnızlık ne güzel ve ne hazin şey
2023 306. kitabı
E Fransızların Aylak Adam’ı bu. Üstünde durduğu sallantılı köprüye değil de etrafına bakanı. Etrafına bakıp nasıl da yalnız olduğunu, ve sonra nasıl da yalnız olduğunu, nasıl ama nasıl yalnız olduğunu fark edip duranı. Ve kadınlar söz konusu olduğunda içinden yarım porsiyon Zebercet çıkaranı 1920’ler..Paris’in yoksul sokaklarında dolanıp duran savaş gazisi Victor Bâton’un tek derdi bir arkadaş bulmak. O’nu arıyor. Gözü yükseklerde değil, hatta kendi kadar umutsuz bir vaka olması daha bile iyi olur. Arkadaşlığın sorumluluğu altında ezilmez o zaman. Bir arkadaşı olsa, (ah biraz da körolasıca parası) dünya nasıl da yaşanılası olacak belli değil. Lucie Dunois, zalım Hanri Billard, ah be Denizci Neveu, ve Mösyö Lacaze..Fonda çakan şarkı şu:”Ne yaptım ne ettimse, oldurmadım.” Mütareke yıllarında Avrupa’nın içinde bulunduğu o yeniden başlayamama halini ve kendisini o acınası yalnızlıktan kurtaracak olanı arayıp duran, umutsuz karakterini çok iyi çizmiş Bove. Beckett’e, Andre Gide’ye ilham vermesi boşa değil. Ama şuraya subjektif bir yorum eklemeden gidemeyeceğim. Karakterin okurun üstünde bıraktığı en büyük etki acıma duygusu. Acıma duygusunu oldu bitti karaktersiz bulduğumdan belki, hem okudum hem rahatsızlık duydum. Ama dedim ya, bu tamamen subjektif bir yorum. Kitaba zeval getirmez. Kaşıklayın.
2022 19. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2022 21:55
Emmanuel Bove, Arkadaşlarım… Bove, insanın üzerinde izini bıraktığı cansız şeyleri anlatmanın bir karakteri anlatmak kadar önemli olduğunu düşünen yazarlardan.. Her detayı gözünüzde canlandırmak için incelikle yazılmış. Yalnız kalmak sizi korkutuyor mu ? Duygularınızı yalnız kalmamak adına mı kullanıyorsunuz ? Bunu hiç düşündünüz mü? Sokaklarda aranan, imkansız bir mutluluk arayışının hikayesi.. Roman kahramanı, mütareke yıllarının fakir Paris’inin yoksul mahallelerinde, aşevlerinde ve dumanaltı barlarında kendine bir arkadaş arayan savaş gazisi Victor Bâton, inanması zor ama gerçekten sokak sokak geziyor . Biri ona değer versin , o birinin bir şeyi olsun diye çırpınıyor adeta.Yoksulluğunu öne sürüyor , yalnızlığına bahane arıyor .Üstelik aradığı arkadaş kendi gibi biri .. Kitabın adı ironik bir şekilde Arkadaşlarım. Victor sizce aradığını bulabildi mi ? İnsan sevgisizliğe ve yalnızlığa ne kadar dayanabilir ki ? Victor’un içsel yolculuğunda ona eşlik ederken çok üzüldüm.. Özellikle şu alıntı beni çok sarstı.. “Yalnızlık ne güzel ve ne hazin şey! Kendimiz seçtiğimizde nasıl da güzel! Bize yıllarca dayatıldığında nasıl da hazin!  Bazı güçlü insanlar tek başınayken yalnızlık çekmez ama ben zayıf olduğumdan arkadaşım yokken yapayalnızım..”
2021 66. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2021 11:52
Merhaba; Daha evvel yazarla tanışmadım ilk kez arkadaşlarım kitabı ile kendisini tanıma fırsatı buldum. Kitap oldukça akıcı bir solukta okunan eserlerden diyebilirim. Yalnız hatta yapayalnız bir insanın iç dünyasına yolculuğa çıkarıyor sizleri. Farklı bölümlerden oluşuyor ve her bölümde farklı bir arkadaşlık tecrübesini okuyorsunuz. Karakter ilk başlarda biraz üzüldüğüm bir hayata sahipken sonlara doğru sanırım biraz ve kızdırdı çünkü ben hayatta herşeyin karşılıklı olduğuna ve insanların bizim izin verdiğimiz ölçüde bizi inciteceğine inanan biriyim. Biraz Dostoyevski eserlerindeki kendi benliği ile savaşı olan karakterleri de hatırlattı bana okurken, örneğin insancıklar kitabındaki karakteri hatırlayabilir siniz eğer okuduysanız. Sonuç olarak farklı bir hayata tanıklık ettiğim için ve kısa sürede merakla sonuna geldiğim için severek okuduğum bir eser oldu. Herkese keyifli okumalar dilerim. Youtube kanalıma beklerim. youtube.com/c/EL%C4%B0FBEGE...
Arkadaşlarım
2022 32. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2022 19:52
Emmanuel Bove'un Samuel Beckett ve André Gide gibi yazarlara da ilham vermiş olan 1924 tarihli ilk romanı Arkadaşlarım'ı severek okudum...Savaş gazisi Victor Bâton'un mütareke yıllarının fakir Paris'inde,istisnasız her gün o köhne evinden eski püskü kıyafetleriyle çıkarak yalnızlığını paylaşacağı bir arkadaş arama macerasına,maceralarına(macera diyorum mutlaka başına bir şey getirmeyi başardığı için) güldüm,üzüldüm,sinirlendim...Yalnızlık seçimimiz olduğunda bizi mutlu eder,iyi hissettirir,rahatlatır...Yalnız bırakıldıysak,ya da yalnız kalmak istemezken sürekli yalnızlığa sürükleniyorsak peki?? Her başarısız sonuca rağmen ertesi güne yeni bir umutla başlayabilecek kadar hayalperest,biraz yüzsüz,biraz çocuk,biraz saf ama en cok yalnız Baton'un günübirlik arkadaşlarını okumak isterseniz,keyifle okuyacağınızo düşünüyorum,tavsiyemdir...Arka kapakta "Burjuvazinin öbür ucundaki Proust" demiş bu kitaba dair Keith Botsford...Olabilir mi,bence çok iddialı...Sizce?? Arkadaşlarım
2022 38. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2022 04:18
Kahramanımız şavaş gazisi olan Victor Baton, ben dilini kullanarak kendisini bize açıyor. Karşılaştığı durumlar üzerinden kişiler, sosyal durumlar hakkında bilgi veriyor, bunları kendine göre yorumluyor. Kitap baştan sona Victor'un yalnızlığını dile getiren cümlelerle dolu. Bu yalnızlıktan kurtulmak için verdiği çabayı ve günün sonunda hayal kırıklığına uğramasını farklı kişiler üzerinden anlatıyor. Okudukça Victor'a yakın hissedip ondan uzaklaştığımız anlar da oluyor. Bu da onu daha gerçekçi kılıyor bence. Kitap 152 sayfa, akıcı ve bir solukta bitiyor. Okunabilir
2022 11. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2022 21:17
Arkadaşlarım; arkadaşlarının isimlerini verdiği farklı bölümlerden oluşan her bölümde bir arkadaşlık hikayesinin anlatıldığı, bir solukta okunabilecek muhteşem bir eser. Bir savaş gazisi olan Victor Baton'ın kendine bir arkadaş arama, yalnız kalmama, biriyle bişeyler paylaşabilme mücadelesini konu alıyor. Yazar okuyucuya Victor’un yalnızlığını, duygularını, çaresizliğini çok güzel bir şekilde aktarmış. ‘’Yalnızlık ağır geliyor. Bir dostum olsun isterdim,gerçek bir dostum yada kendisine dertlerimi açabileceğim bir sevgilim.’’ Syf:33 Öyle gerçekçi, öyle bizden biri ki. Kim istemez bir arkadaşı olsun, kötü günde iyi günde onunla olsun, dinlesin, paylaşsın. Maalesef günümüzde insanlar menfaat ve çıkar peşinde. Etrafımız yüzümüze gülen arkamızdan iş çevirenlerle dolu. Bir arkadaş bulabilsek bile kime güveneceğiz? Kimden yardım isteyeceğiz? Ah! Victor Baton.. unutamayacağım karakterler arasına girdin bile!
2022 94. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2022 07:52
Elime aldığımda benim için sürpriz bir kitap olacaktı, belki de aylarca kitaplıkta bekleyecekti. Ama sevgili Feryal okudu, beğendi, sen de oku dedi, ben de okudum bekletmeden. Kitabın kahramanı yani yalnızlıktan muzdarip er kişi Victor Bâton'un tam bir yalnızlık senfonisi eser baştan sona. İnsanı son derece tedirgin eden bir tekbaşınalık. Öyleki, onu parayla arkadaş edinebileceğini düşünmeye iten hatta buna teşebbüs ettiren yalnızlık. Anlatan Victor'un ta kendisi, Victor savaş gazisi ve ortalamanın altında bir gelire sahip, yalnızlığı aynı zamanda onu iyi de bir gözlemci yapıyor. Çok tek düze gibi gelen ama tempolu cümlelerle akıcı bir anlatım, ne olacak kaygısı ve beklentisiyle hızınızı kaybetmeden okuyabileceğiniz hoş bir eser. Arka kapaktan : Emmanuel Bove'un 1924 tarihli ilk romanı ARKADAŞLARIM, Samuel Beckett ve André Gide gibi yazarlara ilham vermiş, artık tekrar hatırlanmayı hak eden bir modern klasik. Can Yayınları'nın kısa sürece önce yaptığı 10 liraya kitap kampanyasından satın almıştım. İyiki de almışım diyorum #emmanuelbove #arkadaşlarım #canyayınları #çeviren #ebruerbaş #okudumbitti #roman #haziran2022okumalarım #kitaptavsiyesi #okumahalleri

Emmanuel BoveYazar · 2 kitap
Rusya ve Lüksemburg asıllı Fransız gazeteci ve romancı. Yazar olarak Jean Vallois takma adıyla yazdığı popüler romanlarla tanındı. Öykülerini bir gazetede okuyan Colette’in yüreklendirmesiyle başladığı ilk romanı Arkadaşlarım (1924), büyük beğeni kazandı. Bove 1928 yılında Prix Figuière’e layık görüldü. Savaş yıllarına kadar yazmayı sürdüren Bove, işgal yıllarında Cezayir’e sürgüne gönderildi. Burada son üç romanını yazdı. 1945’te Paris’e döndükten kısa bir süre sonra kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi.