Sevgililerimizi Neye Göre Seçeriz?

Aşık Olmak

Orijinal Adı:
Falling in Love - Why We Choose The Lovers We Choose

2023 43. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2023 23:26
İletişim yayınlarının psikoloji serisi çok hoşuma gidiyor. Yavaş yavaş hepsini okumayı düşünüyorum. Gelelim bu kitaba. Aşık Olmak romantik ilişkiler ve aşk konularında derinlemesine bir inceleme. Kitap, aşkın doğasını ve romantik ilişkilerde ortaya çıkan bağlılık sorunlarını anlamaya yönelik kapsamlı bir bakış açısı sunuyor. Romantik ilişkilerde özellikle aşık olma sürecinde karşılaşılan zorlukları ve bu zorlukların altında yatan psikolojik dinamikleri anlamak isteyen okuyucular için iyi bir kaynak bence. Bu açıdan da değerli bilgiler edindiğimi söyleyebilirim. Ayala Malach Pines , kitapta aşkın ve romantizmin insan davranışlarına ve duygusal durumlarına olan etkilerini psikolojik açıdan inceliyor. Romantik ilişkilerde sıkça görülen bağlılık sorunlarına ve aşırı bağlılık, kıskançlık, aşk acısı gibi duygusal durumların nasıl geliştiğine odaklanıyor. Yazar, psikolojik teorileri ve kendi klinik deneyimlerini kullanarak, romantik ilişkilerdeki karmaşık duyguları açıklıyor ve bu duyguların kökenlerini irdeleyerek okuyuculara yeni bir bakış açısı sunuyor. Kitap ayrıca, sağlıklı bir aşk ilişkisinin unsurlarını ve bu ilişkinin nasıl sürdürülebileceğini anlamak isteyenleri de bilgilendiriyor. Kitapta romantik ilişkilerde karşılaşılan problemlerle başa çıkmak ve ilişkileri geliştirmek için pratik ipuçları ve tavsiyeler de bulabilirsiniz. Bu, kitabı romantik ilişkilerinde daha bilinçli ve sağlıklı bir yaklaşım benimsemek isteyen okuyucular için faydalı olabilir. Kitabımız, aşkın karmaşıklığını ve romantik ilişkilerdeki psikolojik dinamikleri anlamak isteyen herkes için zengin bir kaynak olarak öne çıkıyor. Pines'ın derinlemesine araştırmaları ve anlayışlı yaklaşımı, okuyucuları romantik ilişkilerdeki duygusal zorluklara dair daha bilinçli ve sağlam bir temel oluşturacak şekilde
2025 29. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2025 23:12
Öncelikle bu bir aşk romanı değil; kime aşık olduğumuz ve ilişkilerdeki seçimlerimizi neyin yönlendirdiği hakkında kapsamlı bir bilgi dozu. Yazar, aşık olma evresi hakkında sosyal ve klinik psikolojiden edindiği bilgileri başarıyla bir araya getiriyor. Gerçeklerle dolu, çok yönlü bakış açılarından sunulmuş, hiçbir abartıya yer verilmemiş ve dipnotlarla desteklenmiş, sade ve anlaşılır bir dille yazılmış. Bence tek kusuru, "aşk arayanlara" yönelik tavsiyeleri. Tavsiyeler mevcut, ancak o kadar az şey katıyor ki, çıkarılsaydı hiçbir şey kaybetmezdi ve yer yer bir kişisel gelişim kitabı gibi davranmaya çalışmak yerine teorik bir çalışmayla sınırlı kalmalıydı. Psikolojik uzmanlık seviyeniz ne olursa olsun, konuyla ilgilenen, aşk arayışında olanlara, aşk konusunda nerede hata yapıyorum diyenlere öneririm.
Aşk
Aşık OlmakAyala Malach Pines · İletişim Yayıncılık · 2020434 okunma
Bismillâhirrahmânirrâhimm.. Kitabı bir hevesle alıvermiştim kütüphaneden. Zîra “aşk”ı nasıl anlattığını, kendimi bulup bulamayacağımı merak ediyordum. Fakat okudukça şunu anlıyordum; sevgililiği, karşı cins ile eğlencenin olabilmesini olağan karşılıyor gibiydi. Daha başlarda idim, belki yanlış bir çıkarımda bulunuyorum. Hattâ içinde yazmış olduklarının bir kısmına da katılıyordum. Lâkin hoşuma gitmedi. Ben, “aşk”ın bunlardan ibaret olduğunu, bunları barındırdığını sanmıyorum. Bana öyle geliyor ki, aşk.. Böyle anlatılmamalı. Daha içten olmalı ve en mühimi, “aşk” dediklerinin yalnızca birine sevdâlanmak olduğu düşünülmemeli. Her şeyde aşk var. Aşk, Allâh'a mahsustur ve biz, severiz yalnızca, hoşlanırız. Vesselâm..
Aşık OlmakAyala Malach Pines · İletişim Yayıncılık · 2020434 okunma
"Aşk bu kızılötesi, yaralı müzesi hareket edemem.."
Puan vermedi·350 syf.·
2021 105. kitabı
Bu kitabı niye okudum, neden okudum.... Eveeet, alıntılarımı gördünüz, okudum. :d Yüzyıllardır anlamlandırmaya çalıştığımız, nasıl olduğu konusunda tonla fikrimiz olsa da eksik kalan bir durum. Bu benim görüşüm. Dünyada yaşayan kişi sayısı kadar tanımı var.. karanlık odadaki fili tarife benziyor, kimi kulağını kimi hortumunu anlatıyor işte. Neyssse.. kitap akademik terimler içerse de okunabilir kıvamda. Kuramdan kurama kimlere neden aşık oluruz ya da neden o kişiyi seçeriz sorularına cevap aranmış temelde. Ilk başlarda okurken gayet keyifli ilerliyordu sonraları baymaya başladı. Zaman zaman yarıda bırakma isteği uyandırsa da devam ettim. Daha önce aşkla ilgili bilimsel araştırmalar okumadıysanız bu kitapta ilginç bilgiler var denebilir. Burada uzun uzadıya hangi araştırmalar yapılmış, sonuçlar neler bla bla üzerinde duramiciim, kıpss. Okurken fobilendim biraz ancak yazar son bölümün sonunda bu kaygılarımı alıp götürmüştü lakin dün bir film izledim, orada bir çift boşanıyor ve boşanma nedenleri ilk baştaki çekim. :d şaka gibi bir denk geliş. Kitapta da diyor ki "İlişkile­rin %29,2’sinde 'ayrılık nedeninin, başta çekimi yaratan niteli­ğin aynısı olduğu bulunmuştur." Buyur burdan yak. :d Freud da her bir şeyi ödipal çatışmaya dayandırıyor, oluum bir dur be.. Ben o zamanlarda mini minnacık sekerken nasıl etkiler aşık olacağım kişiyi lağn düdük diye sormazlar mı adama.? Yani ben sorarım, sorardım. :d Hasılı, gönül işleri çoğh zor, kıpss.. düşününce çok mucizevi bir olay, bütün bu değişkenlerin içinde insan gidip gönlünü birine kaptırıyor.. basit gibi görünen komplike bir mekanizma.. görüntüler, hisler, hormonlar, geçmiş yaşantılar... Yeteer, yoruldum, gidip çay koyayım. Bayss..
Bilim
2025 4. kitabı
Daha ilk gördüğümde incelediği konu itibariyle epey dikkatimi çeken bir kitaptı Aşık Olmak. Eminim yalnız da değilimdir. Hayatımızda en az bir kişiden hoşlanmış, çekim hissetmişizdir. Kitapta tam olarak bu konu inceleniyor. Birinden hoşlanmamıza sebep olan özellikler neler, bir insana bizi çeken şey ne? Sorularını kuramlar ile açıklıyor. İçinde bulunan mitolojik, felsefi ve istatistiksel örnekler de ekstra hoşuma gitti. Araştırmayı çok donanımlı buldum. Her bölümün sonunda okura öneriler vermesini de sevdim. Psikoloji mezunu olarak bahsedilen kavramlara aşinaydım o yüzden dili beni zorlamadı. Kitapla ilgili yapabileceğim tek olumsuz yorum, bazen tekrara düşüldüğü hissiyatı… Bazı sayfaları okurken 2-3 sayfa önce aynı sayfayı okumuşum gibi hissettiğim yerler oldu. Tabi bu kitaptan nefret edecek ve uzaklaşacak derecede değildi. Aşık olmak, romantik ilişkiler gibi konulara veya psikolojiye ilginize varsa keyifle okuyacağınız, okurken kendi romantik ilişkilerinizi gözden geçireceğiniz bir kitap.
Aşık OlmakAyala Malach Pines · İletişim Yayıncılık · 2020434 okunma
Uyandım uyandım, hep seni düşündüm
2020 41. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2020 18:14
Klinik, sosyal ve endüstriyel psikoloji alanlarında uzman Ayala Malach Pines, üç ana bölümde sevgililerimizi seçmemizin bilinçli ve bilinçsiz yanlarını incelemiş. Giriş kısmında aşk hakkında genel bir bilgi (mitolojilerden açıklamalar, hikâyeler, aşkın çeşitleri), yazarın kitabı yazma sürecinden ve kitapta anlatırken nasıl bir yol izleyeceğinden bahsediyor. Kitabın anlaşılabilirliği açısından güzel bir giriş olduğunu düşünüyorum. BİRİNCİ KISIM / BİLİNÇLİ ROMANTİK SEÇİMLER Yeni evli çiftlerin tanışma hikâyelerini dinlerken belki fark etmişsinizdir, aynı iş yerinde, aynı okulda/sınıfta, aynı arkadaş ortamında tanışanların sayısı birbirlerini çok uzak mesafelerden bulanlardan fazladır. Pines’ın dediği gibi coğrafi yakınlık görünmez bir çöpçatandır. İnsan, yabancı bildiğinden uzak durur. Tanımadığı birini anlamak ya da yakından tanımak için istekli olmaz ama aynı ortamda bulunduğu, birçok davranışını gözlemlediği biriyle daha çabuk ilişkiye girebilir. Coğrafi yakınlığın bir getirisi olan sürekli temas, duygu ve düşünce aktarımını kolaylaştırıp ilişkilerin ilerlemesini sağlar. “Temas, romantik çekimi artırmak amacıyla nasıl kullanılabilir? Hiç tanışmayan erkeklerle kadınlardan iki dakika süreyle birbirlerinin gözlerinin içine bakmaları istenmiştir — ki bu, tanımadık biriyle göz göze kalmak için çok uzun bir süredir. Sonuçta hem erkekler hem de kadınlar, bakıştıkları kişiye duydukları romantik çekimde artış olduğunu bildirmiştir.” (s. 43) “Bir başka deyişle, sürekli temas, ilişkinin baskın duygusunu pekiştirir. Baskın duygu öfkeyse, sürekli temasla öfke artar. Baskın duygu çekimse, sürekli temasla çekim artar.” (s. 47) Aşkın uyarılmış bir etki olduğundan bahsediyor Pines. Yani çok mutlu ve güzel bir günde âşık olan biri, çok üzgün ya da kızgın bir günde de aynı şekilde
İlişkiler
2025 47. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 17:10
Bu kitabı görür görmez hemen okumalıyım diye düşündüm. Aşk ve ilişkiler çok ilgimi çeken konular çünkü Kitapta birini romantik anlamda sevmemize neler sebep olur, neden yanlış kişilere âşık oluruz, aşkı nasıl buluruz gibi konular çeşitli araştırmalar ışığında irdeleniyor. Bana aşkla ve romantik ilişkilerle ilgili çok güzel bir bakış açısı kazandırdığını ve ufkumu açığını düşünüyorum. Sadece kitabın ilk bölümünün diğer iki bölüme göre sönük kaldığını söyleyebilirim. Ama genel olarak çok sevdim, psikolojiye ilginiz varsa mutlaka tavsiye ederim.
2021 25. kitabı
Aşık olmanın anatomisi gibi bir kitap. Hiç bu açıdan bakmamıştım dediğim çok şey oldu. Dopdolu bir kitap. Hani diyoruz ya , aşık olacağımız kişiyi seçemiyoruz diye, bu kitap bunun tam zıddını söylüyor. Genel de bilinç dışı ile bunu seçtiğimizi altını çize çize bize gösteriyor. Sevgi ile tavsiye ediyorum ❤
2026 4. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2026 00:00
Aradığınız kişi sizinledir İster içeride arayın,ister dışarıda, O sizinledir Bilinmeyen güzel aşkım yaşıyor, nefes alıyorsun belki benden çok uzaklarda, belki de çok yakınlarımda, ama hala hiçbir şey bilmiyorum hayatının kumaşını dokuyan ipler, ya da yüzünü benzersiz kılan hatlar hakkında, Bilinmeyen güzel aşkım, Bu gece beni düşünmeni istiyorum tıpkı benim seni düşündüğüm gibi
Alıntı
Aşık OlmakAyala Malach Pines · İletişim Yayıncılık · 2020434 okunma
Neden hep “yanlış” insanları seçiyorum?
2023 5. kitabı
Okunma: 20 Mart 2023 12:13
İlk bölümünde biraz sıkıldığım ama ikinci bölümünde “iyi ki de okumuşum” dedirten bir kitap oldu. İlk bölümünde sıkılma sebebim ise bahsedilen partner seçme yöntemlerinin zaten alenen ortada olması ve bana bilmediğim bir şey söylememesiydi. İlk bölümde sağlıklı bireylerin partner seçimi yaparken bilinçli veya bilinçsiz olarak nelere dikkat ettiğinden bahsediyor; sosyo-ekonomik-kültürel sebepler, güzelliğin etkisi vs. Eh biz zaten bunları biliyorduk. İkinci kısımda ise bilinçdışı yaptığımız seçimlerden ve nedenlerinden bahsediyordu ki bu kısım kesinlikle benim kitabı alma nedenimdi. Neden hep “yanlış” insanlara çekiliyoruz? Neden ilişkilerimizdeki insanlar farklı olduğu halde aynı döngüde başlayıp bitiyor? Bu tarz sorulara yanıt aradığım için bu kısım beni oldukça tatmin etti. Yüzleştirme yaşadı, bana sorularımın yanıtlarını verdi. Eğer siz de partner seçimlerinizden mutlu değilseniz, huzurlu, güvenli ve sağlıklı bağlanmak istiyorsanız bu kitaba şans verebilirsiniz. Tabi her psikoloji kitabı gibi bize bir anda bir şeyler gösterip hayatımızı değiştirmiyor ama en azından yol gösteriyor.
Aşk

Ayala Malach PinesYazar · 3 kitap
Ayala Malach Pines klinik, sosyal ve endüstriyel psikoloji alanlarında uzmanlaşmıştır ve İsrail’deki Ben-Gurion Üniversitesi’nin İdari Bilimler Fakültesi’nin İşletme bölüm başkanıdır. Hem Amerikan hem İsrail vatandaşı olan Pines, her iki ülkede de çift terapisti olarak yıllarca çalışmıştır. Kitaplarından bazıları şunlardır: Couple Burnout: Causes and Cures, Romantic Jealousy: The Shadow of Love (Aşk ve Kıskançlık, Okuyan Us Yayınları, 2005)ve Career Burnout: Causes and Cures (Elliot Aronson’la birlikte). Kitapları başta Fransızca, Almanca, İspanyolca, Macarca, Yunanca, Türkçe, Korece, Japonca, Çince ve İbranice olmak üzere pek çok dile çevrilmiştir.