Gurur ve Önyargı'yı okuyanlar hemen buraya gelebilir mi? Ben ilk kısaltılmış versiyonunu ingilizce olarak orta 1. sınıfta okumuştum. Ve sanıyorum ilk idol erkek olarak kafamda Bay Darcy oluşmuştu. Öyle ki gerçekten böyle bir zaman diliminde yaşadığını düşünmüştüm. Elizabeth ve Darcy'i öylesine sevmiştim ki tüm film ve çıkmış olan farklı türlerini izleyip okumuştum.
Şimdi gençliğimdeki küçük kıza baktığımda bu kitaptaki ana karakter olan Jane'e hak veriyorum. Hayatına dahil olmak isteyen tüm erkek adaylarını Darcy ile elinde olmadan kıyaslayan Jane'nin teyzesinden miras kalan Austen Diyarına 3 kaftalık bir tatile çıkıyor. Gittiği yer Austen romanlarından çıkma bir yerdir. Öyle ki kendini bir anda 19. yüzyıl İngilteresinde bulacaktır.
İnanılmaz eğlenceli ama bir o kadar güzel bir hikayeyi mutlaka okumanızı isterim. Özellikle Jane Austen fanlarının keşke şimdi kitapta yazılan karakterleri gününüzde görseydik hayali kuranlar için ilaç gibi gelecek. Hadi tek bir adımla 19. yüzyılda Bay Darcy'i aramaya Jane için gidelim.
#austendiyarı #austenland #shannonhale #artemisyayınları
Jane adlı bir karakter var 33 yaşında, bu yaşına kadar yaşadığı aşk deneyimlerinden dolayı aşka küsmüş. Kendini Mr. Darcy hayaline fazla kaptırmış ve hep onun gibi birisini beklemiş (biraz bu Mr. Darcy hayranlığı bende de var:) Teyzesi onun için bir tatil ayarlıyor ama bu tatil yeri Naiplik dönemi konseptli. Austen romanlarından esinlenmiş, kurallara sahip bir yer. Oyuncular var ve bir çeşit aşk oyunu oynuyor gibiler. Hepsi bir oyun yani. Kitabın içine girdim resmen yazarın iyi ve komik bir dili vardı. Sanki ben de o evdeydim. Beğenmediğim yönleri de biraz vardı ama hiç abartıya kaçmadı. Benim gibi Jane Austen hayranıysanız beğenirsiniz diye düşünüyorum.
Austen DiyarıShannon Hale · Artemis Yayınları · 2016120 okunma
Konu güzel ama içerik fazla yüzeysel. Popüler roman kurgularının bu kadar yüzeysel olması neden bu kadar çok yaygın. Okurların istediği bu mu, en çok rağbet gören tarz bu mu acaba? Kitap romantik komedi türünde filmi çekilsin diye yazılmış izlenimi veriyor, bu kötü bir şey değil elbet. Filmi de çekilmiş zaten.
İzledim, kitap romantik komediyken film direkt komedi olmuş. Gülmek için izlenir.
Popüler kurgu tarzında güzel bir kitap fakat çok güzel bir eser olabilecekken öylece bırakılmış gibi. Derine, detaya inilmemiş.
Jane, Jane Austen hayranı, özellikle Mr. Darcy karakterine aşık, orta yaşlarında, uslanmaz bir romantiktir. İlişkileri hep hüsranla sonuçlanmış ama umudunuda yitirmemiş, tam bıraktım aşk işlerini dediği zamanlarda bile bırakmamıştır. Aslında ilişkilerinin kötü bitmesi tamamen karşı taraf yüzünden de değil. Kendi hataları da olmuş pek çok kez. Jane, Jane Austen kitaplarının gerçek bir dünyaya yansıması olan bir tatile çıkar. Bu tatil tamamen o kitaplardaki gibi bir canlı sahne sayılır. Kıyafetler, insanlar, konuşmalar... Dev bir tiyatro oyunu. Jane burada birtakım küçük maceralar yaşar. İşin bu kısmında gerçekle oyunu pek çok kez hem ben hem Jane karıştırdık. Bunun dışında bu tatil boyunca konu birbirine girdi, orada kaliteyi düşürdü. Jane'in karakterini de. Hele sonunda iyice saçmaladı, iki erkeğin bir kadın için kavgası falan. Sonra uçağa son dkda kadın için binen adam. Bunlar filmlerd güzel, kitaplarda saçma ve manasız. Kitap mutlu sonla bitti elbet. Bu bir gerçek.
Austen DiyarıShannon Hale · Artemis Yayınları · 2016120 okunma
Sadece arka kapak yazısını beğenip aldığım bir kitabın beni böyle sarıp sarmalayacağını hayal etmemiştim. Beklentimin üzerinde bir kitap çıktı. Ayrıca Jane Austen sevgim de kitabı sevmemi büyük ölçüde etkiledi.
Kitabımızın ana karakteri Jane yakınının bıraktığı miras üzerinde kurgusal bir Austen diyarına gitmek zorunda kalıyor. Miras dediğim de para falan değil. Kızımıza teyzesi bir tatil armağan ediyor. Teyzesi Jane'in Bay Darcy'e takıntılı olduktan sonra böyle bir karar alıyor tabii. Bu tatilde Jane, bir nevi Austen Rol Oyunu'nun ortasına düşüyor ve asıl eğlence o zaman başlıyor. Rol oyunlarını seven biri olarak bu nokta da çok ilgimi çekti.
Kitaptaki Jane karakterini kendime oldukça yakın gördüm. Bay Darcy takıntısı, eski erkek arkadaşlarının yaşattığı hayal kırıklıkları, kitaplara ve dizilere sığınmalar... Biraz da o yüzden sayfaları hevesle çevirip bir çırpıda bitirdim. Zaten yazarın dili oldukça akıcı. Tatlı bir romantik komedi yazmış desek doğru olur. Jane'in çalkantılı tatili okuyucuları kendisinden koparmıyor. Ah bir de bölüm aralarında eski erkek arkadaşlarıyla yaşadıklarına kesitler kondurması çok hoş.
Pembrook Park gibi bir Jane Austen kitaplarının dünyasına girmeyi ben de oldukça fazla isterdim. Yazarın bu konudaki araştırmalarını da göz önüne alırsak Austen'ın dünyasını çok iyi analiz etmiş. Betimlemelerini çok beğendim. Jane'in ve diğerlerinin giydiği kıyafetler bile gözlerimde canlandı. Bu betimlemelerle okuyucuyu sıkmaması da benim gözümde bir artı puan da aldı. Austen'a gönderdiği referanslar da oldukça güzeldi.
Birçok post-it harcadığımı da göz önüne alarak Jane Austen seviyorsanız mutlaka okumanız gereken kitaplar arasına bu kitabı da almanızı tavsiye ederim. Ben normalde takas ile veririm zannediyordum ama kitabı bitirince elimden
Selam, bugün sizlere, Jane Austen hayranlarının keşke gerçekten olsa da biz de gitsek diyeceği bir diyara yolculuk sunan bir kitapla geldim. Bay Darcy hayali kuran her Austen hayranı gibi ben de ‘Austen Diyarı’na gitmek isterdim
Jane, gençliğinden beri yaşadığı talihsiz ilişkilerin sebebinin, Jane Austen eserlerine ve özellikle aklındaki Bay Darcy idealine bağlı olduğunu düşünüyordu. Takıntı derecesinde izlediği ‘Aşk ve Gurur’ filmindeki gibi bir aşka sahip olma hayali gerçekte onu hep mutsuz etmişti. Uzak bir akrabası öldüğünde, Jane’e İngiltere kırsalında tam üç hafta sürecek, kuralları, kıyafetleri, yemekleri, danslarıyla tam bir Austen deneyimi miras bırakınca Jane gitmeye ve bu Darcy takıntısına orada son vermeye karar verir. Başta zorlansa da kendini o deneyimin içine bırakan Jane, kalbini tamamen aşka kapattığını ve Darcy’yi aramayı bıraktığını söylese de sonunda işler hiç ummadığı şekilde gelişecektir.
Austen ve diğer tarihi aşk kurguları okumayı seven herkes en az bir kere o zamanlarda yaşamanın nasıl bir şey olduğunun hayalini kurmuştur. Böyle bir deneyimi yaşama şansım olsa şahsen ben hiç durmaz, koşa koşa giderdim Jane’in kendini değiştirme, andan zevk almaya başlama, aşkın sonunu düşünmeden tadını çıkarmayı öğrenme süreci diyebileceğim kitapta Bay Nobley’le kurdukları diyaloglar, aynı Austen’in Elizabeth ve Darcy’si gibiydi ve hoşuma gitti. Her şeyin yalan ve oyun olduğu bir ortamda başta mutlu olmasa da, başarmayı amaçladığı şeyi bulan Jane’i sevdim. Sonunda seçtiği kişiyi sürpriz olması için söylemiyorum ama onlarla ilgili biraz daha uzun bir epilog okumayı çok isterdim. Filmini senelerdir görüp hiç izleme şansı bulamamıştım, şimdi kitabından sonra izleyeceğim.
Austen severler için farklı bir deneyim olabilecek kitabımızı türü sevenlere tavsiye ederim
Austen DiyarıShannon Hale · Artemis Yayınları · 2016120 okunma
#austendiyarı
“Hayatın boyunca bir başkasının hikâyesine yaslanmanın bir faydası yok. Biliyorsun, o kitap Austen’in de işine yaramadı. Bir kız kurusu olarak öldü.”
“Sürekli fazladan umut taşıyordu içinde. Keşke biraz daha karamsar olmayı başarabilseydi, o zaman bu türden imkânsız garip heveslerle boğuşmak durumunda kalmazdı..”
“Oysa birini resim yaparkenki hisleriyle sevmek isterdi. Korkusuzca, aldırmadan, hayat dolu.”
Hayatındaki tüm ilişkilerinde başarısızlığı yakalamış ve artık ümidi kesmiş bir kadın düşünün. Sadece kurgusal karakterde, hayalinde yarattığı centilmen erkekle hayaller kuran bir kadın Jane.
Ama o da ne bir anda zengin bir akrabasından kalan bir miras çıkıyor ortaya. Ama öyle maddi bir miras değil bu. İngiltere’de takıntılı kadınlara hizmet eden bir işletmede üç haftalık bir tatil.
Bu yolculuğa çok da gönüllü olmasada, miras bırakan akrabanın tek şartı o tatile gitmesi.Başka oluru yok. Lüks bir yolculuk ve farklı bir tatil için istemesede yola çıkan Jane için bu tatil belki de hayallerindeki o centilmeni bulmasına neden olacak kimbilir.
Austen DiyarıShannon Hale · Artemis Yayınları · 2016120 okunma
Jane diyor ki; Yalnızım çünkü tüm şahane erkekler kitaplarda yaşıyor!
Kendini Aşk Ve Gurur'un her türlü versiyonunu izleyerek Bay Darcy'e takıntılı hale gelmesi karşısına çıkan tüm erkekleri elinden kaçırmasına neden oluyor olabilir. Kim istemez ki Bay Darcy gibi birine aşık olmak! Tabi o dönemin her havasını solumasi gerekiyor.
Jane de Austen Diyarinda yaşıyor olsaydı Darcy'sine sahip olabilirdi. Teyzesi öldüğünde ona kalan mirası alabilmek için avukatla görüşür ama öyle bol sıfırlı bir meblağ değil ona kalan. Ingiltere de bir tatil. Ama bu tatil öyle havuzlu denizli bir tatil değil. Austen hayranı kadınlı erkeklerin 19.yüzyılı canlandırdığı kurgusal bir tatil. Kabarık etekler, centilmen beyler, kaçamak bakışmalar ve daha nicesi. Austen Diyarına ayak uydurabilecek mi eğlenerek öğreniyoruz
.
Şahsen kim istemez ki o dönemde yaşamayı demeyin
.
Iki dünyanın arasındaki farklılıklara alışmayı okumak oldukça eğlenceliydi. Tavsiye ederim..
.
Okumak Iptiladir Müptelâlara Selam Olsun...
Austen DiyarıShannon Hale · Artemis Yayınları · 2016120 okunma
Austen Diyarı ~ Shannon Hale
.
Jane genç bir kadın ve doğru insan bir türlü karşısına çıkmıyor. Belki de Aşk ve Gurur Bay Darcy takıntısı yüzünden de olabilir. Bunu okurken asla şaşırmadım çünkü sık sık benim de arkadaşlarıma söylediğim bir şeydi bu Kitaplardaki dünyalar ve karakterler o kadar iyi ki gerçek hayatta onlar gibisini bulamayacağım için doğru insanı bulamıyorum derdim Jane aşırı empati yaptığım bir karakter bu yüzden
Zengin bir akrabasıyla yaptıkları bir konuşmanın üzerinden zaman geçince mirasta pay bırakıldığını öğreniyor. Büyük paralar beklemeyelim. Kalan miras İngiltere’de Austen takıntılı insanlara hizmet eden üç haftalık 1800lü yıllarda yaşıyormuş gibi zaman geçireceği bir tatil!
Adım attığınız anda kıyafetlerinizden adınıza ve konuşmalarınıza kadar o. Anana dönüşen bir tatil. Ben de istiyorum! Bu deneyimi bir hayal ve oyundan uzaklaşıp gerçekleştirmek ve olumsuz erkek arkadaş denemeleri arasında geçen bir kurguydu. 21 günün her anını ve Jane’in şu ana kadarki erkek arkadaş denemelerini ara ara okuyup kendisine ‘Bay Darcy’ bulma serüveniydi.
Aşırı keyifli aşırı tatlı bir kitaptı. Sadece sonunu daha uzun okumak isterdim. Tatil boyunca tanıştığı insanları çok sevdim. Minik bir ters köşe vardı o da çok hoşuma gitti ama benim de en büyük ilgi alanım ‘Bay Darcy’ bana asla yetmedi. Çok tatlı bir sondu ama bilirsiniz ki ben tatlı sonlara doyamıyorum hep daha fazlasını istiyorum
Austen tutkunlarının severek okuyacağı çok tatlı bir kitaptı. Kesinlikle şans vermelisiniz!
“Yalnızım çünkü tüm şahane erkekler kitaplarda yaşıyor!”
Austen DiyarıShannon Hale · Artemis Yayınları · 2016120 okunma
Jane Austen'ı ve özellikle Mr.Darcy'yi seviyorsanız bu kitabı beğeneceksiniz.Aynı zamanda hem 18-19.yy dönemlerini hem günümüzü yaşatan,kısa ve keyifli bir kitap.
Austen DiyarıShannon Hale · Artemis Yayınları · 2016120 okunma
#kitapyorumu #austendiyarı #austenland
Kitaplığımda beklettiğim kitaplardan bir diğeri daha. Jane Austen sevmeyen onun dünyasıyla hayalleri dağılmayan çok az kişi vardır. Jane de o aleme, bay Darcy'e, Colin Firth'e ve Austen dünyasına kendini kaptırmış gerçek dünyasında ise kariyerini, evini yapmış ancak erkeklerle ilişkilerinde hep çuvallamış 32 yaşında karakterimiz. Benzerliği görünce "nasıl ya?" diyerek okumaya devam ettim.33 yaşındayım kariyerim var evim arabam var harika bir aileye ve kediye sahibim. Tek eksiğim aşk. Aşk hep eksik yanım oldu. Kendimi türlü sinema ve roman erkek karakterini düşler buldum yıllarca. Bundan en çok nasibini alan sanırım lord of the rings Aragorn öncesinde Harry Potter. Tabii ben bu yaşımda karakter hayal etmiyorum. Ama duygusal romanlardaki tesadüfleri de es geçmek istemem.
Jane uzak bir akrabasının ona miras bıraktığı 3 haftalık tatile gider. Ancak bu normal bir tatil değildir. Pembroke köşkü'nde 18 yüzyılda gibi yaşayabileceği çok gizli bir oluşumdur. Jane, zaman zaman kendini oyuna kaptırırsa da bazen aptalca olduğunu düşünüp modern hayatı özler. Jane aradığı aşkı bulabilecek midir?
Çok akıcı çok eğlendiğim bir kitap oldu. Jane bana aşırı benzerliğinden okurken oldukça eğlendim kafa dağıtmak için okunabilir.
#cevizyorumluyor #shannonhale #artemisyayınları #1k1f #kitapsevgisi #kitaptavsiyesi #kitapayracı #bookstagram #teatime #okudumbitti #kitaplar #kitap #kitapkurdu #kitapaşkı #kitaplık #tea #garden
Austen DiyarıShannon Hale · Artemis Yayınları · 2016120 okunma
1974’te ABD’de dünyaya gelmiştir. Otuzdan fazla çocuk ve yetişkin kitabı kaleme alan Shannon Hale, kitaplarıyla Newbery Honor Ödülü, Josette Frank Ödülü, Eisner Ödülü Adaylığı gibi pek çok başarı elde etmiştir. Yazma serüvenine on yaşında başlamış, Yaratıcı Yazarlık alanında eğitim aldıktan sonra yazmayı hiç bırakmamıştır. Austen Diyarı isimli kitabı sinemaya uyarlanmıştır. Eşi Dean Hale ile ortak imzasını taşıyan eserleri de vardır. Shannon Hale dört çocuğu ve eşiyle birlikte Salt Lake City, Utah yakınlarında yaşamaktadır.