Vatikan Barnaba incilini apokrif incil olarak kabul etmektedir. Yani böyle bir incilin var olduğunu kabul eder ama içeriğini kabul etmemektedir. Vatikan'ın Barnaba incilini neden apokrif kabul ettiğini ileride açıklayacağım. Barnaba incili ile diğer incillerin kıyasını yaparak konuya gireyim.
Şu an Hristiyanlarca kullanılan dört incili yazanlardan; Marcos ve Luka Hz. İsa'yı hiç görmemiştir! 12 havariden de değillerdir. Sadece Hz. İsa'nın teyzeoğlu olan Yuhanna (ibranice Yahya) ve Matta, Hz. İsa'yı görmüştür. Şu an Hrisitiyanlarca kullanılan dört incil, Hz. İsa'nın ölümünden iki yıl, diğer bir rivayete göre ise dört yıl sonra yazılmıştır. Oysa Barnaba 12 havariden olup, Hz. İsa hayattayken incili yazmıştır. Bu açıdan Barnaba incilinin tarihsel üstünlüğü vardır. Elimizdeki kaynaklara göre Barnaba aslen Yahudi kabilelerinden Levi'lerden olup, o dönem Salamis olarak bilinen Kıbrıs doğumludur. Daha sonraları Anadoluya da gelmiştir. Barnaba'nın diğer incillere göre tarihsel üstünlüğünün yanında dilsel üstünlüğü de bulunmaktadır. Hz. İsa malumunuz İsrailoğullarından çıkmıştır. Hayattayken İbranice ve Aramice konuşmuştur. Şu an vatikanın kabul etdiği dört incil'in en eski yazma nüshaları yunanca/latincedir. Bu sebeple Hristiyan din adamları latinceyi yoğun olarak kullanır. Sebebi bilinmeyen bir sebepten ötürü de kilise Yunanca İncillerin okunmasını yasaklamıştır. Yani şu an kullanılan inciller orjinal metinler değildir. İbraniceden yunancaya, daha sonra da latince veya ingilizceye çevrilen metinler okunur. Orjinal İbranice metinlere hiç ulaşılamamıştır. oysa Barnaba incili Aramice'dir.
Matta, Marcos, Luka ve Yuhanna'da ayrıyeten giriş bölümünde bu yazmaların vahiy olmadığı, Hz. İsa ve havarilerin vahyin gelişinden Hz. İsa'nın ölümüne dek geçen sürede yaşanılan olayların
#kitapyorumum
Kitabın Adı: Barnabas İncili
Yayınevi: Bilge Kültür Sanat
Sayfa Sayısı: 304
Üç aydır okuduğum Barnabas İncili'ni bitirdim.
Bu kitap Barnabas tarafından yazılan bir İncil'dir.
Barnabas İncili Hz.İsa'nın yaptıklarını anlatırken bir taraftan da İslamiyetten de örnekler vermektedir.
Kitabın sonunda da son söz kısmında İslamiyet yönünden de değerlendirme yapılmıştır.
Kutsal kitap okumalarını seven okurlara tavsiye ederim..
Kitapla kalın...
Hristiyan dünyasının gizlenen kitabı, bu kitabı okuyan vicdanlı hristiyanlar müslüman olur. islamiyetteki tasavvuf kitaplarına benzemektedir. Çok özlü hakikatlar ve gerçek Hz. İsa anlatılmaktadır
Barnabas İncili'nin Müslümanlar tarafından yazılmadığının bir delili de şudur: Hz. Peygamber'in dünyaya gelişinden 75 yıl önce (M.S. 496), Papa I.Gelasius döneminde 'yanlış ve dini düşüncelere aykırı kitaplar' adı altında hazırlanan listede (-Decretum Gelasianum-), Barnabas İncil'inin adı geçmektedir. Ayrıca 7'.nci yüzyıl öncesinden günümüze gelen ikinci ve farklı bir belgede yasaklanan 60 kitap içinde (-List of the Sixty Books-) Barnabas İncili de yer almaktadır.
İsa dedi: "Fakat benim tesellim, hakkımdaki her batıl düşünceyi yok edecek ve dini tüm dünyaya yayılıp (tüm dünyayı) kontrolüne alacak olan Elçi'nin gelmesindedir. Çünkü böyle va'd etmiştir. Allah jÇ.C.) İbrahim'e ve bana teselli veren onun dininin sona ermeyecek ve Allah tarafından el değmeden korunacak olmasıdır. "Kâhin karşılık verdi: "Allah'ın elçisi geldikten sonra (daha) başka peygamberler gelecek mi? "Hz. Isa cevap verdi: "Ondan sonra Allah tarafından gönderilen gerçek peygamberler gelmeyecek ama, pek çok yalancı peygamber gelecek; ki ben buna üzülüyorum. Çünkü Şeytan Allah'ın adaletli hükmüyle onları yerlerinden kaldıracak da, kendilerini, benim kitabımı bahane edinip gizleyecekler. "Kâhin dedi: "Mesih'e ne ad verilecek ve hangi işaretler onun gelişini ortaya koyacaktır? "Isa cevap verdi: "Mesih'in adı hayranlık uyandırır çünkü Allah ruhunu yaratıp da, göksel bir nur içine koyduğu zaman ona (bu) adı kendisi vermiştir. "Allah dedi: "Bekle Muhammed; çünkü senin uğruna cenneti, dünyayı ve yığınlarca yaratığı yaratacağım içlerinden seni elçi yapacağım. Öyle ki kim seni kutsarsa kutsanacak, kim seni lanetlerse lanetlenecektir. Seni dünyaya göndereceğim zaman kurtuluş elçim olarak göndereceğim. Senin sözün gerçek olacak. O kadar ki, gök ve yer düşecek. Fakat senin dinin düşmeyecek. Muhammed O'nun kutlu
Dinimiz İslam'da tüm kitapların ve peygamberlerin aynı yaratıcı, Allah'ı, zikrettiği ve onun yoluna davet için bir aracı oldukları öğretisi yer alır. Ayrıca İslam'da dört büyük peygamberin her birinin bir sonra gelecek olanı müjdelediği ve bu bilginin kendilerine indirilen kitaplarda da bulunduğuna inanılır.
Dünyanın aynı yaratıcıyı anlatmayı amaç edinmiş üç peygamberinin de birbirinden tamamen farklı inanışları bulunan üç ayrı ümmetinin bulunmasının sebebi olarak ise son kitaptan önceki kitapların içeriklerine insan müdahalesi olması gösterilir. Zaten insan müdahalesi olmasaydı sürekli yeni kitaplara ve peygamberlere ihtiyaç olmazdı.
İşte bu kitapta tüm Hristiyanların şiddetle reddettikleri bir İncil'in orijinal yazmalarının Türkçe tercümeleri yayınlanıyor. Bilindiği üzere Hristiyanlar Hz. İsa'nın 12 havarisinden 4ü olan Matta, Marko, Luka ve Yuhanna tarafından kaleme alındığı öne sürülen İncil nüshalarını temel kitap olarak kabul ederler. Ancak Hz. İsa'nın 12 havarisinden birisi olan Barnabas'ın el yazması İncilini reddeder, bunun Müslümanların uydurması olduğunu söylerler. Hatta bu kitleye göre Müslümanlar içlerindeki hasetten ötürü böyle bir İncil'i oturup kendileri yazmış bile olabilir. Bu ve benzeri iddiaları çoğaltmak pekala mümkün ve kolaydır.
Kitapta yüzlerce yıl gizli kalan bu İncil'in nasıl gün yüzüne çıkarıldığı uzun uzun anlatılmış. Ben bu kısımlara hiç girmeyeceğim. Hz. İsa'nın mucizeleri, Allah yolunda mutlak barışa daveti, kendisinden sonra gelecek ve kainatın uğruna yaratıldığı Hz. Muhammed (S.A.V)'den bahsederken insanın içini ürperten o tevazuu ve hayranlığı sizi derinden etkileyecek.
Hz. İsa'nın bir peygamber gibi, Allah'ın oğlu olmak gibi aşırı bir iddiadan uzak, yalnız ve bir tek barış için verdiği büyük mücadeleyi kitapta içiniz ürpererek
Zamanın papalığı tarafından "okunması yasak kitaplar" listesinden yer alan bir kitap "Barnabas İncili", ki bu bile okunması için yeterli bir sebep bana göre. İnsanoğlu bu neyi yapma dersen onu yapmak istiyor işte. Bu kitap Vikipedi tarafından da "sahte İncil" olarak tanımlanıyor. Neyse canım, bu tartışmaları dünyaya bırakıp biz kitapseverler olarak kitaba odaklanalım.
Bu İncil de kanonik İncil'ler gibi Hz. İsa'dan çok çok sonra kaleme alınmış bir İncil'dir. Adını da yazarı Havari Barnabas'tan alıyor. Kitabın yasaklanması ve sahte sıfatının yakıştırılması okuyan herkesin de anlayacağı üzere Allah'ın birliğini vurgulamanın yanı sıra Hz. İsa'nın Allah'ın oğlu olduğunu da açıkça reddetmesidir.
Kitabın başından sonuna kadar Hz. İsa'nın Allah'ın sözleri ile başta havarileri ile sonra da Yahudiye halkı ile konuşmalarını içermektedir. Sonunda da o meşhur çarmıh olayı anlatılır ki Hz. İsa'nın getirdiği inancın ilk büyük zedelenmeleri işte bu olayla meydana gelir.
İyi okumalar diliyorum. Daima kitaplarla kalasınız.
İncili daha önce okumuştum. Kafamda sorular oluşmuştu. Barnabas incili bu sorulara cevaplar verdi. Kurana, hazreti Muhammed'e ve bir çok dini konuya bakışı İslam dinine uygun. İncili okuyanlara mutlaka Barnabas incilini okumalarını tavsiye ediyorum. Yoksa bu konuda, çok eksik kalır öğrendikleriniz.
Söyle bana ey başkasını yargılayan adam, bütün insanların menşeinin aynı çamurdan olduğunu bilmez misin?
Eğer sen bir hatadan dolayı başkalarını yargılıyorsan, kendi kalbinin de aynı nedenle yargılanması gerekir.Ah,ne tehlikeli bir şeydir yargılamak,ah, kaç kişi helak olmuştur yanlış yargılarından dolayı...
Ankara’da bulunan 1500 yıllık esrarengiz İncil acilen Hükümet tarafından ciddi bir şekilde korumaya alınmalıdır. Öyküsü Indiana Jones filmlerini aratmayan Barnabas İncili’nin başına her an her şey gelebilir. Ankara’da bulunduğu Etnoğrafya Müzesi’nden çalınabilir, temizlik sırasında çöpe gidebilir, hatta yangında yok olabilir. Çünkü Vatikan bu İncil’in peşine düştü. Ve Papa onu mutlaka istiyor. Eğer Türkiye İncil’i korumazsa ve acilen çevirip tüm dünyaya duyurmazsa, bu özel İncil diğer örnekleri gibi ‘katledilir!’. Çünkü Bu İncil’de Barnabas, İsa’nın Allah’ın oğlu olmadığını ilan etmekte ve İsa’nın ağzından kendisinden sonra gelecek peygamberi ‘Ahmed’i müjdelemektedir. Yani Hz. Muhammed’i!
Barnabas İncilini 2.kez okuyuşum. Diğer incilleri sadece basit ve yüzeysel olarak okudum. Herkesin inançı kendine diyerek diğer inciller hakkında yorum yapmayacağım. Barnabas İncilini okuduğumda Kur'an dışında bir şey görmedim! Ms 325'e kadar iskenderiye kiliselerinde kabul ediliyordu. İznik konsülü 325 yılında yüzlerce yazımla birlikte Barnabas İncilini de yasaklamış. Konsül 300 kadar incil'den 4'ünü kilisenin resmi incilleri olarak kabul etmiş bunlar Matta, Markos, Luka, Yuhannadır.
Bu İncil Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan Barnabas tarafından yazıldı.
Sadece son kısmının birazı başka havariler tarafından nakil edilmiş.
Bir şekilde vatikandan bir nüshası alınıyor sonra bu nüsha çoğaltılıyor. Son olarak İncil 1907 de Amerika'da Oxford üniversitesi tarafından basılmış ama Vatikan kilisesi kitapların hepsini insanları sayesinde satın almış ve sonra siyasi olarak basımını engellemiştir. 2 basılmış/yazılı nüsha British Museum ve Washington kongre kütüphanesinde olduğu biliniyor (başka varsa bilmiyorum. Bir şekilde nüshalardan birinin mikrofilmle kopyası alınıp 1979 da tekrar basılır. Fazla detaya ve kronolojik sıraya girmeden kitap kiliseler, tarafından yasaklandı ve hala yasaktır. Eskiden bu kitaba inananlar cezalandırılıyor, öldürülüyordu. Son nüshalardan biri 1983 yılında Hakkaride bulunduğu ve kaçakçılar tarafından yurt dışına kaçırılmak istenirken yakalandığı iddia ediliyor ve nerede olduğu saklanıyormuş.
Kitap akıcı ve güzel açıklamalar içeriyor ama çeviriden kaynaklı bazı kısımlarda birazcık zor anlaşılan izahatlar var ama dikkatli okununca sorun olmuyor.
İfade yanlış anlaşılmasın, kur'an'ın küçük kardeşi ve her haliyle ALLAH kelamı olduğuna ben ikna oldum.
İyi okumalar...
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir.
Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir:
- Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur.
- Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur.
- Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır.
- Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.