Beden Kaçarken

Holden Kitap
Orijinal Adı:
Mientras huya el cuerpo

2025 32. kitabı
Ricardo Sumalavia Perulu bir yazar.Daha önce yine Holden Kitaptan yayımlanan Bir Kol Hikâyesi dikkatimi çekmişti.Ancak okumaya fırsat bulamadım. Beden Kaçarken oldu, tanışma kitabım. Başlangıç oldukça anlaşılır.Bir adam sokak ortasında karısını öldürerek intihar eder.Kadının kimliği belirlenmez, kısa süre sonra da unutulur.Görgü tanıkları da bilgi vermekten çekinir. Özel dedektiflik yapan emekli komiser Apolla'ya olayı araştırma görevi verilir. Bundan sonra kendisini bir polisiyenin içinde bulacağını düşünüyor okuyucu. Öyle olmuyor ama.Yazar devreye giriyor.Kendi yazma serüvenini anlatmaya başlıyor.Karakterine neden o adı verdiğini açıklamaya çalışıyor, bence yazar olarak da zihni çok karışık.Belki de yazar yazmanın ne kadar zorlu olduğunu göstermek istiyor. Sonra çocukluğundan kesitler vermeye başlıyor. Araya 12 seanslık bir bölüm giriyor.Bol bol Beckett alıntıları ekleniyor. Tam bir postmodern anlatı çıkıyor karşımıza.Postmodern anlatıları sevenler için ilgi çekici olabilir ama benlik değil Beden Kaçarke
İlginç bir kitap
2024 68. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2024 12:21
Bir adam, sokak ortasında karısını öldürür ve intihar eder. Daha sonra eskiden komiser olan şimdi dedektiflik yapan Apollo'ya olayı araştırması için görev verilir. Kitap işte böyle başlıyor. Klasik bir polisiye roman gibi. Fakat sonra işler biraz karışıyor ve sanki yazarla ropörtaj yapıyormuşuz gibi bir hal alıyor. Dedektife neden o ad verildi? Bu karakter yazılırken kimden esinlenildi? Bu olay yazılırken hangi olaylardan esinlenildi? Bize bu soruların cevaplarını çeşitli örneklerle anlatıyor kitap ama acaba bu soruların cevabını veren gerçekten yazar mı diye sorgulatıyor. Okurken, ilk anlatılan olayın neden devamı gelmiyor? Neden farklı örneklerle konu genişletiliyor diye düşündüm. Kitap bitince anladım ki aslında anlatılan her şeyin bir nedeni varmış. Tüm bu acaba bunu neden okuyorum kitaba ne katkısı var dediğim her şeyin kitaba katkısı varmış. Şunu söylemek istiyorum. Belki de kitabı ben anlamadım. O yüzden tüm bu yukarıda yazdıklarımı düşündüm. Başka okurlar belki de sonuna gelmeden bağlatıyı kurabilirler bilemiyorum.
2026 27. kitabı
Okunma: 09 Mart 2026 14:20
Perulu yazar Ricardo Sumalavia'nın Beden Kaçarken'i edebi bir deneme olarak karşımıza çıkıyor. Polisiye bir hikaye anlatacakmış gibi başlasa da aslında o polisiyenin nasıl oluştuğunu irdeliyor. Sokak ortasında bir adam karısını bıçaklayarak öldürüyor, sonrada kendisi intihar ediyor. Bu olayı gören bir tanık yaşanan bu konu hakkında konuşmak için çok gönülsüz ve bu olayı araştırmak için eski bir komiser ve özel dedektif olan Apolo dahil oluyor. Buraya kadar normal bir çizgi de ilerleyen hikaye sonraki bölümlerde yazarın dahil olmasıyla bıçak gibi kesiliyor. Bundan sonrasında yazar, kurgulamayı nasıl planladığını, hangi karakter için nasıl ilham aldığını, motivasyonunun ne olduğunu anlatıyor. Tüm bu açıklama sürecinde öykü içinde öykü okuyoruz. Bu sürecin analiz edildiği sayfalarda polisiyenin gelenekleşmiş yapısına atıfta bulunup, klasik imgeleri ne şekilde farklılaştırdığını anlatıyor. Arka kapak yazısını okuyunca polisiye bir öykü okuyacağımı düşünmüştüm. Ancak kitap beni çok farklı yerlere götürdü. Bu beklenti ile başlayınca biraz hayal kırıklığı yarattı. Bazı yerlerde odağı kaybedince anlaşılması çok zorlaşan bir metin. O yüzden herkesin sevebileceği bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Ancak belirtmeden geçemeyeceğim kapak tasarımı çok başarılı. Hikaye ile o kadar uyumlu ki...
·128 syf.·
2024 338. kitabı
Sevgili Melikşah önermisti kitap tasarımı çok güzel diye önerdi ben de aa meliksah önerdi okuyayım dedim ve gümledim. Hepi topu 10 sayfa öykü yazan adam o öyküyü yazma hikayesini anlatıyor sanırsın ki kült yazmış beni kitaplardan uzak tuttu tavsiye etmiyorum.
2024 Okuma Raporları
2026 12. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 02:40
“Mientras huya el cuerpo” 1968 Peru doğumlu, doğu edebiyatları alanında profesör unvanına sahip akademisyen-yazarın “Bir Kol Hikayesi” sonrası okuduğum ikinci kitabı. Beden Kaçarken Kitap italik fontta dokuz sayfalık bir giriş bölümüyle başlıyor. Bu bölüm, okuyucuya polisiye bir kurgunun başlamak üzere olduğunu hissettiren bir üslupla yazılmış. Karıştığı yolsuzluklar nedeniyle polislikten istifa etmek zorunda bırakılmış kahramanın basit ve sıradan olayları araştıran dedektiflik döneminden bir kesit okuruz sonrasında. Yazar okuyucunun dikkatini kahramanın ahlaki açıdan yozlaşmışlığına çeker. Bu buzdağının görünen yüzüdür. Anlatı burada bıçak gibi kesilir. Üst anlatıcı-yazar devreye girer ve ilk bölümdeki adı Apollo olan kahramanı için: “ona neden apolo adını verdiğimi tam olarak hatırlamıyorum; mitolojideki apollon’dan gelmiyordu,” diyerek anlatının direksiyonuna geçer. Ve okuyucusunu ilk bölümdeki öyküyü nasıl ve neden yazdığıyla ilgili çözümleme otoyoluna çıkarır. Bu sürüş deneyiminde kendi ailesi ve özel yaşamıyla ilgili anekdotları paylaşarak hem kendi iç yolculuğunun roman üzerindeki izdüşümlerini anlatır hem yolculuğun sessizliğini bozarak verdiği detaylarla bedenin kaçışının izahını yapar. Beden Kaçarken, roman yazmak isteyen bir yazarın nasıl yazarım/ yazmalıyım iç sesleri üzerinden yükselen bir süreç hikayesi gibi. Ricardo Sumalavia
2025 103. kitabı
Bir Kol Hikayesi ile tanıyıp peşine düştüğüm Perulu yazar Ricardo Sumalavia’dan okuduğum ikinci kitap. Yazar ilginç gerçekten. Kitabımız yaklaşık 10 sayfalık bir dedektiflik öyküsüyle başlıyor. İtalik yazı karakterleri kullanılarak yazılmış bu bölümde, bazı nedenlerle istifaya zorlanmış eski polis, şimdilerde ise genellikle eşler arası sorunlarla ilgilenen yeni dedektif Apolo’nun karşılaştığı bir vaka anlatılıyor. Apolo’nun başına gelen kitap kapağında mükemmel ifade edilmiş. Yazar sonraki bölüme kendisini (ya da anlatıcıyı) bu öyküyü yazmaya iten nedeni anlatarak başlıyor ve bazı ayrıntıları özellikle de öyküde yer alan karakterleri seçme süreçlerini detaylandırıyor.. ama ne detaylandırma. Bu arada toplam 12 seans olmak üzere başka bir hikaye karışıyor araya, seanslar bir kaç cümleler halinde aralara serpiştirilmiş. Yine italik yazılmış bir bölümle son buluyor. Başı sonu belli olay örgüsü severler için uygun olmayabilir kitap. Edebi türler arası geçişler, otobiyografik izler, edebiyat ve sanat üzerine düşünceler içeren deneysel, üstkurmaca, biraz da polisiye bir metin. Çok sevdim. Kitap kapağı da ilginç. Sandalyede oturan adam ilk bakışta fark edilmiyor. Dikkatli bakıldığında ve elle yoklandığında anlaşılıyor. Mükemmel bir Hamdi Akçay tasarımı.
2026 22. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2026 20:42
OKUDUM - BİTTİ! Kitap Adı : BEDEN KAÇARKEN Yazar Adı : RICARDO SUMALAVIA Sayfa Sayısı : 128 Kitap Puanım : 10 / 3 Kitap İncelemem : Bir kitap hayal et. Daha ilk cümlelerde seni içine çekiyor. Cinayet var, intihar var, suskun tanıklar, geçmişle hesaplaşma… “Tam bana göre” diyorsun. Sonra okumaya devam ediyorsun. O baştaki derinlik vaadi yavaş yavaş dağılıyor. Yerini netleşmeyen, puslu bir anlatı alıyor. Beden Kaçarken – Ricardo Sumalavia. Okudum. Bitti. Puanım açık: 3/10. Aslında fikir gerçekten iyi. Atmosfer de fena değil, başlarda merak uyandırıyor. Ama sayfalar ilerledikçe hikâye toparlanacağına daha çok dağılıyor. Derinleşmek isterken bulanıklaşıyor. Psikolojik yoğunluk kurmaya çalışırken kopuyor. Konusu ilgi çekici, bir şeyler vaat ediyor ama içerikte daha çok karmaşa var. Parçalı anlatım bilinçli bir tercih olabilir, kabul. Yine de okurla bağ kuramıyorsa o tercih havada kalıyor. En çok da şunu düşündüm: Kapak tasarımını beğendiğim kadar içeriğini de beğenmeyi isterdim. Belki beklentimi fazla yükselttim. Belki bir başkasına daha çok geçer. Ama ben o zihinsel çarpılmayı, o içe işleyen etkiyi bulamadım. Demek ki her iyi fikir, iyi bir kitaba dönüşmüyor.
2024 64. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2024 00:44
Perulu yazar Ricardo Sumalavia bize neyi anlatmak istedi bilmiyorum. Güzel bir kurgu ile başlayıp o kurguya her an dönebilir hayali ile okumaya devam ettiğim bu hikaye, beni gerçeklik ile kurgu arasında bocalayan birine dönüştürdü ki bunu öyle güzel yapmaması beni kitaptan uzaklaştırdı. Bir gün bir öykü yazarsam o gün neyi niçin yaptığını anlattığı bu kitaba tekrar göz atabilirim. Ama güne kadar görüşmeyelim ‘beden kaçarken’.
Yorum
·128 syf.·
2025 3. kitabı
Ben ne okudum dediğim bir kitap oldu. Beklentimden çok daha farklı bir kitaptı. Yazarın neyi neden yazdığını açıklaması, karakterleri teker teker işlemesi ve yer yer kendi anılarına yer vermesi hakkında iyi mi demeliyim kötü mü bilemedim. Ben hala hikayeyi okumak istiyorum ama ortada bir hikaye yok. Bir çırpıda okudum ama ne okuduğum hakkında hala bir fikrim yok. Bazen "yeter be adam hikayeyi anlat artık" dedim. Ama sonunda da bir hikaye göremedim. Beden Kaçarken Ricardo Sumalavia
Duygu ve Düşünce
2025 67. kitabı
karışık bir roman. gizemli olaylar morgda unutulan bir ceset kaçırılan bir adam. insanların olayı gizlemesi ve esrarengiz bir olay ağı. Tüm bu kördüğümü çözmesi için ipleri ele alan Apollu bir anda kendisini suç mahallinde bambaşka bir durumun tam merkezinde bulur. kitap giriş konusunda insanı cezbetmesine rağmen ilerleyen zamanlarda temposu düşüyor lakin bu durum okumaya engel olabilecek bir seviyede değil. geçmişin film şeridine kendi kasedini koyup izleyen bir olay örgüsü sizleri bekliyor.
Alıntı

Ricardo SumalaviaYazar · 1 kitap
Universidad Católica del Perú'da öğretim görevlisi ve Doğu Araştırmaları Merkezi'nin koordinatörüdür. Birkaç yılını Güney Kore'de öğretmen olarak çalışarak geçirdi. Halen Université Michel de Montaigne Bordeaux 3, Fransa'da ders vermektedir. Yayınlanmış kısa öykü koleksiyonları bulunmaktadır: Habitaciones [Odalar] (1993), Retratos familiares [Aile Portreleri] (2001) ve Enciclopedia mínima [Minima Ansiklopedisi] (2004) ve iki roman: Que la tierra te sea leve [Bırak Dünya Üzerine Işık Yatsın] (2008), Mientras huya el cuerpo [Beden Kaçarken] (2012) ve Historia de un brazo [Bir Kol Hikâyesi] (2019).