1968
1966
Ümit Yaşar Yayını
Yok
Sıralamalar

Kalbim Büyüyor , Korkuyorum...
Puan vermedi·232 syf.·
2021 44. kitabı
Aklınızdaki, hayalinizdeki sevgiliye artık ulaşmanız imkansız olunca , adı konmamış bir şehirde hem de aramaktan vazgeçtiğiniz anda adım adım size gelen sevgili ile duymasın ama sadece dinlesin endişesiyle konuşmayı denediniz mi hiç? İçinize yerleşen, koskocaman şöyle derince çekilen vermekten korktuğunuz, gizlediğiniz, yüreğinizdeki nefesin ‘’Çünkü canımsın’’ sızısından kaçtınız mı hiç? Deliler gibi sevdiğiniz, günün hangi saatinde olursa olsun, söylediği bir ‘’günaydını’’ ile seviştiğiniz birisini kaybetmekten korkup , O'nsuz ilk sabah neler hissedeceğiniz aklınıza geldi mi hiç? Yatakta gözlerinizi ilk açtığınızda hatırladığınız şeyin içinizdeki dipsiz boşluk hissini, uyurken daha da yorulmuş bedeninizdeki anlamsızlığı , itirazı bilir misiniz? Güneşli güzel bir havanın, bir kuşun cıvıl cıvıl ötüşünün, masmavi denizden gelen hafif bir esintinin, kalbinize saplanan bir bıçak darbesi olduğunu, görünmez olmayı düşleyip, kaybolmayı, sivrilmemeyi, göze batmamayı arzulayıp, isminizin bilinmeyip unutulmayı, hiç fark edilmeden tek sevdiğinize yakın olmayı, içinizde bir ömür saklamaya hazırken, bir ömür boyu kaybetmekten korkmanın acısının ne olduğunu anlayabilir misiniz? Bütün renklileri ayırıp aralarına hiç siyah katmadan , tertemiz beyazlarını anlatacağınız bir hikaye yazmak varken, Daha kaf dağını aşmamışken, aşk makamına takılıp kaldım deyip duygularınızı susturmaya çalışırken attığı sessiz çığlıkları duydunuz mu hiç? Bilmiyorsanız beni anlayamazsınız. Bazen bir kaç dize okursunuz, bazen de bir şarkı gelir , artık ulaşılamaz olan o uzaklardan özlemlerinizin çağrısına yaslanarak. Dinlemeye başlarsınız içinizdeki bütün yarım kalmışlıklar ile birlikte, yüzünüzde beliren minicik bir gülümseme. Sevgiliniz duyacak umudu ile yüreğinizden ''unutmadım, unutmayacağım''
2026 45. kitabı
“Beni Unutma”, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın (1926-1984) en bilinen ve en duygusal şiir derlemelerinden biridir. Kitap, şairin erken dönem aşk, ayrılık ve özlem temalı lirik şiirlerini bir araya getirir. Başlık şiiri, Türk edebiyatında unutulma korkusu ve kalıcı bağ kurma arzusunun en ikonik ifadelerinden biri haline gelmiştir. Yapısal ve Biçimsel Özellikler (Başlık Şiiri Üzerinden) Şiir serbest nazım biçimindedir, 6 bentten oluşur ve serbest ölçü kullanır. Her bentte “Beni unutma” redifiyle güçlü bir tekrar (anafor) vardır. Bu tekrar, yalvarış ve ısrarı vurgular, okuyucuda ritmik bir ezberlenebilirlik yaratır. Kafiye ve Ahenk: Tam kafiye, yarım kafiye, tunç kafiye ve zengin kafiyeler (örneğin: bile-sesiyle, gülüşün-gün, asa-rastlasa) ile akıcı bir müzikalite sağlar. Redifler (“de”, “üm”, “sen”, “tuğum gün”) duygusal yoğunluğu pekiştirir. Ses Olayları: Ünsüz yumuşaması, ulama, ünlü düşmesi gibi doğal Türkçenin akışını destekleyen unsurlar bolca kullanılır. Dil sade, anlaşılır ve konuşma diline yakındır. Söz Sanatları: Teşhis (kişileştirme): “Saat on ikiyi vurduğu zaman” (saate yorgun ses verme), “çılgın rüzgâr” (rüzgara deli esme). Mübalağa: “Senelerce sonra sana dönüşüm / Bir mahşer gününe de rastlasa”. İmge ve Semboller: Yeşil elbise (anıların somutlaşması), pembe karanfilde çiğ (hassasiyet ve tazelik), yorgun kuş (hüzün), mahşer günü (ölüm ve ahiret). Temalar ve İçerik Analizi Şiirin merkezinde unutulma korkusu yatar. Şair, insanın en sevdiği hatıraları bile zamanla unuttuğunu kabul eder ama sevgiliden bunu yapmamasını ister. Bu, klasik aşk şiirlerindeki “kalıcılık” arzusunun modern bir yansımasıdır. Zaman ve Hatıra: Saat 12 vurgusu, gece yarısı özlemin zirveye çıktığı anı simgeler. Şair her gece sevgiliyi “yaşar ve düşünür”, sevgiliden de aynı karşılıklılığı
Her Gün Seninle
2023 23. kitabı
Okuduğum ilk Ümit Yaşar kitabı ve aslında benim için biraz hayal kırıklığıydı. Çünkü Ümit Yaşar “her gün seninle”nin şairiydi ve her zaman öyle yazmalıydı. Her zaman öyle yazdığını sanıyordum, yanıldığımı gördüm. Umduğumu bulamadım ama kitabın ilk sayfası her zaman yüzümde bir gülümseme olarak kalacak: “1958’de Beni Unutma demiştim, 1968’de Seni Unutmam diyorum.” Yine de diğer kitaplarına şans vermeli çünkü o her şeye rağmen “her gün seninle”nin şairi. Okumak isteyenlerin kendi kararına bırakıyorum, belki benim bulamadığımı bulurlar.
2025 22. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2025 19:09
Beni Unutma, şairin en duygusal, en yoğun aşk şiirlerini bir araya getiren özel bir kitaptır. Eserde özellikle aşkın hem mutluluk hem de hüzün veren yüzü işlenir. Şiirlerde hasret, özlem, kavuşma isteği, unutulma korkusu ve sevginin içten yalvarışı sıkça karşımıza çıkar. Kalbi derinden sarsan bir duygu yolculuğu. Beni Unutma insanın kalbine işleyen, unutulma korkusunu ve sevgiyi en içten şekilde yansıtan bir şiir kitabı. Hem aşkın coşkusunu hem de ayrılığın acısını birlikte hissettiriyor. Umut dolu kitaplara, keyifli okumalar...
Beni UnutmaÜmit Yaşar Oğuzcan · Alpay Yayınları · 1966147 okunma
2026 15. kitabı
​"Aşkın, ayrılığın ve arzunun şairi: Ümit Yaşar Oğuzcan. 'Beni Unutma' eseriyle sadece bir şiir kitabı değil, bir zaman tüneli edasıyla bizleri Galata’nın rüzgârında aşkın en tutkulu gezintisine çıkarıyor." "Üç tüp boyam vardı Veronez yeşili zümrüt yeşili krom yeşili Hepsini kattım birbirine Senin yeşilini buldum Senin yeşilinde orkestralar Debussy'den çalıyordu Senin yeşilinde unuttum siyahlığımı."
Alıntı
Beni UnutmaÜmit Yaşar Oğuzcan · Alpay Yayınları · 1966147 okunma

Ümit Yaşar OğuzcanYazar · 49 kitap
Ümit Yaşar Oğuzcan, Türk şairdir. 22 Ağustos 1926'da Tarsus'ta doğmuştur. 3 yaşında ayağını kırmış, 5 yaşında merdivenlerden yuvarlanmış, geçirdiği ateşli hastalık sonucu kekeme kalmıştır. 1946 yılında Eskişehir Ticaret Lisesini bitirmiştir. Bir böbreğinin alınması nedeniyle askerlikten muaf sayılmıştır. Ardından Türkiye İş Bankası’na girerek Adana, Ankara ve İstanbul’da çalıştı. Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı görevinde iken, hizmette otuz yılını doldurunca kendi isteğiyle emekliye ayrıldı (Haziran 1977). İstanbul’da kendi adını taşıyan bir sanat galerisi kurdu. Şiire 1940’da Yedigün şairleri arasında başlayan; 1975’te 33 şiir, 4 düzyazı kitabı, 13 antoloji ve biyografik eser, toplam 50 kitap çıkarmış bulunan, şiir plakları, şarkı sözleri ve yergileriyle tanınan Oğuzcan, günümüzün en popüler şairlerinden biridir. Genellikle Faruk Nafiz Çamlıbel duyarlılığında ve aşk, ayrılık, özlem temaları ekseninde çoğalttığı şiirini, 1973’te büyük oğlu Vedat’ın ölmesi üzerine, hayatın boşluğu, ölüm ve acı gibi derinliklere, öz ve biçim yoğunlaştırmalarına yöneltti. Şairlik başarısını, daha etkili, aruzla yazdığı rubailerinde gösterdi. 4 Kasım 1984'te İstanbul'da kalp krizi geçirerek ölmüştür. Cenaze namazı 7 Kasım 1984 günü Teşvikiye Camii'nde öğle namazına müteakip kılındıktan sonra Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.