Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik Sayı - 623

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik Sayı - 623 Gönderileri

Bilim ve Teknik Sayı - 623 kitaplarını, Bilim ve Teknik Sayı - 623 sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik Sayı - 623 yazarlarını, Bilim ve Teknik Sayı - 623 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Uzayda 1 günde maruz kalınan radyasyon, Dünya’da yaklaşık 1 yılda alınan radyasyon miktarına eş değerdir
Sayfa 58
Sivilceler Nasıl Oluşur?
Bununla birlikte, yaygın kanının aksine, tüketilen yiyeceklerin sivilce oluşumuyla bağlantısına dair bir deney sonucu bulunmuyor. Asıl açıklama yorumda
Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Reklam
Neden Domatesleri Buzdolabında Saklamamalıyız?
Domatesin lezzetini yapısındaki şekerler ve asitler ile birlikte aromatik bileşenler adı verilen birkaç uçucu kimyasal belirler. 2016 yılında yürüttükleri bir çalışmada Florida Üniversitesinden Harry Klee ve ekibi, tropikal kökenli bir meyve olan domatesin buzdolabında soğutulduğunda yüzlerce geninin aktivitesinin azaldığını keşfetti. Bu genlerin bazılarının ürettiği enzimler, domatesi daha tatlı algılamamızı sağlayan ve çekici aromasını kazandıran on iki uçucu kimyasalın sentezlenmesinden sorumlu. Soğukta bekletilen domateslerde lezzete katkı sağlayan kokulu uçucu aromatik bileşenlerin üretimi yüzde 65 azalırken domatese tadını veren şeker ve asit düzeylerinde bir değişikliğe rastlanmamış. Deneyin devamında 76 kişide uygulanan tadım testi ile buzdolabında bekletilen domateslerin bir gün önce hasat edilenlere kıyasla daha az lezzetli olduğu da doğrulanmış.
Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Periyodik Tablo
Elementlerin atom sayısına (çekirdeklerindeki proton sayısına), elektron dizilimlerine ve benzer kimyasal özelliklerine göre dizildiği, kimya eğitiminde sıklıkla yararlanılan Elementlerin atom sayısına (çekirdeklerindeki proton sayısına), elektron dizilimlerine ve benzer kimyasal özelliklerine göre dizildiği, kimya eğitiminde sıklıkla yararlanılan periyodik tablonun mucidi Rus kimyacı Dimitri Mendeleyev’dir. nun mucidi Rus kimyacı Dimitri Mendeleyev’dir.
Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Gluten Çölyak Hastalarına Ne Yapıyor?
Otoimmün bir rahatsızlık olan çölyak hastası kişiler, gluten içeren besinleri tükettiklerinde ince bağırsakları zarar görüyor. Tek çareleri ise glutensiz beslenme şekli. Science Advances dergisinde yayımlanan bir rapora göre, hücrelerin glutenle karşılaşmasından hemen sonra kanda sitokin adı verilen bağışıklık kimyasallarının seviyeleri artıyor ve hastalığın belirtileri ortaya çıkıyor. Otoimmün hastalıklara karşı aşı geliştirme çalışmaları yürüten Cambridge’teki ImmusanT adlı bir şirkette araştırmacı olan Robert Anderson, hastalar glutenlibesin tükettiklerinde, hastalık belirtilerinin ve sitokinlerin aynı anda arttığını söylüyor. Bilim insanları CD4 + T-lenfosit isimli bağışıklık hücrelerinden bazılarının, buğday, arpa ve çavdardaki gluten proteinlerine tepki gösterdiğini biliyorlardı. işte bu reaksiyon ince bağırsakta hasara yol açıyor. Normalde, T hücrelerinin seviyesi, etkinliğini tetikleyen bir proteine maruz kaldıktan bir veya iki gün sonraya kadar yükselmiyor. Ancak insanların yaklaşık yüzde 1’ini etkileyen bu otoimmün hastalığı olan kişilerde, genellikle gluten tükettikten bir ya da iki saat sonra bulantı, ağrı ve kusma başlıyor. Anderson ve meslektaşlar yaptıkları araştırmada çölyak hastalığı olan gönüllülerin deri altına gluten peptidleri enjekte ettiler veya gönüllülere buğday unu ile karıştırılmış bir içecek verdiler. Glutene maruz kaldıktan yaklaşık iki saat sonra, interlökin-2 (IL-2) olarak adlandırılan bir sitokinin ve T hücreleri tarafından salınan diğer bağışıklık kimyasallarının seviyeleri artmaya başladı.
Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
96 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
imitri Mendeleyev periyodik tablonun ilk versiyonunu 150 yıl önce 1869’da ortaya koymuştu. O zamandan günümüze yüzlerce farklı türde ve biçimde periyodik tablo öne sürüldü ve hâlâ da bilim insanları tarafından farklı tasarımlar geliştiriliyor. Mahir Ocak “Alternatif Periyodik Tablolar” başlıklı yazısında bu konuyu ele alıyor. Bilinen standart periyodik tablolardan farklı şekilde tasarlanan alternatif tablolarda elementler daire, küp, silindir ya da spiral gibi çok değişik biçimlerde sıralanıyor. Bilim Çizgi köşemizde Mendeleyev’in periyodik tablosu ile ilgili öyküyü de çizgi roman tadında okuyabilirsiniz. İnceleme Özlem Kılıç Ekici açıklamasıdır.
Bilim ve Teknik Sayı - 623
Bilim ve Teknik Sayı - 623Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak · 201950 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
Bilim ve Teknik Sayı - 623
TÜBİTAK 2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü Prof. Dr. Esin Kâhya’ya verildi.Kendisi ile röportaj yapilmış.Roportaj güzeldi.Ilgi ike okudum. Bilim Çizgi'de Mendeleyev’in İddiası güzel cizilmis.Karikatür seklinde olmasi ilgimi cezbetti.Ögrenme adina da güzel bir çalışma. Türkiye Faunası: “Zoolojik Servetimiz” Makalesi de
Bilim ve Teknik Sayı - 623
Bilim ve Teknik Sayı - 623Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak · 201950 okunma
Neden Domatesleri Buzdolabında Saklamamalıyız?
Florida Üniversitesinden Harry Klee ve ekibi, tropikal kökenli bir meyve olan domatesin buzdolabında soğutulduğunda yüzlerce geninin aktivitesinin azaldığını keşfetti. Bu genlerin bazılarının ürettiği enzimler, domatesi daha tatlı algılamamızı sağlayan ve çekici aromasını kazandıran on iki uçucu kimyasalın sentezlenmesinden sorumlu. Soğukta bekletilen domateslerde lezzete katkı sağlayan kokulu uçucu aromatik bileşenlerin üretimi yüzde 65 azalırken domatese tadını veren şeker ve asit düzeylerinde bir değişikliğe rastlanmamış. Deneyin devamında 76 kişide uygulanan tadım testi ile buzdolabında bekleti￾len domateslerin bir gün önce hasat edilenlere kıyasla daha az lezzetli olduğu da doğrulanmış.
dünya genelinde 18 yaş ve üstü 1,9 milyardan fazla yetişkin aşırı kilolu ve bunların 650 milyondan fazlası obez sınıfına dâhil
19 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.