Yorumuma kitabın içinde geçen bir cümle ile başlamak istiyorum.
"Her zaman akıl ve mantık devrede olmaz, bazen duygu patlaması içinde insan yanlış yerlere savrulabilir." Diyor.
Ne kadar doğru bir cümle.
Çünkü kusursuz değiliz.Kendi doğrumuzda ısrarcı olup yanlış yaptığımızın farkına varamadığımız, beklentilerimizi gerçeklikten çok uzaklaştırdığımız, karşımızdaki kişinin duygularını hiçe sayıp sadece kendimize odaklandığımız, sevgiyi bile abarttığımız ya da tam aksine sevgimizi göstermede yetersiz kaldığımız anlar olabiliyor. Bu durumlarda "üslubun" nasıl bir kurtarıcı olduğunu gözler önüne süren ve
anlatımını örnek olaylar ile desteklenen bu kitap, okuyun okutturun diyebileceklerim arasında yerini aldı.
Sevgide denge, ailede idare, rol modelle eğitim metotu, kapitalizm çılgınlığı, ilişkilerde iletişim örnekleri, sevgiden önce saygı, eğitimde sözün 2. Plan, davranışın ön plan oluşu, empatisizliğin doğurduğu sonuçlar ve topluma zararları gibi konuları barındıran güzel bir farkındalık kitabı.
Kapağının rengi mavi olması beni çok etkilemişti çünkü evliliği ve ailenin rengi sorulsa mavi derim evlilikleri gök yüzüne ve denizlere benzetirim ve onlarda mavi dir bazen gökyüzünde denizde maviliğine bakmaya doyamazsin öyle sakinlik ve huzur içerir pırıl pırıldir bazen gökyüzü bulutlu Deniz ise hafif dalgalı olur bazen ise gök siyah bir maviya calar deniz siyah bir mavi olur daha ziyade gök gürler denizin dalgaları ürkütür görenleri lakin ikisinde de hayat vardır gökte kuşlar denizde balıklar işte bu yüzdendir evliliğin ve ailenin rengi benim mavi çünkü evliliklerde böyledir
Evlenecekler, evli olanlar ve evli çocuklara sahip anne babalar, bu kitabı mutlaka ama mutlaka okumalılar. Bilinçli aile olmak demek mutlu ve huzurlu aile olmak demek. Bilinçli aile olmak için insan ilişkilerinde dikkat edilmesi gereken konular, kurallar ve yöntemler var. Bunların bilinmesine ve en önemlisi de bu bilgi ve kuralların aile yaşamına somut bir şekilde aktarılmasına ihtiyaç var. Sevgi, saygı, empati ve fedakarlık gibi insani özellikler, iyi bir ilişkinin olmazsa olmazlarıdır.
İyi okumalar...
Nevzat TARHAN'ın kaleme aldığı bu kitap evlenmeden önce eşlerin okuyabileceği eğlenceli bir kitap bazı yerler düşündürücü ve bazı yerler eğlenceli:))) iyi okumalar
Kitabın anlatım dili çok güzel evlilik aşamasında olan kişiler, aile içi iletişimde sıkıntı yaşayanlar okumalı kendilerine katkı sağlayacak bir çok nokta var.
Kitabın teorik bilgilere ara ara yer vererek anlatılması başarılıydı ve her konu bittiğinde sonuna o mevzuyu özetleyecek kısa bir hikaye anlatılması da konuyu daha iyi kavrayabilmek adına harikaydı…
Keyifli okumalar
Kitapta bir kısım vardı “HER evlilikte olmuştur koca karısını dövmüştür” şeklinde bir cümle vardı. Beni çok rahatsız etti çünkü HER evlilikte olmuştur diyor. Benim evliliğimde olmadı anne ve babamın evliliğinde veya büyükanne ve büyükbabalarımın evliliklerinde olmadı ben çevremde böyle bir şey hiç görmedim. HER evlilikte olmuştur demek yerine BAZI evliliklerde olan bir şeydir demesi daha doğru olmaz mıydı? Bir diğer husus yazar hem modernliği savunan cümleleri kurarken hem de artık eski çağda kalkış olguları savunuyor. Geniş aileyi savunuyor, evliliğe ailelerin çok karıştığını böyle olmamasını söylüyor halbuki ailelerin evliliklere olan aşırı müdahalesi zaten geniş ailelerin sonucudur. Çekirdek ailede bu durum olmaz. Kitapta bu konularda müthiş çelişkiler var. Kitapta çoğu bilimsel sözler kendisini çok tekrarlamış. Kitap uzun olsun diye mi yapılmış yoksa farklı günlerde yazdıysa öyle bir cümleyi daha önceki bölümlerde yazdığını unuttuğu için mi yazmış emin olamadım. Kitabı çok yetersiz buldum.
Uzmandan ebeveyne 20 sihirli kural sayfalarından geliyorum,
Hem öğretici hem akıcı hem bilgilendirici bu kitap herkesin mutlaka baş ucunda bulunmalı.Özellikle günümüzde yetiştirilememiş veya eksikliklerle büyümüş her çocuğun bu şekilde büyümesini önlemek için yazdıkları beni çok bilgilendirdi.Nevzat hocanın bitirdiğim ilk kitabı oldu. Okuduğumda kendi empati duygumu ve doğrularımı, doğru diye kabul gördüklerimi ve yanlışlarımı süzgeçten geçirerek cümlelerinin ardından vaka örneklerinin peşinden sürüklenerek geldim son sayfasına…
Ve kitap kısaca sizi hayatın tüm gerçeklerini anlatıp anlaşılır bir şekilde gösterip örneklerle göz önüne seriyor 19 ayrı başlığın altında tüm sorulara cevap yazmış Nevzat hoca ve gayet nazik anlatım tarzıyla hem erkek hem kadının savunmacısı olmuş ayrıca iyi bir ebeveyn olmak için her gence yol göstermiş hayata tüm gözlüklerle bakmayı öğretici bir eser bırakmış.
Peşinden diğer eserlerine yol çiziyorum
Evlilik ama ne, nasıl, neden, ne zaman, niçin ve kim ile üstünden konuyu ele almış. Bölüm bölüm ve her bölümde bir konuyu ele alıp olaylara objektif bakmanız ı sağlıyor. ‘Evet bak bunu yaptım.’ ya da ‘şunu yapmışım tüh!’ deyip kendinizi de değerlendiriyorsunuz. Bize bizden örnekler seçmesi her zaman dikkat ettiğim ve beğendiğim yönlerinden çünkü diğer gelişim kitaplarında buna dikkat eden çok olmuyor.
Evlilik öncesinde veya aile içi iletişimde yaşadıklarınız her zaman tozpembe olmayabilir. Önemli olan, çözüm bekleyen sorunlara nasıl yaklaştığınızdır. Problemleri çözmeye yönelik tavrınız, dünyayı size ve ailenize dar eden sıkıntıları bir anda uzun vadeli mutluluğunuz için fırsata dönüştürebilir
Nevzat Tarhan, (d. 7 Temmuz 1952, Merzifon, Amasya), Türk hekim, psikiyatrist ve nöropsikolog. Üsküdar Üniversitesi'nin kurucu rektörü. 1998 yılında Memory Centers of America'nın Türkiye temsilciliğini aldı. Türkiye'de ilk nöropsikiyatri hastanesi olan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nin yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir. Ayrıca Türk-Amerikan Nöropsikiyatri Derneği Türkiye Şubesi başkanıdır.
1952 yılında Amasya Merzifon'da doğdu. 1969 yılında Kuleli Askerî Lisesi'ni, 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. GATA stajı, Kıbrıs ve Bursa kıta hizmetinden sonra 1982 yılında GATA'da psikiyatri uzmanı oldu. Erzincan ve Çorlu’da hastane hekimliği sonunda GATA Haydarpaşa’da yardımcı Doçent (1988) ve Doçent (1990) oldu. Klinik direktörlüğü yaptı. Albaylığa (1993) ve Profesörlüğe (1996) yükseldi. 1996-1999 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğretim üyeliği ve Adli Tıp Kurumunda bilirkişilik yaptı. Kendi isteğiyle emekli oldu.1998 yılında Memory Center of America’nın Türkiye temsilciliğini aldı.
40’ın üzerinde SCI sınıfı dergilerde olmak üzere ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış 100’ün üzerinde araştırma makalesi vardır.
Halen; Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü ve 2006 yılında Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesi olarak kurulduktan sonra 2017’de Türkiye’nin ilk Avrupa’nın ise 2. Beyin Hastanesi olarak faaliyetlerine devam eden NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
Kitapları 1 milyondan fazla satmıştır. İngilizce ve Almanca bilmektedir.
İki çocuk babasıdır.
Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Nevzat_Tarhan