Bir Çatışma

Patrick Süskind
Tahmini Okuma Süresi:
2 sa. 16 dk.
Sayfa Sayısı:
80
Basım Tarihi:
Haziran 2024
İlk Yayın Tarihi:
1995
Yayınevi:
Can Yayınları
Orijinal Adı:
Ein Kampf
ISBN:
9789750763670
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Kısacık bir öykü
Puan vermedi·80 syf.··
2024 49. kitabı
·
19 saatte okudu
·
Okunma: 26 Temmuz 2024 11:10
Bu kitapta yazarın Üç Buçuk Öykü kitabındaki öykülerden biri olan Bir Çatışma adlı öyküsü karşımıza çıkıyor. Ama Sempé çizimleriyle. Öncelikle çizimleri çok beğendiğimi söyleyebilirim. Kitabın konusu şöyle: Paris'te yaşlı bir satranç ustası ile kimsenin tanımadığı genç bir oyuncunun girdiği heyecan dolu müsabaka anlatılıyor. Kitabın sonunda oyunu kimin kazandığını öğreniyoruz. Ama bu gerçek bir galibiyet mi? Oyunu kazanan kişi bunu bir galibiyet olarak görüyor mu? İki tarafta gerçekten oyunu kazanmak istiyor mu? Bu soruların cevabı için öyküyü okumak gerekiyor tabi.
Bir ÇatışmaPatrick Süskind · Can Yayınları · 2024159 okunma
9/10
·80 syf.··
2026 27. kitabı
Satranç seven biri olarak heyecanla okuduğum mini bir hikâye oldu. Hamleleri gözümde canlandırmaya ve anlamlandırmaya çalıştım. Bir de aralara konulmuş çizimlere uzun uzun baktım. Çizimler o kadar hoşuma gitti ki bu incelemeyi yazdıktan sonra bir kez daha hepsine uzun uzun bakacağım. İki satranç oyuncusu: Biri kıdemli, sürekli kazanan, şahı devrilmemiş bir yaşlı; diğeri ise cesur, atılgan, daha önce görülmemiş hamleler yapan bir genç… Genç olanın her hamlesi şaşırtıyor; çünkü düşünmeden ve risk alarak ilerliyor. Yaşlı olan ise şaşırtıcı hamleler karşısında temkinli adımlar atıyor. Aslında hayatı farklı şekillerde yaşayan iki insanı okuyoruz. Kaybetmekten korkmadığı için ilginç ve özgürce yaşayan birinin karşısında, kuralların arasına sıkışıp kalmış biri var. Çok derin felsefi cümleler söylemeyeceğim. Hikâyenin tatlılığını ve öznelliğini bozmak istemem. Her okuyan, kendine uygun düşünceler oluşturabilir. Kahvenizi yudumlarken bir çırpıda bitirebileceğiniz bir tarzda!
Bir ÇatışmaPatrick Süskind · Can Yayınları · 2024159 okunma
Puan vermedi·80 syf.··
2025 3. kitabı
·
25 saatte okudu
·
Okunma: 18 Ocak 2025 00:00
Kısacık bir kitap ama hikaye çizimlerle o kadar güzel süslenmiş ki okuması çok keyifli. Hem de bu çizimler Sempe’den <3 pıtırcık kitabını o kadar çok seviyordum ki bu kitapta da Sempe’nin çizimlerini görünce bayıldım.
Bir ÇatışmaPatrick Süskind · Can Yayınları · 2024159 okunma
Puan vermedi·80 syf.··
2025 11. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 18 Aralık 2025 00:00
Yazarımızın okuduğum 2. kitabı. Bu kitabın ise Üç Buçuk Öykü den alınıp işlenen bir kısım olduğunu öğrendim. Jean-Jacques Sempé’nin çizimlerinin eşliğinde çok keyifli bir okumaydı. Resimlendirme kitaba başka bir ruh katmış. Birikimli, bildiklerini işleyebilen bir kişi ile, gençliğin-toyluğun, az tecrübenin mesnetsiz özgüvenine sahip başka bir kişiyle olan müsabakasını izliyorsunuz. Kazanan var mı? Var ise ne kazandı? Nasıl kazanmış oluruz u okuyarak keşfedeceksiniz.
Bir ÇatışmaPatrick Süskind · Can Yayınları · 2024159 okunma
10/10
·80 syf.··
Beğendi
·
2024 24. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 07 Kasım 2024 15:20
Arkadan sakin bir fon müziği eşliğinde okuduğum çok keyifli bir saat dilimiydi. Tekrar tekrar okumak isteyeceğim bir eser. Bana satranç kitabını hatırlattı. Savaşma ruhu, galibiyet, azim, güven toplum düşünceleri ile birleşince ne kadar baskıcı bir hal alıyor. Çünkü insanın kendinde olanı gün yüzüne çıkarmasını büyük oranda sağlıyor. Ve sadece bunu yapmakla kalmıyor, seni kolaylıkla etkisi altına alıyor. İşte bu yüzdendir bir kere galibiyet hissini tattı mı hep öyle olacak sanır insan. Çok güzel bir eserdi. Keyifli okumalar dilerim...
Düşünce
Bir ÇatışmaPatrick Süskind · Can Yayınları · 2024159 okunma
Puan vermedi·80 syf.··
2025 9. kitabı
Patrick Süskind - Bir Çatışma Çoğumuzun "Koku" romanından tanıdığı Patrick Süskind, aynı zamanda oyun ve öykü yazarı. "Bir Çatışma" adlı bu öyküde, usta bir satranç oyuncusu ile amatör bir gencin kapışması anlatılıyor. Kimseye yenilmeyen bu usta oyuncunun karşısında, amatör gencin kendine emin duruşu, yaptığı beklenmeyen hamleler ve özgüveni ile çevredeki seyirciler tamamen bu gencin etkisine girdiler. Halbuki çevredeki herkes iyi düzeyde satranç oyuncusu olmasına rağmen, gencin kendine güveni ve umursamazlığı ile ne yaptığını bildiğine emin oluyorlar. Gerisini anlatıp heyecanı kaçırmayayım ama bu kadar kısa bir öyküde güzel bir toplum eleştirisi olmuş bence. Ayrıca kitap, Jean-Jacques Sempé’nin çizimleriyle yayımlanmış. Resim çok bildiğim bir dal olmasa da ben çizimlerden çok zevk aldım. Önerimdir, özellikle okuyamama durumunuzda elinize alıp, bitireceğinize eminim.
1000Kitap
Bir ÇatışmaPatrick Süskind · Can Yayınları · 2024159 okunma
9/10
·80 syf.··
Beğendi
·
2024 50. kitabı
·
27 saatte okudu
·
Okunma: 06 Kasım 2024 15:07
#PatrickSüskind en okuduğum ikinci kitap #Bir Çatışma, yazarın ‘Üç Buçuk Öykü’ kitabındaki öykülerden biri ve #Sempe nin eşsiz çizimleriyle kitap inanılmaz haz verici bir hal almış doğrusu. 80 sayfa ama yarısından fazlası çizimlerle dolu. Gelgelelim öyküye; Paris’teki Lüksemburg Bahçelerinde her nasıl bir araya gelmişlerse herkesin tanıdığı yaşlı satranç ustası ve kimsenin tanımadığı amatör (ama asla amatörlüğünü açık etmeyen) genç bir oyuncu, seyircilerin huzurunda heyecan ve gerilim dolu bir oyunun -çatışma- içindedir. Oyunu kazanmak için kıran kırana bir mücadele söz konusu iken gözler hangi şahın düşeceğini merakla bekler. Jean yerel şampiyondur, yılların verdiği tecrübesi ve hiç yenilmemişliğine rağmen karşısındaki yabancının verdiği izlenim seyirciyi çok etkiler. İçten içe hırsları ve artık alaşağı edilmesini izleme arzusu gözlerini kör etmiştir deyim yerindeyse. Gencin fütursuzca altı boş hamlelerini ağzı açık, hayretler içinde izlerler. Az çok kendileri de satranç oyuncusu olmasına rağmen her bir hamlenin çok büyük bir darbenin öncüsü olduğuna inanırlar ve büyük bir coşkuyla yabancıyı desteklerler. Öyle ki Jean bile aslında ta oyunun başında yeneceği bu gençten ürkmüş ve korkak bir oyun sergilemiştir. Gencin özgüvenine diğerleri gibi hayranlık duymuş ve hatta içten içe yenilmek istemiştir. O nefret dolu seyirciyi tatmin etmek ve sonunda huzura ermek istemiştir. Ama genç oyunun sonunda eliyle şahını devirmiş, öylece kalkıp gitmiştir. Bu kabul edilemez bir zaferdir. Gözünü hırs bürüyen seyirci, utana sıkıla özürler eşliğinde dağılır. “Ama sonunda yine elbette yine o kazanmıştı. Ve bu zafer satranç oyunculuğu yaşamındaki en iğrenç zaferdi; çünkü Jean bu zaferden uzak durmak için bütün oyun boyunca kendi kendini yadsımış, alçaltmış, dünyanın en sefil acemi
Bir ÇatışmaPatrick Süskind · Can Yayınları · 2024159 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

Patrick SüskindYazar · 7 kitap
Patrick Süskind (d. 26 Mart 1949 - ), Alman, roman, senaryo ve radyo oyunu yazarı. Hayatı Almanya'nın Bavyera eyaleti sınırları içinde kalan Münih'in 30 km güneyindeki Starnberger Gölü kıyısında, Ambach'ta dünyaya geldi. Babası Wilhelm Emanuel Süskind de bir yazardı. Patrick Süskind, lise olgunluk sınavının ardından sivil olarak askerlik hizmetini yerine getirdikten sonra 1968-1974 yılları arasında, yine babası gibi, üniversitede tarih eğitimi aldı. Münih Üniversitesi'nde ortaçağ ve modern çağ tarihi öğrenimi gördü. Tarih eğitimini Magister bitirme sınavı ile tamamladı. Üniversite yıllarında düzyazılar ve senaryolar yazmaya başladı, ancak bunlar bügüne kadar hiç yayınlanmadı. Üniversite eğitiminin ardından gittiği Fransa Aix-en Provence'de Fransızcaya ve Fransız kültürüne ilişkin bilgisini arttırdı. Patrick Süskind, babası gibi, serbest yazar olarak çalişmakta, yazı işleri ve düzeltmenlik yapmakta, roman, kısa hikâyeler ve televizyon senaryoları yazmaktadır. Eserleri Süskind'in kitapları yirmiden fazla dile çevrilmiştir, ve birçok kez sinema ve televizyona uyarlanmıştır. Yine kendisinin elinden çıkan kısa ve alaycı bir biyografisinin dişında hakkında pek az bilgi vardır. İnsan içine çıkmaktan hoşlanmayan Patrick Süskind, Münih, Paris ve güney Fransa'da Montolieu'da yaşamaktadır. Süskind, kendisine verilen edebiyat ödüllerini dahi almamakta ve reddetmektedir. Patrick Süskind, 1981 tarihli bir monolog olan "Der Kontrabass" (Kontrabas) adlı oyununun Münih Cuvilliee tiyatrosunda sahneye konulması ile meslek hayatının ilk büyük çıkışını yaşadı. "Der Kontrabass" 1985 yılında Tevfik Turan tarafından dilimize çevrildi ve Can Yayınları tarafından yayınlandı. 1985 tarihli "Das Parfum" adlı ilk romanı ile Süskind dünya çapında şöhrete kavuştu ve Almanca konuşulan ülkeler İsviçre, Avusturya ve Almanya'nın en önemli çağdaş yazarlarından biri oldu. "Das Parfum" 1987 yılında "Koku" adıyla Tevfik Turan tarafından dilimize çevrilerek Can Yayınları tarafından yayınlandı. "Das Parfum" bir "çok satan" olduğu gibi aynı zamanda yazarı henüz hayatta olmasına rağmen klasikleşerek "uzun satanlar" arasındaki yerini de aldı. 100 bin adet olarak basılan "Das Parfum"'ün ilk Almanca baskısı birkaç hafta içerisinde tükendi ve roman tam dokuz yıl boyunca Almanya'nın önemli dergilerinden biri olan Der Spiegel'in çok satanlar listesinde yer aldı. Bugüne kadar 33 ayrı dile çevrilen "Das Parfum" tüm dünyada tam sekiz milyon adet satılmıştır. Yine Alman yönetmen Tom Tykwer tarafından sinemaya uyarlanarak 14 Eylül 2006 tarihinde Almanya'da gösterime girmiştir.