2020 10. kitabı
BOSTAN(KİTAP DEĞERLENDİRMESİ) Bostan'ı okumaya başladığımda hurafelerle dolu bir kitap demiştim. Okumayı bırakacaktım ancak hikmetli bir söze denk geldim ve durdum: "bin dizeden biri hoşunuza giderse onun hatrı için ötekileri gözden çıkarmayın". Tam okumaya devam edeyim derken yine bir söz beni frenledi. Yazarın; Bir mürşidin, bir yol göstericinin ardından giden yolunu yitirmemiştir" dediği anda bitmişti kitap benim için. Ta ki sonraki sayfanın ilk cümlesini okuyana kadar. Şöyle yazıyordu devamında; "Allah'ın elçisinin yolundan ayrılanlar sonuçta perişan olmuşlardır. Onun gösterdiğinin aksine bir yolu seçen, asla gerçeğe ulaşamaz." Buna benzer bir çok örnekle karşılaştım kitapta. Yavaş yavaş ve sabırla okudum. Bu kitap peşi sıra okunacak bir kitap olmamakla beraber, bir başucu kitabı olarak nitelendirilebilir. Dozajı kaçırmadan ilaç niyetine hergün bir hikaye bir kıssa olarak okunmalı Şirazlı Sadi'nin hikmetlerle dolu Bostan'ı. Gel gelelim neticeye... Gerçek tasavvuftan uzak hurafelerle dolu tasavvuf anlayışından haz etmem. Bununla alakalı kısmen dudak büktüğüm yerler mevcut. Ancak büyük ölçüde gerçek tasavvuf anlayışını yansıtıyor diyebilirim. Amaç olarak ise: Adalet,ahlak,doğruluk,alçakgönüllülük gibi konuları işleyerek bir nevi insanı kendine getirmeyi amaçlamıştır Şirazlı Sadi. İnanç dünyasını yeniden dizayn etmek isteyenler ve hikmetli öğütlere kıymet verenler için bulunmaz bir şaheser. #bostan #şirazlısadi
Din
2019 47. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2019 15:54
2019 31. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2019 19:41
Sadi Şirazi aynı zamanda islam alimi bu hikaye tarzı kitabında mutluluk, iyilik, bilgelik gibi konuları ele almış. Ve hikayelere hadisleride katarak dini açıdan daha iyi anlamaya, hafızada kalmasına özen göstermiş. Kendi yaşam tecrübelerinide katmış hikayelere. Her yaşa hitap eden anlaşılması kolay sade bir eser olmuş.
BostanŞeyh Sadi Şirazi · Karbon Kitaplar · 20173,345 okunma
Bizim damat Sadi-i Şirazi...
·193 syf.·
2020 1. kitabı
Bir rivayete göre, Anadolu 'ya yapmış oldugu seyahatlerinden birinde Van' lı bir ağanın kızıyla evlenmiştir, Velhasıl 2 çocugu olmuş, eşiyle geçimsizlik yaşayıp, çocuklarından birini alıp İran' a gitmiştir.Diğer oğlunun mezarı Van ilimizde ziyarete açıktır.... * Bizim edebiyatımızda Mevlana, Yunus Emre ne ise, İran edebiyatında Sadi'nin konumuda öyledir. ️Bu yüzden İran edebiyatının Mevlanası diyebiliriz. ️Eserleri  600 yıl medreselerde  okutuluyor, ️Bm'nin resmi binasında duvarları süsleyen sözlerin sahibi, ️Mehmet Akif'in şirinde alıntı yaptıgı zat-ı muhterem. En basitinden birine atarlı, giderli söz söylemek isteyenlerin veya nasihat etmek isteyenlerin google aramalarında karşısına çıkan yazar :) * Sadiyi okuyanlar bilir, hayatı seyahatlerle, ilimle, tahsille geçen biridir, zaten eserlerini 60 yaşından sonra kaleme almıştır. Her devirde gündem olan konuları işlemesi yazarın kalemini güçlü kılıp, nesiller boyunca aktarılmasına sebep olmuştur. Gözlemlerime göre empati yapmayı seven, nüktedan, bazı yerlerde kızan bazı yerlerde şefkatle okuyucuya yaklaşan kısacası nasihat sevenler için ibret veren, '' yaa abi yine mi nasihat nasihat 'diyenler için fazla kulak kabartılmaması gereken birisi.. * Okuduğumuz kitaba gelince, baştan sonra nasihat ağırlıklı,okuyucuyu sıkmamakla beraber, cümlelerin uyumu ve tesiri, okuyucuya lezzet veriyor.. Okurseverlerin kütüphanesinde mutlaka bulunması gereken faydalı bir eser diye düşünüyorum. Hazır bu kadar yazmışken, Üstad Sadi'nin bir deyişiyle incelemeyi bitirmeyi kendime borç bilirim. Çocuk ! Sadi'nin nasihatini baba nasihati gibi dinlersen sana kafidir. ... Gülistanda buluşmak ümidiyle, keyifli okumalar...
2021 9. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 22:47
Hayat sahnesinde engin tecrübeleri yaşamış, bir bilginin zeka patlamalarını andırıyor kitap. Sosyolojiden, psikolojiye, felsefeye, dini yozlaşmaya, ahlaka hemen hemen her konuya değiniyor. Okuyup bitirilecek bir eser değil, mutlaka şiirlerini bitirdikten sonra arada sırada geri dönülmeli!
2017 2. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2017 20:29
Kitap nasihat ve tavsiyelerle dolu hikaye ve menkıbelerden oluşuyor.Benim çok severek okuduğum bir kitap bir çok konuda bu kadar nasihat ve tavsiye beni çok etkiledi, üstadın gönül dünyası çok engin.Din ve inançla barışık olmayanlara çok basit ve sıradan gelebilir.Ben çok derin mesajlar aldım.Bir çok kitapta altını çizdiğimiz anlamlı sözler ve mesajların nerdeyse tamamı Sadi Şirazi nin bostan ve Gülistan eserinde mevcut .
2009 22. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2009 00:00
Doğu edebiyatının elden ele, dilden dile dolaşan en büyük eserlerindendir. Tasavvuf anlayışını yansıtan bu yapıtta insanı insan yapan sevgi, açık yüreklilik, alçakgönüllülük gibi erdemler övülür; bunların her şeyden üstün olduğunu gösteren öyküler anlatılır..
2023 11. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2023 10:47
Minik hikayelerden oluşan bir doğu edebiyatı eseri. Hayata bakış açınızı güçlendirecek, kişiliğinizi besleyecek hikayeler bunlar. Sâdî Şîrâzî çokça gezmiş görmüş ve hayat tecrübesi çıkarmış kendine. Bunları da hikayeler şeklinde okuyanı sıkmadan bizlere sunmuş. Aynı zamanda bu hikayelerden alınması gereken mesajı da kendi yorumuyla anlatmış. Ben severek okudum, okumak isteyenlere de tavsiye ederim.
Muhteşem Şirazi
2020 87. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2020 11:02
Bence bu bir kitap değil hayat rehberi bir baş yapıt Şirazi bu gün yaşasa gider ellerini öper kapısında ondan kıssalar dinlemek için beklerdim. Okudukça kitabın güzelliğinden hayretlere düştüğüm çok nadide bir eser okumamak büyük eksiklik olur. Bostan'ıda Gülistan'ıda mutlaka okuyun. İkisi tek ciltte satılıyor bilginiz olsun.
Felsefe
BostanŞeyh Sadi Şirazi · Karbon Kitaplar · 20173,345 okunma
Baba nasihati gibi dinle!
2021 8. kitabı
Çocuk! Eğer Sadi'nin nasihatini baba nasihati gibi dinlersen sana kâfidir. Eğer bugün bizim sözümüzü dinlemezsen, Allah saklasın, yarın pişman olmayasın.

Şeyh Sadi ŞiraziYazar · 31 kitap
İran Edebiyatı'nın en büyük şairlerindendir. Asıl ismi bilinmemektedir. Atabek Sa'd'ın hizmetinde bulunduğu için Sadi mahlasını kullanmıştır. Orta çağın ilim ve kültür merkezlerinden Şiraz'da doğmuştur. Doğum tarihi hususunda görüş birliğine varılamasa da 1184 yılında doğduğu sanılmaktadır. Firdevsi hamasiyat denilen destansı epik tür şiirlerde Enveri, kasidede Sadi otorite kabul edilirken Hafız ise gazelde üstündür. Bazen Sadi'nin gazelleri Hafız'a tercih edilmiştir. Prof. Ali Nihat Tarlan'a göre Sadi, gazellerde Hafız'dan daha realist ve daha insanidir. Dili de harikulade denilecek kadar fasih ve beliğdir. Sadi'nin asıl ünü mesnevi türünün en büyük üstatlarından biri olmasından ileri gelir. Çocukluğunun ilk yıllarını Şiraz'da geçiren Sadi, ilk tahsilini de orada yapmıştır. Moğol istilasına rast gelen bu dönemde Şiraz'dan kaçarak Bağdat'a göç etmiş ve tahsiline devrin en mühim eğitim müessesesi olan Nizamiye Medreseleri'nde devam etmiştir. Genç yaşta babasını kaybettiğini "Çocukların ıstırabını bilirim. Çocukluğumda babamı kaybettim." beyiti ile anlatmıştır. Tahsiline devam ederken devrin büyük mutasavvıflarından ve ulemasından istifade eden Sadi, gençlik çağından sonraki yıllarda sürekli seyahat etmiş ve maceralı bir hayat sürmüştür. Onun yaşadığı dönemde İran, Moğol hakimiyeti altında harap olmuş vaziyettedir. Sadi'nin Ortadoğu, Arabistan ve Mısır'ı gezdiği rivayet edilir. Sadi Şam'da iken Haçlılara karşı Türk-İslam ordularında savaşmıştır. Hatta orada Hıristiyan kuvvetlere esir düşmüş yıllarca ağır istihkam işlerinde çalıştırılmıştır. Sadi'nin bilgisine hayran kalan Suriyeli bir tacir onu fidye ile satın alarak esaretten kurtarmış ve kızıyla evlendirmiştir. Ancak bu büyük şairin evlilik hayatı pek iç açıcı değildir. Eşinin kendisine kötü davranmasına dayanamayan Sadi, en sonunda evini terk etmiş, Anadolu'yu Çin'i ve Hindistan'ı gezdikten sonra memleketi Şiraz'a dönmüştür. 1256'da memleketine dönen Sadi, kendisini şiire ve ilme vererek ölümsüz eserlerini kaleme almıştır. Moğollarca büyük ihtiram gören Sadi, Tarih-i Cihanguşa'nın yazarı sahibi Cüveyni tarafından da takdir edilmiştir. 98 yaşında ömrünü tamamlayan şair, geniş bilgisi ve yüksek kültürü sayesinde doğu kaynaklarında Şeyh Sadi olarak nam bulmuştur. Mezarı Şiraz'a yakın Sadiyye'dedir. Günümüzde Sadi'nin kabristanı Sadi Türbesi, Şiraz'ın başlıca turistik mekânlarındandır. 21 Nisan (İran Takvimi: 1 Ordibeheşt) "Sadi Günü" olarak anılmaktadır. Öne Çıkan Eserleri - Bostan (Sa’dî-nâme). (Ahlak ve Edebe dair konuların işlendiği mesnevi; 655/1257) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Bostan ve Gülistan. 12. Bs. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Gülistan. (Makame türünde yazılmış ahlaka dair mensur bir eserdir; 656/1258) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Bostan ve Gülüstan. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Divan. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî,, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. - Nasihatü’l Mülük. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Akl ü Işk. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Enkiyânû. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes.