Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Düşünce Tarihine Bakış

Büyük Muztaribler 3

Salih Mirzabeyoğlu

Büyük Muztaribler 3 Gönderileri

Büyük Muztaribler 3 kitaplarını, Büyük Muztaribler 3 sözleri ve alıntılarını, Büyük Muztaribler 3 yazarlarını, Büyük Muztaribler 3 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
RUH ÜSTÜNE BİZİM HİÇBİR FİKRİMİZ OLAMAZ!
- "(...) Halbuki fikirler, bir şeyin ne sebebi olabilirler ne de bir şeyi meydana getirebilirler. Düşünen cevher, ruhtur. Ruh, fikirleri idrak ederek, zekâ onları meydana getirerek irâde olur. İdrak eden ruh olduğuna göre, ruhu idrak etmek düşünülemez. Bundan da şu netice çıkar ki, ruh üstüne bizim hiçbir fikrimiz olamaz. Beyhude yere araştırmayalım..."
Sayfa 103 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
VAHŞET SAHNESİ Ve TEFEKKÜR ZEVKİ...
- "(...) Her ne kadar tefekkür zevkimi ve vecdimi incitiyorsa da, bu kadar çerden çöpten şeylerle uğraşma işi de bana kalıyor ve ben bu hususu, bahsettiğim hiçbir muztaribin yaşamadığı bir vahşet sahnesi olarak bin birinci defa işaretlemek zorunda kalıyorum. Şöyle doya doya , lime lime ezemeden.
Sayfa 446 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
560 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
FİKİRLERİ ŞEYLER HÂLİNE GETİRMEK...
Şahid Kumandan
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
'nun İBDA yayınlarından 46.sırada neşredilen 1. baskısı Mayıs 2004 piyasaya çıkan eseri. Takdim den sonra, 9 Levha (ana başlık), 109 ara başlık ve bir ek kısımdan müteşekkil ve 557 sahife... Ana başlıklar sıarasıyla şöyle: 1.Levha, Eski Yunan'dan. 2.Levha, Kronolojik ileri-Geri. 3.Levha, Gazalî ve kant. 4.Levha, Toplam Felsefeler. 5.Levha, İrade-Dil-Varoluşçuluk. 6.Levha, Roman ve Tarih. 7.Levha, Zamandaşlık Çerçevesinde. 8.Levha, tercümenin meseleleri ve klâsiklerden yararlanma. 9.Levha, Şiir-Resim-Heykel. Eserden tadımlık bir paragraf: - "Biz hakikat dedikleri mevhumelerden Allah ve resûlü'ne gidenlerden değil de, O'ndan hakikat dedikleri mevhumelere geleniz. Bu demektir ki, şeyleri fikirler hâline getirmekten yana değil de, tersine, fikirleri şeyler hâline getirmekten yanayız; yâni imândan, imânın hakikatinden yanayız. Maddeye, nefse, akla ve ruha âit mesele karşısında böylece pıhtılaşırız... Çalışmak; bedahetler izinde sezerek yaparız" İmândan, imânın hakikatinden yana olmak, fikirleri eşya hâline getirmek, meseleler karşısında pıhtılaşmak ve bunları sezerek yapmak, nasıl ve niçiniyle beraber bu eserde... Mücerret fikir nedir? Dünya düşünce tarihi ve düşünürler bu eserde... Keyifli okumalar, zevken idrak etmeniz ümidiyle...
Vakur Tscheisever
Vakur Tscheisever
Büyük Muztaribler 3
Büyük Muztaribler 3Salih Mirzabeyoğlu · İbda Yayınları · 20048 okunma
KESİKSİZ OLUŞ SIRRI...
(...) - "hakikat değişiyor daha bitmeden cümle koşuyorum yetişmek için bütün gücümle!" böyle diyordu Bilgem kesiksiz oluş sırrı imânın hakikati!
Sayfa 219 - Zâhir-Bâtın, İBDA YayınlarıKitabı okudu
İşimiz Zor!
(...) - "düşün ne zor işimiz İslâm kılı kırk yarmanın değil kırk bin yarmanın rejimidir!"
Sayfa 220 - Zâhir-Bâtın, İBDA YayınlarıKitabı okudu
(...) aman Allah'ım yandım işin aslı nerde ben nerde
Sayfa 220 - Zâhir-Bâtın, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
DİPSİZ BİR MÂNÂ...
(...) O'nun hakkında O'nunla irâde imân oldu mu amelin aynı? geniş cebhe ve amel oldu mu dipsiz mi dipsiz bir mânâ...
Sayfa 220 - Zâhir-Bâtın, İBDA YayınlarıKitabı okudu
BİTERKEN BAŞLAYAN...
- "(...) Hep "sır"dır hakikatin hakikati, ne ki, o da "ben"leşir ve teşekkül eder; "hayır!" biterken başlar yine...
Sayfa 219 - Zâhir-Bâtın, İBDA YayınlarıKitabı okudu
O HEP ÖTELERİN ÖTESİNDE...
şahlar şahı Nakşibend - "mutlak tevhid mümkün değildir!" ne ki O sanırsın O'na perde - "O hep ötelerin ötesinde!" vardıkça kaçan ufuk!
Sayfa 220 - Zâhir-Bâtın, İBDA YayınlarıKitabı okudu
NİYETİNİ SAĞLAM TUT!
Sen gel güzelim gel yepyeni bir gençlik - hasretim şaman oğlanlarına değil sana sesleniyorum ben niyetini sağlam tut öğreneceksin bu dili
Sayfa 220 - Zâhir-Bâtın, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
BAĞIMLILIK ve HÜRRİYET...
- " (...) Her arzuda, hareket noktamı kendimden başka bir şeyden, benim dışımdaki bir varlıktan alırım. Bağımlılık dediğimiz şey işte budur. Hürriyet, ancak, benim için kendim olmayan hiçbir şeyin olmadığı yerdedir. sadece temayülleri tarafından belirlenen tabiat insanı, kendi kendinde değildir. Ve bu şekilde bencil olduğu zaman, iradelerinin ve kanaatlerinin muhtevası, kendi öz muhtevası değildir, hürriyeti de şekli bir hürriyetten ibarettir. Düşünürken, sübjektif kısmîliğimden vazgeçerim, şeye gömülürüm ve düşünceyi tamamen serbest bırakırım; yanılışım da, ancak düşünceye kendi ferdî tabiatımdan bir şey soktuğum zaman olur."
Sayfa 268 - Hegel, İBDA YayınlarıKitabı okudu
FELSEFENİN FELSEFESİ...
- " (...) En önemlisi, felsefenin kendisi de geçmişine ve an'ânevî vazifesine karşı isyan hâlindedir. Bu isyanın ifâde ettiği entelektüel temizlik, belki de lüzumluydu. Ne var ki, felsefe, insanlarla değil kendi meseleleriyle, felsefe hakkında felsefe yapmaya dönmüştür. Bundan kırk sene önce bir Amerikalı felsefe profesörü, işi şöyle özetlemişti: - Felsefenin sistemi yoktur. Ahlâkî hakikatler yoktur. Sadece hususî ahlâkî meselelerin açıklanmış şekilleri mevcuttur. Bu açıklamalardan faydalanarak kendiniz için bir hayat felsefesi meydana getiriniz. Dünyada meselelere cevap bulunmuş olduğunu sanıyorsanız, hata ediyorsunuz. Cevap yoktur ve bunu cesaretle kabul etmek lâzımdır."
Sayfa 350 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
ŞEKLÎ HÜRRİYET...
- " (...) Bazı varoluşlar sadece zorunluluğa bağlıdırlar; bunlar tabiat şeyleridir. İşte bu yüzden tabiat mücerrettir, gerçek varoluşa ulaşamaz. Ama bu mücerredin hiç varolmadığı anlamına gelmez; meselâ kırmızı, mücerret bir duyulur tasavvurdur; sıradan şuur ise kırmızıdan söz açtığı zaman, mücerretle alışverişte olduğunu sanmaz. Ama kırmızı bir gül, içinde ayrı ayrı ve tek tek daha bir çok tecridin yapılabileceği müşahhas bir kırmızıdır. Hürriyet de zorunluksuz mücerret hürriyet olarak var olabilir; bu yalancı hürriyet keyfîliktir ve bu yüzden tam da kendi kendisinin karşıtı, şuursuz bir zincirleniş, sadece bir hürriyet yanılmasıdır; yalnız şekli olan bir hürriyettir..."
Sayfa 252 - Hegel, İBDA YayınlarıKitabı okudu
ZORUNLULUK İÇİN HÜRLÜK!..
- " (...) "Doğru" , yâni Ruh, müşahhastır, belirişleri de hürriyet ve zorunluluktur. Ruh, zorunluluğu için hürdür; hürriyetini ancak bunda bulur, nasıl ki zorunluluğu da ancak hürriyetine dayanır! En yüksek görüş işte budur. Burada birliği koymak daha zordur..."
Sayfa 252 - Hegel, İBDA YayınlarıKitabı okudu
LAFIZ BENZERLİĞİ ve SOKRAT...
- " (...) Lafız benzerliği bahsinde de, Sokrat'ın "bildiğim bir şey varsa, hiçbir şey bilmediğimdir!" sözünün, bir karacahilin hâline de uygulanabilir olması bakımından, onun ağzından da Sokrat'ın mânâsına ve muradına tam zıd bir ifâde olarak çıkabileceği gibi! Bilmem, aynı kelime klişeleriyle aynı şeyden bahsedilmediği -bunu bin kere yazdım!- hususunda bu yeter mi?.."
Sayfa 445 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
163 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.