2021 32. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2021 00:00
Öğretmen olsam bütün öğrencilerime okuturdum bu kitabı hatta imkanım olsa hepsine hediye ederdim. İçinde öykülerde hem özeleştiriler hem de övgüler var, tarih sevenler için çok faydalı bilgilerde var. Okurken bazen hüzünlendim bazen de gururlandım. Yazarın önsözü bile bir manifesto niteliğinde. Bana kitap soran herkese öneriyorum...Servet-i Fünûn döneminin kurucularından olan A. Hikmet Müftüoğlu, Meşrutiyet'ten sonra asıl kimliğini Türkçülük ülküsünü benimseyerek kazanmıştır. 1908'den sonra sosyal konulara yönelen ve toplumsal faydayı esas alan A. H. Müftüoğlu, milli edebiyatın oluşmasında önemli bir görev üstlenmiştir. Eserlerindeki amacı: "Batı medeniyetini içerisinde yaşayarak tanıyan ve medeniyetler arasındaki pek çok farklı gözlemleyen Ahmet Hikmet, Batı medeniyetine ait olma arzusu ile yapılmış olan her türlü taklit ve kültürel yozlaşmaya karşı çıkarak kaleme almış olduğu eserdir.
2020 9. kitabı
Servet'i Fünun dönemi yazarlarımızdan Ahmet Hikmet Müftüoğlu dili bana ağır gelen bi kitap yazmış Kurtuluş savaşı dönemine ait milliyetçiliğin Türkçülüğün sınırlarını fazlaca zorlamış ara ara bunalttı beni hani hepimiz milletimize bağlıyız ama o dönemin zorluğundan mı yoksa yazarın hissiyatı mı yüksekti bilmiyorum ama okuyan bir insanın sakin kalması çok güç Kısa kısa 15-16 hikayeden oluşan ilginç bir eser olmuş neşeli mutlu bi kitap bekliyorsanız yaklaşmayın derim onun haricinde bilgi birikim için okuyabilirsiniz
2021 7. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 11:49
Çağlayanlar; yazarı Ahmet Hikmet Müftüoğludur. Eserde, Türkeli Zeybeklerine, Alparslan Masalı, Yarayı Kanatan, Altın Ordu, Üzümcü, Sümbül Kokusu, Turhan Nasıl Çıldırdı, Ayşe Kızla Vato, Yatağan, Rahat Döşeği, Maviş, Bahar, Bayram, Gözyaşı Çeşmesi, Matemin Kuvveti, İnci, Yakarış ve Padişahım Alınız Menekşelerimi, Verimiz Gülümü isimli toplam 18 adet kısa hikaye bulunmaktadır. Eserim dili, sade ve anlaşılır niteliktedir. Bazı hikayelerin anlaritımı çok akıcı ilken bazılarıbu anlatımı akıcı değildir. Eserde yazar bunalımlar içerisindeki bir millete bunalımdan çıkış yolu olarak Türk ve İslam köklerinden kopmadan medeni milletler içinde yükselmeyi tavsiye etmektedir. Aynı zamanda eser Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 100 temel eser arasına alınmıştır. Kitabı hediye eden #Kitapşuuru ekibine çok teşekkür ederim
Farklı hikaye farklı kokular
2019 17. kitabı
Yazarın okuduğum ilk kitabı ama çok beğendim diğer eserlerini de vakit bulduğumda okuyacağıma eminim. Bazen dili ağır olsa da her bir hikaye ayrı güzellikte ve her birinde buram buram vatan sevgisi kokan bir kitaptı.
ÇağlayanlarAhmet Hikmet Müftüoğlu · Kum Saati Yayıncılık · 20112,340 okunma
Türk düşünürü A.Hikmet .Müftüoğlu'nun MEB 100 temel eser kapsamındaki kitabı küçük hikaye derlemelerden oluşmuş vatan sevgisini o kadar iyi anlatmış ki şimdi gunumuzde düşününce aynı şeyler hız kesmeden devam ediyor bunu görmüş oldum özellikle bir hikayesinde batılılaşma o gunun şartlarında fransızca ingilizce bilenlerin devlet kademelerinde yer aldığı ecnebilerin degerli olduğu her yerde yabancı tabela görmekten rahatsızlık duyduğu sanki Türkiye'de değil yabancı memlekette hissettiği gezdiği yabancı ülkelerde hiç kendi dilleri dışında tabelaya rastlamadığı tarihi değerlerimizin alınıp kendi müzelerinde sergilendiği ve türk düşmanlığını her daim gördüğünü hikayelerinde anlatmış şimdide öyle değil mi ? her yerde arapça ve yabancı tabelalar her yerde batıya olan hayranlık umarım bir gun kendimize geliriz çok geç olmadan ..
2020 3. kitabı
Tarihi hisler içeren güzel bir eserdi, ahım şahım diyemem ama okunabilir tabii. Yorum yapmakta iyi değilim, okumak daha hoş. Nice kitaplar okumak dileğiyle bu kitabı da çok önceden bitirdim :)
2020 27. kitabı
Çağlayanlar 10.02.2020 Yazar hikayelerinde Türk destan ve tarihinin yanısıra, döneminin Türk toplum yapısını anlatmaktadır.Haklı serzenişleri sizi etkileyecektir.
2019 7. kitabı
Bilhassa çocuklara 16 hikaye ile milli duyguları aşılayan bir eser. Değerlerine sahip çıkan bir nesil için kitaplar takviye edicidir. Bu ve benzeri eserleri okutmakda fayda var.
2017 15. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2017 23:11
Ana tema olarak vatan sevgisi işlenen bir dolu öyküden oluşan eser. Tanzimat dönemi ufak hikayeleri ile vatan sevgisi aşılanmak istenmiş olacak ki böyle bir eser ortaya çıkmış diye düşünüyorum.
Puan vermedi·111 syf.·
2025 421. kitabı
Ahmet Hikmet Müftüoğlu’nun Çağlayanlar’ı, ilk sayfadan itibaren insanı eski zamanların sokaklarına, ruhuna ve insani tarafına çeken bir eser. Kitabı okurken sanki bir hikâyeyi değil, bir dönemin insan kokusunu, sesini, vicdanını sayfaların arasından duyuyormuşum gibi hissettim. Müftüoğlu’nun dili sade, ama duyurduğu hisler güçlü. Bazen bir Anadolu köyünün çamuru ayağına değiyor gibi oluyor, bazen eski İstanbul’un merdivenlerini çıkarken insanlar arasındaki o içten bağa tanıklık ediyorsun. Hikâyelerdeki karakterler öyle abartılmadan, olduğu gibi veriliyor ki, insan kendi mahallesinden bir yüz gibi yakınlık hissediyor. Kitapta beni en çok etkileyen şey, anlatılanların sadece birer hikâye olmasının ötesinde; bir milletin ruhuna, dayanışmasına ve yaşama biçimine dair küçük ama anlamlı izler taşıması. Kimi zaman duygulandırıyor, kimi zaman gülümsetiyor; ama en önemlisi insana “bizim hikâyemiz bu” dedirtiyor. Çağlayanlar, kalabalık bir günün içinde bile bir nefeslik sakinlik bırakan, okudukça zihni serinleten bir kitap. Klasiklerin neden “klasik” olduğunu hatırlatan cinsten.

Ahmet Hikmet MüftüoğluYazar · 5 kitap
Ahmet Hikmet Müftüoğlu Yazar ve diplomat. 1870 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Müftüoğlu Sezai Beydir. Dedesi Yunanlılar tarafından şehid edilen Mora Müftüsü Abdülhalim Efendidir. Dedesinin müftü olması sebebiyle "Müftüoğlu" adını almıştır. Ahmed Hikmet, sık sık hastalanması sebebiyle okula muntazaman devam edememesine rağmen, Dökmecilerdeki Taş Mektebi ile Mahmudiye Vakıf ve Soğukçeşme Askeri Rüşdiyesini bitirerek Galatasaray Mekteb-i Sultanisine girdi. Dördüncü sınıftayken ilk eserinin basılışı edebiyata ilgisini artırdı. 1888'de Galatasaray'ı bitirdi ve Hariciye Nezareti Umur-ı Şehbenderi Kalemine memur tayin edildi ve vazifesi dışında Fransızcadan roman tercümeleri yaptı. Marsilya, Pire ve 1890 yılında da Kafkasya'ya gönderildi. Sefaretlerde çalışan yazar, 1896'da İstanbul'a dönerek Umur-ı Şehbenderi Kalemi Ser-halifeliğine getirildi. Meşrutiyete kadar Hariciye Nezareti merkezinde çalıştı. Bir yıla yakın Nafia Nezaretinde, Ticaret Müdiriyet-i Umumiyesinde vazife aldı. Tekrar Hariciye Nezaretine dönerek 1912'de Peşte Başşehbenderi oldu. Bu tarihe kadar geçen zaman içinde Ahmed Hikmet, 1908 yılında Türk Derneğinin ve 1911 yılında da Türk Yurdu'nun kurucu üyesi olarak hizmet verdi. 1918'de İstanbul'a dönen yazar, 1924 yılında Halife Abdülmecid Efendinin Ser-karinliğine, iki yıl sonra da Hariciye Vekaleti Müsteşarlığına getirildi. Anadolu-Bağdat Demiryolları İdare Meclisi Azalığı ve Elektrik Şirketi İdare Meclisi Azalığı görevlerini de üstlendi. Ahmed Hikmet 19 Mayıs 1927 günü karaciğer kanserinden öldü. Ahmed Hikmet'in edebiyat merakı daha lise yıllarında başlamıştı. Bu alandaki merakının, aileden gelen bir haslet olduğunu ifade eder. İlk olarak Asır Kütüphanesi neşriyatı arasında çıkan Leyla Yahut Bir Mecnunun İntikamı yayınlandı. Daha sonra Fransızcadan Tuvalet ve Letafet ve Bir Riyazinin Muaşakası adlarında iki eser tercüme ettiyse de, doğu ile batı kültürünün çok farklı olduğunu görerek bir daha eser tercüme etmedi. Servet-i Fünun devrinde, İkdam ve Servet-i Fünun dergilerinde yazdığı hikaye ve nesirlerini 1901 yılında Haristan ve Gülistan adlı eserlerde topladı. Bu iki eserinde Ahmed Hikmet Müftüoğlu, daha iyi tesir yapmak, gönülleri heyecanlandırmak için mübalağalı bir üslub kullandığını, ağır ve anlaşılması güç Servet-i Fünun dilini işlediğini ve hayal mahsulü konular anlattığını bizzat kendisi söyler. Kendisinin de ifade ettiği sebeplerden dolayı bu iki eseri fazla itibar kazanamamıştır. İkinci Meşrutiyetten sonra, zamanın modasına uyarak o da Turancılık edebiyatı akımına uymuştur. Bu akıma bağlı olarak yazdığı yazıların büyük kısmını Çağlayanlar (1922) adlı eserinde toplamıştır. Bu eserinde yazar arı Türkçeciliğe yönelmiş, fakat bu defa da kelime uydurma ve Servet-i Fünundan kalma hayalcilikten kendini kurtaramamıştır. Gönül Hanım adlı romanı Tasvir-i Efkar Gazetesinde tefrika edilmiş ve 1970'de kitap olarak bastırılmıştır. Ahmed Hikmet, yazılarında daha ziyade kelime bulmaya ve üsluba dikkat ettiği için, konulara dikkat etmemiş ve bu yüzden zamanındakilerin ayarında bir edebiyatçı olamamıştır. Eserleri: Patates (ilmî, 1890) Leyla yahud Bir Mecnunun İntikamı (hikaye, 1891) Tuvalet yahud Letafet-i Aza (tercüme ve ilaveler, 1892) Bir Riyazinin Muaşakası yahud Kamil (tercüme, roman, 1892), Haristan ve Gülistan (hikaye, 1901), Gönül Hanım (roman tefrikası, 1920), Çağlayanlar (hikaye, 1922). Bir Tesadüf Kadın Ruhu Beliren Simalar Salon Köşeleri Bir safha-i kalb Silinmiş Çehreler