Baş Eğmeyen Gök Soylu Hun Hakanı

İlk Yayın Tarihi:
2012
Panama Yayınları

Puan vermedi
"Küçümseme! Kızma! Küsme! Kimin ne olacağı, kimin kime ne zaman muhtaç olacağı belli olmaz. Durmadan çalış! Bu obadan daha çok Kartal Savaşçısı da çıkar... Börü* de..." *kurt Kitap öz türkçe dilene yakın yazılmış Bazı kelimelerin kökünü kullanarak değişik bir üslup kullanılmış. Normalde cümlelerde sır yerine giz tutumaz şeklinde kullanım var. Günümüzde de meselâ giz kelimesi giz-olan değişerek gizli kelimesine dönmüş Öğüt verici ve eski türk kültürünü anlatan bir kitap Okunması gerekli olan tarihi bir kitap
2022 28. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2022 18:49
Tarihi, epik romanları sever misiniz? Ahmet Haldun Terzioğlu okuyalı tam 4 sene geçmiş. Nasıl geçtiğini anlamadığım bir süreç oldu tabi. Onun yazarlık tarzı, gerçek olan, kısacık bile olsa, tarih bilgisini alıp güzel bir harmanlama ile bir roman tadında ama epik bir roman tadında okuyuculara sunmak. Ya çok iyi eserler kaleme alıyor yahut da onun kalemini çok sevdiğim için net bir yorum yapamıyorum. Objektif dediklerinden. Peki, kimdir bu Çiçi Han. Çi-Çi veya Hu-tu Wu-ssu veya Hun-tunga-su. Kimdir bu adam, önemi nedir? Ben biraz bunlardan bahsetmeyi uygun buluyorum çünkü bunun birkaç sebebi var ve toparlama yapmak istiyorum. Kendisi hakkında aslında çok fazla bilgi yok. Yani Tarih bölümü öğrencileri de dediğimi daha iyi anlarlar ki aslında her kitapta yazan bilgi çok kısıtlı olup Çin temelli kaynaklardan, yazılardan ve anlatılanlardan öğreniriz onu. Yani ya harika bir gelişimi vardır ya da kulaktan kulağa aktarılarak yazılmış olan bilgiler onu yüceltir. Bilemeyiz. Kaliteli bir soydan geldiği ise aşikar. Büyük Hun Hükümdarı Mete Han (Oğuz Kağan olduğunu da iddia edenler vardır, bir netlik olmadığı için ama buranın konusu değil) sonrası yaklaşık 150 yıl daha sonrasında kurulan Batı Hun hükümdarıdır. 21 yıl kağanlık yaptığı kabul edilse de eski Türk adetlerine göre bu sıfat doğumunda onun üzerine yapışır, öldükten sonra da diğer hayatında onunla gider. Türk inancı ve İslam inancının yakınlaşma sebeplerinden biri de bu kesişen doğrulardır zaten. Kabul edilen pek çok doğru vardır ve ilginç bilgiler var onları da aktaracağım. Çok büyük idealist olduğunu kesinlikle kabul ediyorum çünkü yönünü hep Batı’ya, medeniyet yönüne ve genişlemeye almış bir hükümdar. Diğer taraf medeniyetsiz demiyoruz, zaten diğer taraf yok. Bu tarafta bir medeniyet, bir yakınlaşma ve merak var.
Puan vermedi·712 syf.·
2020 47. kitabı
Göklerin oğullarından Hotuvusu Han'ın destansı yaşamı. Hun ülkesinin en güçlü ırmaklarından biri olan Çiçi 'nin adının hana ad olarak verilmesiyle, Çin' e baş eğmeyen acunun unutamadığı Çiçi Han. Kitapta bozkır kültürünü, düşler uğruna destanlaşan ufku aşan bir Tanhu yaşamını anlatıyor. Mete Han yolunda ilerleyen Çiçi Han. Çin 'in binbir oyunları ve bu oyunlara alet olan Hun budunları ve Hun yağıları birlikte hareketi ile destanlaşan Çiçi Han. Unutulmaması gereken Ulu Hun Tanhusu' na ve yanında, ona inanarak can veren yiğitlerine gelmiş geçmiş bütün ozanların yır borcu varsa bizimde bu tür tarihi kitapların öğütlerine kulak vermemiz gerek.
2026 54. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2026 19:12
Ahmet Haldun Terzioğlu 'nun Çiçi Han adlı eserinde Hun İmparatorluğu'nun parçalanma dönemine ve Batı Hunlarının lideri Çiçi Han'ın hayatına, mücadelesine ve Çinlilerle olan savaşlarından bahsedilmiş. Çiçi Han, Türk tarihinde bağımsızlık fikrini ve teslim olmayı reddetme karakterini temsil eden en önemli figürlerden biri olarak anlatılmış. ​Tarihi gerçeklere dayalı, akıcı ve destansı bir dille kaleme alınmış bir destan sizleri bekliyor
·712 syf.·
2021 12. kitabı
Muhteşem bir tarih romanı daha okudum.Milletine cani pahasina yaptigi fedakarlıklarla adını tarihe yazdıran yüce han Çiçi Han ... Hiç bir devletin boyunduruğu altında yaşamayı kabul etmedi . Koskoca Çin 'e kafa tuttu . Çin'in entrikalarına ,oyunlarına inanmadı. Çin ne vadettiyse elinin tersiyle itti . Onun icin onemli olan Vatanı milletiydi . Hiç bir Türk başka bir devletin boyundurugu altinda yasayamazdı. Malesef Çin'in vaatlerine kanan bazı boylar Çiçi Han'ı sırtından vurur . Para karşılığı Hanlarını satarlar . Ve Çiçi Han savaşta uçmağa varır . Kadim türk onun ölmediğini iddia eder . Ki aslında öyle değil midir ? O bir Çiçi Han çünkü ... koskoca han ... Baş Eğmeyen Gök Soylu Hun Hakanı
2020 2. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2020 11:12
Ahmet Haldun Terzi oğlunun diğer kitaplarını merak ettirecek kadar güzel bir kitaptı. Yoğun bir tarihe boğup sizi kitaptan atmıyor aksine dili o kadar anlaşılır ve sade ki okurken kafa karışıklığı, olaylar arasında bağlantı kuramama gibi bir şey olmuyor. Tarih öğrenmeyi bir roman ile denemek isterseniz aklınızda bulunsun bu kitap.
2019 15. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2019 17:49
Çiçi Han Baş eğmedi,Büyük bir düş gücü ile.Atası,atamız Mete gibi olma düşü.Acunun tek sahibi olma,26 budunu birleştirip Hun yapma düşü.Ne Çini sevdi ne çinliyi hele de çine boyun eğeni. Kardeşi Hohanyeh Çin in kulu oldu.O ise kanla başla mücadele verdi.Kendi destanını kanlarla tarihe yazdı 🇹🇷🇹🇷
Tarih
2024 17. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 16:55
Efsane bir kitabın sonuna varmak hem üzdü hemde bitirmek istedim Hun devletinin daha doğrusu Mete hana benzemek isteyen Çin’e bağlanmayan milletini hiçbir ülkeye bağlamayan Çiçi hanın sonunu merak ederek okudum hoheyn han gibi Çin’e bağlı olmaması tam bir tanhu olması beni çok sevindirdi hep Çiçi tanhunun liderliğini benimsedim nice yiğitlerle birlikte güzel işler başarması efsaneydi Ahmet Haldun Terzioğlu bence güzel bir dille yazmış bu eseri Çin Hun halkının hep yağısıydı(düşmanıydı ) bunu unutmayan bir budun oluşturan Çiçi hana övgülerim. yazar bence dilini çok güzel kullanmış çok karmaşık bir dil değil eski diller hoşuma gitti bazı kelimeleri aklıma kazındı Us demek akıl demek uçmağ ölüm İm işaret yağı düşman budun ülke daha aklıma gelmeyen bir sürü kelime bence çok güzel yazmış keşke sonunda hoheyn kandaşına yardıma gitseydi Hunlar’ın yıkılmaz gücünü gösterseydi Çiçi han çok uğraştı Hunlar’ın bütün ve yıkılmaz olduğunu göstermek için ama nice yiğitler çıkacak eminim Türk milletinin temelini sağlayacak Atilla gibi ….
2024 21. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2024 22:13
Atası Metehan'ın izinden giden, Çin'e karşı bağlanmayı reddeden ve en son kendi yaptırdığı kalesinde son zamanlarında Hatunları, Börüleri, Savaşçı erleri, Oğlu Çiğilşu Şad ile birlikte son nefeslerine kadar savaşan Türk Hun Tanhusu. Okuduğum en güzel Tarihi romanlardandı. Gerek okuyuş tarzı olsun gerek anlatım dili olsun bir o kadar uğraşılmış, sıkmayan aksine sizi içine çeken bir kitap. Ruhun şad olsun Atam..
2021 47. kitabı
Çiçi Han Üç kitaplık konu var ama tek kitaba sığmış.Tayun - Çiçi Han - Hohanyeh Han her biri için bir kitaplık malzeme var kitapda , birleşmiş 700 küsür sayfalık bir kitap olmuş.Genel anlamda iyi , sürükleyici bir kitap.Birçok kitabını okudum yazarın hemen hemen hepsi aynı etkiyi yaptı ( Hassan Sabbah ve Kiok Han hariç ) yakalanmış bir standart var ve bu standart bozulmadığı sürece yazarın her kitabı okumaya değer.Çiç Han'da bunlardan biri olarak kitaplığımdaki yerini aldı.

Ahmet Haldun TerzioğluYazar · 92 kitap
1960 yılında, Trabzon, Beşikdüzü İlçesi, Takazlı Köyü'nde doğdu. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Mezunudur. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirmiştir. Devlet memuru olarak Türkiye'nin hemen her bölgesinde; doğudan batıya, kuzeyden güneye görev yapmış ve 2006 yılında hizmet süresi dolar dolmaz, kendi isteği ile emekli olmuştur. Evli ve iki çocuk babasıdır. Edebiyat hayatı tarım konularında broşürler hazırlayarak ve makaleler yazarak başlamıştır. Bir dönem mesleki bir derginin yayın kurulunda görev almış ve köşesinde sürekli makaleler yazmıştır. Kısa bir dönem derginin editörlüğünü yürütmüştür. Bazı kurum, kuruluş, siyasi parti ve kişiler için özel çalışmalar yapmış, yazıları, fikirleri, projeleri, hazırladığı afişler ve sloganları kullanılmıştır. Pek çok dergi ve kitapların düzenlemesinde ve çıkarılmasında katkı sağlamıştır. Çeşitli kurum ve kuruluşlar için tanıtıcı film senaryosu yazmış, bunların hazırlanmasına katkıda bulunmuştur. İlgi alanını Türk Tarihi ve Mitolojisi üzerine yönlendiren yazarın iki adet yayınlanmış mitolojik romanı bulunmaktadır. (Gök Tanrı'nın Çocukları ve Oğuz Han) 2006 IV. Gila Kohen Öykü Yarışmasında, "Veresiye defteri" isimli öyküsü yayınlanmaya layık bulunmuş ve hazırlanan kitapta yer almıştır. 2007 Yılı Mustafa Necati Sepetçioğlu Tarihi Roman Yarışmasında "Alp Er Tunga" İsimli Mitolojik Romanı ile Birincilik Ödülüne layık görülmüştür. 2008 Yılında Gelir İdaresi Başkalığı'nın düzenlediği, Vergi konulu Tiyatro yarışmasında, Çocuk Oyunu Dalında "Karınca Kararınca" isimli oyunu ile ikincilik ödülü almıştır. Oyunu yayınlanmış ve sahnelenmiştir. 2008 İLESAM "Esere ve Emeğe Saygı" Öykü yarışmasında "Gitti Hatıralarım" isimli öyküsü mansiyon kazanmıştır. Daha birçok edebi yarışmada ödülleri bulunmaktadır.