Haziran 2017
1934
İletişim Yayınevi
Orijinal Adı:
Rusça: Отчаяние [Otchayanie]

Cinnet ve delilik sınırında gezen biri neler düşünür, hiç merak ettiniz mi?
2021 56. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2021 13:01
Nabokov’un ilk dönem eserlerinden olan ve okuruna farklı, şaşırtıcı bir okuma zevki sunan “Cinnet” bence daha fazla tanınmayı hak ediyor. Kimi başarılı yazarların sansasyon yaratmış, popüler olmuş,
2019 139. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2019 23:18
bu kitap hakkında ne yazsam bilmiyorum ya. Koğuşta bir arkadaştan almıştım. Okumaya başladım. Yüzüncü sayfaya geldim baktım hala bir şey olmuyor. yanımdakilere dedim ki ya bu kitabı elimden alın ya da kendinizi kollayın. Çünkü cidden cinnet geçirecektim. Başlarında çok yoğun betimlemeler vardı sayfalarca süren. sonra dedim neyse heralde ortalarda olay vardır. Fakat yoktu. tüm olayı kitabın son dört beş sayfasına sıkıştırmış yazarımız. bu kitabı görünce kaçın millet. Benim yaptığımı yapmayın. Hala psikolojik tedavi görüyorum
Puan vermedi·215 syf.·
2024 568. kitabı
Rus asıllı Amerikalı yazar.
Vladimir Nabokov
Vladimir Nabokov
İlk eserlerini Rusça yazdı, uluslararası ününü İngilizce yazdığı romanlarla kazandı. En tanınmış eseri Stanley Kubrick ve Adrian Lyne tarafından filme de çekilen Lolita adlı romanıdır. Dili samımı doğal, okuması ıkeyifli bır yazar bu üçüncü buluşmamız fiğet kitaplarını da okumk istiyorum zamnla .". Yazma gücümden ve fikirleri en yüksek zerafet ve canlılıkla ifade etmekteki harikulade yeteneğimden kesinkes emin olmasam hikâyeme, aşağı yukarı, böyle başlamayı kararlaştırmıştım. Dahası, okuyucunun dikkatini şu gerçeğe çekmeliydim; eğer bu güçten, bu yetenekten, vesaire, yoksun olsa idim, sadece kısa süre önce olup biten kimi olaylar anlatmamış olmazdım, anlatacak bir şey de olmamış olurdu, çünkü, mülayim okuyucu, zaten hiçbir şey olmamış olurdu... (Sayfa: 7)
Cinnet
Nabokov, göç yıllarında ana vatanına olan özlemini, başından geçenleri, duygu ve düşüncelerini betimlemelerle ifade eder.Eserlerinde yazar olarak kendisinin, anlatıcılarının ve karakterlerinin hatırlama ihtiyaçları ve yöntemlerine dikkat çeker. Kendisi gibi "göçmen" kategorisine girenlere karşı acımasız bir dil kullanmıştır. Göçmenlerin hissettiği kaybetmişlik duygusuyla kendisini yazmaya iten duygunun aynı şey olmadığını vurgular ve onların duyduğu nostaljiyle kendi hisleri arasındaki farkı ifade eder.Bu konuda şu ifadeleri kullanır; "Nabokov, göçmenlerden beklenilen ‘yakınma edebiyatı’nı terk edip Sovyetlerle hesaplaşmayı bırakarak daha büyük bir güç olan zamanla hesaplaşmaya çalışan bir göçmen bakış açısının inşa edilmesi gerektiğini savunur... Keyıfli okumalar
Edebiyat & Roman
2023 6. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2023 12:23
Yazma gücümden ve fikirleri en yüksek zerafet ve canlılıkla ifade etmekteki harikulade yeteneğimden kesinkes emin olmasam hikayeme aşağı yukarı böyle başlamayı kararlaştırmıştım yani siz kimsiniz diyor okuyucu. Diye kitabına başlayan bir yazar. Ukalalığı hoşuma gitmedi değil sevmeseniz de olur diyor peki diyip kitabın her sayfasını çevirdiğimde burda ne demiş ne demiş diye bi daha bi daha daha çeviriyorsunuz ne demiş diye sonuç tam bir deli kitabını okuyorsunuz. Cinnet cinayet ve delilik hakkında sarsan, kahkahalar attıran inanılmaz cüretkar bir roman... Nabokovun köksüzlüğü, Hermann Karloviçin ki gibi, mutlaktır. O, karşı çıkmak için bile olsa, herhangi bir toplumla ilgilenmez, çünkü herhangi bir topluma ait değildir. Almanların" haymatlos " yurtsuz köksüz her yere aitim öğretisini kitabın tümünde hissediyorsunuz.Farklı bir kitap okumak isteyenlere tavsiye edilir keyifli okumalar dilerim.
Puan vermedi·
Cinnet benim için okunmasi biraz zor Nabokov ise üslup olarak bana oldukça farkli geldi. Samimi fakat konu olarak biraz dağınık olduğundan beni kitaba baglayamadi yada ben baglanamadim. Başka bi dönemde tekrar okumayi deneyebilirim ..
Hermann'ın şaheseri(!)
2025 7. kitabı
Okunma: 20 Mart 2025 23:39
*Spoiler içerir* Benim için okuması zor bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Hermann'ın zihninde gezinti zor doğrusu. Hermann'ın kişilik bozukluğu olduğunu anlamak çok zaman almıyor. Kendi illüzyonunda hapsolduğunu yavaşça fakedeceğimiz(benim için böyle oldu) Hermann'ın Prag seyahatinde neredeyse kendisinin ikizi olduğunu düşündüğü Felix ile tanışması ile başlıyor. Felix'i öldürüp hayat sigortasından alacağı para ile karısıyla beraber yaşama hayalleri kuruyor. Hikayeyi Hermann'ın ağzından dinlediğimiz için Felix gerçekten ona benziyor mu, bilmiyoruz ama aşırı inandırıcı anlatıldığı için Hermann'a inanma noktasına geliyoruz. Hermann'ın kendine duyduğu hayranlığı her sayfada hissediliyor. Ve Felix ile olan planını kusursuz bir sanat olarak görüyor. Cinayeti işlemesi onun mükemmel bir şaheseri (!) gibi anlatıyor. Bu anlatımlar rahatsız vericiydi benim için, tedirginlikle okudum diyebilirim. Bu planı eşine anlattığı bölümde çok güzeldi. Eşinden devamlı olarak küçümseyerek bahsediyor. Eşi Lydia kayıtsız şartsız onu seviyor ve her şeyini onaylayan birisi, ayna gibi. Hermann'a narsist diyebilirsek eğer narsist kurbanı Lydia denilebilir. Hermann'ın gerçeklikten kopuk zihninde kusursuz sandığı/anlattığı planın başarısızlığa uğradığında bile Hermann hala sanat eseri olarak anlatmaya devam ediyor. Hermann kendi kurduğu illüzyondan çıkamıyor ve hala kendini üstün sanatçı ve planını şaheser olarak görüyor. Bahsettiğim gibi rahatsız ediciydi benim için ama kendine hayran bir zihin içinde gezinti güzeldi.
2025 68. kitabı
Adamımız Hermann Karlovich, Almanya’da yaşayan Rus asıllı bir çikolata satıcısıdır. Bir gün kendisine tıpatıp benzediğini düşündüğü yoksul bir adamla, Felix’le karşılaşır. Bu benzerliği kullanarak sigorta dolandırıcılığı planı yapar ve cinayeti bir “sanat eseri” gibi kurgular. Lakin Nabokov, olayları Hermann’ın anlatımıyla vererek okuru sürekli kuşku içinde bırakır. Güvenilmez bir anlatıcıyla karşı karşıyayız. Nabokov'un okuduğum dil olarak en enerjik, en ironi dolu romanıydı diyebilirim. Edebi bir gösteri.
2024 135. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2024 23:28
Nabokov uzun zamandır ilgimi çeken bir yazardı.Açıkçası kitabın derinliğine kendimi veremediğim için ruh halim bu kadar ince fakat ağıt bir kitabı okumaya hazır değildi.Yarım bırakıp tekrar başladığım ender eserlerden biriydi.Herman adlı karakterin ağzından okunan eser eşi, ressam kuzeni ve Prag’da tanıştığı kendisine ikizi kadar benzettiği Felix adlı karakterden oluşuyor.O kadar karmaşık geldi ki bana anlattığı olaylar gerçek mi yoksa karmaşık ruh halinin uydurduğu hayaller mi dönüp dönüp tekrar okudum.Sonra olay örgüsüne hakim olabildim.Okunur mu evet okunur.Tavsiye ederim
2022 38. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2022 16:29
Romanın kahramanı Hermann nevrotik kişilik bozukluğu olan biri. Olay örgüsü boyunca kahramanın iç konuşmalarını okuyoruz. Cinnetin sunırında bir insan ne düşünür ve insanlar nasıl delirir? Sorularına cevap da bulunabilir. Romanın ne toplumsal bir mesajı ne de bireye yönelik bir eleştirisi var. Sigortadan para almak isteyen birinin kurguladığı bir cinayeti anlayışı kıt eşiyle birlikte planlayıp uygulaması anlatılıyor. Ara ara Dostoveski'nin eserlerine gönderme yapılan romanda merak duygusu, sürükleyicilik yok. Kahramanın cinnetini okurken siz de cinnet geçirebilirsiniz. Nabokov'un kendine ait bir tarzı var eğer buna alışık değilseniz okurken boğulduğunuzu hissedebilirsiniz. Son sayfalara yaklaştıkça heyecan biraz artıyor. Sakin bir kafayla sessiz bir ortamda acele etmeden üzerine düşünülerek okunmalı.
2018 5. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2018 17:00
Yazarın üslubuna alışık olmayan biri için anlaşılması zor bir kitap. Fakat konunun tersine okurken eğlendim ben. Bunun sebebi de sanırsam dili kullanma şekli. Farklı bir şey okumak isteyenler deneyebilir.

Vladimir NabokovYazar · 23 kitap
Vladimir Vladimiroviç Nabokov (22 Nisan 1899 – 2 Temmuz 1977) Rus asıllı ABD'li yazar. İlk eserlerini Rusça yazdı, uluslararası ününü İngilizce yazdığı romanlarla kazandı. En tanınmış eseri Stanley Kubrick ve Adrian Lyne tarafından filme de çekilen Lolita adlı romanıdır. 1899'da St. Petersburg'da aristokrat bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Özel eğitim gördü ve küçük yaşta İngilizce öğrendi. Bolşevikler iktidara geldiğinde aile Rusya'dan ayrılarak önce Londra, sonra Berlin'e gitti. Öğrenimini Cambridge Üniversitesi, Trinity College'de tamamladı. 1923 ile 1940 arasında anadilinde romanlar, hikâyeler, oyunlar, şiirler yazdı ve kuşağının seçkin Rus göçmen yazarlarından biri olarak ün kazandı. 1940 yılında karısı ve oğluyla ABD'ye göç etti ve 1941'den 1948'e kadar Wellesley College'de dersler verdi. 1955'te yayımlanan Lolita'nın dünya çapındaki başarısından sonra, 1959'da Cornell Üniversitesi Rus edebiyatı profesörlüğünden emekli olarak İsviçre'ye yerleşti. İngilizce ilk romanı olan The Real Life of Sebastian Knight'ı 1941'de yayımladı ve bu dili şaşırtıcı bir yaratıcılıkla kullanarak eserlerini İngilizce yazmaya devam etti. Nabokov, 1977'de İsviçre'nin Montreux kentinde öldü. Yazarlığının yanı sıra, ünlü bir kelebek toplayıcısı ve satranç problemleri yaratıcısıdır.