Değişmek

Fransa
Sıralamalar

2025 63. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 22:11
Yazarın okuduğum dördüncü kitabı,rahatsız edici erotik ,zaman zaman mide bulandırcı kirli içeriği var.Ama bir insanın çocukluğunda yetişkiliğine kadar geçen sürede değişimi,mücadelesini,başarısını okuyoruz.Çok akıcı bir kitap,aslında yazarın genel olarak yazım dilini çok beğeniyorum.Zaten genelde kendi yaşamı üzerinden hikayelerini yazar.Onun için duygulu ve gerçekçi buluyorum.Beğendim kitabı su gibi aktı bitti.Amaaaa bazı sahnelere bence gerek yoktu.Eğer homofobikseniz zaten hiç okumayın…
değişmek
2026 3. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 12:49
Bitti, değişmeyi ve mahiyetini bu kadar güzel anlatan bir roman görmemiştim. Beni en çok şaşırtan yazarım eşcinsel olmasıydı demeyeceğim, pes etmeyişi oldu. Kasabasından çıkıp kendini aradığı yolculuğu o kadar çarpıcı anlattı ki, dönüp bir daha okuyasım var diyebilirim. Hepimiz değişmek istiyoruz, değişimi hırs yapan noktaya gelmiyoruz ama. Hırs yaptığımızda ne oluyor, roman onu çok güzel anlatıyor. Paris de yaşama fikri aşılıyor bir de birazcık. İmkansız da değil hani. Neyse :P
2025 26. kitabı
Bir okuyucu olarak "Değişmek", sadece bir hayat hikâyesi değil; bir varoluş mücadelesi. Édouard Louis’nin satırlarında, yoksulluğun, şiddetin, sınıf ayrımının ve kimlik çatışmasının ağırlığı hemen hissediliyor. Kitabı okurken onun dünyasına adım attığınızda, sadece onun değil, benzer koşullarda büyümüş birçok insanın da hikâyesini duyar gibi oluyorsunuz. Yazarın yaşadığı baskıcı çevre, okulda ve ailede maruz kaldığı homofobi, küçümsenme ve yalnızlık; tüm bunlar onu kaçışa, değişmeye, bir başka hayata doğru yöneltiyor. Ve bu değişim kolay, hatta dürüst de değil her zaman. Çünkü Louis, kendini dönüştürürken bir yandan da geçmişini, ailesini, hatta eski "kendisini" terk ediyor. Bu noktada okuyucu olarak insanın içi acıyor: Bir insanın kurtulmak için kendini silmesi ne kadar adil? Ama aynı zamanda bir umut da var bu hikâyede. Kendini yeniden inşa etmenin mümkün olduğunu görmek, özellikle de bu kadar zorlukla örülmüş bir hayatın içinden, okuyucuda bir tür cesaret duygusu yaratıyor. “Ben de değişebilirim” hissi, kitabın en güçlü etkilerinden biri. Kısacası Değişmek, okuyucunun zihninde sadece bir bireyin hikâyesi olarak kalmıyor; sınıf, kimlik ve kurtuluş üzerine evrensel bir sorgulamaya dönüşüyor. Édouard Louis’in samimiyeti, kırılganlığı ve entelektüel derinliği, kitabı kişisel bir anlatıdan çok daha fazlası haline getiriyor.
DeğişmekÉdouard Louis · Can Yayınları · 2025355 okunma
İnsanları kusurları ile sevmeyi deneyin :)
Puan vermedi·248 syf.·
2025 198. kitabı
DeğişmekDeğişmek Edi karakterinin değişimi hırsları hayata ve insanlara olan öfkesinin tarifi mümkün olmayan bir anlatımla kaleme alınmış harikulade bir eser.. Edi çocukluk yıllarında kendini diğer çocuklardan daha doğrusu erkek çocuklardan farklı görmektedir ve buna bir anlam veremez.Ailesi sosyal çevresi okul arkadaşları tarafından hep ötekileştirilmiş bir hayat sürmeye ve mücadele etmeye devam eder.Yaşadığı kasabada fakirlik yokluk üstüne bir de eğitimsizlik;bulunduğu durumu daha çok kamçılamaktadır.. Yaşadığı tüm olumsuzlukları göğüsleyerek kendisine bir yol çizer ve sağlam adımlarla hayatına devam eder.Bazen hırslarına öfkesine yenik düşer fakat asla pes etmez. Benim naçizane fikrim ise şöyle;eşcinsellik konusu daha ön planda anlatılmış bu kitap da değişimin ve yeniden varolmanın hazzını sizlere halkulade geçirecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Edi’nin durumunda bir çok karakterin hayatını dinlemiş biri olarak bu tarz insanları yargılamak yerine dinleyip anlamak gerektiğini düşünenlerdenim.. Hepinize keyifli okumalar dilerim.. Sevgiyle kalın:)
·248 syf.·
2025 84. kitabı
@canyayinlari iletisinde gördüğüm bu kitaba bittim eridim. Eşcinsel Edouard'ın (Eddy) küçük yoksul bir kentten ve yoksul bir aileden kurtulma çabası. Ama içinde büyük bir intikam duygusuyla. Bir gün yazar olup geçmişinden kurtulma isteğiyle kah deliler gibi kitap okuyarak kah karnını doyurmak için eskortluk yaptığı günleri çok ama çok samimi şekilde anlattığı bu kitap aslında yazarın kendi hayatı. Hayalini kurduğu, yazmak istediği kitap da evet bu kitap.... Şiddetle tavsiye ederim.
2025 60. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2025 15:11
Sınıf atlama arzusunun doğası üzerine bir özyaşam anlatısı. Değişmek, geçmişten intikam alma motivasyonuyla yola çıkan Eddy’nin Édouard’a dönüşme hikâyesi. Utanca mahkûm edilmiş eşcinsel bir çocuğun, kendine yer açmaya çalıştığı bir dünyada verdiği amansız mücadeleyi okuyoruz. Nefret edilen bir geçmişten, kabul görüleceğini düşündüğü bir geleceğe doğru koşuyor; koşarken ne yaşadığını bile fark etmeden, her şeyi yaşıyor. Öteki için değişimin anahtarı başarı. Başarı, başka biri olmanın ve geçmişi geride bırakmanın en büyük adımı. Peki gerçekten başarılı olduğunda geçmişi sandığı kadar geride mi kalıyor? Yazar, kendi yolculuğunun yol ayrımlarını, iki farklı hayatının kırılma anlarını, geçişlerdeki yaralarını satırlara döküyor. Aile, arkadaşlık, dostluk ve aşk ilişkilerini, sınıf temelli bir eksende derinlemesine irdeliyor. Yakın zamanda Édouard Louis’nin diğer kitaplarını da okuduğum için anlatının ortalarında yer yer tekrar hissi oluştu ama özellikle sonlara doğru anlatı yeniden hız kazandı. Fransa taşrasına ve burjuvazinin ikiyüzlülüğüne dair çarpıcı gözlemleriyle, kitap kendini yeniden açmayı başarıyor.
LGBT
2025 65. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2025 23:38
Diğer kitaplarını da bu sene içerisinde okumuş olduğum Edouard Louis’in “Değişmek” kitabı bende yazarak yetersiz kalacağımı düşündüğüm bir etki yarattı. İnsanın etini kesen bir gerçeklikle döşenmiş her sayfa insan olmanın yük ve utançlarını durmadan yüzüme vurdu. Umut da verdi umutsuzluk da. Önceki kitapları okuyan herkes genel çerçeveyi daha iyi değerlendirecektir. Kitapta yer alan “Her şeyi yaşıyordum.” cümlesi belki de bir özet niteliği taşıyor.
2026 6. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 00:35
Nisanın 3.kitabı. Bir insanın çocukluğunda varlığının yok sayılması, nefret söylemlerine maruz bırakılmasının nelere yol açtığını adım adım izletiyor. Öyle bir hal almış ki durum, yazar Fransanın içinden nice felsefeci, bilim insanı çıkaran en prestijli okullarından birine giriyor, en kalifiye çevrelerin parçası olup, en saygın masalara oturuyor ama ruhu bir türlü doyuma ulaşmıyor. Sürekli ve sürekli kendinden, geçmişinden kaçıyor, insan ve çevreyle sınırlı değil bu. Bu öyle bir nefret ki çocukluğundan, sesini,duruşunu,adını, konuşmasını, gülüşünü her şeyini değiştiriyor. Hepsi aslında o iğrenmek zorunda bırakıldığı çocukluğundan (kendinden) bir kaçış. İnsanın insana hala hali hazırda yapmaya devam ettiği bu zorbalık beni şok ediyor her maruz kaldığımda. Ayrıca dilindeki cesareti ve şeffaflığı da dikkat çekici. Bana o şeffaflık biraz “anlatayım, üzerimden eksilsin” hissiyatı verdi.
2026 5. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 23:40
Sarsıldığım, hissettiğim duyguları bu kadar dibine kadar yaşayan adam gerçekten dip yani, kendi hayat hikayesini kaleme almış tüm gerçekliğiyle, insanların kendilerine bile söyleyemediklerini o yazıya dökmüş. Sarsıcı hayatları severim öğretici olur.
Değişim Hakkında
2025 4. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2025 12:30
Adam Philips “Değişmeyi İstemek Üzerine” kitabında değişimin aslında dönüşüm olduğunu söylemişti. Çünkü bir benlikten oluştan yeni bir şey değil ancak o varoluşun başka bir versiyonu ortaya çıkacağı için insanın ancak dönüşebileceği söyler.Bu kitapta Eddy nin içinde bitmek bilmeyen başka biri olma arzusunun peşinden gidişi hayatının bir panoramasını gördüm.Ama savaşı hiç bitmemiş gibiydi.Çünkü değişmek/dönüşmek için bence ilk aşama kabullenmek,kabullenmediğimizde kendi gerçeğimizi ve dünyanın gerçeğini, değişime yönelik atacağımız adımlar kendi benliğimizde uzaklaşıp başkalarının gerçeğine göre değişmek demektir.Biraz da sınırlarımızı bilebilmek gerekir gibi geliyor bana sistemi ,nedenleri ve sonuçları baştan değiştiremiyoruz. Onun için kendi var oluşumuzla doldurabilmek gerekiyor tüm bu dünyayı.Bunun için de kendi var oluşumuzu iyi ve kötü yanlarıyla ne kadarı çevreden ne kadarı kendi mizacımızdan geldiğini anladığımız davranışlarımızla hayatı yaşamak gerektiğini düşünüyorum. Tabii bu davranışları tetikleyen düşünce kalıplarını tekrar tekrar baştan düşünmek anlamak gerekiyor.Kısacası kendi içimize arzularımıza, sevgimize, öfkemize,acılarımıza ve bazen merhametimize cesaretle bakmak gerekiyor aynı zamanda.

Édouard LouisYazar · 3 kitap
Ailesinde üniversiteye giden ilk kişi olarak École Normale Supérieure’e girdi. Daha sonra siyasal bilimler üzerine yüksek lisans yaptı. 2013’te adını Édouard Louis olarak değiştirdi. 2014’te büyük yankı uyandıran otobiyografik romanı En Finir Avec Eddy Bellegueule’ü (Eddy’nin Sonu), 2016’da Histoire de la Violence’ı (Şiddetin Tarihi) yazdı. Homofobikliği, ırkçılığı, egemenlerin zorbalığını, işçi sınıfını ve sosyal eşitsizliği odağına alan kitapları yirmiden fazla dile çevrildi. Günümüzün en etkili genç yazarlarından biri olarak gösteriliyor.