Bir okuyucu olarak "Değişmek", sadece bir hayat hikâyesi değil; bir varoluş mücadelesi. Édouard Louis’nin satırlarında, yoksulluğun, şiddetin, sınıf ayrımının ve kimlik çatışmasının ağırlığı hemen hissediliyor. Kitabı okurken onun dünyasına adım attığınızda, sadece onun değil, benzer koşullarda büyümüş birçok insanın da hikâyesini duyar gibi oluyorsunuz.
Yazarın yaşadığı baskıcı çevre, okulda ve ailede maruz kaldığı homofobi, küçümsenme ve yalnızlık; tüm bunlar onu kaçışa, değişmeye, bir başka hayata doğru yöneltiyor. Ve bu değişim kolay, hatta dürüst de değil her zaman. Çünkü Louis, kendini dönüştürürken bir yandan da geçmişini, ailesini, hatta eski "kendisini" terk ediyor. Bu noktada okuyucu olarak insanın içi acıyor: Bir insanın kurtulmak için kendini silmesi ne kadar adil?
Ama aynı zamanda bir umut da var bu hikâyede. Kendini yeniden inşa etmenin mümkün olduğunu görmek, özellikle de bu kadar zorlukla örülmüş bir hayatın içinden, okuyucuda bir tür cesaret duygusu yaratıyor. “Ben de değişebilirim” hissi, kitabın en güçlü etkilerinden biri.
Kısacası Değişmek, okuyucunun zihninde sadece bir bireyin hikâyesi olarak kalmıyor; sınıf, kimlik ve kurtuluş üzerine evrensel bir sorgulamaya dönüşüyor. Édouard Louis’in samimiyeti, kırılganlığı ve entelektüel derinliği, kitabı kişisel bir anlatıdan çok daha fazlası haline getiriyor.