Efsane Serisi 2

Ciltli

Deha Kitap İncelemesi:
2021 61. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2021 11:48
Efsane serisinin ikinci kitabı olan Deha Marie Lu'nun okuduğum diğer kitapları gibi çok güzeldi. Bu kitapta June daha ön plana çıkmıştı ama yazarımız June'u ön plana çıkarırken Day'i de unutmamış
DEHA - MARİE LU
2026 11. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2026 02:09
Okuduğum en iyi distopyalardandı kesinlikle. Yılın favorilerinde net yer alacak bir kitap, her ne kadar kitap 2013te yayınlansa da ben henüz okudum Kitap Efsane'nin devamından ilerliyor, Day ve June'un Cumhuriyet'ten kaçışları sonrası olanları okuyoruz. Efsaneye puanlama yapmamıştım çünkü daha önce okuyup yarım bıraktığım ve daha sonra dönüp okuduğum bir kitaptı. Efsane de güzeldi ama bana kalırsa Deha felaket iyiydi. O devrim hissiyatını iliklerime kadar hissettim. Ayrıca karakterlerin tepkileri bana o kadar geçti ki, çok gerçekçiydi. June'un hayatı boyunca inandığı amaçların bir anda yalan olmasıyla yaşadığı şok ve taraf seçmekte zorlanması, Day'in eline bir anda geçen güçle ne yapacağını bilememesi falan o kadar yerinde tepkilerdi ki. Zaten kitaptaki aksiyonlara değinmiyorum bile ÇOK İYİYDİLER. Marie Lu gerçekten çok iyi ve kaliteli yazmış. Özellikle son yüz sayfada "vay be, ne zekice yazılmış bir kurgu." diye çokça düşündüm. Kitabın dünyası bence çok iyi işlenmiş, distopya diye bağırıyor ve sizi içine çekiyor. Savaş atmosferi kendini hissettiriyordu, devrim de aynı şekilde. Yani gerçekten baya keyif alarak okudum, karakterlerin ilişkisi de beni bitiriyor. İmkansız bir zıtlıkları var ve bu yüzden saatlerce ağlayabilirim June ve Day'e bayılıyorum her ikisine de!! Kitabın dili de ilk kitaptaki gibi akıcı, zor bir dili yok. Heyecanla final kitabına geçeceğim ama birazcııık korkuyorum. Yorumum bu şekildeydi, okuduğunuz için teşekkürler! <3
2023 10. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2023 12:41
Deha kitabının konusu : June ile Day'in yaralı bir halde Cumhuriyet'ten firar etmelerinin üzerinden yedi gün geçmiştir. Bu sırada en akla gelmeyecek şey gerçekleşir:  Seçmen Primo ölür ve yerini oğlu Anden alır. Cumhuriyet kaçınılmaz bir şekilde kaosa sürüklenirken ikili, Day'in erkek kardeşini kurtarmak ve onları Koloniler'e götürmek için yardım etmeye gönüllü bir grup Vatansever isyancıyla güçlerini birleştirir. Ancak Vatanseverlerin bir talebi vardır: June ve Day yeni Seçmen'e suikast düzenlemelidir. Bu eylem, uluslarına değişimi getirmek ve çok uzun süredir susturulan bir halka sesini geri kazandırmak için ellerindeki tek şanstır. Ancak June bu yeni Seçmen'in, babasına hiç benzemediğini fark ederek kararsızlığa düşer. Ya Anden yeni bir başlangıcın anahtarıysa ve Vatanseverler yanılıyorsa? Ya devrim yolu kayıp vermekten, intikam almaktan ve kan dökmekten geçmiyorsa? Deha ilk kitaba göre çok daha başarılı bir şekilde kurgulanmış. Macera, gerilim ve aksiyon unsurlarıyla okurları tatmin etmeyi başardığını düşünüyorum. ..Sonu ise üçüncü kitabın bir an önce okunması gerektiğinin sinyallerini veriyor
·360 syf.·
2015 37. kitabı
Efsaneden sonra sabırsızlıkla bu kitabı okumayı bekliyordum ve bir gün içinde kitabı bitirdim . Efsane kitabında öne çıkan kişi Day'di. Deha' da ise June. Kitabı okurken bunu bariz bir biçimde anlıyorsunuz. June'un mantığına, kararlılığına hayran kalmamak mümkün değil. Efsanedeki gibi kitabı iki farklı kişinin anlatması olay akışı, duyguların, düşüncelerin tamamen anlaşılması yönünden çok güzel olmuş. Kitapta aşk üçgenleri, dörtgenleri olsa da çok öne çıkmadığı için beni rahatsız etmedi. Deha Efsane'den daha güzeldi diyebilirim. Keyifli okumalar ..
2018 16. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2018 16:11
Bu yorumu kısa tutmayı planlıyorum. Çoğu zaman serinin ilk ve final kitabı yorumları hariç diğerleri kısa olur. Efsane'yi Deha'dan çok sevdim. Deha da yazar biraz uzatmaya çalışmış gibi geldi. Day, June'u fazla yargıladı. Tess'in Day'i seveceğini tahmin ediyordum.İkisinin arasında geçen temas ise beni rahatsız etti. Bir diğer kitabın negatif yönü; bu kitapta aksiyon sahnelerinden çok koptum. Kitabın bu basımında çok fazla yazım yanlışı vardı. Bazı yerlerde cümleyi algılayamadım. Spoiler kısmı---; Kaede'nin ölümü garipti ya. Hani olsa da olur olmasa da olur sahnesiydi. Karakterler bir paragrafta yer verdi. Day'in öleceğini öğrendiği an ise şok oldum. Fena ters köşeydi. Şampiyon'a da en yakın zamanda başlamayı düşünüyorum.
2021 54. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2021 01:30
Kitap hakkında çok fazla anlatacağım bir şey yok ama genel olarak üzerinden geçmek istiyorum arkadaşlar. İlk kitabın sonundaki olaylar yüzünden June ve Day Cumhuriyet'ten kaçıp Vatanseverler'e sığınmak zorunda kalıyorlar. O sırada Cumhuriyet Seçmen'i ölüyor ve yerine oğlu Anden geçiyor. Cumhuriyet halkı Anden'ı Seçmen olarak istemiyor ve Anden bu yüzden Day ve June'u kendi safına katmak üzere uğraşıyor. Uğraşıyor derken kötü anlamda demiyorum. Ama Vatanseverlerin Anden için başka planları oluyor ve bu planın başına Day ve June'u koyuyorlar. Ama işler istedikleri gibi gitmiyor ve aslında dost gibi görünenin düşman olduğunu acı gerçeklerle öğreniyorlar. Kitabın sonunda Day hakkında öğrendiğimiz olay ise beni bitirdi arkadaşlar. Bitirdiden kastım kesinlikle üzülmek değil. Kendimi yerden yere vurasım geldii. Klişenin klişesiydi gerçekten. Onun dışında kitapta bazı yerlerde Day'e bir tane patlatasım gelmedi değil. Hele Tess karakteri beni iyice çıldırttı. June'un Anden ile arasında bir şeyler olmasını çok istedim. Day ile hiçbir zaman shiplemedim maalesef. Day daha ne istediğini bilen bir karakter bile değildi. Kitabın sonunda ise June ile yaptığı konuşma da sinirlerimi oynatmaktan başka bir işe yaramadı. Genel olarak klişelerin kitabı. Klişe okumayı sevenlere tavsiye ediyorum ya da çok kolayca okunan bir kitap isteyen okuyuculara da tavsiye ederim. Kitapla kalın.
2020 23. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2020 10:43
"Yas tutmak zayıflık ve kargaşa getirir. Yapılacak tek şey, geleceğe bakmaktır." June ile Day'in yaralı bir halde Cumhuriyet'ten firar etmelerinin üzerinden yedi gün geçmiştir. Bu sırada ise seçmen Primo ölür ve yerini oğlu Anden alır. Cumhuriyet kaçınılmaz bir şekilde kaosa sürüklenirken ikili, Day'in erkek kardeşini kurtarmak ve onları Koloniler'e götürmek için yardım etmeye gönüllü bir grup Vatansever isyancıyla güçlerini birleştirir. Ancak Vatanseverlerin bir talebi vardır: June ve Day yeni Seçmen'e suikast düzenlemelidir. Efsane kitabını okurken çok keyif almıştım ve bu yüzden seriye ara vermeden devam etmek istedim. Deha da en az Efsane gibi olaylı bir kitaptı. İlk kitapta; şimdi ne olacak, kim ne yapacak derken olaylar hızla ilerlemiş ve kitap bitmişti. Deha da aynı şekilde ilerledi ancak bana göre bazı kısımları yazar gereksiz bir biçimde fazlaca uzatmıştı. Çok tahmin edilir kısımları da vardı kitabın ancak çok da üzerinde durulmayı gerektirecek şeyler değildi. Çoğu fantastik, distopik serilerin ortanca kitabı bu şekilde oluyor zaten. Olayları bir araya getirmeye ve bitirmeye yaklaştırıyor kitap. Kısacası İlk kitabı bana göre çok daha iyiydi. Hem karakterlerin davranışları (özellikle June karakteri. Bir öyle bir böyle. Onun olduğu kısımları okurken küçük çaplı sinir krizleri geçirmiş olabilirim.) hem de olayların gidişatı daha güzeldi. Ama her ne olursa olsun severek okuduğum bir kitap oldu.
2025 41. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2025 20:12
Birinci kitaptan kaldığımız yerden devam ediyoruz. June Vatanseverler'in yardımıyla Day'i idam olmaktan kurtarır ancak Day'in durumu hiç iyi değil. Tekrar yardımlarını istemek ve Day'in kardeşi Eden'i bulmak için Cumhuriyet'in askeri şehrine sızarlar. Yardım etmek için Vatanseverler'in isteği ölen Seçmenin yerine geçen oğlunu öldürmek. Kitapta sürekli birşeyler olduğu için beni merakta bıraktı. Koloniler'in kesinlikle düşünülen gibi bir yer olmadığını biliyordum bu kitapta az da olsa görmüş olduk ve açıkçası orası da ilgilimi çekti. Ve yazarın şu karakter öldürme merakını biri bana açıklayabilir mi? Genç ElitlerGenç Elitler 'de yetmedi mi CİDDENNN!!!!!?!!???!! Son kitaba merak içinde başlayacağım. Umarım kötü bir son olmaz (⁠╥⁠﹏⁠╥⁠)
2025 Okuma Raporları
DehaMarie Lu · Pegasus Yayınları · 20163,299 okunma
Marie Lu'dan nefret ediyorum...
2022 11. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2022 20:18
Yani gerçekten diyebileceğim bir söz yok. Oturmuş ne okuduğumu sorguluyorum. Gerçi Marie'nin her kitabı bittikten sonra okuduğumu sorgulamak alışkanlık haline geldi. Bu kadının benle ne sorunu
Distopya
2021 37. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2021 15:59
Efsane daha güzel bir kitaptı. Bu kitabı o kadar sevemedim maalesef. Kitap biraz eksik kalmıştı. Hoşlanmadım kitaptan daha iyisi olabilirdi bence. Hatta bu kitabın sonundaki olay da saçmalıktı.

Marie LuYazar · 17 kitap
Marie Lu (doğum ismi Xiwei Lu), Amerikalı yazar. Distopik bir gelecekte geçen askeri içerikli romanları "Efsane" serisi ile tanınır. Lu, Çin'de Wuxi'de 1984 yılında doğdu ve daha sonra Pekin'e taşındı. 1989'da ve ailesi, Tiananmen Meydanı Protestosu sırasında beş yaşındayken ABD'ye taşındı. Güney Kaliforniya Üniversitesi'ne girdi ve Disney Interactive Stüdyolarında çalıştı. İlk kitabını yazmadan Lu, video oyun endüstrisi için bir sanat tasarımcısı olarak çalıştı. Legend, The Young Elites, Warcross, Skyhunter ve Stars And Smoke gibi 15'ten fazla romanıyla New York Times'ın en çok satanlar listesinde 1 numarada yer alan bir yazardır. Yetişkinlere yönelik ilk romanı Red City, 14 Ekim 2025'te yayımlamıştır. Şimdi tam zamanlı bir yazar olan Lu, boş zamanlarında okuma, çizim yapma, oyun oynama ve trafikte sıkışıp kalma gibi aktivitelerle vakit geçiriyor. Ailesiyle birlikte Los Angeles'ta yaşıyor.