Deli Gömleği

Güray Süngü

Ben bir kitap olsaydım bu kitaptım
2023 99. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2023 23:23
Güray Süngü’nün anlatımını seviyorum garip bir şekilde farklı yerlere götürüyor, biz buraya nereden geldik? Biz buruya kiminle geldik? Bu yazar bu eser beni nereden tanıyor? Diye düşünürken kitap bitiyor. Sahi bu yazar bizi nereden tanıyor?… Okuduğunuz eserde olayların devamını tahmin etmeyi sevmiyorsanız yani ters köşe olmayı seviyorsanız size özel bol bol sizi ters köşe yapan bir eser, öyleki şaşkınlıktan hayretten bir sonraki öyküye geçmeyi unutabilirsiniz.
2025 10. kitabı
İlk incelememi özellikle bu kitapla yapmak istedim. Kitabı okumamın üstünden 8 sene kadar bir süre geçti ama bende yeri her zaman farklı olacak bir eser bu. Hatta incelememi kitabı tekrardan okuyup yazmak istemiştim ama korktum okumaya. İsmini en sondaki hikayesinden almış olan bu kitap 12 farklı hikayeden oluşuyor. Hikayeler farklı ama karakterlerin duygu, düşünce, psikolojik durumu aynı. Kitap o kadar hızlı akıyor ki bi bakmışsınız bitmiş. Bu kitabın beni çok fazla etkileme sebebi okurken resmen beynimin konuştuğunu hissediyor olmaktı. Düşüncelerimin bu kadar bağdaştığı kendimi gördüğüm bir kitap daha olmadı. Okurken siz de içinde muhakkak kendinizden bir şeyler bulacaksınız. Ve son olarak şunu söylemeliyim, bir kitap olsaydım bu kitap olmak isterdim.
Deli GömleğiGüray Süngü · İz Yayıncılık · 20191,181 okunma
2023 46. kitabı
Terapist mavi gözlerini üzerime dikip soruyor; şimdi her şeyi en başından itibaren bir daha anlatır mısın? cümlesiyle bitiyor. Güray abi birazdan fazla moralimi bozmuş olabilir. Neden olabilir? Hikâyelerinin içinde hep acının olmasından dolayı mı? Mutlu sonla bitmemesinden dolayı mı? Hayattan diyebileceğimiz için mi? Azımsanan pencereden baktığı için mi? Olabilir, hepsi olabilir? Hiçbiri değildir belki. Belki de ben ifade edemiyorum? Moralimi bozmamıştır, zihnimize bir şeyler sokuşturmuş belki, olabilir. Belki ben ne yaşadığımı bilmiyorum. Basmakalıp şeyler kullanıyorum ifade etmek için kendimi. Ama Güray abi öyle yapmıyor. Ben de yapmıyorum. Siz de yapmayın. Güray Süngü, Gökhan Özcan gibi okumadığımda eksikliğini yaşadığım bir yazar haline gelmiş. Okuyunca fark ettim. Okumadan fark edemez insan. Ne diyordum? Fenerbahçe. Fırsatları iyi değerlendiremedi. Uefa'da elendiği takım kupayı aldı. Kazanabilme olasılığı yüksekken yaptı bunları üstelik. Ama bence Ali Koç gitmez Güray abi.
Deli Gömleği/Güray Süngü
2020 8. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2020 23:57
Sosyal medyada sıkça ismine ve kitaplarından alıntılara rastladığım Güray Süngü’ye öykü ödüllü ‘Deli Gömleği’ ile merhaba dedim. Güzel başladı, güzel devam etti, güzele yakın bitti. Güzele yakın bitti, ne demek; şöyle açıklayayım: Eserde kesif bir ‘intihar, ölüm’ kokusu tütüyor ama şu da var: öldü diyor ama bir sonraki satırlarda aslında ölmediğini görüyorsunuz ya da yaşayanın ölü olduğunu... Varın yok, yokun var olduğunu... Her şey bir anda oluyor. Kamuran Abi bir gün geliyor ve Bekir’e -ilk öykünün kahramanı-: ‘sıkılmıyor musun’ diye soruyor. Ertesi gün intihar ediyor. Böyle her şeyin hemen olup bittiği bir kitap. Buna en çarpıcı örnek de Bekir’in bir anda karısını öldürüp bahçeye gömmesi. O ayrı bir olay. Hele en son öyküde ‘olmayan hırsızlık’ var ki; akıllara zarar. Aslında bu vak’ayı gerçekte de birçok konuda yaşıyoruz. Eserde olay ve diyalogdan ziyade ruh ve iç muhasebesi mevcut. Kapalı, karamsar bir hava hakim. Ama bunların hiçbirini olumsuz bir yargı ile yazmıyorum. Kitabı gayet beğendim. 2 günde bitirmemden anlayınız bunu. Yazar çok derin ve ben o derinliğe vâsıl olamadım. Sadece yazarın üslûbuna alışık değilim ama daha çok okumak, daha çok alışmak istiyorum. Kitaplı günleriniz olsun efendim. Deli Gömleği Güray Süngü
Deli GömleğiGüray Süngü · İz Yayıncılık · 20191,181 okunma
Atletle gömleği kombinledim.
2022 12. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2022 00:09
Başlangıçlar her zaman önemlidir, güzel sonlar için ve ben tam da şu an güzel bir başlangıç yapmak istiyorum güzel bir sonla bitirmek için hayatımı desem de inanmayın çünkü ben hayata güzel başlamadım. İncelemeye güzel başlangıç yapmak istemiştim sadece. Saat sabah 07.30 birden uyanıp bir eksiklik hissettim. Biraz düşününce kitap hakkında bir şeyler yazma eksikliği hissettiğimi anladım. Çünkü bu kitap okuduktan sonra kitaplığa fırlatıp bir daha yüzüne bakmayacağınız türden bir kitap değildi, çünkü bu kitap sizi uykudan uyandıracak kadar etkileyici bir kitaptı, çünkü bu kitap isminden de anlayacağınız gibi normal bir kitap değildi. Peki kitap hakkında neyden bahsedebilirim? 12 sarsıcı öyküden oluşuyor desem yeterli olur mu? Hayır bu yeterli olmaz, o zaman şöyle söyleyeyim; Öyle öyküler, öyle monologlar vardı ki ben okurken " Güray Süngü acaba kafamın içine girip de mi bunları yazdı." diye düşünmedim değil. Çünkü kitabın içi yangın yeriydi... Kafamı içi de öyle dememe gerek yok herhalde ne de olsa siz anlamışsınızdır. Neyse uzatmayacağım arkadaşlar. Güzel başlamak istediğim incelememi güzel sonla bitiremedim, güzel son yoktur zaten ben size yalan söyledim. Pesimist değilim aslında hep bu kitap yüzünden işte... Okuyun, okutun, ha bir de düşünün.
2025 16. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 16:28
“Deli Gömleği; kelimeleri gittikçe eskiyenlerin, sürekli içine doğru koşanların, kendi yüzünden yüz çevirenlerin, bir boşluğu giyinenlerin hikayesidir.” Eser; on iki kısa öyküden oluşmaktadır. Ana karakterlerin ortak özellikleri; kendini toplumdan soyutlamış, yada soyutlamak isteyen, alışılagelmiş düzenin içinde olmak istemeyen, boşluğa düşen, sürüden ayrılan, içine dönen karakterlerdir… Güray Süngü bu eserinde de okuyucuyu kendi dünyasına, düşünmeye sevk ediyor. Okurken kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz, sonunda hep şaşıracağınız etkileyici bir eser.
2024 13. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2024 16:00
Yazar ile tanışma kitabım oldu Deli Gömleği . Kitap 12 öyküden oluşuyor. İsmini aldığı öykü ise kitabın son öyküsü. Yazarın çocukluk-gençlik zamanları Kapalıçarşı esnaflarının arasında geçmiş. Çok insan tanımış çok insan görmüş belli ki. Sağlam tespitleri var. Yarattığı karakterlerin ruh hallerini güzel tasvir etmiş. Ne var ki tüm öykülerinin ortak bir kaç konusu var: yalnızlık, ölüm, intihar. Karakterlerin yaşamları farklı farklı ama bu üç öge ortak özellikleri. İlk birkaç öyküden sonra sizi karamsarlığa düşürüyor. Hatta ‘Kaçacak yer yok’ , ‘Geceyarısı Yarım Gece’ , ‘Deli Gömleği’ gibi öykülerinde psikopatolojik vakalar var. Kişiler bazen öyle donuk ve düz ki, sonunda anormal davranışlara varacak bir eylemde bulunacağını tahmin etmek çok kolay. Biraz ipucu gibi olacak ama kişi çoğu yerde ya kendini ya da bir başkasını öldürüyor. Sürekli sonu kötü biten hikayeleri art arda okumak yerine, araya başka kitaplar sıkıştırmanızı tavsiye ederim bu kitabı okuyacaksanız. Beni etkileyen; ‘Tutku’, ‘ Geceyarısı Yarım Gece’ ve ‘Bir Zamanlar Samatya’da’ öyküleriydi. Bu kitabı @bidunyakitapgrubu1 vesilesiyle edindiğim tatlı kitap arkadaşım @seyda_madenli hediye etmişti. Deli Gömleği ve yazarın birkaç kitabı daha. Onlara da sıra geliyor. Tekrar teşekkür ediyorum @seyda_madenli . Sayesinde yeni bir kalemle tanıştım. Yaşasın kitap yoldaşlığı! Keyifli okumalar.
2021 21. kitabı
Deli Gönleği | Güray SÜNGÜ . Satır Çizgileri; . "Yalnızlığın, duvarları kişileştirmeye yarayan yetenekler kazandırdığını söyleyerek duygusal sefaletime meşruiyet kazandırıp kazandırmayacağımı bilmiyorum ama önemsemiyorum da aslında. Geminizin su aldığını biliyorsanız, her saniye biraz daha battığınızı fark ediyorsanız, limana ne gerek, ilk gördüğünüz kara parçasını kurtarıcı bellemez misiniz? Üstelik bir kronik umutsuz olduğunuz için durup dururken kara parçasını içinizde büyütmekten çünkü hayal kırıklığından ölesiye korktuğunuzdan çekinerek, gizli gizli, kendinize bile itiraf etmemeye çalışarak. Garipti ama kolaydı da." . Bir insanın hayatının olabildiğince etkileyebilecek sözler sadece yaşamın insanı getirdiği yerden de destek alan tesadüflerin eseri olabilir mi ? . Rüya, rüyalarını satan insanlara tenezzül etmez bir daha, . Her şey zayıf bir rüzgâr sadece. Önemsiz, esiyor, gidiyor. . Kitap Yorumu; İlk kez bir Güray Süngü okuyorum içinde on iki tane hikâye bulunan bir kitap içlerinden sevdiklerim oldu. Bunları belirtmek isterim başlıklarıyla beraber. Kaçacak Yer Yok Korku Gece yarısı yarım gece Bir zamanlar Samatya Deli Gömleği Bunları özellikle beğendim yazarın kalemi biraz karışık gibi yada tam anlatmak istediğini anlatamamak da diyebilirim bunda ki bahsim de şu duygu yönünden geçmemesi hep bir karışıklık içinde kalması gibi. Bir hikaye de ise şöyle bir ifade kurmuş özellikle biyografi tarzı kitapları eleştirmek mi desem artık ne desem hani bir kitap okudum hayatım değişti bahsini ele alarak bunu hikayesinde kullanmış tabi ama karakter ve karakterler hayattan o kadar uzak ki ne kadar okusalar da birşey olmaz zaten dedirtiyor çünkü bir kitapla insan hayatı değişmesi için insanın yaşadığı hayati zorluklar falan olmalı diye düşünüyorum. Arayış ta olmalı benlik
2022 1. kitabı
Güray Süngü ile tanışma kitabım oldu Deli Gömleği. Ben çok sevdim ve öyküseverlerin de beğeneceğini düşünüyorum. İçerisindeki her öykü ve her karakter bambaşka olsa da kitap boyunca yinelenen tema ölüm ve yalnızlıktı. Hatta bazen aynı karakteri yeniden yeniden okuduğum hissine kapıldığım da oldu. İntihar düşünceleri ve anlamsızlık hissinin yoğun biçimde işlendiği öykülerdeki karanlık sayfalardan taşıyordu adeta. Yazarın üslubunu farklı ve güzel buldum. Okurun karakterle özdeşleşen yaşantılar bulmakta ve empati kurmakta zorlanmayacağımı düşünüyorum. Keyifli okumalar dilerim!
2022 8. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2022 22:27
Güray Süngü, uzun zamandır merak ettiğim bir yazardı. Deli Gömleği, gerek ismiyle gerekse kapak tasarımı ile beni kendisine çekti. Çok da iyi yaptı. Deli Gömleği, birbirinden sert, gerçek, melankolik 12 öyküden oluşmakta. Beni derinden sarsan birkaç öyküden daha detaylı bahsetmeye çalışayım: Kaçacak Yer Yok; hayatın sıradanlığının içinde nefes almak için çaba gösteren bir adamın yaşam dürtüsünün kendini ve çevresini imhaya götürüşü anlatılıyor. Umudumsunuz ; bitmeyen bir bekleyişin insanı çürüten yanını, ıssız bir istasyonda anlatıyor. Ölüm, soğuk, bekleyiş insanın canını acıtacak kadar var oluyor. Bir Zamanlar Samatya'da; geçmişindeki bir olayda takılı kalan yaşlı bir yazarın, kendini inzivaya çektiği bir dönemde genç bir kadınla tanışması sonrası yaşadığı hayatı gözden geçirmesi ele alınırken uzaktan bir gözle biz de tüm yaşanlara daha doğrusu yaşanamayanlara ortak oluyoruz. Değindiğim birkaç öyküden anlaşılacağı üzere neredeyse öykülerin hepsine yalnızlık, acı, ölüm, pişmanlık, anlamsızlık, sıkıntılı ruh hali hakim. Tüm bunları üst üste okumak benim için pek mümkün olmadı. Okuduklarımı sindirmek için zamana ihtiyaç duymama rağmen, unutamayacağım öyküler oldu. Öykü severlere ve ruh hali bu tarz öyküleri kaldırabileceklere mutlaka tavsiye ederim. İyi okumalar.

Güray SüngüYazar · 16 kitap
1976 yılında İstanbul’un sur içi mahallelerinden Kadırga’da doğdu. İlk öğretime Kadırga İlkokulunda başladı. Çocukluğu Ayasofya ve Sultanahmette geçti. Gedikpaşa’da esnaf olan babası sayesinde çalışma hayatını erken yaşta tanıdı. Üniversiteden mezun olana kadar bütün tatillerini Kapalıçarşı’da geçirdi. Farklı milletlerden, meşreplerden, dinlerden insanların arasında büyüdü. Üniversite eğitimini Uludağ Üniversitesi’nde aldı. İktisat fakültesinde okudu. Mezuniyetinden sonra özel sektörde çalışmaya başladı. 2009 yılına kadar çeşitli sektörlerde görev aldıktan sonra, yayın sektörüne geçti. Güray Süngü yazmaya Bursa yıllarında başladı. İlk öyküsü 1998 yılında Hece dergisinde yayınlandı. Bugüne dek, Hece, Hece Öykü, E-edebiyat, Ada, Özgür Edebiyat, İtibar, İzdiham, Cafcaf, Hacamat, CF, Edebi Müdahale, Post Öykü, Cins, Muhayyel gibi dergilerde öyküler ve yazılar yayınladı. Öğrenciyken yazdığı ilk romanı Dördüncü Tekil Şahıs 2006 yılında okuyucuyla buluştu. Düş Kesiği adlı romanıyla 2010 Oğuz Atay Roman Ödülü’ne, Kış Bahçesi adlı romanıyla 2011 Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü’ne layık görüldü. 2014 yılında Deli Gömleği ve Hiçbir şey Anlatmayan Hikayelerin İkincisi kitapları ile Necip Fazıl Hikaye Ödülü’nü kazandı. 2018 yılında 14. Kristal Lale ödüllerinde yılın edebiyatçısı seçildi. Kitapları; Dördüncü Tekil Şahıs-Roman, 2006 Pencereden-Roman, 2006 Düş Kesiği-Roman, 2010 Deli Gömleği-Öykü, 2010 Kış Bahçesi-Roman, 2011 Hiçbir şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi-Öykü, 2012 Köşe Başında Suret Bulan Tek Kişilik Aşk-Öykü, 2014 Mehmet’i Sakatlayan Serçe Parmağı-Roman, 2015 İnsanın Acayip Kısa Tarihi-Uzun Hikaye, 2016 Vicdan Sızlar-Öykü, 2016 İbrahim’in Kaybettiğini Bulmasıdır, 2018