Denize Doğru

Orhan Veli Kanık
Tahmini Okuma Süresi:
5 sa. 13 dk.
Sayfa Sayısı:
184
Basım Tarihi:
1969
Yayınevi:
Varlık
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Türler:
Sıralamalar
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Deniz Gönlümde Toprak İçimde ...
Puan vermedi·250 syf.··
2021 94. kitabı
Zengin-fakir sınıf ayrımını yine çok güzel bir şekilde işlemiş eserine Orhan Veli Kanık . Burjuvazi rahat rahat yaşarken halkın çilelerine kulak tıkayanlara inat Orhan Veli gibi sosyalist yazarlar bu dertleri kalemine alarak ezilen sınıfın çığlığını son ses duyurmuş zannımca Denize Doğru eserinde. Tabi duymak isteyene. Sağcı zihniyet bunlara kulak tıkar genelde... Sağcı demeyelim de halkın emeğini sömüren emeğini sağan zihniyet diyelim. SAĞ(I)CI :)) Şu alıntıda aklıma Deniz Gezmiş geldi. #109850449 Kitabı tavsiye ederim iyi okumalar.
Edebiyat
Denize DoğruOrhan Veli Kanık · Varlık · 196977 okunma
Puan vermedi·250 syf.··
2020 54. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 02 Nisan 2020 00:00
Deniz kokusu! Evet evet, bu hikâyelerin çoğunda insanın başını döndüren bir deniz kokusu var. “Denize Doğru”nun kahramanı, sanki Orhan Veli’nin deniz ve İstanbul sevgisini dile getirir. Bir olay var mıdır? Yok! Bir mesele? Yok! Hayat böylece akar gider, “Kan”, “Baharın Ettikleri” ve “İşsizlik”te toplumsal sorunlara odaklı edebiyat anlayışının dairesine giriyor yer yer. Ama mahcup! Serazat ruhu, bu toplumcu şema içinde sıkışıp kalmak istemiyor; sınıf çatışmasına, yoksul-zengin mücadelesine dayalı tezli hikâyeler yazmaya uygun değil mizacı. Gözü, bu tarza yaklaşan hikâyelerinde dahi yine denize, meyhanelere, güzel havalara kayıyor. Kitapta, Orhan Veli’nin altı hikâyesinin yanı sıra “Sandık ve Hortlak” ile “Yaşasın Aşk” adlı iki çeviri hikâyesi de var. Bunlardan ilki Stendhal’den, ikincisi ise William Saroyan’dan… Bu eserle Orhan Veli külliyatına bir halka daha eklendi. Denize Doğru gidiyoruz..
1000Kitap
Denize DoğruOrhan Veli Kanık · Varlık · 196977 okunma
Puan vermedi·184 syf.··
2024 410. kitabı
·
6 günde okudu
·
Okunma: 10 Aralık 2024 17:08
Deniz kokusu! Evet evet, bu hikâyelerin çoğunda insanın başını döndüren bir deniz kokusu var. “Denize Doğru”nun kahramanı, sanki Orhan Veli'nin deniz ve İstanbul sevgisini dile getirir. Bir olay var mıdır? Yok! Bir mesele? Yok! Hayat böylece akar gider, rüzgâr dalgalara vurur, meyhanede sözler sözlere karışır, gailesiz, dertsiz! “Hoşgör Köftecisi”, “Öğleden Sonra” ve“Denize Doğru” böyle hikâyeler… Ama sanatkâr da bir insandır, dönemin eğilimlerinden kaçamaz! Orhan Veli de kaçamıyor. “Kan”, “Baharın Ettikleri” ve “İşsizlik”te toplumsal sorunlara odaklı edebiyat anlayışının dairesine giriyor yer yer. Ama mahcup! Serazat ruhu, bu toplumcu şema içinde sıkışıp kalmak istemiyor sınıf çatışmasına, yoksul-zengin mücadelesine dayalı tezli hikâyeler yazmaya uygun değil mizacı. Gözü, bu tarza yaklaşan hikâyelerinde dahi yine denize, meyhanelere, güzel havalara kayıyor.Kitapta, Orhan Veli'nin altı hikâyesinin yanı sıra “Sandık ve Hortlak” ile “Yaşasın Aşk” adlı iki çeviri hikâyesi de var. Bunlardan ilki Stendhal'den, ikincisi ise William Saroyan'dan…Bu eserle Orhan Veli külliyatına bir halka daha eklendi. Denize Doğru gidiyoruz.
Orhan Veli
Denize DoğruOrhan Veli Kanık · Varlık · 196977 okunma
10/10
·64 syf.··
Beğendi
·
2024 275. kitabı
·
25 saatte okudu
·
Okunma: 03 Kasım 2024 00:00
Denize Doğru, kısacık ömrüne sığdırdığı sayısız şiiriyle edebiyatımızın köşe taşı haline gelen Orhan Veli Kanık’nin yazdığı, kendine özgü, yalın ve ironik üslubuyla kaleme aldığı öyküleri, edebiyat ve sanat hakkındaki seçilmiş yazılarından oluşan kitabıdır.
Edebiyat
Denize DoğruOrhan Veli Kanık · Telgrafhane Yayınları · 202277 okunma
Puan vermedi·84 syf.··
Beğendi
·
2023 3. kitabı
·
3 saatte okudu
·
Okunma: 06 Ocak 2023 14:57
Okumasının ağır olacağını düşündüğüm bir kitaba başlayacaktım. Bitirmem bir haftayı geçer diye düşündüğümden yanında böyle daha akıcı, okurken zihnimi de dinlendirecek birkaç kitap okurum diye kedimce plan yapmıştım. Bu vesileyle bugün elime aldım Denize Doğru'yu. 81 sayfada Orhan Veli'nin yazdığı altı, çevirdiği iki hikayeden oluşan, görünüşte kısa manada derin bu kitabı her elime alışta bir hikaye bitiririm diye düşünmüştüm. Birkaç saatte bitiverdi. Doğrusu yazarı herkesin bildiği genel geçer birkaç şiirinden daha fazla tanımıyorum. Yani diline pek hakim değildim anlayacağınız. Ama öyle bir akıp gitti ki.. İnsanın aradığı dinginliği bulacağı bir derleme çıkmış ortaya. Kitabı basıma hazırlayan Alaattin Karaca ve Ahmet Duran Arslan beyefendiler özenle seçmiş her bir hikayeyi. Öyle kalabalık görünsün, kalın olsun diye her dergide, köşede Orhan Veli'nin yazdığı her yazıyı zorlama bir şekilde hikaye olarak kabul edip kitaba eklememişler, nihayetinde güzel bir iş çıkarmışlar ortaya. Sunuş kısmını da ayrıca takdir etmek gerekiyor. Severek okuduğum bir kitaptı. Koşarak gidip alın diye bir tavsiyede bulunmayacağım ama görürseniz, denk gelirseniz de kaçırmayın derim. Okuyacak olan tüm okurlara keyifli okumalar dilerim. Alaattin Karaca Ahmet Duran Arslan
Denize DoğruOrhan Veli Kanık · Kopernik Kitap · 202177 okunma
9/10
·64 syf.·
2024 340. kitabı
Orhan Veli Kanık (1914-1950), 36 yaşında iken talihsiz bir kaza sonucu kaybettiğimiz şairimiz. Bu kez karşımıza şiirleri ile değil öyküleri ve yazıları ile çıkıyor. Hoşgör Köftecisi, Kan, Baharın Ettikleri, Öğleden Sonra, İşsizlik, Şairane Bir Yazı öykülerinin yanısıra sanat ve edebiyat hakkındaki yazılarından örnekler bulunuyor. Orhan Veli öykülerinde, Sabahattin Ali-Sait Faik tarzı öykülerin karışımında bir tarz hissettim. Kısa fakat güzel, edebiyatla dolu bir kitap.
Denize DoğruOrhan Veli Kanık · Telgrafhane Yayınları · 202277 okunma
Puan vermedi·84 syf.··
2022 616. kitabı
Kitapta Orhan Veli'nin kendi yazdığı altı, Türkçeye çevirdiği iki adet hikâye var. Orhan Veli Kanık'ın adı şiirle özdeşleştiği için hikâyelerini pek bilmeyiz. Zaten çok başarılı, çok etkileyici hikâyeler de değil ama okunur mu? Okunur. Okumayın, zaman kaybı diyemem. Hikâyelerde genelde günlük hayattaki sıradan insanları, denizi, balıkçıları görürüz ve tabii geçim derdini. Şiirinde "Gelir dersen dargelir/Gün aşırı alacaklılar gelir/Anam anam/Dayanamam/Bu iş bana zor gelir" diyen bir Orhan Veli'nin hikâyelerinde de iş bulma kaygısı, geçim sıkıntısı tanıdık bir unsur olarak karşımıza çıkmakta. Hikâyelerden birinde anlatıcı kendisidir. Sanki çoğunda öyledir(okurken ben öyle hissettim) ama bunu sadece bir hikâyede açık açık görürüz. Sadece bir hikâyede anlatıcı kendisinin Orhan Veli olduğunu söyler.
Hikaye-Öykü
Denize DoğruOrhan Veli Kanık · Kopernik Kitap · 202177 okunma
Puan vermedi·84 syf.··
2025 40. kitabı
·
2 saatte okudu
·
Okunma: 12 Nisan 2025 13:23
Hikaye kitabiymis bende şiir kitabı sanarak başlayıp bitirdim kısaydı yaşadığı hikayelerden ve çeviri hikayelerden olmak üzere iki kısımdan oluşuyordu kesinlikle düz bir çizgide gitmiyor bir gerilim, çatışma üzerine kurulu değil . Sanki sohbet ediyormuş gibi hissettirdi hikayelerde kesinlikle bir konu yoktu ...
Denize DoğruOrhan Veli Kanık · Kopernik Kitap · 202177 okunma

Yazar Hakkında

Orhan Veli KanıkYazar · 56 kitap
Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak bilinen Türk şair. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair 36 yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı. Yeni bir zevk ortaya çıkarabilmek için eski olan her şeyden uzak duran Orhan Veli, hece ve aruz ölçülerini kullanmayı reddetti. Kafiyeyi ilkel; mecaz, teşbih, mübalağa gibi edebi sanatları gereksiz bulduğunu açıkladı. "Geçmiş edebiyatların öğrettiği her şeyi, bütün geleneği atmak" amacıyla yola çıkan Kanık'ın bu arzusu şiirinde kullanabileceği teknik olanakları azaltsa da şair, ele aldığı konular, bahsettiği kişiler ve kullandığı sözcüklerle kendine yeni alanlar oluşturdu. Yalın bir anlatımı benimseyerek şiir dilini konuşma diline yaklaştırdı. 1941 yılında, arkadaşlarıyla birlikte çıkardıkları Garip adlı şiir kitabında bu fikirlerinin örnekleri olan şiirleri yayınlandı ve Garip akımının doğmasına sebep oldu. Bu akım özellikle 1940-1950 yılları arasında Cumhuriyet dönemi şiirinde büyük etki bıraktı. Garip şiiri hem yıkıcı hem de yapıcı özelliği ile Türk şiirinde bir mihenk taşı kabul edilir. Kanık, şiire getirdiği bu yenilikler yüzünden önceleri büyük ölçüde yadırgandı, çok sert eleştiriler aldı ve küçümsendi. Geleneklerin dışına çıkan eserleri, önce şaşkınlık ve yadırgama, daha sonra eğlenme ve aşağılamayla karşılansa da hep ilgi uyandırdı. Bu ilgi ise kısa zamanda şaire duyulan anlayış, sevgi ve hayranlığın artmasına yol açtı. Sait Faik Abasıyanık da Orhan Veli'nin bu yönüne dikkat çekerek onu "üzerinde en çok durulmuş, zaman zaman alaya alınmış, zaman zaman kendini kabul ettirmiş, tekrar inkâr, tekrar kabul edilmiş; zamanında hem iyi hem kötü şöhrete ermiş bir şair" olarak tanımladı. Her ne kadar Garip döneminde yazdığı şiirleriyle öne çıksa da Orhan Veli "tek tür" şiirler yazmaktan kaçınmıştı. Durmadan arayan, kendini yenileyen, kısa yaşamı boyunca uzun bir şiir serüveni yaşayan Kanık'ın edebiyat hayatı farklı aşamalardan oluşmaktadır. Oktay Rifat bu durumu "Orhan Fransız şairlerinin birkaç nesillik şiir macerasını kısacık ömründe yaşadı. Türk şiiri onun kalemi sayesinde Avrupa şiiriyle atbaşı geldi." ve "Birkaç neslin belki arka arkaya başarabileceği bir değişmeyi o birkaç yılın içinde tamamladı." sözleriyle açıkladı.