Şiir Hakkında Düşünceler ve Melih Cevdet, Oktay Rifat, Orhan Veli'den Seçilmiş Şiirler

Garip¿
·72 syf.·
2022 4. kitabı
Garip akımı Modern Türk şiirinin oluşumunda en önemli kırılmalardan biri olmuştur. Altı yüz yıllık şiir geleneğini ortadan kaldırma söz konusudur. Orhan Veli bu eski edebiyatı
2022 76. kitabı
Merhabalar, bugün canım şairim Orhan Veli, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat tarafından yazılmış olan ve şiirimizde büyük çığır açan "Garip" adlı eserle geldim. Bir dönem edebiyat dünyasını sallayan bir akım olan Garip akımının da adı buradan geliyor. Kitabına bir türlü isim bulamayan Orhan Veli, birgün arkadaşı Cavit Yamaç'a isim konusunda danışmış. Kendisi "Tahattur" ismini düşünüyormuş aslında. Yamaç, bu adı eski bulmuş. Ve ona "Senin şiirlerin yadırganıyor. Acayip, garip bulunuyor. Öyle bir isim vermelisin." demiş. "Yabancı, acayip, garip" derken bu isim çıkmış ortaya. ************************ İlk kez 1941'de yayımlanan Garip'te, Melih Cevdet Anday'ın on altı, Oktay Rifat'ın yirmi bir ve Orhan Veli'nin yirmi dört şiiri yer alıyor. Kitabın başında daha sonra akımın manifestosu olarak kabul edilecek olan önsöz, Orhan Veli tarafından yazılmış. Kitapta en yıkıcı özelliğe sahip olan eser, Orhan Veli'nin "Kitabe-i Seng-i Mezar" adlı şiiri olmuş. Çünkü şiirde Süleyman Efendi'nin nasırından bahsediliyordu. Böyle bir şey nasıl olabilirdi? Halbuki şu unutuluyordu; Garip ile beraber şiir sokağa, tramvaylara, vapurlara yani halka taşınmıştı. Yani bu üçlü şiire kasket giydirmişlerdi. Günümüzde ise, kitabın arka kapağında da yazdığı gibi "Garip, bugün artık hiçbirimize garip gelmiyor." Ben yine çoook severek okudum. Eğer siz de şiir okumayı seviyorsanız bu kitabı öneririm. Şiirle ve sevgiyle kalın dostlar.
2021 7. kitabı
Garipçileri de anlamak lazım dedim. Okudum. Peki anladım mı? Tabiki hayır. Bi kere onların içerisinde oldukları dönemin hissiyatıyla günümüzün hissiyatsızlığı aynı kefeye konulamaz.
2021 1. kitabı
“Bayram” şiirinden (sayfa 54) konuşmak istiyorum. Kargalar, sakın anneme söylemeyin!
İnceleme
GaripOrhan Veli Kanık · Yapı Kredi Yayınları · 20181,419 okunma
SANAT TOPLUMUN MALIDIR, BURJUVAZİNİN SERMAYESİ DEĞİL!
2021 91. kitabı
Sonlarına doğru hafif gözlerim doldu ...
2021 32. kitabı
Yüz kelimelik bir şiir yüz güzellik arayan insan vardır. Halbuki bin kelimelik bir şiir bile bir güzellik için yazılır. Tuğla güzel değildir, sıva güzel değildir, fakat bunlardan terekküp eden bir
2017 10. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2017 02:28
Garip (Birinci Yeni) akımının tam anlamıyla ne manaya geldiğini Garipçilerin açıkladığı bir araştırma-şiir kitabı. Garipçiler; kafiyeyi,vezini,söz sanatlarını şiirde resim,müzik ve mimariyi yok saymışlar ve günlük konuşma dilini ve günlük konuları şiire sokmuşlardır. Aslında Türk edebiyatında şuan bile süregelen büyük ve köklü bir değişimin öncüsü olmuşlardır. Hernekadar İkinci yeni şiirine sempati duysam da Garipçileri de bi okadar çok sevdim. Bir gün Edebiyat öğretmeni olursam, öğrencilerime okutacağım kitaplar arasında yerini aldı bile. :)
2018 27. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2018 22:54
Gurbet O şımdı yalnızdır. Anasız, babasız; Şapkasız, elbisesiz. Her şeyi arkada bıraktı; Ne konuşacak arkadaşı, Ne okuyacak kitabı var. Yalnız, yapa yalnız.
2021 12. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 18:08
2024 126. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2024 14:23
, Türk şairler
Orhan Veli Kanık
, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın 1941 yılında İstanbul'da yayınlanan ilk şiir kitabıdır. Şiir yazmaya çok meraklı olan Orhan Veli'nin lisede ise edebiyat öğretmeni Ahmet Hamdi Tanpınar olmuştur. Tanpınar bu süreçte Orhan Veli’ye destek olmuş; onu edebiyat konusunda yüreklendirmiştir. Orhan Veli, Türk edebiyatı tarihinde yenilikçi fikirlerin ilk savunucularından biri kabul edilmiştir. Garip akımında günlük konuşma dili şiire uygulanmaya çalışılmıştır. Vezin ve kafiyeye karşı çıkılmıştır. Yaşama sevinci şiire fazlasıyla yansıtılmıştır. Eskiye ait olan her şeyin karşısında durulmuştur ve sıradan insanlar şiire konu olmuştur. Türk şairi Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu ve en önemli temsilcilerinden biri olmuştur.

Orhan Veli KanıkYazar · 56 kitap
Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak bilinen Türk şair. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair 36 yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı. Yeni bir zevk ortaya çıkarabilmek için eski olan her şeyden uzak duran Orhan Veli, hece ve aruz ölçülerini kullanmayı reddetti. Kafiyeyi ilkel; mecaz, teşbih, mübalağa gibi edebi sanatları gereksiz bulduğunu açıkladı. "Geçmiş edebiyatların öğrettiği her şeyi, bütün geleneği atmak" amacıyla yola çıkan Kanık'ın bu arzusu şiirinde kullanabileceği teknik olanakları azaltsa da şair, ele aldığı konular, bahsettiği kişiler ve kullandığı sözcüklerle kendine yeni alanlar oluşturdu. Yalın bir anlatımı benimseyerek şiir dilini konuşma diline yaklaştırdı. 1941 yılında, arkadaşlarıyla birlikte çıkardıkları Garip adlı şiir kitabında bu fikirlerinin örnekleri olan şiirleri yayınlandı ve Garip akımının doğmasına sebep oldu. Bu akım özellikle 1940-1950 yılları arasında Cumhuriyet dönemi şiirinde büyük etki bıraktı. Garip şiiri hem yıkıcı hem de yapıcı özelliği ile Türk şiirinde bir mihenk taşı kabul edilir. Kanık, şiire getirdiği bu yenilikler yüzünden önceleri büyük ölçüde yadırgandı, çok sert eleştiriler aldı ve küçümsendi. Geleneklerin dışına çıkan eserleri, önce şaşkınlık ve yadırgama, daha sonra eğlenme ve aşağılamayla karşılansa da hep ilgi uyandırdı. Bu ilgi ise kısa zamanda şaire duyulan anlayış, sevgi ve hayranlığın artmasına yol açtı. Sait Faik Abasıyanık da Orhan Veli'nin bu yönüne dikkat çekerek onu "üzerinde en çok durulmuş, zaman zaman alaya alınmış, zaman zaman kendini kabul ettirmiş, tekrar inkâr, tekrar kabul edilmiş; zamanında hem iyi hem kötü şöhrete ermiş bir şair" olarak tanımladı. Her ne kadar Garip döneminde yazdığı şiirleriyle öne çıksa da Orhan Veli "tek tür" şiirler yazmaktan kaçınmıştı. Durmadan arayan, kendini yenileyen, kısa yaşamı boyunca uzun bir şiir serüveni yaşayan Kanık'ın edebiyat hayatı farklı aşamalardan oluşmaktadır. Oktay Rifat bu durumu "Orhan Fransız şairlerinin birkaç nesillik şiir macerasını kısacık ömründe yaşadı. Türk şiiri onun kalemi sayesinde Avrupa şiiriyle atbaşı geldi." ve "Birkaç neslin belki arka arkaya başarabileceği bir değişmeyi o birkaç yılın içinde tamamladı." sözleriyle açıkladı.