Der Lehrer

Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri
Almanca

2025 68. kitabı
Freida McFadden / Öğretmen Yazarın kalemini, kurgularında hissettirdiği gerilimi ve finaldeki ters köşelerini çok seviyorum. Bazı kitaplarına bayılırken, bazıları sıradan gelse de hiçbir kitabı için olumsuz bir düşüncem olmamıştı. Ta ki bu kitaba kadar. UYARI VE SPOİ İÇEREN BİR PARAGRAF OLACAK Bazı konular çok hassastır. Din, dil, ırk, ülke ayrımı olmadan herkesin kırmızı çizgisi çocuklardır. 30’lu yaşlardaki öğretmenlerin 14-16 yaşlarındaki öğrencileriyle birlikte olması pedofiliye girer. Kitabımızın böyle bir içeriği var ve yazarımızın kitaplarının çok satanlarda yer aldığını düşününce, okumak isteyenlerin bunu bilmesini istedim. Yazarın ilk dört kitabını okumuş biri olarak bu kitapta gerilimin olmadığını, finaldeki ters köşenin de pek şaşırtmadığını söyleyebilirim. Yaş farkı dışında itici gelen pek detay olmasa da çekici bir şey de olmadığını belirteyim. Tüm bunlara rağmen kalemin akıcılığı kitabı okutuyor. Yazarın kalemini çok sevsem de bu kitabı bana hitap etmedi. Tercih sizin.
2025 125. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2025 20:07
ÖĞRETMEN-FREIDA McFADDEN,344 sayfa. Ders 1:Kimseye güvenme… “Her şeyi inkar et.” Ah Feride abla, yaptın yapacağını yine…Son kitabını yine heyecanla,soluksuz okuttun bize…Biraz dur, nefes al,nefes alalım,bir önceki kitabı sindirelim dedikçe sen durmadan yazdın…Okuyucularına da yazık yani…Yine muazzam bir kitap yazmışsın…final ters köşe,masum görünen her şeyin ne kadar da yanlış olduğunu bir kez daha gözler önüne serdin.Öyle bir ders verdin ki karakterler bu dersi hayatları boyu unutamayacaklar… Yazar bir lisede geçen karanlık olayları ve karakterlerin içsel çatışmalarını işliyor.Kitap genç bir öğrencinin ve öğretmenin bakış açısı ile anlatılıyor ve okuru psikolojik bir gerilim içine çekiyor.Herkes kendini masumluğuyla ön plana çıkarıyor,halbuki hiç birinin birbirinden farkı yok…Hepsinin karanlık bir iç dünyası var… Kitap,güven,aldatma,toplumun mükemmellik algısı gibi temaları işliyor ki asıl konu çocuk yaştaki öğrenci ile yakışıklı ama olgun öğretmen arasındaki çarpık ilişki… Bu her dönem,her toplumda yaşanmış,başta masum,platonik gibi gözükürken günümüzde artık taciz ve ahlak dışı boyutlara ulaşmıştır… Eve ve yakışıklı kocası Nate Caseham Lisesinde öğretmen olarak çalışmaktalar. Eve,matematik öğretmeni öğrencilerine karşı katı,hastalık derecesinde ayakkabı düşkünü,eşiyle özel hayatları sıradanlaşmış,her gün üç öpücükle ve her ayın ilk cumartesi günü beraberlik yaşadıkları monoton bir hayatları var.Ama Eve’in bir sırrı var … Nate hem okulunda hem de çevresinde hayranlık uyandıracak kadar yakışıklı ve öğrenciler tarafından özellikle de kız öğrenciler tarafından çok sevilmekte… Okulun istenmeyen ve karanlık kızı Adddie,geçen sene bir öğretmeni ile arasında olumsuz bir durum yaşanmış ,öğretmen-öğrenci ilişkisi skandalıyla öğretmen
Puan vermedi·344 syf.·
2025 190. kitabı
”Ders 1: Kimseye güvenme.” Korku-gerilim türü pek okumuyorum ama Öğretmen başlar başlamaz hikayesinin içinde çekti. Yazar Freida McFadden gündelik hayatın içinden ince bir huzursuzluk çıkarıyor, daha ilk sayfalarda Ders 1: Kimseye güvenme diyerek kurgusunun kapısını aralıyor. Başlarda anlatı iki karakter üzerinden ilerliyor, Eve ve Addie Eve dışarıdan bakınca düzenli bir hayatı olan bir lise öğretmeni, Addie ise okulda patlayan skandalın odağındaki öğrenci. Eve’in eşi Nate de aynı lisede edebiyat öğretmeni, öğrenciler arasında epey popüler öğretmen listelerine giren birisi. Addie ile Eve hikayeleri üzerinden hikaye ilerledikçe Nate ile olan ilişkileri bulanıklaşıyor, kim kime neyi öğretiyor, roller nasıl yer değiştiriyor derken gerilimle birlikte sonunun merakını da arttırıyor. Eve–Nate çiftinin kusursuz görünen evliliğindeki tekdüzelik arka planda homurdanıyor. Addie’nin herkesin bildiğini sandığı skandal hikayesi edebiyat dersleriyle sayfalar ilerledikçe başka bir şeye dönüşüyor. Geçmişle bugün, doğruyla yalan arasındaki çizgi çok ince bir çizgide ilerliyor. Bu çizgi inceldikçe geriliminde katsayısı yükseliyor. Kitabın ana damarında güvenin kırılgan, gerçek dediğimiz şey çoğu zaman ufacık algıya bağlı olduğunu McFadden, otorite, manipülasyon ve intikam temalarını okul koridorlarına yayarak okuruna etik bir ayna tutuyor. Kitabın yan karakterlerin bazıları yüzeyde kalıyor, duygusal derinlik yer yer ana ikilinin gölgesinde sıkışıyor. Kitaptaki edebiyat öğretmeni Nate Edgar Allan Poe hayranı fakat olayların içinde edebi dilini o kadar hızlı geçiyor ki Poe’dan alıntısını yapıp tempoyu hiç düşürmeden sinematografik sahne geçişleriyle okuma akışı hiç düşmüyor, kitap hızlıca akıp gidiyor. Kapanışta Öğretmen, gerilimiyle birlikte okuruna bir
Düşünce
ÖğretmenFreida McFadden · Olimpos Yayınları · 20251,890 okunma
Bu sefer olmadı Freida'cığım.
·344 syf.·
2025 74. kitabı
Kendimi bir Freida McFadden bağımlısı gibi hissediyorum, yazdığı her kitabı okumak zorundaymışım gibi :) Ama bu kitaptan sonra yazara bakışım biraz değişti. Önceki okuduğum kitaplarından aldığım zevkin yarısını bile alamadım bunda. Ne bir gerilim ne bir ters köşe.. Ve aynı zamanda kitabın sonunda büyüüük bir saçma mantık hatası vardı. Yani sanki baş karakterimiz Eve, kendi okulundaki bir öğrenci ile sevgilisinin aynı kişi olduğunu anlayamayacak, ya da 16 yaşında bir çocuk ile 30 yaşındaki bir adamın farkını anlayamayacak.. Bu hiç olmadı :) Bununla beraber içerikte de oldukça rahatsız edici pedofilik noktalar vardı. Açıkçası sevemedim bu sefer olmadı.
2025 17. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2025 17:58
Kitabı şimdi bitirdim ve gerçekten sinirim bozuk. Bu kadar zorlamayı nasıl beğenebildiniz? Konusu rahatsız ediciydi o ayrı bir de saçma yani mantıklı değildi kesinlikle sonu. Bölümler ilerledikçe bir heyecan sarardı beni eski kitaplarında,şimdi ondan da eser yok. Freida okumak benim için geleneksel bir hal aldı diye okuyorum artık öyle de devam edecek ama beğenme konusunda yok yani kesinlikte kitap sınıfta kaldı. Bundan sonra çıkacak kitapları içinde hiç ümidim yok.
·305 syf.·
2024 16. kitabı
Kitap üç kısımdan oluşuyor ilk kısım da meraklı başlıyor ve ortasında sıkıcı olmaya başlıyor ikinci kısım da öyle devam ediyor ama son kısım’da yazar güzel toparlamış başka türlü 6 puanı asla vermezdim kitapta üç iğrenç karakterimiz var eve ve nate karı koca ikisi de oğretmen eve marka ayakkabılara saplantılı bu yüzden kendine bir ayyakabı mağzası adamı bulup kocasını aldatıyor her hafta , Nate’se 15 yaşındaki oğrenciyle karısını aldatıyor kendisi 38 yaşında ben pedofili olarak adlandırıyorum kitapta çok büyük olaylar yok günlük okulda ve evde yaşanan hayatı anlatıyor sonlara doğru üç büyük olay oluyor iyi ki ing okumuşum alsaydım verdiğim paraya üzülürdüm.
The TeacherFreida McFadden · Poisoned Pen Press · 20241,890 okunma
2025 20. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2025 21:49
Bu kitabı merakla okudum çünkü yazarın daha önceki kitablarını gerçekten çok beğenmiştim. Özellikle karakterlerin derinliği, olayların akıcılığı ve o beklenmedik sürprizler beni çok etkilemişti. Bu yüzden “Öğretmen”e de aynı heyecanla başladım. Fakat bu defa okuma deneyimim biraz farklı oldu. Kitabın bazı bölümleri gerçekten rahatsız ediciydi; öyle ki okurken birkaç kez durup düşündüm. Bu rahatsızlık, konunun içeriğinden kaynaklanıyor, ama bende güçlü bir etki bırakmadı. Kurgusu beklediğim kadar sağlam değildi; olayların ilerleyişi zaman zaman tahmin edilebiliyordu ve karakterlerin duygusal derinliği, önceki kitaplarına kıyasla daha yüzeysel kalmıştı. Önceki kitabında hissettiğim o “sayfaları elimden bırakamama” hissi burada pek yoktu. Bazı sahneler dikkat çekici olsa da genel olarak hikâyeye tam olarak bağlanamadım. Sanki her şey biraz aceleye gelmiş ya da duygusal yoğunluğu tam oturmamış gibiydi. Yine de yazarın dilini hâlâ çok seviyorum; akıcı, sade ve okunabilir bir anlatımı var. Önceki kitaplarını severek okuyanlar için “Öğretmen” de merak uyandırıcı olabilir. Ancak bu kitabı okurken beklentiyi biraz daha düşük tutmak, hikâyeden alınacak keyfi daha dengeli tutabilir …
·344 syf.·
2025 26. kitabı
Yazardan okuduğum altıncı kitaptan herkese merhaba. Yazarla aramda sevgi-nefret ilişkisi olduğunu artık itiraf etmemin zamanı geldi. Ne zaman reading slump dönemine girsem bu yazar aklıma geliyor çünkü her ne kadar incelemenin devamında bahsetmeyi planladığım nedenlerden ötürü romanlarını sevmesem de insanları kitap okumaya tekrar teşvik ettiğini de kabul etmem gerekiyor. Gerçekten de kendisi bir popcorn thriller yazarı. Yeterince gerilim dolu değil, hatta bu kitabında hiç değil ama akıcı, basit hikayeleri sayesinde kitaplarını bir iki günde okumayı başarıyor. Evet hiçbir kitap okuyamadığınız bir dönemde olsanız bile. Öğretmen romanında yazarımızın yine klasik bir çifti var. Adam, yani Nate, her zamanki gibi çok yakışıklı, kendisine güvenen ama bir o kadar da mütevazi, her kadını etkilemeyi başaran ve "bu kadına nasıl baktı?" dedirtecek türden çekici. Bu tasvirleri kitapta yine yazarın diğer okuduğum 5 kitabındaki gibi döndür döndür okuyoruz. Sadece benim yaptığım gibi cümle değişiyor, hatta bazen değişmiyor bile ama vardığı sonuç hep aynı. Nate çok yakışıklı ve eşi Eve onu asla hak etmiyor. Kadın yine dış görünüş olarak sönük ve çirkin olduğunu düşünen, kendisine güvenmeyen, takıntılı, eşinin kendisine nasıl baktığını sorgulayan bir karakter. Eve, yazarın yine önceki okuduğum kitaplarındaki gibi kendisini yeren kadınlardan biri yani. Yazarın karakterlere ekstra eklediği tek özellik meslekleri. İkisi de aynı lisede öğretmen. Eve matematik, Nate edebiyat öğretmeni. Çiftimizin yine yazarın diğer çiftlerindeki gibi sallantılı bir ilişkisi var. Addie, çiftimizin ders verdiği sınıflardan birinde lise öğrencisi. Daha öncesinde okuldaki bir öğretmenle söylentileri çıktığı için öğretmen kovuluyor, Addie de okula gitmek istemediği halde annesi yüzünden okula devam ediyor.
2025 72. kitabı
Yazarın bizde çevrilen tüm kitaplarını okudum, bu yüzden kalemine oldukça aşinayım. Kitaplarında zaman zaman tesadüfler ve küçük mantık hataları olsa da, kurgu öylesine sürükleyici ve bağlayıcıdır ki bu eksikler göze batmaz. Okur, hikâyenin akışına kapılıp detaylarda takılıp kalmadan sayfaları ardı ardına çevirir. İşte bu da yazarın asıl başarısıdır, hataları unutturacak kadar güçlü bir anlatım ve merak uyandırıcı bir hikâye sunmak. Bu nedenle yazarı kaliteli polisiye yazarlarıyla aynı kefeye koymak pek doğru değil. Jo Nesbø ya da Grangé gibi ustalarla kıyasladığımızda, bu kitaba 1/10 vermek kaçınılmaz olur. Ama öyle yaparsak bu kez de onun akıcı kurgularını, sürükleyici anlatımını göz ardı etmiş oluruz. Belki kusurları var, belki derinlik açısından eksikleri göze çarpıyor ama okurken zamanın nasıl geçtiğini unutturuyor. İşte bu da onu okunmaya değer kılıyor. Akran zorbalığına maruz kalan bir kız. Herkes ondan uzak duruyor, sanki vebalıymış gibi davranıyor. Oysa onun tek istediği, kabul görmek ve biraz da anlaşılmak. Bazı insanlar gerçekten de zehirli bir sarmaşık gibi. Dokundukları her yeri yakıp kavuruyor, bulundukları ortamı da zehirliyor. Maalesef herkesin hayatında çiçek açtıran insanlar olduğu gibi, kurutan ve solduranlar da var. Kitap bitince “Yok artık, daha neler” gibi abartılı tepkiler vermedim elbette. Kitabın ortalarına geldiğimde sonunu tahmin etmek çok da zor değildi. Yine de yazarın dili, karakterlerin işlenişi ve olayların akışı merakımı canlı tutmayı başardı. Sonu öngörülebilir olsa da yolculuğum keyifli geçti. Okurken zamanın nasıl geçtiğini anlamadım bile, bence bu da kitabın en büyük artısıydı. Tavsiyemdir.
2025 71. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2025 13:02
Freida mcfadden kitaplarını benim gibi kısa zamanda okuduysanız gidişatını zaten biliyorsunuz kitabın. İlk yarıda olaylara giriş ve katil acaba bu olabilir mi diyorsunuz ve ikinci yarıda bambaşka biri çıkıyor. Ben bu kitapta çok şaşırmadım baştan anlamıştım kimin olabileceğini sadece olayların nasıl gelişeceğini merak etmiştim ve bu noktada tatmin etti. Sadece öğretmen öğrenci ilişkisi midemi bulandırdı ama yapacak bir şey yok. Bu da hayatımızın bir parçası maalesef ki.

Freida McFaddenYazar · 0 kitap
Freida McFadden Amerikalı korku-gerilim romanı yazarı ve beyin hasarları konusunda uzmanlaşmış bir hekimdir. Freida McFadden kendisinin takma ismidir. New York'ta yaşayan McFadden, lisans eğitimini Harvard Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Boston bölgesinde doktorluk yapmaktadır. McFadden ilk kitabını 2013 yılında Amazon KDP aracılığıyla yayınladı. 2022 tarihli kitabı The Housemaid uluslararası bir bestseller oldu. Romanın film uyarlaması Lionsgate için yapım aşamasında, senaryoyu Rebecca Sonnenshine yazıyor ve Hidden Pictures'dan Todd Lieberman ve Alex Young yapımcılığını üstleniyor. Paul Feig tarafından yönetiliyor ve oyuncu kadrosunda Millie rolünde Sydney Sweeney, Nina rolünde Amanda Seyfried, Andrew rolünde Brandon Sklenar, Enzo rolünde Michele Morrone yer alıyor. Çekimlerine Ocak 2025'te başlanan filmin 25 Aralık 2025'te vizyona girmesi planlanıyor. McFadden, eşi ve iki çocuğuyla birlikte Boston'un dışında yaşamaktadır.