Dışlanmış Kadın

Nisan 2011
Everest Yayınları

2025 132. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2025 09:44
DIŞLANMIŞ KADIN-LUIGI PIRANDELLO,210 sayfa İtalyan edebiyatının etkin yazarlarından Luigi Pirandello Dışlanmış Kadın kitabını 1893 yılında yirmi altı yaşında yazmış, sekiz yıl sonra ,1901 yılında ilk kez La Tribuna gazetesinde tefrika olarak yayınlanmıştır. İlk basım da 1908 yılında gerçekleştirmiştir. İtalyan edebiyatında bireysel ve psikolojik çözümlemenin ilk örneklerinden sayılmaktadır roman. *___*___*___* Kitapta ,insanların dayatılan toplumsal kurallara ayak uydurabilmek için verdikleri mücadeleyi okuyoruz.Hele bu bir kadınsa baskılar çok daha farklı,acımasız ve toplumun dışına atılacak kadar,işsiz güçsüz,aç bırakacak kadar şiddetli olmaktadır….Toplum dışına atılan kadın/kadınların geçirdiği ruhsal bunalımlar ve kendi olmaya çalışması için gösterdiği direnç eseri okunur kılmakta. *___*___*___* Kitap karakterimiz de böyle bir kadın…Marta ,kendisine yazılmış aşk mektuplarının kocası tarafından bulunması sonucu baba evine gönderilmiş bir kadın.Sadakatli,evine ve kocasına bağlı bir kadın olan Marta’nın tek suçu bu aşk mektuplarına karşı adamın istediği şekilde değilde dostane şekilde cevap yazması…Buna sebepte kocasının ve onun ailesinin Marta’ya gerekli ilgi ve alakayı göstermeyip onu yalnız bırakmaları,ailesinin başarılı bir öğrenci iken okuldan alıp küçük yaşta evlendirilmesi….Sanki Marta’yı elleriyle bu adama yönlendirmiş gibi olmaları,yalnızlık,sevgisizlik,ilgiden mahrum kalışı… *___*___*___* Kitap iki bölümden oluşuyor; ilk bölümde iffetsizlikle suçlanıp baba evine gönderilen Marta’nın babasının desteğini görmemesi ve toplum tarafından da dışlanması nedeniyle mücadelesini okuyoruz.Yeniden okuyup öğretmen oluşu,okulda öğretmenler ki bunların büyük çoğunluğu kendi hemcinsleri,öğrenciler
SUÇSUZUM;
2022 49. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2022 16:15
1800 li yıllarda yazılmış ve toplam altı sene sonra yayınlanmış ilk tefrikaları çıkan roman unvanının İtalya edebiyatının bu özel eseriyle geldim bu kez. Yazarla "biri,hiç biri,binlercesi" eseriyle tanıştım ilk.O kitabında verdiği mesajlara hayran kaldım ve dedim ki diğer kitaplarını da okumalıyım. Kadının toplumdan dışlanması,görevini yapamayacak hale gelmesi,kadın erkek eşitsizliğini,toplum baskısının bir aile üzerinde ki etkisi,bir aileyi ne hale getirdiği, ruhsal buhranlar içinde sıkışıp kalmış kadının yaşam mücadelesi,ayakta kalma çabası,ailesine olan bağlılığı anlatılıyor satırlar boyu... Toplum ağırlığının o yıllarda da olması ve hala günümüzde de yaşıyor olmak,dedikoduların insanı ne hale getirdiğini görmek,okumak ve yaşamak üzücü. Ne diyelim iyi insanlara rast gelelim.Çok iyi insanlara... Sevgiler.
Dışlanmış KadınLuigi Pirandello · Everest Yayınları · 2011186 okunma
İnsan insanı kendi düşündüğü gibi yargılar
2022 237. kitabı
Dışlanmış Kadın, Luigi Pirandello'nun 1893 yılında, henüz 26 yaşındayken yazdığı ilk romanıdır. Pirandello insanı, insanın psikolojik durumlarını, toplumu ve toplum psikolojisini betimlemede ustalık sergilemiş . Bireyin/kadının toplumun biçtiği rollere, dayattığı modellere bağımlı olarak yaşamasını, gerçeğin görünüş karşısındaki göreceliliğini, sonsuz sayıda yoruma açık oluşunu ve mutlak gerçeğin ulaşılmazlığını evrensel düzeyde yansıtan bir edebiyat metni olarak günümüzde halen geçerliliğini koruyan konuları çarpıcı bir biçimde dile getiriyor. Kadının çaresizliğini kendine çıkış yolu bulabilmek için sarfettiği çabayı ,toplumun dayattığı ahlak kuralları içinde yaşamış olduğu baskıları ,nereye giderse gitsin o psikolojik buhrandan kurtulamadığını , okurken yalnızlığını, düştüğü durumdaki psikolojik durumunu bir kadın olarak çok daha fazla hissetmeme neden oldu. En önemlisi de en yakınlarının bile bu süreçte haklı olsan bile haksızmışsın izlenimi vermeleri en acı şeyde bu olsa gerek. Toplum ne der diye diye geldiğimiz nokta kendimiz için yaşamak değilde başkaları adına yaşamak . Velhasıl kadın olmak zor bu hayatta... Keyifli okumalar diliyorum .
2025 67. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2025 11:28
Pirandello severiz Dışlanmış kadında trajik bir kadın hikayesi okuyoruz. Toplumsal baskılar ardında kadın kimliğini işleyen bir roman. Dönemin koşullarında kadın karekteri bu kadar merkeze alabilmesini çok sevdim. Duyguyu çok iyi veriyor yazar. Duygusal iniş çıkışları çok iyi yansıtıyor. Evliliği ve toplumsal baskının arasında sıkışmış kalmış bir kadının , vicdanıyla verdiği büyük mücadele ve toplum tarafından dışlanmasının yarattığı trajedi. Kimi zaman fazla dramatik gelse de genel anlamda beğendim .
2026 37. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2026 12:09
Herkese merhaba, bugün "Yahu bu kadının çilesi nedir,bu nasıl bir ikiyüzlülüktür!" diye isyan ettiren bir dünya klasiğiyle geldim.. Kitabımızın konusuna biraz değinirsek, Marta Ajala, sadece bir adamdan gelen mektupları okuduğu için (ki ortada hiçbir fiziksel aldatma yokken) kocası Rocco tarafından "lekeli" ilan edilerek evden kovulur. O andan itibaren Marta için kelimenin tam anlamıyla bir cehennem hayatı başlar. Kasaba halkı onu dışlar ve dedikodular ardı ardına gelir.. . Bir kadının çaresizliği,ayakta kalma mücadelesi,toplum baskısı gibi psikolojik baskıları okurken gerçekten sorguluyorsunuz.. Yalnızca kitabın sonu biraz açık bitti onu pek sevemedim,ama genel itibarıyla ben kitabı beğendim.. Herkesi keyifli okumalar dilerim, kitapla kalın.. #okudumbitti #kitapyorum #dışlanmışkadın #luigipirandello @birkitap.biryildiz
2026 31. kitabı
DIŞLANMIŞ KADIN#okudumbitti 1934 Nobel Edebiyat Ödülünü’ün sahibi İtalyan yazar Luigi Pirandello’dan okuduğum ikinci kitap olan Dışlanmış Kadın aynı zamanda yazarın da ilk kitabı olup gayet akıcıydı… Evli bir kadının başka bir adamla mektuplaşmasının kocası tarafından yakalanıp kadına kendini aklama hakkı tanınmadan baba evine gönderilmesi kurgusuna dayanan kitap da toplumsal baskının insan hayatı üzerindeki olumsuz yansımasını yazar öyle ince ve ironik bir havada kurgusuna yerleştirmiş ki kitabı severek okudum… Bireysel ve psikolojik çözümlemenin ilk örneklerinden sayılan Dışlanmış Kadın;tabularla,toplumun biçtiği rollerin insan üzerindeki baskısı ile aslında çok bildik bir kurguya sahip olmasına rağmen yazarın keyifli anlatımı ile okuyanı içine çeken güzel bir kitaptı… Her şeyin çok tanıdık olduğu bu kitabı gönülden tavsiye ederim…
Alıntı
Kadın
2024 129. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2024 00:21
Sade kadın değil, insan. Ne kibarlık budalası Ne malda mülkte gözü var. Eşit olsak, der. Hür olsak, der. İnsanları sevmesini de bilir, Yaşamayı sevdiği kadar. Orhan Veli Kanık Namus, tarih boyunca toplumsal değerler ve ahlak normlarıyla şekillenen bir kavram olmuştur. Ancak bu kavramın yalnızca kadınlar üzerinden tanımlanması, ataerkil düzenin bir yansımasıdır. Kadının bedeni, ailesinin ve toplumun şerefini temsil ederken, erkeğin bu konuda dokunulmaz bir statüsü vardır. Bu eşitsizlik, kadının birey olarak varlığını hiçe sayan bir anlayışın ürünüdür. Kadının "namus" yüküyle sınırlandırılması, onun özgürlüğünü ve iradesini kısıtlayan bir baskı aracına dönüşmüştür. Oysa namus, bireyin kendisine ait bir değer olmalı, cinsiyetle ilişkilendirilmemelidir. Toplumun bu çarpık namus algısı, kadını kontrol altına almak için kullanılan bir silah haline gelmiştir. Erkeklerin namusu, kişisel ahlaka dayandırılırken, kadınların namusu bir toplumsal denetim mekanizmasına dönüşmüştür. Bu dengesizlik, özgürlüğün ve adaletin önündeki en büyük engellerden biridir.
2025 4. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2025 14:41
Luigi Pirandello-Dışlanmış Kadın “Bilindiği gibi, başkaları için doğru ya da yanlış olan davranışlarımız kendi gerçek doğamıza dayanarak değil de, dışarıdan gelen özelliklere dayanarak yargılanır…” İtalya’nın en iyi oyun,şiir,öykü yazarı olan Pirandello’nun -birihiçbiribinlercesi-kitabından sonra okuduğum ikinci kitabı Dışlanmış Kadın. Küçük yaşta evlendirilen Rocco ile Marta’nın evliliği,meclis üyesi Alvignani’nin Marta’ya yolladığı aşk mektuplarıyla sona eriyor. Marta’nın mektuplardan hiçbir haberi olmamasına karşı toplumsal normların dayatmalarıyla ahlaksız ilan edilip dışlanan kadına dönüşüyor.. Kadının hayattaki yeri, ayakta kalabilme çabası, kişilerin kendi olmalarındaki setler üzerine karakterler üzerinden düşündüren, kısa akıcı bir eser.. Yargı konusu her kişide bir yaradır, özellikle kadınlarda. Ama şu unutulmamalıdır; İnsan insanı kendi düşündüğü gibi yargılar. #bitavsiyemvar
2021 37. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2021 23:14
İtalyan yazar Luigi Pirandello'nun Dışlanmış Kadın isimli kitabı bireysel ve toplumsal psikolojik çözümlemelere örnek olabilecek ilk eseri, yazar kitabını genç sayılabilecek 26 yaşında yazmış. Ama ileri döneminde yazdığı Biri Hiçbiri Binlercesi kitabında da zevkle okuyabilirsiniz çözümlemelerini. Kitapta insanların dayatılan toplumsal normlara ayak uydurabilme mücadesinin evreleri detaylı ve akıcı biçimde anlatılıyor. Bu aşamalarda bireyin geçirdiği ruhsal buhranlar ve kendi olmaya çalışma direnci eserinin genel olarak edindiği konu. Kendisi gibi davranamayan, mutsuz bireylerin sosyal yaşantıya ayak uyduramaması Marta ve Rocco ekseninde geçiyor. Marta küçük yaşta komşusu Rocco'yla evlendiriliyor ve sonrasında kocası tarafından iffetsizlikle suçlanarak babasının evine gönderiliyor. Babası başta olmak üzere, evin diğer fertlerinin de içten içe inandığı iftirayla yaşamak zorunda kalan Marta'nın kendisine biçilmiş olana razı gelmeme ve toplumda var olma çabasını bir çırpıda okuyoruz. Kitap nesnel ve akıcı bir tutumla yazılmış, diyaloglara da yer verilmiş, iç hesaplaşmalara da. Psikolojik betimlemeler fazla ama fiziki betimlemelerle dengelenmeye çalışılmış. Psikolojik Rölativizm bakışıyla yazılmış ama yazar aynı zamanda tiyatro yazılarıyla da tanınıyor. Bu da farklı bakış açılarını harmanlayabilmesine olanak sağlamış. Eserden sadece bir psikoloji kitabı olarak ya da didaktik ölçüde faydalanmıyorsunuz, aynı zamanda olacakların bir sonraki evresinin merakınızı diri tuttuğu bir olay örgüsüyle tam bir roman tarzında. Kadının dışlanmışlığını, kadın erkek eşitsizliğini, toplumun yargısının zayıf olduğu düşunülen kadını ezmekten yana olduğu yine maalesef aşikar olduğumuz olumsuzluklar. Marta karakteriyle 19. yüzyıldaki İtalya'da varolmuş olayların 21. yüzyıldaki Türkiye'de
2020 85. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2020 17:22
Kadın olmak çok zor gerçekten. Sadece ülkemiz tekelinde söylemiyorum. Dünyanın birçok bölgesinde sanırım durum aynı. Hele de son günlerde daha da artan kadına şiddet, kadın cinayetleri, kadının üstünde üstünlük kurma çabaları böyle düşündürmüş olabilir. Ataerkil toplumun dayatmaları da buna sebebiyet veriyor olabilir. Sosyolojik açıdan incelenmesi lazım. . Kadının toplumdaki yeri, kadına sunulan yaşam şartları edebi eserlerde de kendine yer bulmuş. Bu duruma 18. yüzyılda başlayan Feminist hareket etki etmiş olabilir. Ancak Batı'da bu durum bizdeki romanlardan daha önce olmuş. Hoş roman kavramı da bize sonradan gelmiş ya. Luigi Pirandelli'nin ilk romanı olan Dışlanmış Kadın'ı (1893) bizlere 19. yüzyılın ikinci yarısında İtalya'da kadına bakışı anlatan eserlerden biri. Dışlanmış Kadın'ı okurken aklıma Çalıkuşu'nun Feride'si (Öğretmenlik yaparken erkekler tarafından adı çıkarıldığı için), Aşk-ı Memnu'nun Bihteri (Sonunda intihar ettiği için), Sevgili Arsız Ölüm'ün Dirmit'i (Erkek egemen topluma karşı tutunduğu tavır için) aklımda dolandığını söylemeden geçmeyeyim. . Eserde birinci bölümde Marta adındaki bir kadına, bölgenin nüfuzlularından olan Gregoria Alvignani'nin mektup yazması sonucu Marta'nın kocasının bu mektupları görerek Marta'yı evden kovmasıyla başlıyor. Olayda Marta'nın hiçbir suçu olmamasına rağmen kocası tarafından dışlanıyor. Babaevine dönüyor ancak babası bu durumdan rahatsız. Aldatan konumuna gelen Marta ikinci dışlanmaya ailesi tarafından maruz kalıyor. Annesi ve kız kardeşine bakmak için öğretmenlik mesleğini yapacakken bu kez çalıştığı yerden dışlanıyor ve başka bir yere tayini çıkıyor. İkinci bölumdeyse tayininin çıktığı yerde yaşadıklarını . Eserde sadece Marta tekelinde değil Marta'nın kız kardeşi ve annesi, annesinin arkadaşı Anna Veronica ve

Luigi PirandelloYazar · 25 kitap
Luigi Pirandello (28 Haziran 1867 -10 Aralık 1936), İtalyan yazar. Özellikle oyun yazarı olarak tanınmıştır. Roman ve kısa hikâyeleri de vardır. 1934Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir. Yaşamı Luigi Pirandello, 1867'de Sicilya'nın güneyindeki Agrigento şehrinde doğdu, 1936'da Roma'da yaşamını yitirdi. Arkasında büyük bir sanatçı olarak ün bıraktı. Ölümünden iki yıl önce Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştı. Bütün dünyada başarı ve ün kazanmıştı ama, oldukça geç ve sıkıntılarla dolu güç bir yaşamdan sonra. Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Pirandello, Palermo'da okuduktan sonra Bonn Üniversitesi'ni de bitirip Roma'ya yerleşti. Yalnızca edebiyat ile uğraşmaktaydı. 1893'te ilk önemli yapıtı Marta Ajala'yı yazdı. Bu eser, 1901'de L'Esclusa adı ile yayımlandı. 1894'te ise ilk kısa hikâye kitabını yayımladı. Aynı yıl evlendi ve evlilik hayatı ile birlikte edebiyat çalışmaları arttı. Bu arada ardı ardına bir oğlan bir kız çocuğu sahibi oldu. 19. yüzyıl sonu ve 20.yüzyıl başı Piradello için büyük bir yazınsal verimlilik dönemi idi. Ne var ki 1903 yılında babasının işinin bozulması üzerine aile bütün varlığını yitirdi. Hem babasının tüm servetini yatırdığı hem de eşinin çeyizini yatırdıkları kükürt yatakları bir sel baskını ile yok olmuştu. Felaketi öğrendiği anda eşi Antonietta yarı-felç geçirdi ve yaşadığı psikolojik şok nedeniyle akli dengesi tedavi edilemez ölçüde sarsıldı. Pirandello, başlangıçta intiharı bile düşündüyse de zamanla durumu kabullendi ve öğretmenlik yapmaya başladı. İşte geçen günlerin ardından hasta eşinin başının beklediği geceler boyu Il Fu Mattia Pascal adlı yapıtı yazdı. Bu eser, o günleri anlatan otobiyografik öğeler taşır ve kısa sürede büyük başarı kazanarak Almanca'ya çevrilmiştir. Gün geçtikçe Pirandello'nun bir yazar olarak ünü ve başarısı artımış, öte yandan özel yaşamı gittikçe aşırı kıskanç ve şüpheci olan, hatta saldırganlaşan karısı yüzünden zorlaşmıştır. İtalya'nın I. Dünya Savaşı'nı girmesi üzerine oğlu da savaşa katıldı ve Avusturyalılar'a esir düştü. 1917'den itibaren önemli tiyatro eserlerini yazmaya başlayan yazar, 1919'da eşini akıl hastanesine yatırmak zorunda kaldı ancak daha sonra onu hastaneye yatırdığı için büyük acı duyarak evde bakmak istedi ama Antoniette hem hapishanesi hem sığınağı olan hastaneyi terketmedi. Pirandello 1925'te Mussolini'nin desteği ile Roma Sanat Tiyatrosu'nun sanat yönetmeni oldu. Bu destek ona dünya çapında ün ve dünya turu yapma olanağı getirdi. 1925-1926 yılları arasında son ve en önemli romanı olan "Uno, nessuno e centomila" 'yı (Bir, Hiçkimse ve Yüz Bin) yazdı. 1934 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan 2 yıl sonra 10 Aralık 1936 günü Roma'daki evinde tek başına iken hayatını kaybetti.