Doctor Pascal

Emile Zola

2022 6. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2022 19:12
Emile Zola'nın yazdığı yirmi kitaplık Rougon-Macquart serisinin 20 no'lu kitabı. Zola bu kitabında bizi, serinin başladığı yere, Plassans'a götürüyor ve oradaki olaylarla seriyi sonlandırıyor. Olayları da Pascal Rougon ve yeğeni Clotilde Rougon üzerinden bize anlatıyor. Zola serinin bu kitabında Rougon-Macquart ailesinin bir soy ağacını ortaya çıkarıp, aynı zamanda da serinin ilk 19 kitabının kısa bir özetini Doktor Pascal'ın notlarından ve ağzından bize aktarıyor. Ek olarak da bilim ve hoşgörü ile cehalet ve çıkarcılığın bir çatışmasını bize sunuyor. Doktor Pascal, 12 yıl hekimlik yaptıktan sonra artık kendini bilim çalışmalarına ve iyilikseverliğe adamış biri olarak karşımızdadır. Plassans'ta kardeşi Astride 'in kızı Clotilde ile mütevazi bir yaşam sürmektedir. Başındaki sıkıntının büyüğü ise seksenli yaşlardaki annesi Felicite'nin , kendi çalışmalarını yok etme gayretidir. Felicite, Pascalın özellikle aile ile ilgili yaptığı çalışmaları , aile sırlarını ortaya çıkarma tehlikesi dolayısıyla engelleyip, notları ortadan kaldırma azmi içindedir. Bunun için de her türlü imkanı değerlendirmektedir. İşte kitapta Pascal'ın hem etrafındakilere karşı bu yüzden verdiği mücadeleyi , hem çalışmalarına devam etme gayretini ve hem de Clotilde ile olan ilişkisini okumaktayız. Ayrıca serideki herkesin annesi veya ninesi olan , artık 105 yaşına gelmiş Adelaide 'in ve Antoine Macquart'ın da son günlerine tanık oluyoruz. Serinin bu kitabını da büyük beğeniyle ama buruk bir keyif alarak okudum. Çünkü tam 19 kitaptır birlikte olduğum bir aileden ayrılıyordum. Hepsi de birbirinden muhteşem tam 19 kitap. Dilerim serinin henüz Türkçeye çevrilmemiş olan 6 no'lu kitabı da bir gün Türkçeye çevrilerek yayınlanır ve onu da okuma zevkini tatmak nasip olur bana.
Doktor PaskalEmile Zola · Dey Yayınları · 199933 okunma
2018 17. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2018 11:45
Ve son! Yirmi cilt süren Rougon-Macquart serinin son kitabı. Her şey Plassans’da başlamıştı yine orada bitiyor. Serinin son kitabı “Doktor Pascal” İkinci İmparatorluk çöktükten sonra 1872 yılında geçiyor. Romana adını veren bilim adını Doktor Pascal, Pierre ve Felicite çiftinin oğludur ve Rougon’ların meşru soyundan gelmektedir. Emile Zola, Pascal karakterinde aslında kendini anlatır. En önemli otobiyografik kitabı budur. Romana dair, hayata dair, sanatına dair, bilime dair Zola’nın tüm görüşleri Pascal karakterinde ortaya çıkar. Edebi hayatı hakkında en temsili eserdir. Zola, eşinin dikiş işlerini yapan bir kadınla yasadışı bir ilişkiye girer ve ondan iki çocuğu olur. Zola bu kadını o kadar çok sever ki kilo vermek için uç diyetler yapar. Zola, aşkı bu genç dikişçide bulur ancak kendi karısından da boşanmak istemez. Çünkü karısı hayatı boyunca hep yanında olmuştur onun. Zola ölünce eşi bu dikişçi kadına ve çocuklarına çok iyi davranır, hatta çocukların babalarının yasal adını almalarına bile izin verir. Pascal karakteri aslında Zola’nın ta kendisidir burada. Pascal kendi sözleriyle hem ailedendir hem değildir. Rougon’ların meşru soyundan gelmesine rağmen kendini kalıtsal bir mucize olarak görür çünkü fiziksel ve ahlaki açıdan anne ve babasından çok farklı olduğunu dile getirir. Bu belirsiz durum onu ailenin özelliklerine ve davranışlarına dair ideal bir gözlemci yapar. Pascal her şeyden önce kalıtıma inanan birisidir. Teorilerini ve araştırmaları desteklemek için kendi ailesinden akrabalarını kullanır, onları 5 nesil boyunca inceler, aile şeceresi tutar, her aile üyesine ait bulabildiği tüm belgeleri dosyalar; gazete yazılarını, biyografik tıbbi kayıtları ve daha çeşitli pek çok belgeleri yıllarca süren çalışmalarında bir araya getirir. Zola (kendi teorisi)
Doktor PaskalEmile Zola · Dey Yayınları · 199933 okunma
Doktor Pascal
Puan vermedi
Fransızcada Le Docteur Pascal, İngilizcede Doctor Pascal, Türkçede Doktor Pascal olarak çevrilen bu kitap, Émile Zola'nın Rougon-Macquart serisinin yirminci ve son romanıdır. Birincil karakterler Pascal Rougon Clotilde(Bu karakteri Tazı payında yer alıyor) Martine Félicité(Büyük anne) 30 yıldır Plassans'ta yaşayan Pascal, hayatını ailesine araştırmaya adamış bir insandır kalıtım özelliklerine dayanarak ailesinin hayatlarını kataloglayarak ve kayıt altına alarak geçirdi. Pascal, herkesin fiziksel ve zihinsel sağlık ve gelişiminin, doğuştan ve kalıtım arasındaki etkileşime dayalı olarak sınıflandırılabileceğine inanır. Pascal vaka çalışması olarak kendi ailesini kullanarak, büyükannesi Adelaïde Fouque'nin (Tante Dide) soyundan gelen 58 kişiyi bu modele göre sınıflandırır.Pascal, kalıtsal ve sinir hastalıklarını ( tüketim dahil ) iyileştireceğini ve ömrü uzatmasa da iyileştireceğini umduğu bir serum geliştirir,Yeğeni Clotilde ise amcası pascala yardım etmekte ve onu desteklemektedir. Dr. Pascal, altmış yaşında bir bilim adamı, yenilikçi bir hekimdir, kaleminin altından tıbbi işler çıkar. Kendi yöntemlerini kullanarak şifa vermek ve hastalara umut vermekle uğraşır. Kalıtım sorularıyla ilgilenir. Kendi ailesinin örneğini kullanarak, kendisi tarafından derlenen aile ağacının verilerine dayanarak kalıtım teorisini oluşturur. Pascal'ın annesi Felicite, toplumdaki konumundan ve durumundan hoşlanan ve Rugonların ihtişamını lekeleyebilecek aile sırlarını koruyan seksen yaşında bir kadındır. 1851'de Rougonlar, Plassans'ı anarşiden kurtararak bir darbenin tanınmasını teşvik etti. Felicite, oğlunun ailelerinin kalıtsallığına kötü bir ışık tutan yazılarını yok etmek için elinden geleni yapar.Pascal, medeniyetten uzakta, kendisine aşık sadık hizmetkarı Martina ve
Doktor PascalEmile Zola · Rütten & Loening Verlag · 197833 okunma

Emile ZolaYazar · 56 kitap
Émile François Zola (2 Nisan 1840 – 29 Eylül 1902), Fransada natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. Zolanın edebiyat dışındaki şöhreti ise, Dreyfus Davasında takındığı aydın tavrından kaynaklanmaktadır. 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden yüzbaşı Dreyfus’u hükümetin bütün baskılarına rağmen savunan ve Fransa devlet başkanına hitaben “İtham Ediyorum” makalesini yayınlayan Zola, baskılardan dolayı Fransayı terkedip bir süre Londrada yaşamak zorunda kaldı. Çabaları sonucunda Dreyfus Davasının yeniden görülüp adaletin yerini bulması sonucu yurduna döndü. Émile Zola, 1902 sonbaharında,kaldığı otelin yatak odasında duman zehirlenmesinden öldü. “Nana”, “Germinal” ve “Meyhane” en tanınmış romanlarıdır.Tüm romanlarında,doğal ve gerçekçi bir tarzla,hayatın zorluklarından bahsedilir.Örneğin Nana adlı romanda yokluktan dolayı batağa sürüklenen bir genç kızın dramı,büyük bir gerçekçilik ve dramla anlatılır.