Dün ve Ferda

Can Yayınları
9789750719028

2023 13. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2023 00:47
Yazar ile ilk tanışmam. Sesli kitap olarak bitirdim Dün ve Ferda’yı o yüzden eleştirim ikiye ayrılacak ; sesli kitap deneyimim ve metnin kendisi. Şebnem Ünaldı seslendirmiş hikayeyi ve onun sesini çok yakıştırdımdım kitaba ve kendi ritmime. Sesli olarak güzel aktı kitap. Hikaye Ferda’nın hikayesi. Sosyalist bir kadın Ferda.. Gençliği , aşkları , devrimci ruhu , eczacılık mesleği, depresyonu, anneliği .. Kadın hikayesi okumayı sevdim, hep severdim. Fakat kendiyle çeliyor Ferda , devrimciliğini sorgulattırdı bana.. Belkide yazarın yapmak istediği bu bilemiyorum ama emin olamama hissini uyandırdı bende.Boşlukları var, git gelleri var. İstediğim netliği alamadım . Bütünüyle güzel kitaptı. Favorilerden değil ama sürükleyici idi. Ne olacak diyerek okudum hep.Yazara devam etme isteğim de var :)
Dün ve FerdaErendiz Atasü · Can Yayınları · 2014106 okunma
Romancı, toplum bilimci ve psikolog kimliğinin birleşmesi Dün ve Yarın :))
2020 297. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2020 11:20
Yazar ve eseri ile tanışmam L Büşra A. 'nın etkinliği #81025705 ile oldu. Bu tanısmadan çok mutlu oldum.Yazarın uslubuna bayildım. Erendiz Atasü'nün kendini has çok hoş bir üslubu ve çözümlemeleri var diyebilirim. Yazarın eczacılik fakültesindeki ve ögretim görevliği kariyeri eserde buram buram kokmaktadır. Bir ara yazar belki de Ferda karekteri olmasın diyorsunuz. Giriste Üniversiteye asistan olmayan çalışan Ferda, Prof Hürriyet ve bölüm koordinatörü Prof Kazim ile hikaye bana Elif Şafak'in romanlarini animsatti. Ama okudukça o his kayboldu. Başta da dedigim gibi yazarin kendine has üslubu var. 1960'li yıllarin darbe döneminki buhram bunalim günlerini Üniversiteden atılan Ferda'nin Almanya'ya esi ile iltica edişi ve orda yasadiktan sonra Barıs isimli kızı ile ülkeye geri dönüşü anlatiliyor. Hikayeyi anlatırken Erendiz Atasü, derinlemesine incelediği karakterleriyle okurda kalıcı izler bırakıyor. 60'lı yıllardan bugüne uzanan bir dönemi mercek altına alıyor. ilk sayfalarda karşımıza mezuniyetinin verdiği özgürlük sevinciyle havalara uçar bir halde çıkan Ferda, romanımızın ana kahramanı. Atasü, onu yalnızca usta bir romancı kimliğiyle değil, bir toplumbilimci, bir psikolog gözüyle de inceliyor. Aşkları, cinselliği, üniversiteye başlar başlamaz karşılaştığı politik ortam karşısındaki tutumu, sol düşünceye bakışı, tartışmaları, gördüğü baskı ve işkenceyi etraflıca, yaşamı boyunca çevresinde yer almış başka kterlerle birlikte anlatıyor. Dün ve Ferda, sol hareketin 90'lara kadar yaşadığı deneyimi ve sonuçlarını tartışması bakımından da üzerinde çokça konuşulacak bir roman. Yazarın romandaki hikayeye Sanal mekanda: Karakterlerin durum tartışması baslıklari ile yazar ile kahramankari konusturmasi apayri bir hava katmiş.
İlişkiler
2018 39. kitabı
Dün ve Ferda; ne yazarı ne de konusu hakkında hiç bir fikrim olmadan aldığım (bunu zaman zaman yaparım, bazen adı bazen kapak tasarımından etkilenerek aldığım kitaplar hatırı sayılacak kadar çoktur kitaplığımda) yaklaşık bir yıldır okunacaklar arasında bekleyen ve zamanı geldiğinde evime gelişi gibi elime gelip kendini büyük bir zevkle okutan kitap oldu benim için. Eczacılığın al sata döndüğü zamanların başında, Eczacı olan Ferda'nın akademisyenlik yolunda yaşadıkları ve hayatının tümünü yönlendirecek kararları, sol görüşü, idealleri, kısa hapishane süreci, gurbete kaçışı, aşkları, evliliği, kızı, annesi, babası ve hayatında rol alan diğer aktörler ile bir film tadında güzel bir okuma süreci yaşatan bu kitap ile yeniden İstanbul Üniversitesindeki öğrencilik günlerime geri döndüm zaman zaman. Okudukça Ferda'nın kendisi ile, hayatındakiler ile hesaplaşmasına tanık oluyoruz, onun dönek bir sol görüşlü olmasının, doksanlı yıllarda oluşmaya başlayan ilaç lobisinin bir maşası olmasının nedenlerini öğreniyoruz. Sözün kısası, gerek konusu gerekse anlatım tarzı ile kendini okutmasını bilen bir kitaptı.
2025 49. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2025 17:12
Dün ve Ferda ,geçmiş ve gelecek(yarın).Ferda ismi rastgele konulmamış bu karaktere belli ki! 60’lı yıllardan 90’lı yıllara uzanan bir yaşamı Ferda’yı, onun eczacılık fakültesinden mezun olduğu zamanlardan başlayan sol politik düşünce karşısında verdiği mücadele bir yandan Kazım Hoca ile yollarının kesişmesi,evliliği,anneliği,çalışma hayatı,kadınlığı gibi gibi konular işlenirken sevgili Erendiz Atasü o dönemin toplumsal yapısını çok güzel sunmuş okura. O zamandan bu zamana değişen şeyler olmuş mu bana kalırsa hayır hala kadınsan bazı şeylerden mahrum kalma stadüsünde yaşarken veya siyasi görüş ayrılıkları yüzünden birilerinin ayağı kaydırılıyorken, ekonomi bazı güçlerin elinde ilerliyorken değişmiş diyemeyiz öyle değil mi? Atasü’nün Dağın Öteki Yüzü adlı eserini okuduğumda farklı bir yazım tarzı ile karşılamıştım bu eserinde de farklı olarak aralarda karakterlerin durum tartışması olarak kendi aralarında konuşması çok güzel ve keyifli hale getirmiş kitabı.Okuyacağım daha çok kitabı var yazarın peki siz tanışmadınız mı hala bu kalemle,tavsiyedir reklam değil.Kitapla ve sevgiyle kalınız.
Edebiyat & Roman
2023 36. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2023 17:55
Dün ve Ferda, Erendiz Atasü'den okuduğum ikinci kitap oldu. Daha önce Dağın Öteki Yüzü' nü okumuş ve beğenmiştim. Erendiz Atasü "okunabilir" bir yazar. Ferda'nın hayat hikayesi, bir dönemin "Türkiye Hikayesi" olarak da okunabilir.
2024 70. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2024 17:50
Bireysel ve toplumsal belleği sorgulayan, sorgulatan katmanlı bir kitap.. Ferda'nın ezcacılıktan mezuniyetinin sevinciyle başlayan kitap Ferda ile birlikte 60'lı yıllardan bu yana değişmeyen ve her geçen gün de yozlaşmaya devam eden ahlaki çöküşü anlatıyor. Farklı kuşakların birbirinden kopuk hayatları, kadın cinsiyetinin maruz kaldığı kokuşmuşluk, kimlik çatışmaları, temsili "çizmeci şirketi" ile ilaç sektörü ve sağlığın kapitalizme yenik düşmesi, dönemin politik ortamı, yaşanan işkence ve çekilen acılar.. Atasü'den okuduğum ilk kitaptı. Anlatımını çok beğendim özellikle bölümler arasında yarattığı sanal mekanlarda karakterlerin kendi aralarındaki sohbet ve yazara yönelik eleştirileri çok başarılıydı. Ayrıca 'yarın' yani 'gelecek' anlamına gelen başkarakter Ferda adının "Dün ve Ferda" olarak kullanılması da hoş bir metafor..

Erendiz AtasüYazar · 31 kitap
1947’de Ankara’da dünyaya geldi. Öğretmen bir anne-babanın tek çocuğu olarak büyüdü. 1964’te Ankara Koleji’nden, 1968’de Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı fakültede akademik yaşantısına devam etti. 1974’te doktor, 1980’de doçent, 1988’de profesör unvanlarını aldı. Farmakognozi dalında öğretim üyesi olarak 1997’e kadar çalıştı. 1997’de emekli oldu. 25 yaşında lisansüstü öğrencisi olarak gittiği Londra’da öykü yazmaya başladı.[1] Öykülerinde kadın sorunlarını işledi. İlk öyküsü 1981’de yayımlandı. O tarihten bu yana öyküleri Sanat Edebiyat'81, Düşün, Çağdaş Türk Dili, Varlık gibi dergilerde; edebiyat sorunları, kitaplar, kadın özgürlüğü, laik toplum ve Cumhuriyet devrimleri üzerine deneme, inceleme ve makaleleri Saçak, Çağdaş Türk Dili, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Varlık, Pairüs gibi dergilerde, Cumhuriyet, Aydınlık gazetelerde yayımlanmaktadır. Akademi Kitabevi’nin öykü yarışmasında birincilik kazanan öykü dosyası, 1983’te “Kadınlar da Vardır” adıyla kitaplaştı. Bu kitabı Lanetliler (1985), Dullara Yas Yakışır (1988), Onunla Güzeldim (1991) öykü kitapları izledi. Kimi öyküleri başka dillere çevrildi; Birleşik Kralıık, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, Hollanda, İsviçre, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve Hırvatistan’da yayımlanan öykü antolojilerinde yer aldı. 1991’de ilk romanı Dağın Öteki Yüzü yayımlandı. Bu eserle Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı. 1997’de yayımlanan Taş Üstüne Gül Oyması öykü kitabı ile Yunus Nadi ve Orhan Kemal Armağanları’na, 2010’da Hayatın En Mutlu An’ı öykü kitabı ile Dünya Kitap ve Yunus Nadi Armağanları’na değer bulundu.