Spinoza'nın Bilinmeyen Öyküsü

Dünyanın Başladığı Pencere

Goce Smilevski
Freud’un Kız Kardeşi kitabının yazarından… “Gunter Grass ve Jose Saramago’nun izinde, genç bir yetenek. Goce Smilevski, nadir rastlanan türde yepyeni bir şey koyuyor önümüze. Çağdaş edebiyatın Avrupalı sesi, geçmişten bize kalmış bir mirası işleyerek hayal gücüyle zenginleştiriyor ve mesajını geleceğe taşımaya kararlı.” - Joshua Cohen - “Goce Smilevski’nin cümleleri, Tolstoy’un metinlerinden aldığım tadı hatırlatıyor bana. Kelime seçimlerindeki sadelik ve o sade kelimelerden oluşan cümlelerin anlamsal derinliği… Smilevski, sadeliği devleştirme ve oradan güçlü duygular, imge ve düşünceler yaratma konusunda oldukça başarılı.” - Nicholas Meyer - Evimizin çatı katında iki oda vardı. O odaların birinde babamın dükkânında sattığı şaraplar dururdu; ötekindeyse biz çocuklar uyurduk. İşte bu odanın penceresinde başladı çocukluğum ve dünya. Pencereden görünen manzara; bir parça gökyüzü, bir sokak, bir sıra harnup ağacı, bir kanal ve sinagogla okul da dahil, kanalın öte yanında görünen binalardan oluşuyordu. Babam beni sinagogda görmek için her şeyini verirdi belki de. Din adamı olmamı istiyordu. Erkek kardeşim Gabriel, ben altı yaşındayken doğdu. Babamın sürekli hasta bir kadın olarak andığı annem, doğumdan sonra daha da hastalandı ve yalnızca beş ay içinde, 5 Kasım 1638’de öldü. O günden sonra, dünyanın başladığı pencerenin yanına oturmayı alışkanlık haline getirdim. Ve sorguladım. Durmadan sorguladım… Kahkahanın ve insancıl bakışın filozofu, döneminin radikal ve yalnız düşünürü Spinoza, ardında kişisel yaşamına dair pek az şey bırakmıştır. Bu kitap düşüncelerine verilen kıymetle ters orantılı şekilde göz ardı edilen, bilinmeyen o adamın benliğini betimlemeye dair iyi niyetli ve cesur bir girişim. Aforoz edilmiş, kovulmuş, önemsenmemiş fakat en büyük derdi her zaman insanın mutluluğa erişmesi olarak kalmış bu filozofa kendi ağzından yazılmış bir ağıt... (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Goce Smilevski
Goce Smilevski
Çevirmen:
Ayşe Beyza Artukarslan
Ayşe Beyza Artukarslan
Editör:
Rose Mary Samanoğlu
Rose Mary Samanoğlu
Tasarımcı:
Cem Özcan
Cem Özcan
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 13 dk.Sayfa Sayısı: 184Basım Tarihi: Nisan 2019Yayınevi: Nora KitapOrijinal Adı: Разговор со Спиноза
ISBN: 9789752473553Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
184 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Spinoza'nın çok az bilinen hayatı üzerine yazılmış bir roman. Yazar kitabı hem Spinoza'ya hitap ederek, uyarılar niteliğinde, yazmış hem de Spinoza'nın olası yaşamış olduğu hayatını anlatma tekniğini kullanarak yazmış. Spinoza'nın felsefesi hakkında bilgi sahibi değilim. Ama anladığım kadarıyla yazar, Spinoza'nın temel felsefesi olan "töz, öz ve sıfatlar"dan yola çıkarak ruhun sonsuzluğu ve bedenin sınırlılığı üzerinde derin ve anlamlı fikirler sunmakta. Hayat, duygular, ruh ve bedenin; sonsuzluk ve geçicilik üzerine kurulan tezler ile birlikte üzerine uzun uzun düşünülecek cümlelerin olması kitabı değerli kılmakta. Fakat baştan sona kadar defalarca aynı konuları tekrar tekrar anlatılması okuyucuyu kitaptan koparmaktadır. #kitaptanalıntı İnsanlar duygularının kölesi olarak yaşar; tutku, neşe, keder, nefret, korku, umut... İnsanın duygularını sınırlandırmaması güçsüzlüğüne kölelik diyorum ben. s.72 Yazar, yalnızlıkta doğar. Yalnızlıkta yalnızca doğmaz, aynı zamanda yalnızlık da var olur. Yazmak bizzat bir yalnızlık eylemidir. Ya da belki de yalnızlığı aşmak için bir ihtiyaçtır. Konuşmak için bir ihtiyaç. s.183
Dünyanın Başladığı Pencere
Dünyanın Başladığı PencereGoce Smilevski · Nora Kitap · 2019182 okunma
Reklam
184 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Yazar kitabı yazarken birden çok teknik kullanıp zenginleştirmek isterken, aşırıya kaçıp fazlasıyla gereksizleştirmiş. Spinoza'nın Etika'sının iki kere yazıldığına ve ikiliğinin paralel olarak takip edilebildiğine dayanarak kendisi de aynı şekilde kitap yazmak istemiş düşüncesindeyim. Tüm bunlar yetmezmiş gibi kitabın son 10 sayfasını tüm bu eziyeti neden yaptığını açıklayarak günah çıkarmak istemiş. Gelelim içeriğe; salt Spinoza'ya bağlı kalsa idi belki bu işi kotarırdı lakin sevgili yazarımız Spinoza'ya gelene kadar tüm mahallenin yediği haltı gereksizce anlatmış. Hele ki Spinoza'ya bir yahudi olmasına ve sıkı bir yahudi eğitimi almasına rağmen her boşlukta cinsiyet ayırt etmeksizin yaptırdığı mastürbasyon fantazileri bana yazarın iç dünyasının karışıklığını ve bilinçaltı yaşanmışlıklarının gün ışığına çıkmak adına mücadele ettiğini düşündürdü. Bir ara hayvanlardan bahsedince, lütfen dedim bir sonraki fantazi hayvansal olmasın. Tamam daha fazla uzatmak istemiyorum. Kısaca Spinoza'yı değil ama bana göre yazarın iç dünyasını tanıdığım bir kitap okudum.
Dünyanın Başladığı Pencere
Dünyanın Başladığı PencereGoce Smilevski · Nora Kitap · 2019182 okunma
184 syf.
7/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Merhabalar, bugün Spinoza'nın öyküsünü yorumlayacağız. Spinoza benim şuana kadar okudum en garip karakterdi, düşünce yapısı o kadar zıt, farklı ve garip ki.. ama bazı anlar onda kendimi bulmadım diyemem. İçimde bazı şeyler vardı, sadece kendim yaptığımı düşündüğüm. Mesela Spinoza onlarda bana eşlik eden bir karakter oldu. Size gerek kişisel açıdan gerek felsefik açıdan farklı bakış açısı kazandıran bir karakter. En çokta Clara Maria'ya karşı olan duyguları bir miktar içime dokundu diyebilirim.. Bazı noktalarda sımsıkı sarılmak istedim, onun hikayesi beni derinden yaraladı. İçerik olarak yetersiz, eksik ve başarılı olmasa da ana konu, hikaye beni benden aldı diyebilirim. Göz atabilirsiniz.
Dünyanın Başladığı Pencere
Dünyanın Başladığı PencereGoce Smilevski · Nora Kitap · 2019182 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.