Eflatun Koza

Mart 2010
Everest Yayınları

2022 110. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2022 00:00
‘Aynı evde yaşayan insanlar birbirlerinin yüzüne gerçek anlamda bakmıyorlar. Merak edecek, öğrenecek bir şey kalmadığı için o yüzler kendini tekrarlayan sıkıcı suretler halini alıyor zamanla. Bize gerçek anlamda bakanlarsa ne yazık ki yabancılar. Bakmasını hiç istemediklerimiz.’ . Genç bir gazeteciye araştırması için ‘Kaybolanlar’ yazı dizisinden bir hikaye verilir. İki kadının kaybolmasıdır temelde hikaye. Ama gazeteci olan ana karakterimiz bu haberini araştırdıkça başka şeyleri de keşfeder. Görünenin göründüğünden çok daha farklı olması gibi. Mutlu ailelerin aslında mutsuzluktan da kuruyabileceği gibi. . Cahide Birgül’ün okuduğum dördüncü eseriydi Eflatun Koza. Ondan bana açılan dördüncü yara da olabilir bu. . Ona kızgınım. İçimdeki hayranlık sebebiyle belki de. Ya da geç gördüğümden onu. Aslında kendime kızgın olmam gerekirken Birgül’ü suçlamam da sevgiden. Her yazara yazdıklarından ötürü duyacağımız muhtemel sevgi, benim için Birgül söz konusu olduğunda yazmadıklarına duyuluyor. Birgül’ü okuduğumda 2000lerin başına gidiyorum, çocukluğumu yaşadığım yılları 20li yaşlarımın devriymiş gibi duyumsuyorum. Okudukça karakterlerin rüyaları gibi rüyalar görüyorum, anlaşılamadığımdan gem vurup aksine biraz daha içime kapanıyorum. Birgül’e kızgınım. Bana, kendime itiraf edemediklerimi, gölgede kaldığımı kulağıma fısıldadığı için. Ama onu çok seviyorum. . Keşke okuyacağım birkaç eseri daha olsaydı geride..
2018 135. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2018 22:08
Cahide Birgül çok genç yaşta hayata veda eden bir yazar.İlk romanı olan Gölgeler Çekildiğinde'yi okuduğumda epey etkilenmiş ve diğer kitaplarının peşine düşmüştüm.Eflatun Koza son romanı Birgül'ün.İlk ve son romanını okumuş oldum böylece.Maalesef Geceye Uyananlar ( Oğlak Yayınları 2000) ve Ah Tutku Beni Öldürür müsün? ( Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 2004) kitaplarını bulamadım.Bulan hediye edebilir bana.️ Gölgeler Çekildiğin'de babası ile yaşayan bir kadının hayatına tanıklık ederken, bu kez annesi ile yaşayan bir kadının hayatına tanıklık ediyoruz.Kadınların ortak noktası paramparça olan hayatları.Birgül'ün iki kitabında da gördüm ki hiçbir şey görüldüğü gibi olmuyor.Mutlaka bir sürpriz bekliyor okuyucuyu.Eflatun Koza'da lezbiyenlik ana temalardan biri.
2022 16. kitabı
Okunma: 09 Mart 2022 11:32
iki yıl önce geceye uyananlar hakkında yazmıştım, beş kişinin falan okuduğu blogumda. okuduğum ilk cahide birgül romanıydı, uzun süre etkisinden çıkamamıştım. aile olmak nedir? peşimizde sürekli dolanan, aile olmanın getirdiği kopamadığımız bağlar hep aklımdaydı. sonrasında gölgeler çekildiğinde romanını okumuştum, aradan zaman geçti eflatun koza'yla birlikte cahide birgül'le yeniden buluştum. * eflatun koza, son romanı. hastalığı süresince yazmış. yayımlandıktan kısa süre sonra da yaşamını yitirmiş. yaşarken pek gereken değer verilmemiş, yazarlığı görülememiş. ne mutlu ki şu an çevremde birçok kişi en azından bir cahide birgül romanı okumuş ya da merak ediyor durumda. * eflatun koza'ya gelirsek, ne anlatacağını açıkçası bilmeyerek başladım. ne arka kapak yazısını okudum ne hakkında birkaç satır bir şey okudum. sadece savunmasız bir şekilde kendimi onun dünyasına bıraktım. biliyorum tabii onun karakterlerini. hayatla alacakları olan, kendi dünyalarında yaşayan, silik, ötekileştirilmiş karakterler bunlar. * ana karakterimiz gazeteci olarak işe başlayan-babasının hayalidir gazetecilik aslında, babasının kahramanı olabilmek için gazeteci olan- yirmilerinde bir genç kadın. gazete yeni bir köşe yapmaya karar verir, "kaybolanlar" dizisi. karakterimize de bu kaybolanlardan çağla-ırmak düşer. "sakin" hayatını değiştiren bir gelişmedir bu.(tek bir arkadaşı olmayan, insanlara güvenemeyen, konuşurken göz teması bile kuramayan bir karakter) biraz polisiye tadı var bu romanında birgül'ün, bu da romanın ritmini bitene kadar yüksek tutuyor. * yine aile eleştirisinin olduğu yerler en sevdiğim kısımlar. karakter yaratmada çok başarılı buluyorum birgül'ü. çok gerçek, türk toplumundaki perde arkasına gizlenen hayatları bize tüm doğallıyla aktarıyor. sevgisini gösteremeyen baba, baskın
2026 4. kitabı
Okunma: 30 Mart 2026 00:00
Eflatun Koza bizi yalnızca bir hikâyenin içine değil, aynı zamanda insanın en karanlık ve en kırılgan yanlarına uzanan derin bir iç yolculuğa davet ediyor. Dışarıdan bakıldığında genç bir gazetecinin kaybolanların dosyasını araştırması gibi görünse de ilerledikçe bunun aslında bir kimlik arayışı ve içsel yüzleşme hikâyesi olduğu anlaşılıyor. Romanın merkezindeki karakter, hem dış dünyaya hem de kendine yabancılaşmış bir birey. Ona verilen ilk dosya — kaybolmuş iki kadının hikâyesi — zamanla yalnızca bir görev olmaktan çıkarak, bastırdığı duyguların, geçmişinin ve kimliğinin kapılarını aralayan bir anahtara dönüşüyor. Yazar, karakterin iç dünyasını güçlü iç monologlarla aktarırken, okuru da bu zihinsel ve duygusal yolculuğun bir parçası haline getiriyor. Polisiye unsurlar hikâyeye bir merak ve gerilim katarken, asıl ağırlık karakterin psikolojik tarafında. Kitapta öne çıkan temalar arasında yalnızlık, yabancılaşma, aile baskısı, travmalar yer alıyor. Özellikle kimlik ve aidiyet meselesi romanın en çarpıcı yönlerinden biri. “Eflatun” rengi ise bu anlatının sembolik bir parçası hâline gelerek belirsizliği, arada kalmışlığı ve farklılığı temsil ediyor. Genel olarak Eflatun Koza, insanın kendi iç dünyasına tuttuğu karanlık bir ayna. Kitap, okuru hem rahatsız eden hem de düşündüren bir yüzleşmeye davet ediyor.
Edebiyat & Roman
2024 38. kitabı
Okunma: 28 Mart 2024 00:00
Cahide Birgül’ü ilk kez okudum, iyi ki Başak ısrarla tavsiye etti. Eflatun Koza, Birgül’ün ölümünden önce yazdığı son romanıymış. Polisiye bir atmosfer var, anlatımı da akıcı, genç okurlara da uygun. Gazetede muhabir olarak çalışmaya başlayan kadın anlatıcıya, kayıp kişilerle ilgili çıkacak yazı dizisinden bir dosya veriliyor. Dosya kaybolan iki kadını içeriyor. Anlatıcı kadınlara ne olduğunun izini sürerken kız kardeşinin odakta olduğu geçmişini de aktarıyor. Birgül’ün lezbiyenlik üzerine yazmasını, bireyin kendini keşfetme sürecinin sancılarına da değinmesini çok beğendim ve kadınlar arası rekabeti irdelemesini. Ayrıca kitabın sonu üzerine de birkaç övgü yazmak isterdim ama o kısım tat kaçıran spoiler. Uzun bir alıntıyla bitireyim. “İlk kez karşınıza çıkan sapkın, sıradışı, size hiç uymadığını sandığınız bir ruh halinin çok yabancısı olması gereken dilini kolayca anlıyor ve onunla mesafenizi koruyamıyorsanız, durumunuz ne zeka ne empati yeteneği ne de algıların açıklığıyla izah edilebilir. Bu bir yaradılış özelliğidir ve dünyaya düştüğünüz ilk günden itibaren sizinledir. İçinizde kuytuluk bir yere gizlenmiş, ortaya çıkacağı günü bekliyordur sadece.”
2025 32. kitabı
İlk kez okudum bu yazarı aslında önce ah tutku beni öldürür müsünü okuyacaktım ama nasibimde bununla başlamak varmış kitaptaki ece/evrim artık hangisiyse onun ruh hali buhranı anladığım bir yerdendi o örümcek korkusu falan neclaya duyduğu aşk mıydı yoksa ilgiye aç olduğu için mi öyle sandı bir tık kitap sonunda kafamda deli sorular kaldı ben kitap beni waoow etsin isterdim ama yine de beğenerek okudum
2024 12. kitabı
Cahide Birgul'ün ölmeden önce yazdığı son romanı Eflâtun Koza. Yıldırım Türker 'in de dediği gibi onun romanlarında hicbir şey göründüğü gibi değildir ki gerçekten de bu romanı da öyle. Ipuçlarini satır aralarında verdiği dikkatsiz bir okumayla pekçok şeyin gözünüzden kaçabileceği bir roman bu. Her zamanki gibi karakterlerin hiçbiriyle özdeşlik, empati kuramadigin, güvenilmez, tekinsiz karakterler bunlar. Türk edebiyatında kim gotik roman yazmıştır, sorusunun cevabı kesinlikle Cahide Birgül. Karanlık,gri,sisli bir havası romanlarının. Karakterlerin sağı solu belli değil. Ama hepsi gerçek yaşamlar,gerçek karakterler. Tedirgin edici yanı da bu zaten. Romanı konusuna kısaca değinecek olursak,Iletisim'i bitirmiş kadın karakterimiz matbaaci babasının sayesinde bir gazetede muhabirlik işi bulur ve kendisine kayıp kişilerle ilgili bir dosya verilir. Bir yazı dizisi hazırlanacaktır. Bu dosyayı hazırlarken kendi gercegiyle de yüzleşmeye başlar. Hayatı ile ilgili ipuçlarını satır aralarında verir. Okurken bir kısmını tahmin etmiştim. Garipliklerle dolu bir yasam çünkü. Hiç Cahide Birgül okumamışlara bu kitaptan başlamasını tavsiye ederim. Ardından Gölgeler Çekildiğinde okunabilir. Kısa yaşamına topu topu dört kitap sığdırmış, radyo oyunlarının yanı sıra. Carson Mccullers gibi yaşasaydı da daha çok yazsaydi dediğim yazarlardan .
2024 36. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2024 11:29
Cahide Birgül en sevdiğim okumaktan buyuk zevk aldiğim yazarlardan. Keşke daha çok kitabı olsaydı. Ölümünden önceki son kitabıydı. Özellikle sonu harikaydi. Gazeteci bir kadinin arastirmasi icin iki kayip kadinin dosyasi verilir. Dosyayi arastirirken aslinda kendisiyle de yuzlesir. Aile yapisini ve aile bireylerininde karakter analizlerini okuyoruz. Lezbiyenligi konu alan yazar harika bir kurgu ortaya cikarmis.
2024 58. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2024 08:03
Ters köşe konusu , samimi insanı saran dili kolay okunur akıcı anlatımıyla beni saran kitap oldu okuduğum 3. Cahide bir Gül kitabı ruhu şadolsun. Kalemi kuvvetli bir yazardı
2025 10. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 19:27
Her zamanki gibi sürükleyici ve etkili.Okumaya kesinlikle değer. Bakış açılarımız konusunda düşünmeye itti beni.Ana mesele daha derin şekilde anlatilsaydi daha da merakla okurdum.

Cahide BirgülYazar · 5 kitap
Cahide Birgül (Sesveren) 9 Nisan 1956'da Ankara'da doğdu. İlk ve ortaöğreniminden sonra A.D.M.M.A. Mimarlık bölümünü bitirdi. On beş yıl süreyle Ankara'da bir devlet kuruluşunda çalıştı. Bu sırada yazdığı Radyo Oyunları ve Arkası Yarın'lar TRT Ankara Radyosu'nda yayınlandı. 1993 yılı ilkbaharında İstanbul'a taşındı. "Fotoğraflar", "Düşlerin İçinden" ve "Biblolar" adlı tiyatro oyunlarını yazdı. Deneme türü bazı yazıları Pazartesi dergisinde yayımlandı. Geceye Uyananlar adlı bir romanı bulunmaktadır (2000).