ديوان / شافعي

9.210 üzerinden
85 kişi
2026 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 23:47
İmam Şâfiî’nin Dîvânı, şiiri estetik bir amaçtan çok hikmet, ahlâk ve hayat tecrübesini aktaran güçlü bir ifade biçimi olarak kullanır. Şiirlerde süs, hayal ve duygusal taşkınlık geri plandadır; buna karşılık sadelik, vecizlik ve anlam derinliği ön plandadır. Dîvân, ilim–cehalet karşıtlığı, sabır ve kader bilinci, insan ilişkilerindeki vefa ve nankörlük, dünyanın geçiciliği gibi temalar üzerinden her çağın insanına hitap eden evrensel bir dil kurar. Okur, bu şiirlerde bir şairin iç dünyasından çok, hayatı tecrübe etmiş bir âlimin uyarılarını ve öğütlerini bulur. İmam Şâfiî’nin Dîvânı, edebî zevkten ziyade irfan kazandıran, kısa ama kalıcı, sade ama sarsıcı sözleriyle şiiri bir hayat pusulasına dönüştüren istisnai bir eserdir.
Din ve Edebiyat
2020 32. kitabı
Bir ilahiyatçı olarak İmam Şafiî'yi yıllarca fakih olarak tanıdım. Bilmiyordum ruhuyla yazdığı kelamın fikriyle yazdıklarından daha çok ruhuma işleyebileceğini. Ali Ural'ın da dediği gibi "Eğer kader yıllar önce bir dama taşı gibi beni çöle sürmeseydi, İmam Şafiî' yle tanışamayacaktım. Onuru takvada arayan dik başlı mısralar beni canevimden vurdu. Bu şiirleri seveceğinizi biliyorum. Çünkü yüzyıllar öncesinde de insan aynı insandı. İşte İmam Şafii de bu dünyadan başka bir dünyaya yolculuk eden insanı anlatmaya çalışmıştı. Erdemli bir insan olması için insana reçeteyi şiir ile sunmuştu. O halde buyrun aralayın kapıyı; İmam Şafii sizi bekliyor. A. Ali UralA. Ali Ural
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅
2017 17. kitabı
Denedim insanını dünyanın Sabah sabah Cimrilikle dolu deriler yürüyordu Başka bir şey göremedim Sonra Kanaat kınından bir kılıç çektim Keskin tarafıyla onlardan Ümitlerimi kestim
Siyaset
İmam Şâfii'nin Şiirleri
2022 43. kitabı
İmam Şafii nin şiirleri, yazar Ali Ural ın henüz üniversite yıllarındayken kanına girmiş beni tercüme et, diye ve 20 sene sonra yazar ürününü vermiş. Benim belagatım yok denecek kadar az olduğu için hevesle aldığım Divan ın orijinal şiir kitabını yarım bırakmam, beraberinde bu kitapla okumamı tamamlamama vesile oldu. Yazara, yarım bıraktığım okumayı tamamlamamda eseriyle yardımcı olduğu için tşk.lerimi sunarım. Ee tabi İmam Şafi’nin bilmediğim özelliklerini de şiir dışındaki açıklamalarına istinaden de öğrenmiş oldum. Âlimler hep marifet ehli. Kendisi ilmini de ahlaki değerleriyle bütünleştirdiğinden örnek alınacak değerli insanlar kategorisine giriyor. Erdemli görünen hayatında kalbini herkese açmış. Fırkaları birbirinden ayırmamış. Tabi İmam Şafii nin de örnek aldığı şahıslar ve âlimler, onun verdiği değer katınca çift taraflı bir değer katlanması oluşturuyor. Araplar şiire düşkün ve edebiyatçıları İmam Şafii nin şiirlerinden müstakil el yazmasına sahip değillermiş. Onun şiirleri eski kaynaklardan derlenerek toparlanmış ve şiirlerinde insan, hayat, siyaset, erdem, ilim, ahlak, din gibi konular ve sadelik mevcut. Şiirleri, değerler üzerinden nasihatlar kokuyor. Şiirlerinin çoğunlukla ahlaki oluşu, diğer şairlerin şiirleriyle karışma olasılığını da ortaya çıkarmış. Bu eser, mutlak doğrular teşkil etmese de şiirlerin başkalarının şiirleriyle karıştırılmasını engelleyecek farkları da dile getirmiş. Bazı yerlerinde de ortak konular olması hasebiyle sanırım, birkaç şiirin tekrarı da rahatsız etmeyecek derecede mevcut. Ayrıca önemine binaen şiirlerin derlendiği kaynakları da yazar bilhassa belirtmiş. Eğer siz de Divan’ın orijinalinden okurken anlamakta zorlanıyorsanız, İmam Şafii’nin dil becerisine ve zekasına hayran olan Ali Ural’ın bu tercümesini sizlere önerebilirim.
Şiir
Kitap incelemesi + Notlar+ 1Şiir
2021 41. kitabı
inceleme: Kitap ilk 15-20 sayfada İmam Şafii ve Divanı hakkında genel bilgiler veriyor. Geri Kalan kısımlar ise İmam Şafii’nin tüm şiirleri (yani Divanı) yer alıyor.Yazarımız bu şiirlerin gerekli yerlerine bilgiler eklemiş ve dipnot kelimeler koymuş.Bu Faydalı eseri, emek vererek türkçeye çevirdiği için Allah razı olsun. ┈┉┅━●●━┅┉┈ ┈┉┅━●●━┅┉┈ NOTLAR: ••İmam Şafii’nin tam adı: İmam Ebu Abdullah Muhammed bin İdris Eş-Şafii (ra) ••Gazzede (Filistin) 767 yılında doğmuş ; 2-3 yaşlarında iken Mekkeye götürülmüş ve orada yaşamaya devam etmiştir.820 yılında Mısır’da vefat etmiştir. •• İmam Şafiinin doğduğu yıl İmam-ı Azam Ebu Hanife Vefat etmiştir. ••••* İmam Şafii 7 yaşında iken Kuran-ı Kerim’i ezberlemiştir •••* İmam Şafii, 10 yaşında iken Muvatta (İmam Malikin kitabı) kitabını ezberlemiştir. •••* İmam Şafii’nin hocası İmam Malik’tir ••••* İmam Şafii ,13 yaşında Kuran’ı tefsir etmeye ,20 yaşında fetva vermeye başlamıştır. ••• *İmam Şafii , Hanbeli mezhebinin kurucusu Ahmed b. Hanbel’in hocasıdır. ••• İmam Şafii , Hanefi mezhebini öğrenmek için Irak’ a gitmiş ve Ebu Hanife’nin öğrencilerinden ders almıştır ve Hanefi fıkhını öğrenmiştir.
Din