Meteliksiz Âşıklar

Ermenice
Ermenice

2019 44. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2019 17:32
Meteliksiz Aşıklar bir Zevan Biberyan romanı. Zevan Biberyan Ermeni edebiyatının en önemli yazarlarından biri. 1921 Kadıkoy doğumlu. Öğrenim hayatını İstanbul'da tamamladıktan sonra 3.5 yıl gibi
Անկուտի սիրահարներZaven Biberyan · Aras Yayıncılık · 2017193 okunma
“Yarın…Hayatta yarın yok ki.”
2023 32. kitabı
Okunma: 24 Mart 2023 12:20
Zaven Biberyan da tıpkı kendi zamanının yazarları gibi, toplum ve aile tarafından baskı gören, benliğiyle kavga veren, sıkışmış bir karaktere can veriyor. Biberyan’ın satırları tıpkı kendi zamanının yazarları gibi gri. Ama onu pek çok yazardan farklı kılan şey, insanı anlama ve anlatma ustalığı. Satırlarında gösteriş yok, süslenmiş bir paragraf bulmak imkansız. Ama insan hallerine yakın gözlüğüyle baktığından sebep, etkileyici olmak için buna ihtiyacı da yok. Karakterlerini tıpkı komşumuzun oğlu, bir tanıdığın kardeşi gibi giydirip yanımıza oturtuveriyor. Meteliksiz Aşıklar’da gayrimüslim bir gencin aşkını yaşamak için yaşadığı zorlukları okuyoruz. Ailesine karşı ekonomik bağımlılığının çaresizliğiyle ne olacağını, bu dünyada kendini nereye koyacağını lümpen tavırlarla soran, sıkışmış bir karakter. Ve neredeyse hayalet gibi kitabın tüm sayfalarına yapışmış dikizciler..Her yerde, her zaman gözetleyen, baskı altında tutan toplum imgesi. Kitabın sonuna kadar bu sıkışma haliyle müşkülüz. Sonra şaşırtıcı bir sahneyle her şey yerini kardeşlik ve beraberlik duygusuna bırakıveriyor. Burgazada sahilinde oturmuşuz, elimiz sevdiğimizin saçlarında.. Ahlaka mugayir ve huzur bozucu bulunduğu için yapıtları sansürün gölgesinden çıkamamış, ‘ermeni’ kimliğine karşı düşmanca tutum ve önyargılar yüzünden hak ettiği değeri görmemiş, az okunmuş, kıymeti az bilinmiş bir yazar. Maksim Gorki’yi, Flaubert’ı Türkçe’ye çevirmiş, Türkçe edebiyata sayısız katkı sunmuş bir çevirmen. Bizim topraklarımızdan geçtiği için gururlanıyorum. Çok okunsun dilerim. #natalibağdat çevirisi
2022 83. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2022 10:24
Ermenice edebiyattan okuduğum ilk kitap. Beyni durmadan cümleler üreten bir gencin aşkına ve Ermeni bir ailenin hayata dair yaklaşımları. Sistemle barışmış, varolmayı bunda bulmuş bir baba, mutfaktan çıkmayan silik bir anne ve başına buyruk kardeşler. Nesil çatışması yaşayanların ruh halleri, düşünceleri iyi yansıtılmış. Durumu değiştirmeyi bilemeyenlerin çaresizlik içindeki saldırganlığı. Ailesinin baskısıyla karşılaşan Sur gençliğin verdiği güven bunalımı ve erkeklik halleriyle çevresine ördüğü duvarın içinde giderek yoğunlaşan bir öfkeyle baş başa kalıyor. Kitapta çok güzel bir metafor var röntgencilik. Acaba izleniyor muyuz? Acaba neden baktı? Sorular yeni sorular doğururken, sürekli izlendiğini düşünen birinin psikolojisi. İki aşığın hikayesine sıkıştırılmış İstanbul manzaraları.
Ermeni Edebiyatı
Bugün var, yarın yok!
2021 42. kitabı
“Yarın.. Yarından sana ne? Yarın böyle olur mu? Hava böyle güzel olur mu? Bir hafta sonra ne olur, belli mi? Yaşıyor olur muyuz? Gelecek ay İstanbul yerinde olur mu? Dünya yerinde olur mu? Yarın..
2025 23. kitabı
Okunma: 18 Mart 2025 21:26
1950’ler İstanbul’unda geçen romanımızın kahramanı Sur, 19 yaşında, 3 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu. Hal ve hareketlerinden zamanında annesi tarafından şımartıldığı ve çok da yokluk görmediği anlaşılıyor. Her ne kadar Sur, okuduğu, çalışmadığı için baba parasına muhtaç olduğundan kendini “meteliksiz “ saysa da. Ve kendisinden daha büyük olan ve çalışan sevgilisi Norma. Sıradan bir “aşk” kitabı beklemeyin. Hani romantizmden ölen, platonik bir aşk değil bu. 19 yaşın tüm hormonal değişimlerini bize hissettiren, gerçekçi bir anlatı. Sevişebilmek için dağ-bayır gezen kahramanımız, “röntgenciler” yüzünden huzura eremez. Evde de huzur bulamaz. Kuşak çatışması yaşar ebeveynleri ile. Çok gerçekçi yaşananlar. Tipik Anadolulu anne-baba düşünce yapısı ve “hayırsız evlat“ yeni nesil. Yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Beğendim. Tavsiye ederim.
2025 58. kitabı
Merhabalar.. Bugün sizlere ilk defa kalemiyle tanıştığım bir yazarla geliyorum. Bende tesadüf eseri bir kitap sayfasında görüp çok uzun zaman önce almıştım ve nasip şimdiymiş. Zaten Biberyan, Ermeni edebiyatının en önemli yazarlarındandır. Kitabın ön sözlerinden kendisi hakkında kıymetli bilgiler yer almakta ve kitabın hikayesi başlıyor. Baş kahramanlarımız Sur ve Norma meteliksiz aşıklarımızdır. Sur daha lise öğrencisi, Norma ise emekçi bir kızdır. 1950'li dönemlerde geçmektedir ve ülkemizin, siyasi durumun, etnik yapı ve bir çok şey kitapta yer almaktadır. Açıkçası kitaba başlamam ile bitirmem arasındaki süre çok azdı. Akıcı bir kitap fakat kitabı bitirince 'Ee ne oldu?' diye kalakaldım. Tarz olarak pek benlik değil.
2022 15. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2022 19:23
Bazı yazarları okumaya geç kalmışlık hissimiz vardır ya Biberyan okuyunca aynı his beni yine yokladı. Kitabı okumayı çok istiyor ama bir türlü stoklarda yakalayamıyordum. @arasyayincilik ,Mart 2022 de tekrardan baskıya gitmiş ve bizlere Biberyan eserlerine ulaşma fırsatı vermiş. Romanı okumaya başlamadan önce Biberyan hakkında araştırma yaptım ve en kapsamlı bilgileri @notoskitap ‘in 89. sayisinda buldum. Dergide Biberyan’in çocukluğu ,gençlik yılları,siyasi duruşu,Türkiye’de yaşayan Ermeni’lerin durumu,kitapları hakkında her şeyi okudum. @arasyayincilik ‘a ve @notoskitap ‘a teşekkür etmek az kalır. Kitabın ana kahramanı Sur’un aşkı ve onun Aile bireyleri arasındaki çatışmalar ,o yıllarda Türkiye’de yaşayan gayrimüslimlerin durumu,vatanseverliğin ne demek oldugu, hatta asıl vatanseverin kim olduğunun anlatıldığı bir roman . Severek okudum demek basit olur belkide… etkilenerek,cok düşünerek okudum. Çünkü Biberyan gayrimüslümlerin dertlerini öyle bir anlatmış ki…. •Herkesin vatanseverliği kendi vicdanındadır .• •Yarın…Yarından sana ne ? Yarın böyle olur mu ?Hava böyle güzel olur mu ? Bir hafta sonra ne olur ,belli mi ? Yaşıyor olur muyuz ? Gelecek ay İstanbul yerinde olur mu ? Dünya yerınde olur mu ?Yarın…Hayatta yarın yok ki. Ve bugünü elinden kaçırdığında ,ne kalır geriye ? Biberyan okumaya gec kaldım ,siz kalmayın …
2019 6. kitabı
Doğu Ekspresi’nde başladım, Kars’ta bitirdim Zaven Biberyan’ın Meteliksiz Aşıklar’ını. Okuduğum ilk Ermeni yazar Biberyan, 1950’ler İstanbul’unda bir Ermeni ailesinin genç oğlunun aşk ve isyanını anlatıyor romanında.
2020 7. kitabı
Okunma: 21 Mart 2020 20:25
Meteliksiz Aşıklar yazarın ilk okuduğum kitabı. Kitap 1950 lerin Türkiyesin de bir ermeni genç (Sur) ile Rum sevgilisi (Norma) arasındaki aşkı o zaman ki toplusal gerçekler etrafında anlatıyor. Yazar , yer yer Ermeni meselesine , azınlık olmamın bireyler üzerindeki etkisine ve Ermeni cemaati içindeki çekişmelere değinir. Sur üzerinden otorite ile mücadeleyi de anlatır yazar. Bu baş kaldırma bazen ev de babaya, bazen vapurdan atladı diye kendini karakola götüren zabıtaya bazende hükümete dir. Meteliksiz bir aşk vardır çünkü ne Sur un ne de Norma nın günü gün edecek paraları yoktur. Kitabını okurken o zaman ki toplumsal sorunları bir ermeni yazar gözü ile değerlendirebiliyorsunuz.
2025 22. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2025 00:57
Öfkeli, biraz nevrotik ve yetişkin olduğu kanısında kendini ikna etmiş, henüz büyümemiş bir ‘çocuk’ Sur. Ailesiyle olan ilişkisinde, ailesinden kendisini sevip koruduğunu düşündüğü kız kardeşiyle ilişkisinde, sevgilisiyle ilişkisinde bile hep bir yalnızlık, sinizm, çatışma kavramları yükseliyor kitabın her satırında. Biberyan’ın hayatının bir döneminde doğup büyüdüğü İstanbul’dan ayrılmak zorunda kalması ve Ermeni diasporasının tahmin ettiği gibi kendisini desteklememesinden sebep sanırım kendini özdeşleştirerek yansıttığı ana karakter Sur, horgörü ve güceniklikle dolu. Nedense babasından ötürü meteliksiz olmasına, meteliksiz olmasından ötürü de istediği şekilde gününü gün edememesine içerlerken kızamadım tam anlamıyla. Oysa, bu kadar meteliksiz olmasa Sur’un içindeki karanlık tamamen geçer miydi, emin değilim. Biberyan’ın bu kadar kendiliğinden, doğal ve içten karakterler yaratmasını sevdim. O yüzden sanırım aile içi bireylerin birbirlerinin kötülüğünü isteyecek kadar karşı karşıya gelmesi hem tanıdık geldi hem de ürküttü. Nerde olsak tanırız bu aileleri, hani herkesin kendince haklı olduğu, kendi zamanının ve düşüncesinin en iyi olduğu, herkesin yerini bilmesi gerektiği, iletişimin hep bir eksik olduğu, duyguların hiç bir zaman konuşulmadığı o yüzden de kıyıda köşede ağlanıldığı aileler. Hepsi kendince haklı ve hepsi diğerlerince haksız. Ne Sur’u babasına karşı nefretini kusarken ne de Kevork’u çocukları ardından “Türkleştiler, Frenkleştiler!” diyerek yozlaştıklarını sarf ederken yadırgamak lazım o yüzden. Hepsini ailenin bir ferdi kabul edersek anlaması daha kolay olur belki de.

Zaven BiberyanYazar · 6 kitap
İlk eğitimini Kadıköy Aramyan-Uncuyan ve Dibar Gırtaran (Sultanyan) Ermeni ilkokullarında alan Biberyan, sırasıyla Saint Joseph Lisesi ve İstanbul Ticari İlimler Akademisi'nde eğitim gördü. Ermenice yayın yapan birçok gazetede yazılar yazdı, yöneticiliğini yaptı. 1946'da Nor Lur adlı gazetedeki Al Gı Pave... (Artık Yeter) başlıklı yazısından dolayı hapis yattı. Bu yazısı Ermeniler aleyhinde tutuma ve Ermeni karşıtı yayınlara karşı yazılmıştı. Daha sonra bulunduğu işlerden de sosyalist düşüncelerinden ötürü baskılar görerek ayrılmak zorunda kalan Biberyan, 1949'da Beyrut'a yerleşti. Orada da gazeteciliğe devam etti ve Ermenice yayın yapan Zartonk ve Ararad 'ın yazı işlerinde görev aldı. 1953 yılında İstanbul'a dönerek, Osmanlı Bankası ve Meydan Larousse: Büyük Lugat ve Ansiklopedisi 'nin redaksiyon kurulunda görev aldı. Ayrıca 1968 yılında TİP'ten İstanbul Belediye Meclis üyeliğine seçildi. Zaven Biberyan, 4 Ekim 1984'te vefat etti ve Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi. Yazar varlık vergisi mağdurlarındandır ve o dönemlerde çok acılar çekmiştir. Bu konuyla ilgili Mırçünneru Verçaluysı (Karıncaların Günbatımı) adlı romanı 1970 yılında Jamanak gazetesinde tefrika edilmiş ve 1984 yılında ölümünden birkaç hafta önce Aras Yayıncılık tarafından yayınlanmıştır. Bu kitap, "Babam Aşkale'ye Gitmedi" adıyla, 1998'de Türkçe'ye çevrildi. Bazı eserleri - Lıgırdadzı (Arsız) - 1959 - Dzovı (Deniz) - 1961 - Angudi Siraharnerı (Meteliksiz Aşıklar) - 1962 - Mırçünneru Verçaluysı (Karıncaların Günbatımı) - 1984, 2007